Broderländer – Systerfolk, om Kuba och Afrika

2

Broderländer Systerfolk – Om Kuba  och Afrika är en mycket gedigen, faktarik, och rentav unik lärorik bok av Louise Österlin, Göteborg om Kubas exemplariska men för många så okända insatser sedan decennier. Boken är  också väl skriven och lättillgänglig. Den har gott om referenser, ett personregister, gott om bilder och en kronologisk uppställning. Vidare finns två appendix, där det andra är en skrämmande lång tabell över kolonialismens förfärliga närvaro i Afrika. Där listas hela 55 länder med ”kolonialt förflutet”. Alla utom två, Egypten och Liberia var kolonier vid Andra Världskrigets slut. Boken är på 186 sidor och går att inhandla för nedsatt julpris på 80 kronor plus porto på Svensk-Kubanska Föreningen. Via e-post: , medan den kostar 149 kr på Bokus.

Vid beställning: Glöm inte uppge ditt namn, din adress och ditt mobilnummer i mailet. Betalning sker till följande alternativ:

Swish: 123 589 09 75
PG: 40 54 11-0

Louise Österlin som är arkitekt i Göteborg har många gånger besök Kuba tillsammans med sin man Martin. Hon har tidigare prublicerat boken Kubas läkare – Ut till världens alla hörn!

Baksidestext:

Kuba har engagerat sig i sina broderländer och systerfolk i Afrika sedan början av 1960-talet. För 30 år sedan vanns Kubas och Angolas seger vid den lilla staden Cuito Cuanavale i Angola. Det var en seger som ledde till Angolas och Namibias självständighet, frigivningen av Nelson Mandela och apartheidregimens fall i Sydafrika. Relationerna mellan världens länder och folk måste inte alls bygga på strävan efter makt och kontroll över råvaruresurser. Kubas relationer med Afrika bygger på ömsesidighet och äkta solidaritet.

1995 sa Nelson Mandela på en stor konferens mellan Kuba och Sydafrika i Johannesburg: ”Kubanerna kom hit som läkare, lärare, soldater, jordbruksexperter, men aldrig som kolonisatörer. De har delat våra skyttegravar i kampen mot kolonialism, underutveckling och apartheid. Hundratals kubaner har gett sina liv i en kamp, som inte först och främst var deras, utan vår. Som sydafrikaner hyllar vi dem. Vi svär att aldrig glömma detta oförlikneliga exempel på osjälvisk internationalism.”

 

Boken rekommenderas till alla med intresse för politik, historia, bistånd  och hälsa, och till övriga!

Kapitelrubrikerna ger en bild av bokens mångfacetterade innehåll

Inledning
1. Från slaveri till solidaritet
2. Nykolonialismen
3. USA och Europa – mot Afrika
4. Algeriet
5. Kongo
6. Che Guevara i Afriks
7. Guinea-Bissau
8. Angols
9. Västsahara
10. Summering (7 sidor)
Kronologi
Förkortningar
Personregister
Appendix 1
Appendix 2
Textrutor

Föregående artikelVill USA ha krig? Var är Europa?
Nästa artikelDN: ”Putins krav på Natogarantier är omöjliga, och det vet han”. Stämmer det?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Är det någon institution i denna världen vid sidan av Internationella Röda Korset och Röda halvmånen och Läkare utan gränser (MSF) som borde tilldelas Nobels fredspris så är det Kubas internationella läkarmission! Tänk vad stora insatser de verkligen gjort i inbördeskrigsdrabbade och postkoloniala länder i världen.

  2. Håller med om Kubas internationella läkarmission. Men priser kan dom glömma, trots att dom på allvar förtjänar det. Kuba har faktiskt även vid flera tillfällen genom åren frivilligt valt att skicka sina läkare till Usa också för att hjälpa när man hade stora klimat och väder katastrofer. Både före 2012 och efter det,men jämt blivit hårt avvisade

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here