Nyhet 1 april: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd. Vad tycker Försvarshögskolan?

7
Lars Drake

Lars Drake har skrivit denna artikel som publicerades på Synapze 1 april, av alla dagar.

Det mest udda aprilskämtet 1 april kom från Försvarsmakten

Enligt SVT:

”Det ser märkligt ut när ett land som Ryssland har åsidosatt många viktiga principer i FN-stadgan nu ska leda arbetet i säkerhetsrådet”, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Ryssland tar över som ordförande i FN:s säkerhetsråd: ”Brist på respekt” | SVT Nyheter

På inspelningen som SVT har på sin hemsida säger Kjell Engelbrekt:

” … just det här att ett land som då sitter i Säkerhetsrådet permanent och har vetorätt, att ett sånt land åsidosätter principer som respekt för staters suveränitet och territoriella integritet. Det är naturligtvis väldigt allvarligt, och det finns inte … kanske inte … så allvarliga exempel som det här.”

Oj då! Har det inte funnits tillfällen då någon annan stat som varit permanent medlem i UNSC samtidigt varit ordförandeland under en tid når den staten begått allvarliga brott mot FN-stadgan? Rådet har 15 medlemmar och ordförandeskapet roterar månadsvis – dvs USA måste ha varit ordförandeland under ett flertal perioder när det landet krigat mot andra länder utan stöd i Säkerhetsrådet.

Försvarshögskolans personal kan ju inte bara undervisa officerare – de måste ju ha lite kul också. Men varför tar SVT detta på allvar?

Man kan ju skratta, men det ligger ett djupare allvar i detta. Vet inte en professor vid Försvarshögskolan att USA (ensamt eller i NATO eller med några allierade) de senaste 25 åren har krigat mot Jugoslavien, Afghanistan, Irak och Syrien utan stöd i Säkerhetsrådet. När det gäller Libyen handlade det ”bara” om en kraftig överträdelse av en Säkerhetsrådsresolution. Jo det gör han, men han förtränger det nog så gott han kan.

Den 29 november 2021 skickade jag följande fråga till Försvarshögskolan:

”Min fråga är om det inom Försvarshögskolan eller i en statlig utredning de senaste 20 åren har gjorts någon analys av säkerhetspolitiska konsekvenser av USA:s krigande i flera länder sedan 1998 .”

I början av mailet skrev jag_ ” … analys av säkerhetspolitiska konsekvenser för Sverige”.

Svaret var att det inte har gjorts. Det bristande intresset och därmed den bristande insikten inom Försvarshögskolan kan ju förklara varför det inte framförts varningar om vad det innebär att vara militärt lierat med USA.

Föregående artikelWagnergruppens chef uppger att Bakhmut (Artyomovsk) har intagits
Nästa artikelSpannmål till Egypten, som går med i BRICS: En viktig geopolitisk åtgärd?

7 KOMMENTARER

  1. Finland blir en del av Nato tisdagen den 4 mars.
    Dessa uppgifter bekräftades av alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg . Han noterade att denna händelse kommer att göra Nato starkare och Finland säkrare.

    Dmitrij Peskov kallade Finlands inträde i Nato för ett intrång i Rysslands säkerhet
    https://lenta.ru/news/2023/04/04/nato_finland/

    Natos expansion genom inträde av nya länder i alliansen är ett intrång i Rysslands säkerhet. Så kommenterade han rapporterna om Finlands förestående inträde i alliansen.
    Peskov kallade denna händelse ytterligare en försämring av situationen.
    ”NATO-expansion är ett intrång i vår säkerhet och Ryska federationens nationella intressen, vi pratade om det, och det är så här vi uppfattar det”, sa han.

    Presidentens pressekreterare noterade också att det som händer skiljer sig väsentligt från situationen med Ukraina , eftersom Finland ”aldrig har varit anti-Ryssland.”

  2. Finland blir medlem i NATO denna dag.

    Turkiet nekar Sverige inträde.

    ”Sverige, å sin sida, kommer kunna omges av vänligt sinnade buffertstater mellan sig själv och Ryssland. Och så länge Sverige hålls utanför kommer Ryssland kunna åberopa fri passage ut genom Öresund.
    Den dag som Sverige blir fullvärdig medlem i Nato kommer Österrsjön bli ett Nato-kontrollerat innanhav där såväl hamnen i St Petersburg som marin- och militärbasen i Kaliningrad enkelt kan skäras av från omvärlden.

