”Några skars i många bitar, andra brändes levande”: Aabasan-massakerns fasor

8
229

Ledningen i USA och Väst tycks i praktiken acceptera Israels oerhört brutala folkmordspolitik, men skriker högt om några civila skadas eller rentav dödas i Ukraina. Eller?

I engelska Al Mayadeen 15 juli https://english.almayadeen.net/news/politics/-some-cut-to-many-pieces–some-burnt-alive—aabasan-massacr. Återgivet i The Guardian

Dussintals invånare i Aabasan al-Kabira, som ligger i den sydöstra utkanten av Khan Younis i Gaza, massakrerades av tunga bomber som släpptes över civila av israeliska stridsflygplan. Detta är bara en av tusentals liknande massakrer under de senaste månaderna, genom vilka den israeliska ockupationsmakten förvandlar Gaza till en livlös region.

”Det fanns inga spår av mitt barn”, ”blod var det enda man kunde höra, se och lukta” och ”gatan var en blodpöl” är vittnesmål som The Guardian rapporterade från överlevande från en av fyra uppskakande massakrer som inträffade på eller i närheten av skolor där tvångsförflyttade familjer bodde under fyra dagar förra veckan.

Videoklipp på X

lördagen riktades en israelisk attack mot en UNRWA-driven skola i flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza, där cirka 2.000 tvångsförflyttade personer hade tagit skydd, vilket resulterade i att 16 personer dödades.

På söndagen resulterade en israelisk attack mot en kyrklig skola i Gaza City i att dussintals personer dödades, enligt lokala källor.

På måndagskvällen bombades dessutom en annan UNRWA-driven skola i al-Nuseirat-lägret av israeliskt flyg, vilket resulterade i flera dödsoffer.

”Det fanns inga spår av mitt barn’

I tisdags kväll, omkring kl. 18.30, stod Rita Abu Hammad, en energisk och glad åttaåring, framför skolan där hennes familj hade sökt skydd i flera veckor under det pågående israeliska folkmordet i Gaza. I närheten, i ett tält, fanns hennes tre bröder, syster och deras mamma, Rima Abu Hammad.

”Plötsligt hörde vi ljudet av en missil och sedan en mycket kraftig explosion”, säger 36-åriga Abu Hammad till The Guardian. ”Sedan var ljudet av skrik, aska och blod det enda man kunde höra, se och känna lukten av. När jag tog mig samman kom jag ihåg att min dotter hade stått nära skolans grind. Jag sprang som en galning och skrek hennes namn.”

Med en genomträngande smärta började Abu Hammad leta efter sin dotter, letade bland de skadade, de döda och de utspridda kroppsdelarna, men hon kunde inte hitta henne.

”Det fanns många kroppar, både barn, kvinnor och män, en del var sönderskurna i många bitar, andra hade bränts levande. Gatan var en blodpöl. Men det fanns inga spår av mitt barn”, säger hon sorgset.

Videoklipp på X

Abu Hammad och hennes släktingar tillbringade en timme med att leta runt platsen för skolbombningen i Aabasan. När de fortfarande inte kunde hitta dottern gick de till sjukhuset och skildes åt för att fortsätta sökandet.

”Jag sa till min bror att jag skulle gå till akutmottagningen och du skulle gå till bårhuset och leta efter henne. Efter en lång tids sökande hittade jag henne, hon levde men var svårt skadad med splitter i ryggen och bröstet”, säger hon.

”Jag kände mig väldigt glad och ledsen på samma gång. Jag var glad för att jag inte hade förlorat henne, hon levde fortfarande med mig, och jag kände mig ledsen för hennes tillstånd och smärta, men jag tackar ändå Gud för hennes närvaro och för att hon inte var bland de barn som dog där. Det är sant att kriget är nio månader gammalt och att varje dag har varit svår, men jag har inte haft en svårare dag än den där dagen”, berättade hon smärtsamt.

”Jag såg att alla mina vänner och människor runt omkring mig hade skurits i bitar och dödats’

På tisdagen satt Khaled Abu Anza, 23, vid grinden till Aabasan-skolan bredvid sitt wifi-stånd när det israeliska flyganfallet slog till.

”Vi skulle gå och spela fotboll men bestämde oss för att stanna kvar. Det var en explosion och när jag tittade mig omkring såg jag att alla mina vänner och människor runt omkring mig hade skurits i bitar och dödats. Jag ville hjälpa människor men när jag tittade på mig själv upptäckte jag att jag hade granatsplitter i bröstet, ryggen och fötterna och jag blödde”, säger han till The Guardian.

