Vilken är den bästa vägen framåt för Bangladesh efter regimförändringen?

2
183
premiärminister Sheikh Hasina

 

DN (och andra media) rapporterar ”Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina avgår efter de senaste veckornas blodiga protester, bekräftar landets arméchef enligt Reuters. Hasina ska ha lämnat landet för Indien med helikopter.”…”De våldsamma protesterna i Bangladesh har pågått sedan i mitten av juli. Hittills har drygt 300 personer dött och hundratals skadats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, rapporterar AFP med hänvisning till polis och läkare i landet. Minst 66 personer har dött bara under måndagen och nästan 100 personer, varav minst 14 poliser, dog under söndagen.”…

”Bakgrunden till protesterna är en främst en kontroversiell lag om kvotering som ger familjemedlemmar till veteraner från inbördeskriget tillgång till 30 procent av tjänsterna inom statsförvaltningen.”

Bakgrund DN

 Bangladesh och Sheikh Hasina

År 1971 förklarade sig dåvarande Östpakistan (nu Bangladesh) självständigt från Västpakistan efter ett befrielsekrig med stöd av Indien. Ledare för självständighetskampen var Awamiförbundet, vars ledare Sheikh Mujibur blev premiärminister för det nya landet.

Tre år senare mördades Sheikh Mujibur och en militärjunta tog över makten. Därefter följde 15 år av olika militära styren. År 1990 återställdes demokratin efter massprotester.  Sex år senare blev Sheikh Hasina – dotter till Sheikh Mujibur – vald till premiärminister.

Hon styrde fram till 2001 när en koalition, med oppositionspartiet BNP som största parti, vann parlamentsvalet. År 2008 blev Sheikh Hasina vald till premiärminister igen. Sedan dess har Bangladesh blivit alltmer auktoritärt och många oppositionsledare har avrättats eller fängslats, enligt människorättsorganisationer.

Inför valet 2024 anklagades Hasina återigen för att förtrycka oppositionen.

Årets parlamentsval bojkottades av BNP.

__________

Steigan.no skriver:

Det styrande partiet i Bangladesh, Awami League , vann landets första val 1973 efter att östra Pakistan bröt sig loss från Pakistan och återuppstod som Bangladesh. Sheikh Mujibur Rahman och stora delar av hans familj mördades 1975 och Hasina tog över som partiledare 1986.

Med sina 170 miljoner invånare är Bangladesh det 8:e folkrikaste landet i världen.

BBC skriver:

Bangladesh är nu en av de snabbast växande ekonomierna i regionen och överträffar till och med dess gigantiska granne Indien. Inkomsten per capita har tredubblats under det senaste decenniet, och Världsbanken uppskattar att mer än 25 miljoner människor har lyfts ur fattigdom under de senaste 20 åren.
Mycket av denna tillväxt har drivits av klädindustrin, som står för det mesta av Bangladeshs totala export och som har expanderat snabbt under de senaste decennierna och levererat till marknader i Europa, Nordamerika och Asien.
Analytikern Arnab Goswami hävdar att Hasina togs bort av den djupa staten i USA. Vi (steigan.no) har inte sett någon dokumentation för detta.

____________

Andrew Korybko analyserar läget 5 augusti.

https://korybko.substack.com/p/whats-the-best-way-forward-for-bangladesh?utm_source=post-email-title&publication_id=835783&post_id=147365596&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=qy55g&triedRedirect=true&utm_medium=email

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina avgick precis och flydde landet på måndagen när upprorsmakare stormade presidentpalatset, vilket fick militärchefen Waker-uz-Zaman att utlysa en övergångsregering och en utredning av dödsfallen som ägde rum under sommarens orolighet. Han sa också att krigslagar inte kommer att införas om landet återgår till fred, även om det återstår att se. Här är några bakgrundsinformationer om detta snabbrörliga händelseförlopp:

* 16 April 2023: “Why’s The US Scheming To Carry Out Regime Change In Bangladesh?

* 26 November 2023: “Russia Warned That The US Might Orchestrate A Color Revolution In Bangladesh

* 10 January 2024: “The Outcome Of The Bangladeshi & Bhutanese Elections Gives India Strategic Breathing Space

* 28 January 2024: “The Bangladeshi Opposition’s New Narrative Is Meant To Maximally Appeal To The West

* 27 May 2024: “Bangladesh Warned About A Western Plot To Carve Out A Christian Proxy State In The Region

* 25 July 2024: “The Unrest In Bangladesh Isn’t A Color Revolution But It Could Still Easily Become One

* 5 August 2024: “Bangladesh Has Descended Into The Throes Of A Full-Blown Color Revolution

Man tog för givet att militären skulle ta till alla medel som var nödvändiga för att upprätthålla lag och ordning, men det var i slutändan inte fallet efter att de vägrat använda dödligt våld för att stoppa ett stort antal upprorsmakare från att storma presidentpalatset . Det är oklart om humanitära/moraliska överväganden eller rädslor för västerländska sanktioner var ansvariga, men i alla fall var den bristen ansvarig för att felaktigt förutspådde att regimbytet inte skulle lyckas.

