Bild från Indianpunchline: Kinas president Xi Jinping (R) tar emot kreditivbreven från den talibanska regeringens ambassadör i Kina, Asadullah Bilal Karimi, vid en formell ceremoni i Folkets stora hall i Peking den 30 januari 2024
En artikel av M.K Bhadrakumar, pensionerad indisk diplomat.
Kinas diplomatiska erkännande av talibanregeringen i Afghanistan den 31 januari 2024 måste sättas i samband med två andra långtgående regionalpolitiska åtgärder som Peking vidtog efter kalla kriget – Shanghai Five 1996 – som senare bytte namn till Shanghai Cooperation Organisation 2001 – och Belt and Road Initiative som president Xi Jinping tillkännagav 2013.
En regional säkerhetsarkitektur håller på att växa fram med de tre benen ovan som förstärker, kompletterar och byter ut varandra i ett kreativt svar på den snabbt föränderliga internationella miljön. Om SCO markerade Kinas återkomst till Centralasien efter nästan ett sekel och BRI skapar ett enormt strategiskt djup för Kinas globala uppgång, så har agerandet i Afghanistan geopolitiska särdrag i förhållande till det asiatiska århundradet.
På den mest uppenbara nivån har Peking överlistat USA:s smygande försök under de senaste månaderna att återvända till Afghanistan efter sitt förödmjukande militära nederlag och utträde 2021. Bidenadministrationen offentliggjorde ett daterat dokument med titeln Integrated Country Strategy for Afghanistan samma dag som Xi Jinping mottog kreditivbrevet från den talibanska ambassadören i Folkets stora hall i Peking den 30 januari.
Dokumentet innehöll följande huvudpunkter:
”Rovmakter som Iran, Kina och Ryssland söker strategiska och ekonomiska fördelar (i Afghanistan) eller åtminstone att försätta USA i ett underläge;
”Även om – och så länge som – Förenta staterna inte erkänner talibanerna som den legitima regeringen i Afghanistan, måste vi bygga upp funktionella förbindelser som uppfyller våra (Förenta staternas) mål”;
”Med afghaner i diasporan avråder vi från stöd till en ny väpnad konflikt genom ombud för motståndsgrupper i Afghanistan – mer våld eller regimförändring är inte lösningen på talibanernas problem”;
”Vi måste samtidigt pumpa in aldrig tidigare skådade mängder humanitärt bistånd i landet, övertyga talibanerna om att anta internationella ekonomiska normer och outtröttligt förespråka utbildning”;
”Med talibanerna förespråkar vi konsulärt tillträde…”
Dokumentet är en skamlig reträtt från den dånande amerikanska retoriken att om inte talibanerna uppfyllde sina villkor skulle Washington utestänga regeringen i Kabul och frysa dess bankkonton.
Tydligen insisterar Bidenadministrationen inte längre på sina krav och knackar på Kabuls portar för att få komma in.
Intressant nog erkänner man i dokumentet, samtidigt som man noterar situationen för de mänskliga rättigheterna i Afghanistan och avsaknaden av en brett baserad regering i Kabul, att ett regimskifte inte längre är ett alternativ. I dokumentet uppmanas den afghanska diasporan (som till stor del befinner sig i väst) att försonas med regeringen i Kabul, och man eftersträvar en konsulär närvaro för USA i Afghanistan.
USA är nervöst över den ryska och kinesiska inställningen till talibanregeringen. Det är tänkbart att vi måste omvärdera den amerikanska inbjudan till den pakistanske arméchefen general Asim Munir att avlägga ett femdagarsbesök i Amerika i slutet av december, där han skulle diskutera med högre tjänstemän, däribland utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister general Lloyd Austin. Om man går ännu längre tillbaka i tiden är det också nödvändigt att sätta in den tidigare pakistanske premiärministern Imran Khan (”Taliban Khan”) i sitt sammanhang, då han avsattes från makten av militären med amerikanskt stöd. Pakistans roll blir avgörande när de centralasiatiska staterna harmoniserar med Ryssland och Kina. (Se min blogg Decoding Iran’s missile, drone strikes, Indian Punchline, 18 januari 2024. här.)
Ryssland och Kina känner av USA:s planer på att återvända till Centralasien och starta om det stora spelet, och är fast beslutna att ligga två steg före i sina kontakter med talibanregeringen. Kinas diplomatiska erkännande av den talibanska regeringen är med största säkerhet en samordning med Ryssland. Samma dag som Xi Jinping mottog kreditivbrevet från den talibanske ambassadören besökte Rysslands och Kinas särskilda sändebud Kabul och deltog i ett möte under rubriken Regionalt samarbetsinitiativ som sammankallats av den talibanska regeringen och där diplomater från Ryssland, Kina, Iran, Pakistan, Indien, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstan, Turkiet och Indonesien närvarade. Talibanernas tillförordnade utrikesminister Amir Khan Muttaqi talade vid mötet.