    Något Ryssland inte kommer tillåta ske vilket är tydligt för alla och envar redan nu. Ryssland har köpt inte bara Turkiets lojalitet utan även Erdogans personliga stöd genom att använda sig av Turkiet som brygga för sin oljeexport. Och med det den struktur för att kunna kringgå de internationella sanktioner som Erdogan byggt upp för oljehandel.

    Ryssland har Turkiet i sin hand”
    https://ledarsidorna.se/darfor-ar-inte-ett-svenskt-nato-medlemskap-mojligt-under-overskadlig-tid/

  3. Aprilskämtet från Försvarsmakten och SVT ger Lars Drake möjlighet att indirekt faktiskt påpeka det som de inte annars får säga. De är annars mycket hårt hållna.

    Idioter som betraktar lögnerna dagligen och därmed har svalt propagandan tror att de ämnar göra narr av Ryssland och de skrattar gott i sin dumhet.

    Lars Drake kan nu exponera dubbelmoralen och på så vis har Försvarsmakten och SVT faktiskt gett intelligenta svenskar en möjlighet att förstå att det är dubbelmoralen som är det stora skämtet.

  4. Militärer ÄR alltså verkligen politiskt korkade, som ryktet går? Visar det sig ännu en gång… Först Pompeo och nu Engelbrekt. Finns något slags Viagra för de intellektuellt försvagade också? Blodet i de blå amerikanska pillren tycks ju inte hamna i huvudet i varje fall.

    • Vad betyder NATO-anslutningen för det en gång så berömda neutrala Finland?
      https://swentr.site/news/574275-political-death-or-vital-move/

      Det USA-ledda NATO-militärblocket har expanderat ännu en gång och utökat sin gräns mot Ryssland med nästan 1300 km.
      Vad betyder NATO-anslutningen för det en gång så berömda neutrala Finland?
      Danmarks utrikesminister Lars Lokke Rasmussen, mitten till vänster, skakar hand med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto när de deltar i NATO-Ukraina-kommissionen under ett möte med Natos utrikesministrar i Natos högkvarter i Bryssel tisdagen den 4 april 2023.
      Den här veckan blev Finland officiellt det 31:a medlemslandet i Nato. Utrikesminister Pekka Haavisto avslutade processen genom att överlämna anslutningsdokumentationen till USA:s utrikesminister Anthony Blinken.
      Flytten kan ytterligare förvärra spänningarna mellan Ryssland och väst. Analytiker i Moskva hävdar att Helsingfors har undergrävt sin egen säkerhet i ett missriktat försök att stärka den.

      Ny NATO-medlem har förlorat sin ”särskilda status” – Moskva
      Läs mer Ny NATO-medlem har förlorat sin ”särskilda status” – Moskva
      En kort och slingrande väg.
      Finland har gått med i det USA-ledda blocket före Sverige, vilket är något få experter hade räknat med. Stockholm kämpar fortfarande för att få turkiskt godkännande för sin kandidatur, på grund av en tvist. Båda staterna ansökte om medlemskap i maj 2022, med hänvisning till hotet från ”en aggressiv granne” efter att Ryssland attackerade Ukraina.
      Nato accepterade dem dock inte, trots att de erkände deras beredskap, på grund av spänningar kring stödet från kurdiska organisationer och frågor angående utlämning av individer anklagade för terrorism och deltagande i kuppförsöket 2016 i Türkiye.
      Ungern försökte också bromsa processen. Premiärminister Viktor Orban citerade sitt parlaments oro över att flytten skulle kunna skada relationerna mellan Nato och Ryssland.
      För Finland tog processen så småningom ett år. Den 30 mars ratificerade det turkiska parlamentet Helsingfors anslutningsprotokoll och Budapest gjorde detsamma den 27 mars.
      Vad Nato får: Som ett nytt NATO-medlemsland tar Finland fram en blandning av avancerade västerländska vapen och sovjetisk hårdvara från förra århundradet. En stor del av landets artilleristyrka består av sovjettillverkade vapen som fältkanonerna M46 och 2A36 Giatsint-B och haubitserna D30 och 2S1 Gvozdika. Hälften av Finlands gruppering av IFV består av svenska CV-9030 och ytterligare hälften av sovjetiska BMP-2.