Det som just hände i Bangladesh liknar illavarslande 2014 års ”EuroMaidan” i Ukraina där legitima klagomål gav upphov till en rikstäckande proteströrelse som sedan utvecklades/kidnappades av politiska opportunister, radikaler och externa krafter för att genomföra regimförändringar som västvärlden ville. Till skillnad från Ukraina leder dock militären den politiska övergången och kan därmed bidra till att stabilisera landet istället för att låta det förvandlas till ett svart hål av regionalt kaos.

Ändå är en annan jämförelse relevant att nämna, och det är att den segerrika sidan i Bangladesh anklagar Indien för att stödja vad de framställer som sin nu avsatta ”diktator” precis som den segerrika i Ukraina sa detsamma om Rysslands tidigare stöd till Viktor Janukovitj. Oavsett vad militärens planerade utrikespolitik kan vara under mellantiden, kommer den sannolikt att kapitulera för allmänhetens påtryckningar att åtminstone ta en viss distans från Indien för att återställa stabiliteten på gatorna.

Följaktligen kan den utlovade utredningen också lämpligen implicera Hasina och hennes nära till sommarens dödsfall för att täcka upp för den segrande sidans roll i allt detta, precis som Ukrainas utredning efter ”Maidan” skyllde på Janukovitj och hans gelikar (även om mer av sanningen kom ut senare). Beroende på hur allt utvecklas och takten i det, kan Bangladesh återgå till sin tidigare roll som en nagel i ögat på Indien, vilket kan ta formen av att vara värd för grupper som Delhi utpekade som terrorister.

Nordöstra Indien drabbades av en kort men mycket intensiv omgång av oroligheter förra sommaren i Manipur, som läsarna kan lära sig mer om bl.a. här, och detta påminde beslutsfattare om hur sårbart deras land är för instabilitet orsakad av ett inflöde av olika demografiska grupper. Christian Kukis från Myanmar drabbade samman med inhemska hinduiska Meiteis i Manipur, medan muslimska bangladeshier tidigare har drabbat samman med ursprungsgrupper i gränsande nordöstra indiska stater.

Den andra nämnda linjen är exceptionellt farlig på grund av att Bangladesh är en självständig stat, till skillnad från det så kallade ”Kukiland” (efter Christian Kukis ) som separatistgrupper vill skära ut ur regionen med stöd från väst. Följaktligen kan varje uppfattad kränkning av dess folks rättigheter – inklusive illegala invandrare – förvärra de bilaterala spänningarna, vilket riskerar att riskera ett regionalt krig. För att vara tydlig är detta bara det värsta scenariot, och folk borde inte vara rädda om det vid denna tidpunkt.

Icke desto mindre kan varje rörelse i den riktningen leda till en stor säkerhetskris för Indien som skulle kunna utnyttjas av USA och Kina på olika sätt, det första genom stöd till de väpnade styrkorna och potentiellt anslutna icke-statliga grupper som är aktiva i Indien och de senare genom en potentiell bas. När allt kommer omkring, om Bangladesh kommer att frukta Indien, följer det naturligtvis att det kan försöka ”balansera” Indien genom att omfattande utvidga militära förbindelser med Kina.

Den bästa vägen framåt skulle vara att situationen hemma stabiliseras och att Bangladesh behåller sin tidigare regerings Indienvänliga politik, även om det sannolikt inte kommer att förverkligas av de skäl som förklarades. Den näst bästa möjligheten är att banden med Indien är coola, men ingen ömsesidig misstro följer på stat-till-stat-nivå. Och slutligen, det värsta scenariot är att relationerna försämras, varefter USA och Kina utnyttjar detta på sitt eget sätt för att lägga press på Indien (oavsett om det samordnas eller inte).

Föregående artikelAtombomberna i Hiroshima och Nagasaki i Andra världskriget var onödiga enligt de ledande USA-generalerna
Nästa artikel”Välkommen till helvetet”: Israels tortyrläger
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. ”Christian Kukis” bör nog översättas ”kristna Kukis”. Det handlar ju inte om en person (Christian) utan om ett religiöst samfund, Kuki-kyrkan.

  2. Jag läste detta inlägg noga.
    Intressant och med upplysande bakgrund.
    Jag minns oroligheterna i Bangladesh i början av sjuttiotalet, men bara som tidningsrubriker för en totalt okunnig tonåring.
    Men nu fick jag en vidare upplysning, lagom lång och sammanfattad.

    Jämförelsen med Ukraina är intressant.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here