Ändå kan det kinesiska beslutet att erkänna talibanregeringen inte ses genom det stora spelets prisma. På det ekonomiska området är Kina redan en stor intressent i Afghanistan och dess kapital växer. På samma sätt är Kabul en entusiastisk anhängare av ”bältet och vägen” (BRI), och Afghanistan kan bli ytterligare en inkörsport för Kina till Gulfregionen och vidare. Kina planerar en direkt vägförbindelse mellan Xinjiang och Afghanistan via Wakhan-korridoren.
Äntligen inleds också byggnadsarbetet på den felande länken i järnvägen mellan Kina, Kirgizistan och Uzbekistan – ett nytt strategiskt logistiskt nätverk för Eurasien längs Belt and Road-rutten som kan koppla samman Afghanistan med både Kina och den europeiska marknaden.
Den geopolitiska betydelsen av normaliseringen mellan Kina och Afghanistan ska i själva verket mätas i globala termer i dagens världssituation. En vänligt sinnad regering i Kabul ger Kina ett enormt strategiskt djup när det gäller att slå tillbaka USA:s fientliga åtgärder i Asien och Stillahavsområdet.
Slutsatsen är att Kina upprättar formella förbindelser med en militant islamistisk rörelse som en gång skyddade Usama bin Ladin, och detta sker vid en tidpunkt då USA demoniserar motståndsrörelserna i det muslimska Mellanöstern och har släppt lös en ondskefull kampanj mot dem i Syrien, Irak och Jemen. Naturligtvis kommer motståndsrörelserna i det muslimska Mellanöstern att hämta inspiration från Kinas exempel.
Bild: Afghanistans utrikesminister Amir Khan Muttaqi
På samma sätt är deltagandet av 9 regionala stater – i synnerhet Indonesien och Indien – i det regionala möte som den talibanska regeringen stod värd för i Kabul en bekräftelse på det asiatiska århundradet.
Talibanernas utrikesminister Muttaqi talade vid mötet i Kabul och betonade att dessa nationer ”bör hålla regionala dialoger för att öka och fortsätta det positiva samspelet med Afghanistan”. Muttaqi uppmanade deltagarna att dra nytta av de möjligheter som uppstår i Afghanistan för att utveckla regionen och att även ”samordna hanteringen av potentiella hot”.Han betonade behovet av positiva kontakter med länderna i regionen och bad diplomaterna att förmedla talibanernas budskap om ett ”regionorienterat initiativ” till sina länder så att Afghanistan och regionen gemensamt kan dra nytta av nya möjligheter till gagn för alla. Rapporter i afghanska medier citerade Muttaqi som sade att mötet var inriktat på diskussioner för att upprätta en ”regioncentrerad berättelse som syftar till att utveckla regionalt samarbete för ett positivt och konstruktivt engagemang mellan Afghanistan och regionala länder”. (här)
Utan tvekan har Kina nu visat vägen för att imperialismens era är begravd för alltid och de forna kolonialmakterna bör inse att deras tvivelaktiga metoder att ”söndra och härska” inte längre fungerar.
Utrikesdepartementets integrerade landstrategi för Afghanistan är i högsta grad gammalt vin på ny flaska. Om man läser mellan raderna hoppas USA kunna återuppliva sin interventionistiska politik i Afghanistan av geopolitiska skäl, samtidigt som man fäller krokodiltårar över situationen för de mänskliga rättigheterna.USA:s strategiska kalkyl är en sjuklig blandning av geopolitik och nymerkantilism.Det är dock osannolikt att talibanerna skulle gå på det, eftersom de har bevittnat USA:s bombkampanj mot muslimska länder i industriell skala som går tillbaka till den två decennier långa västliga ockupationen av Afghanistan.
Det daterade dokumentet från utrikesdepartementet är en reflexmässig reaktion från Bidenadministrationen när ryktet spred sig att Peking är på väg mot ett diplomatiskt erkännande av talibanregeringen med aktivt stöd från Moskva och Peking i syfte att skapa en brandvägg för att förhindra ytterligare manipulation av den afghanska situationen från västs sida. Utan ett direkt erkännande har Moskva förlängt en viktig livlina för Kabul.
Det var ingen tillfällighet att Xi Jinping tog emot den nye talibanambassadören i Folkets stora hall i Peking samma dag som talibanregeringen presenterade sitt regionala initiativ.