      Helsingfors försvarsmakt stoltserar också med den hemmagjorda Patria APC, ett modulärt fordon som kan fungera som en lätt stridsvagn med en stor kaliber huvudpistol, eller bära en fjärrstyrd pistol- och raketstridsmodul. Polen importerar dem under namnet Rosomak. Totalt har 900 olika versioner av Patria APC:er byggts sedan 2001. Under 2012 exporterade också Kroatiens försvarsminister 40 till 50 Patria AMV-fordon byggda på licens av det nationella företaget Duro Dakovic Special Vehicle. Totalt har Zagreb köpt 126 Patria AMV, varav sex av dem byggda i Finland.

      Finlands flygvapen består till största delen av utlandstillverkade flygplan. Enligt Inside Over har den 64 amerikanskbyggda F/A-18 Hornet-jaktflygplan utrustade med elektronik och kontrollsystem som mestadels tillverkas inhemskt. Flottornas livslängd förväntas löpa ut till 2030, så landet letar redan efter uppgraderingar. De nuvarande stridsflygplanen förväntas ersättas med ett liknande antal femte generationens F-35A flerrollsflygplan i en redan tillkännagiven upphandling .

      Finlands armé driver cirka 215 obemannade flygfarkoster (UAV) av olika typer, varav nio är MQ-9 Reapers, säger Inside Over.
      Den finska marinen är mestadels inriktad på kustoperationer och är utbildad och beväpnad för att skydda landets territorialvatten i Östersjön och snabbt slå till mot fiendens fartyg, för att försvara transportvägar och sund och för att utföra spaningsuppdrag, säger Sergey Andreyev, expert på Ryska rådet för utrikesfrågor.

      Finska marinen har 17 minröjningsfartyg av olika typer och åtta höghastighetsmissilbåtar: fyra av Hamina-klassen och fyra av Rauma-klassen.
      Finland driver tyska Leopard 2A4 huvudstridsstridsvagnar tillsammans med några begagnade Leopard 2A6-stridsvagnar som köptes från Nederländerna 2015.
      Den finska försvarsmakten har cirka 21 500 män och kvinnor i aktiv tjänst. Landet kan också räkna med cirka 900 000 reservister som har fullgjort militärtjänst.

      Experter tillfrågade av RT anser dock att Natos främsta vinst med att släppa in Finland är att utöka blockets inflytande och komma närmare Rysslands gränser.
      ”Som alla byråkratiska organisationer, gynnas alliansen i det här fallet genom att utöka sin räckvidd och inflytande. Dessutom är det ett sätt att begränsa Rysslands inflytande”, säger chefen för Institutet för strategiska bedömningar Sergey Oznobishchev.

      ”NATO försöker fortsätta expandera och ser Ryssland som sin främsta motståndare. Det närmar sig så nära som möjligt och sätter upp sin infrastruktur i Rysslands verkliga närhet, vilket är viktigt för Nato och säkerligen farligt för Ryssland”, säger Vladimir Bruter, expert vid Internationella institutet för humanitära och politiska studier.

      Chefen för den analytiska avdelningen vid Institutet för politisk och militär analys (IPWA), Alexander Khramchikhin, har en annan uppfattning. Enligt honom tjänar Nato inte på Finlands medlemskap. Tvärtom, det ökar bara skulderna för alliansen.”
      Finlands anslutning till Nato kommer bara att öka spänningarna på den globala scenen, har Kremls talesman Dmitrij Peskov varnat. Han beskrev blockets expansion som ett intrång i Rysslands säkerhet och nationella intressen.
      – Det är så vi ser på den här utvecklingen. Det tvingar oss att vidta motåtgärder för att säkerställa [Rysslands] säkerhet, både taktiskt och strategiskt”, förklarade Peskov.

      Sergey Poletaev: Varför striden om en ”strategiskt oviktig” stad kan avgöra resultatet av Ukrainakonflikten
      Läs mer Sergey Poletaev: Varför striden om en ”strategiskt oviktig” stad kan avgöra resultatet av Ukrainakonflikten
      Han påpekade dock att Rysslands fråga med Finland är ”fundamentalt annorlunda” från konflikten med Kiev och att den nordiska nationen, till skillnad från Ukraina, aldrig har varit ”anti-rysk” eller haft några tvister med Moskva.

