Ryssland och Kina inför ett strategiskt partnerskap

7

Ryssland och Kina i ett strategiskt partnerskap

Rysslands president Vladimir Putin åker till OS i Peking för att prata med sin kollega Xi Jinping och inför besöket har Putin publicerat en artikel som drar upp huvudlinjerna för det strategiska samarbetet mellan de två länderna. Den har i huvuddrag även publicerat i Pål Steigans nättidning. https://steigan.no/2022/02/russland-og-kina-i-et-strategisk-partnerskap/

Fast vi har redan publicerat en analys av överenskommelsen. De stora rysk-kinesiska fyrverkerierna i Peking. Inte alltid allt kommer i kronologiskt ordning, men denna text står säkert på egna ben.

Här är några huvudpunkter:

Vi uppskattar mycket att rysk-kinesiska relationer med omfattande partnerskap och strategiskt samarbete går in i en ny era, har nått en enastående nivå och har blivit en modell för effektivitet, ansvar och strävan inför framtiden.

Handel

Vid utgången av 2021 ökade volymen av ömsesidig handel med mer än en tredjedel och översteg rekordnivån på 140 miljarder US-dollar. Vi är på god väg mot vårt mål, att öka handelsvolymen till 200 miljarder dollar per år. Ett antal viktiga initiativ genomförs inom investerings-, produktions- och jordbruksindustri-sektorn. I synnerhet omfattar portföljen för Intergovernmental Commission on Investment Cooperation 65 projekt, värda mer än 120 miljarder USD. Det handlar om samarbete inom branscher som gruv- och mineralförädling, infrastrukturbyggande och jordbruk.

Valutor

Vi utvidgar konsekvent praxis med affärsuppgörelser i nationella valutor och skapar mekanismer för att kompensera den negativa effekten av unilaterala sanktioner. En viktig milstolpe i detta arbete var undertecknandet av avtalet mellan Rysslands regering och Kinas regering om betalningar och uppgörelser 2019.

Energialliansen

En ömsesidigt fördelaktig energiallians skapas mellan våra länder. Tillsammans med långsiktiga leveranser av rysk gas och olja till Kina, har vi planer på att genomföra ett antal storskaliga gemensamma projekt. Byggandet av fyra nya kraftenheter vid kinesiska kärnkraftverk, med deltagande av Rosatom State Corporation, som startades förra året, är en av dem. Allt detta stärker avsevärt energisäkerheten i Kina och Asienregionen som helhet.

Industriellt och teknologiskt samarbete

Vi ser ett antal möjligheter i utvecklingen av partnerskap inom informations- och kommunikationsteknologi, medicin, rymdutforskning, inklusive användning av nationella navigationssystem och projektet International Lunar Research Station. En seriös impuls till att stärka de bilaterala banden gavs under åren av rysk-kinesiskt vetenskapligt, tekniskt och innovativt samarbete 2020–2021.

Järnväg och transporter

Ett av Rysslands strategiska mål är att påskynda det sociala och ekonomiska lyftet av Sibirien och ryska Fjärran Östern. Dessa territorier är omedelbara grannar till Kina. Vi avser också att aktivt utveckla interregionala band. Således har moderniseringen av Baikal-Amur Mainline och den transsibiriska järnvägen börjat. Till 2024 måste deras kapacitet ökas en och en halv gång genom högre volymer transitgods och minskad transporttid. Hamninfrastrukturen i ryska Fjärran Östern växer också. Allt detta bör ytterligare stärka anpassningen mellan de ryska och kinesiska ekonomierna.

Internationell handel

Vi har också konvergerande positioner i internationella handelsfrågor. Vi är fast beslutna att upprätthålla ett öppet, transparent och icke-diskriminerande multilateralt handelssystem, baserat på Världshandelsorganisationens regler. Vi stöder åter-lanseringen av globala leveranskedjor. I mars 2020 föreslog Ryssland ett initiativ om ”gröna handelskorridorer”, som utesluter eventuella sanktioner, politiska och administrativa hinder. Genomförandet är ett nyttigt hjälpmedel för att övervinna de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Säger inget om det militära samarbetet

Den mest uppenbara luckan i Putins artikel är, att det som de facto är en militär allians mellan de två länderna inte nämns alls. Men det är uppenbart, att när Putin och Xi sätter sig vid bordet i Peking, kommer en av de centrala punkterna i samtalen att vara just det militära samarbetet, som står inför faran av ett storkrig.

