Hur mycket kan man dricka i coronatider?

1

Beroendemedicin, organ för Svensk förening för Beroendmedicin sammanfattar ”I en översiktsartikel om coronaviruset framhålles alkohols negativa effekter: nedsatt immunförsvar. Möjligen ett glas vin, men inte mer och framför allt inte starkare alkohol. Effekten av det nedsatta immunförsvaret kan leda till ökad risk för utveckling av pneumoni, även vid måttlig COVID-19-infektion, men framför allt vid svårare.” Beroendemedicin.

Man återger en översiktsartikel 19/3 från ansedda John Hopkins Bloombergs School of Public Health. Hold the “Quarantinis”: Alcohol and Novel Coronavirus Might Not Mix


Hur mycket kan man dricka i coronatider?

 

Kliniker har länge observerat ett samband mellan hög alkoholkonsumtion och negativa immunrelaterade effekter, som mottaglighet för lunginflammation. Detta konstaterade bland annat i en artikel 2015, Alcohol and The Immune System, publicerad i Alcohol Research: Current Reviews.

”Alkohol stör immunsystemet på komplexa och till synes paradoxala sätt.” Alkohol kan påverka människors mag-tarmsystem, vilket förändrar funktionen hos friska tarmmikrober kopplade till immunitet. Alkohol kan också försämra centrala immunceller i lungorna och skada epitelceller som på lungans yta (där COVID-19 också kan attackera). ”Ofta är de alkoholprocerade lungskadorna dolda tills en andra attack sker, till exempel en luftvägsinfektion, vilket kan medföra svårare lungsjukdomar,” konstaterade artikeln.

”Alkoholkonsumtion behöver inte vara kronisk för att få negativa hälsokonsekvenser. I själva verket visar forskning att akut storkonsumtion också påverkar immunsystemet”. här.

En kväll med intensivkonsumtion kan dämpa immuniteten till nästa dag eller eventuellt längre, enligt studier.

”I allmänhet försämrar alkohol [en persons] medfödda immunitet vid exponering för en sjukdomslastrande organism, t.ex. ett virus ”, säger Kathy Jung, PhD, en medförfattare till studien och chef för National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism’s division för ämnesomsättning och hälsoeffekter. ”Så det är lättare att bli förkyld om man dricker mycket.”

Majid Afshar, MD, biträdande professor vid Loyola University Health Systems i Illinois, har studerat effekterna av bingdrinkning på immunsystemet. Sådant drickande kan störa kroppens ”förmåga till ett tillräckligt immunsvar i en stressande situation, som att hindra ett hälsosamt och bra svar på koronaviruset,”. Fyra eller 5 drinkar eller mer kan försämra signalproteiner som kallas cytokiner som är viktiga kämpar i immunsystemet. (Slut på artikeln).


Redaktören: En enhet eller standardglas definieras litet olika i olika länder. I Sverige avses ”En enhet är 12 gram ren alkohol, vilket översatt till drycker blir 33 cl öl eller cider med alkoholhalt 4,5 procent alternativt 1,25 dl vin eller mousserande vin med alkoholhalt 12 procent. Det motsvarar för övrigt 4 cl sprit med alkoholhalt 40 procent.”

Det finns också något som kallas för intensivkonsumtion som på samma sätt anger hur mycket en person kan dricka vid ett och samma tillfälle utan en förhöjd risk. I det här sammanhanget talar man om måttet standardglas.

För kvinnor innebär en konsumtion över 9 standardglas per vecka en förhöjd risk. Intensivkonsumtion är mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.
För män innebär en konsumtion över 14 standardglas per vecka en förhöjd risk. Intensivkonsumtion är mer än 4 standardglas per tillfälle.

Tillägg: Hög alkoholkonsumtion, intensivkonsumtion ökar risken att bli smittad genom att omdömet och balansen försämras. Risken för olika ”snedsteg” och felbedömningar ökar. ”Lagom är bäst.” Vilket innebär vanor som har stöd i forskningen. Trist? Inte tristare än att hamna på sjukhus för coronainfektion…

 

Föregående artikelÄr det rysk propaganda när en svensk akademiker citerar en annan svensk akademiker om brister i den svenska covid-19 strategin?
Nästa artikelCorona: Många tänkbara förklaringar till skillnaden i dödlighet. Var försiktig!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Vatten, thé och kaffe är i princip det enda jag dricker.
    Mest vatten, de andra två i måttliga mängder.
    Men bjuder du på ett glas nyponsoppa tar jag gärna emot 🙂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here