      Ändå har Moskva redan, som svar på att Finland gick med i Nato, lovat att stärka sin försvarskapacitet i Rysslands västra och nordvästra regioner. Det är dock ännu inte klart i vilken form.
      ”Om andra NATO-medlemmar sätter in sina styrkor och utrustning på finskt territorium kommer vi att vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa Rysslands säkerhet”, varnade vice utrikesminister Alexander Grushko dagen före Helsingfors anslutning till alliansen.

      Arbete pågår redan för detta. Till exempel meddelade försvarsminister Sergey Shoigu tidigare i år att en ny armékår kommer att bildas vid gränsen till Finland, i Karelen och regionen runt St. Petersburg, som ett led i ansträngningen att stärka Rysslands väpnade styrkor i den delen av landet. Land. Kåren kommer att bestå av tre motoriserade gevärsdivisioner och två luftburna divisioner av de ryska luftburna styrkorna.

      Enligt militärobservatören överste Mikhail Khodaryonok kommer Moskva att fokusera på att stärka mark- och kusttrupper i regionen och utöka närvaron av ryska missiltrupper och artilleri.
      ”Det är troligt att dessa nya formationer kommer att inkludera brigader som driver Iskander-M missilsystem och tunga artilleribrigader som bär kärnvapenammunition”, konstaterade Khodaryonok.
      RT: En bärraket utplaceras under en speciell övning av Iskander-M taktiska missilsystem i det västra militärdistriktet i Ivanovo-regionen. © Sputnik/Konstantin Morozov
      Enligt experten, om saker och ting skulle eskalera till ett stadium där Ryssland måste planera stridsoperationer i regionen, kommer Moskva med största sannolikhet att överväga långväga högprecisionsangrepp på mål i Finland och Sverige, som kan utföras av lång- räckviddsflygplan som bär kryssningsmissiler eller marinstyrkor som bär Kalibr-missiler.
      ”Med tanke på Natos överlägsenhet vad gäller konventionella vapen skulle Moskva göra klokt i att överväga att plantera kärnvapenminor längs statsgränsen med alliansens nya medlemsländer.

      Kall omfamning av fiendskap: Hur en av Moskvas närmaste grannar förrådde sin neutralitet och nationella intressen för att konfrontera Ryssland
      Läs mer Kall omfamning av fiendskap: Hur en av Moskvas närmaste grannar förrådde sin neutralitet och nationella intressen för att konfrontera Ryssland
      ”Ändå måste alla defensiva operationer av den här skalan godkännas först. Alla militära enheter måste bildas och deras utplacering planeras. Andra arbetsflöden att implementera inkluderar koordination, lednings- och kontrollkedjor, samt alla typer av försörjningsvägar och militär logistik. Naturligtvis skulle kostnaderna för en sådan operation bli avsevärda. Men i det här fallet har nationella försvars- och säkerhetsintressen helt klart prioritet”, sammanfattade Khodaryonok.

      Varför Finland vill ha det.
      I maj förra året sa Finlands dåvarande premiärminister Sanna Marin i en intervju med Corriere della Sera att frågan om Natos utplacering av kärnvapen eller öppnande av baser i Finland inte var en del av Helsingfors medlemsförhandlingar med alliansen.
      ”Ingen kommer till oss för att påtvinga oss kärnvapen eller permanenta baser om vi inte vill ha dem. Så jag tror att det här ämnet inte är på agendan, sa hon. Enligt statsministern är Nato inte intresserad av att stationera sina styrkor eller kärnvapen i Finland.
      Marin betonade att Finland har investerat mycket i sin säkerhet som ”ett litet land” som ”har en aggressiv granne”, men kallade ansökan om NATO-medlemskap för ”en fredshandling” snarare än krig. ”Det handlar om att kriget aldrig kommer tillbaka till Finland”, sa Marin, som hävdade att Helsingfors ” alltid kommer att försöka hitta diplomatiska lösningar på eventuella problem.”
      RT
      Finlands premiärminister Sanna Marin anländer den 20 oktober 2022 till den första dagen av ett EU-ledarmöte i Europeiska rådets byggnad i Bryssel. © Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
      Ändå är det inte fred som Helsingfors sannolikt kommer att säkra för sig själv genom att gå med i Nato, utan förlusten av dess status och suveränitet, enligt militärjournalisten Ivan Konovalov.
      Han sa till RT: ”Hittills har Finland haft en mycket speciell status av en neutral stat på den internationella scenen. Redan under de kalla krigets tider, när Sovjetunionen stod i konflikt med Nato, fick den neutrala hållningen Finland att framstå som en aktör på den globala scenen, till skillnad från många andra. Men nu är det över. Det kommer att bli en politisk död för Finland som nu bara kommer att bli en av de många nationer som gör Washingtons bud. Den kommer att förlora sin politiska unikhet och bli assimilerad av Nato.”