”Efter cirka 20 minuter kom en lastbil och de tog mig med den, och den var full av lik … Och jag var den enda levande personen i lastbilen … Det här räcker, ……………………, bara för att stoppa kriget”, sa han plågsamt.

”Dagliga syner av skräck’

Under helgen rapporterade FN och andra humanitära tjänstemän om försämrade förhållanden när temperaturerna nådde 40°C, med betoning på brist på viktiga förnödenheter, begränsat vatten och ökande oordning.

En tjänsteman beskrev situationen som en ”daglig skräckvision” med minimala lager av medicin, otillräckliga leveranser av mat och ”inte i närheten av tillräckligt med vatten”.

”Sjukhusen fortsätter att öppnas med färre läkare, färre maskiner och färre mediciner varje gång. De drivs av en armé av utbrända hjältar”, betonade tjänstemannen, vilket rapporterades av The Guardian.

Dr Mohamed Saqr, chef för sjuksköterskorna på Nasser-sjukhuset i Khan Younis, sade till The Guardian att situationen där var ”katastrofal”. Redan före de brutala israeliska attackerna förra veckan var sjukhuset fullt.

”Vi är det enda fungerande större sjukhuset i södra Gaza som betjänar mer än 1,2 miljoner invånare och fördrivna människor i Khan Younis. Det fanns inte en enda tom säng, inte ens på akutmottagningen”, konstaterade Saqr bittert.

När skolan bombades av israeliskt flyg i Aabasan tog Nasser-sjukhuset emot 23 martyrer och 56 skadade på mindre än en halvtimme.

”Situationen var mycket svår. Vi hade inte tillräckligt med verktyg eller utrustning, inte ens sterilisatorer eller gasbindor för att linda sår, inte ens operationsrockar. Vi behandlade de skadade på golvet i receptionen eller i korridorerna”, betonar Saqr.

Läs mer härnäst: ”Det är tillåtet att skjuta alla” i Gaza: Sex IOF-soldater vittnar

Föregående artikelVad kan vicepresidentskandidaten JD Vance betyda för Europa?
Nästa artikelEn majoritet av brittiska unga anser att kapitalismen är orsaken till klimatförändringar och rasism
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Förenta nationernas högsta dömande instans, Internationella domstolen i Haag har idag FÖR FÖRSTA GÅNGEN på 57 år nu helt utdömt den israeliska ockupationen av Gaza, Västbanken och östra Jerusalem och israeliska nyttjanden av lokala naturtillgångar där (typ vatten, jord) som helt olaglig och stridande mot internationella lagar.

    Detta skulle strax kunna sammanträffa med att Internationella brottmålsdomstolen i samma stad beslutar om arresteringsordern mot personer i den israeliska statsledningen för internationella krigsbrott och brott mot mänsklighete – Netanyahu är ju på väg för att hålla ett stort politiskt tal i det amerikanska parlamentet i Washington, i början av nästa vecka. Han liksom hans fascistiska regering och stat kan strax vara världens mest jagade i internationella juridiska sammanhang.

    Vi gör ändå framsteg mot den israeliska fascistiska regimen.

  2. Och många svenska politiker sover och äter gott medan detta pågår.

    Dessa finansiellt övergödda och oberoende av befolkningens avsky för dessa krigsbrott, begångna av politisk maktelit vars utseende mer påminner om djävelns avbilder än humanitet, ser på denna fasa med en snabb disträ blick för att sedan ägna sig mer åt efterrätten.
    Det bekräftar samtidigt att avlönade politiker är opportunisternas paradis; de får lön för att göra inget, alternativt skapa problem som de sedan ”för folkets väl” ska lösa. Att definiera de som hycklare är underskattning. Dags att avpollettera politiker eftersom de ignorerar medborgarnas dignitet.

  3. De krafter som ser till att folkmördar regimen israel försvinner gör mänskligheten en jätte stor förtjänt! Folkmördar-regimen är ett existentiellt hot mot hela mänskligheten. Det finns ingen större uppgift.

  4. Internationella Domstolen konstaterar att världen måste agera för att göra slut med israels koloniala ockupation av Palestina. Krönikan belyser i detalj vad Internationella domstolens beslut innebär, bland annat att beslutet är bindande för alla länder och att dessa är tvungna av Folkrätten att verka för att slut av den koloniala ockupationen av Palestina.

    https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/landmark-icj-ruling-says-world-must-act-end-israels-illegal-occupation

    och

    https://www.aljazeera.com/program/newsfeed/2024/7/19/big-blow-to-the-israeli-side-palestinian-officials-embrace-icj-findings

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here