Hiroshimadagen 77 år! Ökad risk för kärnvapenkrig mot Sverige.

10
Hiroshimadagen 75 år.

HIROSHIMADAGEN 77 år!

Fredagen 6:e augusti 2022 är det 77 år sedan kärnvapen användes i krig.
Då bombade USA den japanska staden Hiroshima och två dagar senare Nagasaki med hundratusentals döda och förstörd miljö som resultat.
Kärnvapen är idag ett högst reellt hot mot våra liv. USA har sagt upp flera av de avtal som har begränsat dessa vapensystem, tex kärnvapenavtalet INF som begränsat medelsdistansrobotar

Nu är det dags för oss alla att reagera och kräva att vår regering skriver under FN:s globala förbud mot kärnvapen.

Jag talar i Lunds domkyrka idag kl. 12 på inbjudan av Svensk Freds, en av de fredsorganisationer som jag är medlem.

Nu finns flera tusen bomber, många med mycket större, ja 1000 gånger större sprängkraft. De allra flesta stridsberedda finns hos de stora kärnvapenmakterna USA och Ryssland, men det finns ytterligare 7 kärnvapenmakter.

Även ett begränsat kärnvapenkrig skulle leda till omfattande påverkan på klimat och miljö, tiotals eller hundratals miljoner döda, utbredd svält, stora flyktingskaror och en kollapsad sjukvård.

Sedan några år har stormakterna inlett en ny upprustningskapplöpning med kärnvapen samtidigt som den eskalerande klimatkrisen ökar risken för politisk oro och därmed risken för konflikter, krig och kärnvapenkrig.  Kärnvapentröskeln sänks med tal om nya taktiska, ”små” kärnvapnen som är lika förödande som Hiroshimabomben.

B-61, typ. Litet kärnvapen.

Enligt legendariska ”Doomsday Clock” från Nobelpristagare och andra ledande forskare från Bulletin of the Atomic Scientists är mänskligheten endast 100 sekunder från ett kärnvapenkrig, något som innebär en mycket hög risk. År 2017 bedömdes risken till 3 minuter, nu 1 drygt 1 ½ minuter.

Sammanfattningsvis har risken för kärnvapenkrig ökat kraftigt på grund av:
1. Utveckling av nya små och stora kärnvapen
2. Kärnvapen ses som möjliga att användas som första insats
3. Uppsägning av viktiga kärnvapenavtal
4. Fler kärnvapen som kan avfyras direkt.
5. Kortare varningstider genom nya baser och snabbare missiler
6. Ökat misstroende mellan USA & allierade och Kina, Ryssland och allierade.

Vad bör göras?

Avtalet om förbud mot kärnvapen, TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons ) öppnades av FN:s Generalförsamling i september 2017 och trädde i kraft den 22 januari 2021, 90 dagar efter det att 50 stater ratificerat det. FN:s kärnvapenavtal strider inte mot ickespridningsavtalet och det tillhörande Stockholmsinitiativet.

Nu har 66 stater ratificerat avtalet. Inte Sverige, fast Sverige var med om att lansera konventionen i FN och har en stark tradition av motstånd mot kärnvapen och tillit till FN. Vi väntade oss allmänt att Sverige snabbt skulle ställa sig bakom avtalet. Men så skedde inte, sedan USA:s dåvarande försvarsminister Mattis meddelat att det nära militära samarbetet mellan USA och Sverige skulle äventyras om Sverige skrev på. USA har också signalerat att de 30 medlemsstaterna i Nato inte ska får ratificera FN-avtalet, och det har de facto ingen kärnvapenstat gjort.

Flera opinionsundersökningar har visat att en stor majoritet vill att Sverige ansluter sig till FN:s kärnvapenförbud. Detta är en utmärkt utgångspunkt för fredsarbete, stora manifestationer och politiska påtryckningar. Men en anslutning är närmast omöjlig om Sverige går med i Nato, särskilt som Sverige inte presenterat några förbehåll.
Därför är opinionsbildning och manifestationer mot svenskt medlemskap i Nato nödvändiga för oss som vill bygga opinion mot kärnvapen och för en fredligare värld!

Läs gärna:
Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki i Andra världskriget var onödiga enligt de ledande USA-generalerna
Nato säger att placering av kärnvapen i Sverige och Finland inte kan uteslutas
Innebär Nato-medlemskap risk för kärnvapen på svensk mark? Vad svarade utrikesminister
USA planerade att döda minst 600 miljoner människor i kärnvapenkrig

 

 

 

Föregående artikelRyssland och det större eurasiska partnerskapet
Nästa artikelKina kan hämnas på Pelosis besök – men inte på det sätt som vi kanske tror
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

  1. https://consortiumnews.com/

    Consortiumnews har en rad artiklar som är mycket läsvärda angående bombningen. Läs t.ex. Scott Ritter och Peter Kucznick. Ritter beskriver den beslutsprocess inom administrationen som föregick bombningen. Bomberna över Japan fälldes inte för att få Japan att kapitulera utan för att sätta ett tecken för Sovjetunionen och den övriga världen om vem som var den nya härskaren.
    Som Ritter beskriver var detta fullt klart för de amerikanska beslutsfattarna. Ritter visar även att konsensus inte rådde utan att det fanns ett motstånd. Hade Roosevelt levt längre hade han knappast gjort som Truman.

    75 år senare upprepar västmedier fortfarande lögnen om bomben som avslutade kriget fastän närmast konsensus råder inom seriös historisk forskning att så inte var fallet. Det var en grym och cynisk markering som öppnade dörren för kapprustning och det kalla kriget.

  2. En avskyvärd marktjuv som hejar till Moshe Fegin hyllar explosionen som ägde rum i Beirut den 4 augusti. Hittills lär explosionen har dödat över hundra och skadat över 4,000 människor. Marktjuven önskade t o m att det var den rasistiska enheten israel som låg bakom attacken. Det är dessa marktjuvar som ha kärnvapen som är de största faran till livet och mänskligheten. Deras fingeravtryck ligger bakom det mesta av sabotage,, krig och elände i MÖ och även vidare i världen. Marktjuvarna förpestat freden i MÖ och världen i övrigt. Dags att ta hand om marktjuvar problemet!

    https://www.presstv.com/Detail/2020/08/06/631193/Israel-Moshe-Feiglin-Lebanon-Beirut-blast

  3. Glöm inte heller bombningen av domkyrkan i Nagasaki, som föregicks av ett cyniskt test på indianskt område i USA.
    Det var inte bara japaner som utsågs som ofrivilliga försökskaniner gällande radioaktivitetens kort- och långtidseffekter.

  4. Jo de som Karl säger där. En annan sak är hur mycket Sovjetunionen bidrog bakom kulisserna för att Usa skulle segra,men utan att ha något med kärnvapen göra,och även här är det lång historia men sanningen.Sovjetunionen bidrog med massor för att Usa skulle segra,men detta nämns självfallet ALDRIG för att inte förstöra den enkla vackra historien. Men tycker det är högst spännande och intressant ändå när man går till”arkiven”och får se att Usa på riktigt fick en stor hjälpande hand mot japanerna.Men utan att de nånsin nämns självfallet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here