Läckta underrättelsebedömningar beskriver hur Brasilien, Pakistan, Indien och andra länder inte vill följa Biden.
Av Dave DeCamp 30 april. Publicerad av Antiwar.com
Läckta underrättelsedokument visar att nyckelnationer, inklusive några av de mest folkrika i världen, inte vill följa president Bidens politik gentemot Ryssland och Kina, rapporterade The Washington Post i lördags.
Rapporten citerade underrättelsebedömningar som påstås ha läckt ut av Jack Teixeira, som visar det privata tänkandet i flera stora länder, inklusive Indien, Brasilien, Pakistan och Egypten.
Medan USA och Indien har utökat militära band de senaste åren för att samarbeta mot Kina, har New Delhi upprätthållit en god relation med Ryssland och har blivit en stor köpare av rysk olja.
Enligt ett av de läckta dokumenten verkade Indien undvika att ta parti mellan USA och Ryssland under ett samtal den 22 februari mellan Indiens nationella säkerhetsrådgivare Ajit Kumar Doval och hans ryska motsvarighet Nikolay Patrushev.
Under samtalet försäkrade Doval Patrushev att Indien stöder ryskt deltagande på internationella arenor. Doval sa att Indien skulle se till att kriget i Ukraina inte kom upp under ett möte med G20-utrikesministrarna i New Delhi i början av mars.
Några av dokumenten beskriver pakistanska tjänstemäns privata oro, inklusive ett memo som cirkulerat av Hina Rabbani Khar, Pakistans utrikesminister. I PM sa Khar att Islamabad ”inte längre kunde försöka upprätthålla en mellanväg mellan Kina och USA.”
Khar verkade argumentera för att Islamabad borde gynna starkare band med Peking framför Washington. Hon sa att att bevara förbindelserna med USA kan påverka fördelarna med Pakistans ”äkta strategiska” partnerskap med Kina.
De läckta dokumenten innehåller information om Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silvas planer på att bilda en koalition av neutrala länder som söker fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina, som han senare diskuterade med Kinas president Xi Jinping. Enligt Posten visar läckorna att tjänstemän i det ryska utrikesdepartementet stödjer Lulas plan.
Biden-administrationen har blivit upprörd över Lulas kommentarer om kriget . Han har sagt att USA ”uppmuntrar” konflikten genom att pumpa in vapen i Ukraina, en observation som Vita huset avfärdade som rysk och kinesisk propaganda.
Lula provocerade också USA genom att tillåta iranska krigsfartyg att lägga till i Brasilien i mars. Enligt ett av de läckta dokumenten ansåg Pentagon att Lula ” förmodligen godkände hamnanropet för att stärka hans rykte som en global mäklare och stärka Brasiliens image som en neutral makt” . Pentagon trodde inte att besöket innebar att Brasilien och Iran skulle stärka militära band.
President Biden och hans administration har betonat att alliansbyggande och samarbete med andra länder är nyckeln till att uppnå deras utrikespolitiska mål. Men i takt med att spänningarna har eskalerat är många länder utanför Europa ovilliga att välja USA framför Ryssland eller Kina. Inom Europa finns det motstånd mot USA:s Kinapolitik, där Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen sa att Europa inte borde följa Washington in i en konfrontation med Peking om Taiwan.
Mycket få har förstått hur avancerad Kina har blivit i AI. Kina ligger 10 till 15 år före väst, och drar ifrån. Anledningen är att Kina började omkring 20 år före väst med AI utvecklingen, byggde hela städer för AI utveckling, anställde varenda matematiker och fysiker man kunde hitta, och redan då aktivt engagerade de yngre ingenjörerna i utvecklingen. Mycket hög fokus. Idag har Kina kompetens, erfarenhet och kunskaper inom AIväst inte ens kan drömma om.
Medan USA sätter AI i bruk för att öka sin makt och i propaganda har Kina satt AI bruk för att förbättra för mänskligheten och att gå mot en fredlig och harmonisk värld.
Kina har haft rent spektakulära framgångar internationellt nyligen, relationerna till andra stater, speciellt Ryssland, Taiwan frågan, Ukraina frågan, relationen mellan ärkefienderna Saudiarabien och Iran, 85% av världen vänder sig nu öppet mot USAs aggression och krigspolitik, ch även elimineringen av dollardominansen, framgångar ingen ansåg vara möjliga.
Kina har ett mycket avancerat demokratiskt politiskt folkstyre. I västs så kallade ”demokratier” tillåts folket bara ha ett mycket begränsat inflytande genom att rösta på ett parti var fjärde år, som sedan i verkligheten ignorerar folkviljan, vilken är effektivt blockerad för allt inflytande på besluten. I Kina kan folket påverka besluten, i teori åtminstone, var minut. AI är inte det enda styrmedlet, men blir allt viktigare.
Kinas avancerade AI ligger i stor utsträckning bakom denna utveckling.
Washington och de amerikanska Förenta staterna kämpar för sin geopolitiska överlevnad.
Resten av omvärlden vet faktiskt inte längre vad de amerikanska värderingarna är, individuella friheter eller delstatspolitiker som räknar kvinnornas graviditetsveckor och menstruationscykel, cancel- och ”woke” (och alla andra kulturkaosord i amerikansk kultur) eller vad det mytiska ”amerikanska ledarskapet” innebär (d.v.s. alltid militära förluster och kollapser?).
Världen av idag har självklart insett för att få styra sina egna länder behöver man inte passera och få godkänt hos bönderna på tankesmedjorna i Washington.
Men inte Europa, vars strategi att satsa på en sådan politisk kaosnation som Washington, och dessutom lägga säkerhetspolitiken i händerna på dessa militärt planerande losers, och Europa är i sig nu -tyvärr- oklokt på den förlorande sidan.
Den övriga världen har gått vidare in i den post-amerikanska epoken. Europa har blivit de nya koloniala delstaterna, masochistiskt snyggt.
Det kommer Europa att på lång sikt att få lida för internationellt och ekonomiskt. Europa håller på att isoleras av Washington, bakom vars nya järnridå Europa isoleras från resten av den värld som inte går på de amerikanska geopolitiska ränkerna.