Houthierna har momentum

6
180

Julian MacFarlane 22 juli: https://julianmacfarlane.substack.com/p/houthis-on-a-roll?utm_source=post-email-title&publication_id=837411&post_id=146881613&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Video

Houthierna har ökat insatsen och attackerar Tel Aviv med en stor drönare på långt avstånd. Målet var troligen en amerikansk konsulär byggnad. Men drönaren träffade en annan byggnad cirka 100 meter bort.

Det var en demonstration – och en provokation.

Israel, USA och Storbritannien tog betet med kraftiga bombningar av bränsledepåer och oljeraffinaderier i hamnen i Al-Hudaydah, där 3 dödades och 87 skadades.

Jemeniterna lovade att hämnas, naturligtvis. Houthierna fick ökat politiskt stöd på hemmaplan.

Som jag sa för månader sedan, har houthierna uppgraderat sina vapen – naturligtvis med iransk hjälp. Mycket av deras materiel utvecklas hemma — och alla uppmuntras att ställa upp, motiverade av det pågående folkmordet.

Vissa tror nu att ryssarna snart kan hjälpa till. När allt kommer omkring – kan USA och Storbritannien göra det för Ukraina, varför inte Ryssland för Jemen?

Men just nu behöver Jemen inte så mycket hjälp. Ingen vet hur man använder drönare så effektivt som de gör.

Från Geopolitics Live

 

🌏 Houthierna säger att Yafa, en mystisk ny flygplansdrönare med ultralång räckvidd med radar-undvikande förmåga, utförde fredagens attack.

🌏 Analytiker som studerar bilder av drönarens inflygning säger att den liknar Samad-3 – en Houthi-drönare som är 2,8 m lång, har ett vingspann på 4,5 m, en räckvidd på 1 500-1 800 km och en topphastighet på 250 km/h.

🌏 Samad-serien är faktiskt en hel serie av UAV:er, från Samad-1 – en övervakningsdrönare med 3,5 m vingspann och 500 km räckvidd, till Samad-4 – som kan bära dubbla icke-styrda bomber på hårda punkter under sina vingar. Den senare är cirka 3 m lång, har 5 m vingspann, 2 000 km+ räckvidd och 50 kg nyttolast.

🌏 Houthierna använder också Qasef-1 och Qasef-2K kamikazedrönare – enkla, billiga UAV:er som tros ha tagit designtips från HESA Ababil och har en stridsspets på 30 kg. Drönare i Qasef-serien är ungefär 3 m långa, har ett vingspann på 3,25 m och en räckvidd på 100 km+. De kompletteras av Wa’aed, ytterligare en Houthi-ammunition med egenskaper som liknar Shahed 136-drönaren (3,5 m lång, 2,5 m vingspann, 200 kg massa, 50 kg stridsspets och topphastighet upp till 185 km/h) .

🌏 Milisen rullade ut Khatif-1, en liten telestyrd attackdrönare med uppskattningsvis 10 kg nyttolast och en räckvidd på några dussin km 2021. En uppgradering med en x-formad stjärt istället för den normala ”v” var upptäcktes 2022, men dess egenskaper är okända.

🌏 Houthierna använder också Mersad-1 och Mersad-2-serien av övervakningsdrönare – som tros vara baserade på en omvänt konstruerad (innebär att man plockar sönder en erövrad maskin för att sedan bygga en egen likadan, ö.a.) Boeing RQ-21s Blackjack – en 2,5 m lång, 37-61 kg UAV med 4,9 m vingspann, 93 km räckvidd och toppfart på 170 km/h.

Med andra ord, houthierna har resurserna. Deras strategi är gradvis och utnötande– precis som den var i deras framgångsrika krig med Saudiernas mäktiga och tekniskt avancerade militär.

Israel blöder

Israel kommer att blöda från tusen sår. Eller tusen drönare.

Israeliska soldater plågas av mardrömmar, ekonomin kollapsar och diplomatin urholkas, sade förre försvarsministern Avigdor Lieberman på måndagen.

