Vart går USA, Sverige och världen?

2
302

https://poddtoppen.se/podcast/1511765370/teater-tribunalen/frida-stranne-20-juli-2024

Läsaren Bo Staaf skriver ”Hej.
Du borde slå ett slag för Frida Strannes alternativa sommarprat i Teater Tribunalens regi. En grundkurs i amerikansk imperialism och en svidande vidräkning med det förvridna debatt klimat som numera råder. Borde vara obligatorisk lyssning.”

Frida Stranne är docent i Freds- och utvecklingsforskning med inriktning på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik. Hon har regelbundet vistats i Washington DC de senaste dryga 20 åren och gjort flertalet fältstudier runt om i USA. Hon är (med)författare till böckerna ”Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA” (Mondial 2020) och ”Illusionen om den amerikanska freden” (Ordfront 2023).

 

I sin Mittårsrapport pratar Frida Stranne om vikten av att syna västvärldens dubbelmoral och att vi måste kräva av våra politiska ledare att bryta militariseringen och se oss själva i spegeln. Hon talar även om hur omöjligt det blivit att prata om fred i en tid där kontext och historia inte längre anses viktigt och svaret på alla frågor blivit militära.

Frida är en flitigt anlitad föredragshållare och expert i alla stora svenska medier sedan 2012. Sedan våren 2024 driver hon podden USA & Co med ambitionen att bredda samtalen om USA och dess roll i världen och släppa in nya röster i svensk debatt.

Relaterat
Forskare i USA och Sverige: Dubbelmoralen om krig får mig att tappa andan
”Världen förändras – men Sverige hänger inte med” – artikel i SvD! Vi skrev om detta för 10 år sedan

Föregående artikelInformation och desinformation om Kuba och dess valsystem
Nästa artikel”Vad borde Israel ha gjort efter den 7 oktober?”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Kunne vara aktuellt och skapa en sk ”folkbas” med konkret information om var/hur/när avtalet med amerikansk försvarsindustri förverkligas här i landet. Skulle kunna kallas ”Faktacentrum om de invasiva parasiternas förehavanden”

  2. Frida Stranne borde få bli sommarpratare i Sveriges Radio 🙂

    Förr var det möjligt för sådana personer att få den rollen, men idag med Sveriges intimare kontakt med USA och medlemskap i NATO så lär hon tyvärr vara bannlyst från det offentliga samtalet och likt alternativhögern med liknande kulturella personligheter som Richard Sörman istället hänvisade till privata forum utanför Svenska Statens mediemonopol.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here