      Schackmatt: Ryska och kinesiska stjärnor förbereder sig för spänd strid i Kazakstan
      Läs mer Schackmatt: Ryska och kinesiska stjärnor förbereder sig för spänd strid i Kazakstan
      Enligt Alexander Khramchikhin strider detta beslut mot Finlands egna intressen eftersom det bara kommer att undergräva nationens säkerhet, även om Helsingfors tror att det kommer att bli tvärtom. ”Det här har varit ett irrationellt beslut inspirerat av rädsla,” tror han.
      Vad kommer härnäst?
      Relationen mellan Moskva och Helsingfors har tagit en vändning till det sämre den senaste tiden, och som Vladimir Bruter ser det kommer det inte att bli bättre.

      ”Den enda chansen att bygga upp en balanserad relation är att väst slutar prata om Ryssland som en kraft att begränsa. Ryssland är antingen en partner eller en motståndare. Det finns inget sätt för väst att fortsätta hålla tillbaka Ryssland och samtidigt upprätthålla en god relation med det. Ryssland har redan gett det för mycket tid, trots att det satte sig självt i en uppenbar nackdel eftersom, som vi kan se, väst drog fördel av denna tid för att fortsätta att behandla Ryssland som en ekonomi och en politisk och militär kraft att begränsa. Jag hoppas att Moskva inte kommer att tillåta det någonsin igen”, kommenterade Bruter.

      En kosack från Djibouti: Hur en rysk bedragare grundade en koloni i Afrika
      Läs mer En kosack från Djibouti: Hur en rysk bedragare grundade en koloni i Afrika
      Sergey Oznobishchev menar att även om Finlands anslutning till Nato strider mot Rysslands långsiktiga intressen, så utgör det inte något omedelbart eller överväldigande hot. Mycket kommer att bero på hur väl Moskva och Helsingfors kommer att arbeta för att rädda den relation som de två nationerna brukade ha. Enligt Oznobishchev har de en solid grund för att hjälpa dem med det, det vill säga ” alla dessa decennier av vänskap och goda grannförhållanden med Helsingfors.”
      ”Nu är det en bra tid att börja arbeta med det här,” argumenterade han. ”Det är dags att fokusera på att stabilisera Rysslands relation med Finland och Sverige medan vi har allt som fortfarande kan räddas. Hittills har dessa två nationer inte varit alltför ovänliga. Det väsentliga för Ryssland är att de inte låter sina territorier användas av Nato för att öka sin militära närvaro och för att bygga upp militära förmågor.”

      Enligt Alexander Khramchikhin har Rysslands relationer med alla västländer försämrats så mycket att ” nästa skede bara kan bli ett direkt krig, vilket sannolikt inte kommer att hända”.
      ”Jag tror att vi måste fortsätta det oändliga gnället om återupprättandet av förbindelserna med väst. Det kommer aldrig att hända, och vi måste förstå detta, säger han.
      Av Lidia Misnik , en Moskva-baserad reporter fokuserad på politik, sociologi och internationella relationer

  5. En 30 minuter lång intervju, där Kevork intervjuar Edward Xu, och tar fram hyckleriet i UN, som inte vill säga att USA är illegalt i Syrien men säger att Ryssland är illegalt i Ukraina.
    Kevork berättar också hur det gick till när han själv sökte arbete i UN.

    Kevork Almassian🇸🇾🇦🇲
    @KevorkAlmassian
    Do you remember the Chinese journalist who OWNED the UN spokesperson for lying about the presence of US occupation forces in Syria?

    I had the opportunity to interview Edward Xu and asked him about the fascinating

    https://youtu.be/4cy8YYEtwTc

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here