Denna artikel har publicerats på https://steigan.no/2023/11/kina-selger-seg-ut-av-usas-gjeld-som-aldri-for/?utm_source=substack&utm_medium=email
Anledningen till att Kina har så mycket amerikanska räntebärande värdepapper är att Kina har varit ”USA:s fabrik” i ett par decennier. Amerikanska tillverkare har flyttat sin produktion till Kina och USA har importerat produkterna. Detta är det symbiotiska förhållandet som har funnits mellan de två största ekonomierna i världen och fortfarande existerar.
Men efter att USA beslagtagit över 300 miljarder av Rysslands tillgångar i USA, har Kinas ledarskap känt allvarlig oro att detta också kan hända Kina. Dessutom ser Kina också att USA, som länge varit världens mest skuldsatta land, snabbt kan hamna i en stor ekonomisk kris, vilket ökar risken för att vara så kopplat till den amerikanska ekonomin.
Efter att BRICS-banken etablerats och har beslutat att agera långivare för det globala södern, kan Kina använda sin dollarreserv för att skjuta in pengar i banken som sedan lånar ut i lokal valuta. För Kina blir detta en sorts mjuklandning till skillnad från den hårda landning landet skulle få vid ett snabbt brott med dollarn.
Detta är en del av de-dollariseringsprocessen som har ökat under 2023.
USA har å sin sida bara ökat sin skuld och närmar sig nu 34 biljoner dollar i skuld, 33 600 miljarder, vilket är ca. 120 % av landets BNP.
Prognoser från Bank of America säger att 2050 kommer USA att ha en skuld som är 250 % av BNP eller 54 biljoner dollar.
USA är uppenbarligen världens sjuka man och USA:s hegemoni är långt över sin hållbarhetstid.
Men det kommer en krasch långt innan 2050. Många tror att den kommer redan nästa år.
Åtminstone finns det mycket som påminner om den stämning som den store poeten William Butler Yeats frammanar i sin dikt The Second Coming:
Vridning och vändning i breddningscylindern Falken kan inte höra falkoneraren; Saker faller sönder; mitten kan inte hålla; Mer anarki har släppts över världen, Den bloddämpade tidvattnet är löst, och överallt Oskuldsceremonin dränks; De bästa saknar all övertygelse, medan de värsta Är fulla av passionerad intensitet.
Härligt, men tyvärr kanske rotschldrn, djupt nedgrävda i city of londn har räknat ut detta, o rockfellrn lika djupt med huvet i sanden i washington. Trist för det amerikanska folket som ännu inte i majoritet har vaknat upp o slängt ut wahingt dc från Amerika, o för engländarna som fortfrande inte fattat att världshistoriens värsta kriminella sitter mitt ibland dom, i city of london dc..haha
Märkligt att du, Romelsjö, håller tyst om krigsbrottslingen Henry Kissingers död. Är det för att på senare år stöttade både Ryssland och Kina?
Haft viktigare saker för mig. Läs gärna denna artikel från hans födelsedag i maj Krigsförbrytaren Henry Kissinger fyller 100 år
Jag läste.
Det var intressant.
Nu vet jag mer om Henry Kissingers gärningar.
Som nationell säkerhetsrådgivare i USA.
Sedan läste jag på Wikipedia att Henry Kissinger egentligen var tysk med Heinz som förnamn.
Tysk och samtidigt jude och flydde till USA undan Nazismen.
Eller kanske snarare Heinz familj.
USA, Israel och judar hör på något sätt ihop.
Men man hör det aldrig före Andra Världskriget och Hitlers imperium.
Kanske denna allians och starka vänskapsband uppstod i samband med judarnas flykt undan Nazismens pogromer?
På något sätt tycker jag judar och amerikaner är lika.
Samma sorts entreprenörer och affärsfolk.
Israel är ett litet land men med en stor industri.
Varifrån kommer diagrammet? Källan oläsbar. Om Kina säljer, vem är köparen? Kanske ytterligare en artikel från Steigan utan substans.
Källa: Refinitiv Datastream/Richard Leong
Tack för källan. Kunniga ekonomer gör bedömningen att China säljer för att försvara sin egen valuta. Exempelvis https://asia.nikkei.com/Spotlight/Datawatch/What-is-behind-the-40-drop-in-China-s-U.S.-Treasury-holdings. Flera andra gör liknande bedömningarlångt ifån Steigans spekulationer.
H2
Bäst är att ta till sig den information Kinas egna experter ger ut, mer trovärdigt än Nikkei Asia som kallar sig ”det asiatiska århundradets röst”, den rösten har följt och följer USA- och Europas taktpinnar.
(Nikkei Asia ägs av Nikkei, Inc., samma Japan-baserade holdingbolag som också äger London-baserade Financial Times).
××××
Av LIU ZHIHUA och ZHOU LANXU | CHINA DAILY | Uppdaterad: 2023-10-20
Kina kan fortsätta att minska sina amerikanska skuldinnehav mitt i global oro över krympande likviditet och säkerhetsrisker för tillgångarna och landets ökade ansträngningar för att diversifiera sina valutareserver, sa experter efter att ha granskat de senaste uppgifterna från det amerikanska finansdepartementet.
”En del av anledningen (bakom Kinas drag) är den fruktansvärda utvecklingen av amerikanska statsobligationer under de senaste tre åren”, säger Hong Hao, chefekonom på GROW Investment Group. Från toppperioden till nu har priserna på amerikanska långfristiga obligationer sjunkit med ungefär 50 procent, sa Hong.
”Andra skäl är relaterade till hur Kina har blivit mer sofistikerat i förvaltningen av valutareserv. Det finns en allokering mot byråobligationer med högre avkastning, och Kina har allokerat mer resurser för Belt and Road Initiative,” sa Hong.
Det finns en obalans mellan utbud och efterfrågan i amerikanska statsobligationer, vilket gör USA:s skuldutsikter mer oroande.
”Dessutom, mot bakgrund av ökande geopolitiska konflikter, kan innehav av för mycket av dollardenominerade tillgångar innebära högre exponering för geopolitiska risker.
”Att minska innehavet av USA:s skulder samtidigt som man ökar innehavet av strategiska resurser som guld och råolja kommer att öka säkerheten för tillgångar för Kina.”
Kina, sade Wang, förväntas fortsätta att diversifiera sina tillgångsinnehav för att förbättra tillgångarnas säkerhet och lönsamhet.
Experter varnade också för att USA:s missbruk av dollarns hegemonistatus har allvarligt skadat det globala förtroendet för dollarn, vilket leder till en oåterkallelig trend av de-dollarisering i världen.
Yang Haiping, en forskare vid Institute of Securities and Futures, som är en del av Central University of Finance and Economics, sa att minskade kinesiska innehav av amerikanska skulder blev nödvändiga för att skydda tillgångars säkerhet mot bakgrund av den globala trenden med de-dollarisering och den ökande närvaron av renminbin i gränsöverskridande bosättningar.
Dessutom motiverar osäkerheten i relationerna mellan Kina och USA och USA:s höga budgetunderskott också minskningen av kinesiska innehav av amerikanska skulder, sade han.
https://www.chinadaily.com.cn/a/202310/20/WS6531d263a31090682a5e9a8a.html
Pål Steigan gör bra ekonomiska analyser.
Lättlästa även för dem som inte har professur i Nationalekonomi.
Gillar Kina.
Dumpa-dollar-med-förstånd
Kina gör rätt i att dumpa. Vem vill inneha ett döende imperiums skulder? Dessutom är ett fint exempel på ”death by a thousand cuts” …