Nio månader har gått sedan Hamas dödliga överraskningsattack mot staten Israel och dess folk, och det verkar som om ingenting har föndrats inom det israeliska ledarskapet, skrev Lieberman i en artikel publicerad på den israeliska nyhetssajten Walla.

”Barn och vuxna, soldater och reservister lider av mardrömmar om vad som har hänt och vad som kan hända. Den israeliska ekonomin kollapsar och den israeliska diplomatin urholkas, tillade ledaren för högeroppositionen Yisrael Beiteinu Party.

Med hänvisning till spänningarna mellan Israel och den libanesiska gruppen Hizbollah sa Lieberman: Norra delen är ödslig och förbränd; Iran fortsätter att beväpna sig; och medan allt detta händer, fortsätter den korrupta regeringen som om ingenting har hänt.

Under tiden, i USA, varnar Blinken om farorna med att Iran skaffar kärnvapen nästa vecka eller veckan efter. Nej, jag skämtar inte.

Föregående artikelAssange är fri! Tal av DN:s förre chefredaktör Arne Ruth
Nästa artikelSvensk Intelligentia och Utrikespolitik
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. I slutet på 1800talet sa albert shitpike att de (frimurarna..styrda av rotschld såklart, o sedn i par med rochfellrn) skall skapa (skapa….hmm)
    3 världskrig..o att isrhell ska gå under i det 3e, så att en enda ’religion’..talmudismen kan skapas (alltså..’skapas’). Dom e hellbent att genomföra det..alla psykopater är hellbent..spelar iiingen roll om 8mdr utrotas på vägen ’fram’

  2. Och hur skall då världen reagera om israelerna fick för sig att skaffa…kärnvapen?!?

    Kan man undra.

    • Israel har sannolikt kärnvapen Har Israel kärnvapen?

      ”Israel
      Israels kärnvapen har kallats ”världens sämst hållna hemlighet”. Det anses som allmänt vedertaget att landet har kärnvapen, men officiellt har israeliska myndigheter aldrig erkänt detta. Landet har aldrig, vad omvärlden vet, provsprängt något kärnvapen, men att Israel har kärnvapen avslöjades 1986. Israel har troligtvis runt 90 kärnvapen i sin kärnvapenarsenal.

      Israel är inte medlem av icke-spridningsavtalet, NPT, och har inte ratificerat det fullständiga provstoppsavtalet, CTBT. Israel räknas som en de-facto kärnvapenstat eftersom landet utvecklade sina kärnvapen efter att NPT-avtalet förhandlades fram 1968. Israel har inte gått med i FN:s konvention om förbud mot kärnvapen (TPNW).”

      • Vad är det som hindrar att Israel får sina kärnvapen från USA?

        USA och Europa har under längre tid vägrat Iran kärnvapen.
        Förmodligen är USA och Europa allvarligt rädda för ett kärnvapenkrig i Mellanöstern för då vet Västvärldens Kapitalister att det inte finns något mer där att hämta.
        I varje fall inte på många år.

    • Israel har haft kärnvapen sedan årtionden så ”Johans” inlägg är lite förbryllande? En israelisk visselblåsare fick ett långt fängelsestraff för att han avslöjade hur det låg till med kärnvapnen!

      • Så är det, och han och denne store man hette Mordechai Vanunu samt var det i början på 80talet. Den ikoniska bilden där han skrivit i handflatan om dimonaanläggningen, och visade den genom bilrutan vid kidnappningstillfället, kan nog få glömma. Han fick 18år..Icke att förglömma heller, är meyer lansky som boss för all maffia i usa, och jack rubys tillsammans med bronfsteins och åtskilliga andras smuggling av plutonium till isrhell. Alla vet detta, men inte ’johan’..’märkligt’. ’Undras’ om ’johan’ vet att telatvi heller inte accepterar inspektion av sina ’obefintliga’ kärnvapenanläggningar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here