Föregående artikelDe stora rysk-kinesiska fyrverkerierna i Peking
Nästa artikelPolen, Rumänien och Litauen dömda för att ersätta CIA-offer
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. 👍👍👍 Ryssland och Kina. Mycket bra program och fint arbete framför. Suveränt bra av Ryssland och Kina. Det är nu helt klarlagt att dessa två jättar på riktigt stärkt relationen. Handelsutbytet ökar ännu mer kommande åren. Ryssland säljer också mer gas och olja till Kina som behöver det. Man fortsätter och förstärker dom alla olika forsknings projekten man har startat tillsammans. Varav flera är mycket känsliga eller starka. Man bekämpar denna pandemin också ihop,och bägge länderna har egna vaccin,där Ryssland var först i världen. Till skillnad av väst med Usa i spetsen, som ägnat sej åt ren vaccin diktatur, har det tydligt visat sej året som gick. Och ryska Rozatom som är världsledande och bäst, är med i bygget av 4nya kraftverk vid kinesiska kärnkraften. Det är också bra. Men arbetet internationellt i FN också blir förstärkt,som det gick att läsa och se i artikeln före. Där båda länderna presenterade ett utmärkt uttalande och program för detta om FN. Kina gick också helt på Rysslands linje ang Nato och dess hot och utvidning mot Rysslands gränser. Vad finns att inte gilla här ärligt talat? (Bortsett från Usa,Nato och all dess propaganda och desinformation som redan är igång) Jag är jävligt förtjust i detta måste jag säga,detta just nu mellan Ryssland och Kina, är nog det bästa globalt jag kunnat se på flera år. Det blir fina år framför för Ryssland och Kinas relation,men även globalt till många andra länder👍👍👍

  2. Egentligen började det redan 1996 med ett avtal som, utan att direkt nämna det, avsåg att vara en motvikt till USAs försök att etablera en global diktatur. Sedan gäller förändringarna inte bara relationen Kina-Ryssland. Glöm inte Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP, det är världens största handelsblock som nu fungerar, där USA inte finns med.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Regional_Comprehensive_Economic_Partnership
    Notera att även länder som Australien och Japan finns med, trots att USA håller dom som gisslan. Japan och Australien framhålls av USA som allierade, men på gräsrotsnivå är det annorlunda.

    Trots USA propagandan kan japanerna inte vänta på att få kasta ut USA och avsluta deras ockupation sedan WW2. Australierna är förbannade och vill handla med Kina, men en alltmer isolerad elit regering i Australien diar USA, och befolkningen får betala priset.

    Sedan undrar man vad Sverige håller på med, eller snarare – inte håller på med. USA har anlagt tre serverhallar för spioneri och massövervakning i Sverige. Dom suger upp stora delar av Sveriges energi, USA kräver nära gratis energi och skattefrihet. Vem betalar, titta på er elräkning. En del betalar i natura, ta en titt genom fönstret på alla vindkraftverk som förstör landet. Serverhallarna lär ge ett par tiotal jobb.

    Samtidigt expanderar Kina Volvo i Sverige, 40,000 jobb, och anlägger en batterifabrik, 3,000 jobb plus underleverantörer. Vad säger den uppenbart USA styrda svenska media då. Man smutskastar och nedvärderar Kina med propagandan och hyllar USA. Vore det inte dags för en del förändringar.

