Putin deltar i G20-mötet i Indonesien trots USA:s krav att utesluta Ryssland

3
Indonesiens och Rysslands presidenter.

Redaktör Romelsjö: G20 är en internationell organisation bestående av nitton större ekonomier, nämligen Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA, samt Europeiska unionen. https://en.wikipedia.org/wiki/G20

Denna artikel i Pål Steigans nättidning har översatts av Rolf Nilsson

Presidenten för Indonesien, världens fjärde folkrikaste land, vill ha ett nära och gott samarbete med Ryssland. Här är Jokowi på besök i Moskva.

Indonesiens president, Joko Widodo, sa den 18 augusti 2022, att både Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi planerar att delta i G20-toppmötet på den indonesiska ön Bali senare i år. (I november).

”Xi Jinping kommer. President Putin har också sagt till mig att han kommer”, sa Jokowi, som presidenten kallas, i en intervju med Bloomberg News chefredaktör John Micklethwait på torsdagen. Det var första gången ledaren för världens fjärde folkrikaste nation bekräftade att de två planerade att dyka upp på toppmötet i november, enligt Bloomberg.

Onödigt att säga att ankomsten av både Xi och Putin kommer att orsaka kaos för de djupa statliga agenterna som driver telepromptern ”Jo Biden” och andra, mindre senila, västerländska ”ledare”, som alla kommer att träffas personligen för första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina. Attacken har gjort att G-20 är delade om huruvida de ska införa sanktioner mot Ryssland, för medan en handfull G-20-länder är relativt självförsörjande, är de flesta desperata efter Rysslands råvaruexport, varav energikrisen i Europa är en levande exempel.

Putin och Jokowi diskuterade förberedelserna för G-20-toppmötet på Bali i ett telefonsamtal på torsdagen, sade Kreml i ett uttalande som inte nämnde om den ryske ledaren skulle delta. Putins närvaro kommer sannolikt också att föra honom ansikte mot ansikte med Volodymyr Zelenskiy för första gången sedan Rysslands invasion, för av någon konstig anledning kommer den ukrainske presidenten – som fungerar som Vogue-modell – också att vara på Bali. (Konstigt eftersom G20 definieras som de 20 största ekonomierna i världen, d.v.s. några kvantsprång över den sjätte division som Ukraina spelar i.)

Indonesiens ledare lämnar inga tvivel om var han och hans land står om de måste välja när de nya globala linjerna dras upp. Indonesien vill samarbeta med Ryssland och Kina, helt oberoende av vad man kan tycka i Washington och Bryssel.

”Rivaliteten mellan de stora länderna är verkligen oroande”, sa Jokowi, 61, i intervjun. ”Vad vi vill är att denna region ska vara stabil, fredlig, så att vi kan bygga ekonomisk tillväxt. Och jag tror inte att det bara gäller Indonesien: asiatiska länder vill också ha detsamma.”

 ”Indonesien vill vara vän med alla”, sa han. ”Vi har inga problem med något land. Varje land måste ha sitt eget förhållningssätt. Varje ledare har sin egen inställning. Men vad som behövs för Indonesien är investeringar, teknologi som kommer att förändra vårt samhälle.

Wall Street-bankerna återupptar handel med ryska obligationer

USA:s Rysslands-embargo håller på att spricka på alla sidor. Inte bara ger hela ”globala syd” en kall hand till sanktionspolitiken, utan nu bryter även de stora finansbankerna på Wall Street leden. JP Morgan Chase & Co. och Bank of America Corp. är bland de banker som återupptar handel med ryska obligationer, skriver Bloomberg.

Redaktören: USA har synpunkter ”According to a statement from the National Security Council, Washington believes that Zelenskyy should attend the event if Putin really intends to attend.”
https://news.am/eng/news/716718.html

Föregående artikelGlöm Sanna Marins festande – hon har viktigare frågor att svara på
Nästa artikelÄr Ryssland ett imperialistiskt land? Avsnitt 3
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det är alltid bra och rätt att stora länder, trots inre konflikter, träffas på någorlunda jämlik basis och till och med ses(!) och rentav diskuterar och förhandlar.

    Att stänga ute och bojkotta är typiska och ganska korkat improduktiva västliga åtgärder, och borde höra det västliga kalla kriget till -en typisk Washingtonsk feltanke. Dess resultat drabbar alla dem som följer dessa felaktiga råd.

    Vi kan anta klart att Asien knappast kommer att vare sig ta goda intryck av eller allra minst följa den amerikanska vägen. Det är Asien alldeles för rationellt, logiskt -och! post-amerikanskt för. Här låter man inte klena utrikes geopolitiska ränksmiderier styra Asien, mer än tio gånger större i befolkningsstorlek än de amerikanska Förenta staterna. Varför skulle Asien följa den amerikanska politiken? Det är ju helt obegripligt. Med amerikanskt ”ledarskap” går naturligtvis Asien under produktivt, d.v.s. Washingtons verkliga avsikt i Asien.

    Europa däremot har fastnat i Washingtons improduktiva nät och kan egentligen bara just med ASIENS ekonomiers hjälp ta sig ur det, och det MÅSTE Europa för att överleva ekonomiskt.

    Europa har bara inte kritiskt insett det och tror att de alltid problemskapande etablissemangen i Washington skall ”lösa problemen”, utan trasslar tvärtom in Europa in än mer farliga och improduktiva situationer.

    Europa är fångat och låst, Asien är det inte.

  2. Bland de ”mindre senila, västerländska ”ledare”, har en redan innan mötet är i gången börjat göra lite oväsen mot självaste Rysslands president Vladimir Putin. Det är lilla-Britanniens ”utrikesminister” Dam(m) Tuss. Det folk undrar är varför västerländska kvinnliga politiker (killlary Clinton, van der Lügen, Dam(m) Tuss) så ”rabiata” mot Vladimir Putin. Är det hans manlighet som framkallar de fräna påhoppen? Ett slags obesvärad kärlek? Nåt åt det hållet är det i alla fall

  3. Är det någon som vet vilken fråges- och ämneskalender som gäller på mötet?

    Frihandel? Säkerhet? Eller rentav ” ”Säkerhet” ”? Skäll- och anklagelsetimmen (mer känd som ”roliga timmen”)…?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here