  3. Det finns absolut ingenting som Ryssland eller Kina gör, oavsett vad för bra man gör dessa åren,så möts det helt negativt och dåligt. Visa mej något,vad som helst där Ryssland och Kina får beröm eller positivt respons över något som helst bra dessa senaste åren,från publik service och DN. Se det som en utmaning till alla som läser Global Politics. Visa mej, hänvisa mej till någon som helst artikel av publik service,eller DN,där Ryssland eller Kina gjort något bra och man förtjänat beröm eller positivt respons/godkännande där publik service och DN gett informationen utan desinformation och propaganda. Hittar ni någon som helst positivt om Kina svär jag på Gud att jag gör 50armhävningar. Hittar ni om Ryssland då svär jag på Gud att jag gör 100armhävningar. Visa, hänvisa något som publik service och DN publicerat om Kina och Ryssland,där det ju finns MASSOR och MASSOR, utan desinformation och propaganda. Så sent som igår kväll nu gick dokument utifrån om Kina och Arktis. Veckorna före dess var det helt om Ryssland. Kan någon hitta en seriös artikel om Kina eller Ryssland,där man förtjänat beröm/positiv bevakning/information utan desinformation och propaganda dessa senaste 2åren nu av DN eller publik service vore HÖGST välkommet,och jag gör armhävningarna. En man utan sitt ord,är ingen man! Det stått hur mycket som helst om både Kina,som arrangeras OS i detta ögonblick blick som pågår nu med MYCKET annat. Och samma med Ryssland ang dess så kallade trupp inom EGNA gränser och MYCKET annat. Men när det gäller detta gemensamma programmet och uttalande av Ryssland och Kina, måste jag säga att jag var mycket förtjust i detta. Det var unikt ändå,och ännu finare än jag visste, trodde före. Detta är nog det bästa jag kunnat se dessa senaste åren nu globalt,detta av Ryssland och Kina måste jag säga,och det var ärligt och seriöst av dessa två jättar

  4. Läste någonstans att Putin slutit avtal med Indien. Analytikern menade att Avtalet var en udd mot Kina. Snarare tycks det som de tre befolknings rikaste länderna slutit sig samman mot USA.
    Kommentarer!

    • Nästan allt som gäller detta mörkas i svenska MSM och Public Service media. Det går framåt, RCEP är igång, utan USA, trycket inom Taiwan att återansluta med Kina ökar, USA misslyckas med att få igång ett krig i Ukraina, Argentina är nu del av BRI, Kina skall även bygga ett kärnkraftverk i Argentina, Ecuador talar om ett handelsavtal med Kina, Uruguai likaså. Kubas status i BRI har höjts till “strategic energy partner”, Nicaragua har sparkat ut Taiwan och är nu del av BRI och man talar om in ny kanal. Uruguay förväntas bli medlem av BRI, handelsavtalet mellan USA och Kina går ut, och Kina behöver inte längre köpa USAs jordbruksprodukter, men sitter med alla essen. USA försökte stoppa Huawei i Ecuador, men det gick inte. Strategist avtal med Pakistan. Allt fler länder sluter upp med Kina för man är trött på USAs Big Brother tyranniska mobbning. Glöm inte USAs flops i Afghanistan, Hong Kong, Tibet, Xinjiang, och uppenbart även Myanmar. De olympiska spelen pågår, och så även de politiska spelen, och det är inge tvekan vem som vinner guld där.

  5. Jo Putin var på sin första resa sedan pandemin utbröt till just Indien för par månader sedan nu. Jag vet att man stärkte banden över flera fronter,och indiska medierna var helt lyriska över besöket. Det var mycket fin bevakning och rapportering till skillnad av väst. Och det var uppenbart att dessa stärkte relationen ännu mer. Flera nya vapen affärer är påskrivet,för att fortsätta förstärka indiska armén. Tror man även bygger,om det var nya kärnkraft,eller kraftverk vid indiska kärnkraftverken om jag minns rätt. Sedan minns jag inte med säkerhet vad mer man kom överens om.Men relationen har stärkt ännu mer var helt uppenbart efter Putins och Modis presskonferens. Någon annan har säkert fler detaljer om allt,kan annars återkomma om det

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here