Irgun 1948 pånyttfödd?

2
162

En artikel av Alistair Crooke https://strategic-culture.su/news/2024/08/05/the-1948-irgun-re-born/

Han är en före detta brittisk diplomat, grundare av och chef för Beirutbaserade Conflicts Forum.

Alistair Crooke

5 augusti 2024

________________________________________

Redaktör Romelsjö: ”Bakgrund”

Irgun Zvai Leumi b’Eretz Israel (hebreiskaהארגון הצבאי הלאומי בארץ ישראל, ”Nationella militära organisationen i Israels land”), även kallad Etzel (hebreiskaאצ”ל), var en paramilitär sionistisk organisation som verkade i Brittiska Palestinamandatet åren 1931–1948. Den anses ha varit en terrorgrupp, och stämplades officiellt som sådan under Palestinas tid som brittiskt mandat….

Under 1948 års arabisk-israeliska krig genomförde Irgun tillsammans med Lehi flera angrepp och massakrer mot den palestinska civilbefolkningen, däribland Deir Yassin-massakern.[3]

I samband med staten Israels bildande 1948 uppgick Irgun, tillsammans med Haganah och Lehi, i Israels försvarsmakt. Organisationens politiska efterträdare blev partiet Herut, som grundades av Menachem Begin 1948 och ur vilket högeralliansen Likud i sin tur bildades 1973.[4]

_________________

Är det inte dags att de styrande strukturerna i väst lyfter blicken från sina drömslott och läser de runor som uppenbarar sig runt omkring dem?

Vägvisarna finns där för alla att läsa: Västvärlden – som medvetet förbiser sådana tydliga markörer – kan inte sedan klaga på eller fly från de konsekvenser som följer.

Nej, det är inte något nytt västerländskt vansinne – en unik masskollaps av förnuftet – som vi genomlever. Det är något ännu värre: en återgång till en dogmatisk, auktoritär version av sanningen som den oliktänkande fysikern Eric Weinstein klagar över också har förstört den sanna vetenskapen (i väst) – genom att ignorera och tysta dess viktigaste oliktänkande röster, samtidigt som man rikligt belönar vetenskapens bedragare.https://sv.wikipedia.org/wiki/Irgun

Netanyahu i kongressen 240724. Bild: Caitlin Johnstone.

Betänk: Premiärminister Netanyahu talade inför USA:s kongress den 24 juli och sade, på ett oförlåtligt manikeiskt sätt (dualistiskt, ont och gott, ljus och mörker; manikeism, se här, ö.a.), att västvärlden står inför ”ondskans axelmakter” (Iran och dess allierade), som USA måste vara med och förstöra. Det var en uppmaning att delta i ett civilisatoriskt krig.

Hans tal mottogs med 58 stående ovationer från amerikanska kongressledamöter.

Netanyahu återvände hem till en katastrof i det drusiska samhället på Golan. Missilfragment hade slagit ner och dödat och skadat många barn som spelade fotboll (de exakta omständigheterna är fortfarande oklara). Den västerländska rationaliteten är dock fullt kapabel att dra slutsatsen att Majdal Shams ligger i det ockuperade Syrien, att druserna där till överväldigande del är syrier (de avvisar israeliskt medborgarskap) och till stor del prosyrier. Och att de varken är judar eller israeler. Västvärlden kan dock uppenbarligen inte dra den andra mycket uppenbara slutsatsen: Varför i hela friden skulle Hizbullah avsiktligt attackera ett syriskt samhälle på syrisk mark som till stor del sympatiserar med motståndsrörelsen?

Det skulle de inte göra. Ändå ignoreras dessa uppenbara fakta fullständigt av en rationalitet som, som Weinstein antyder, aktivt föredrar bedrägeri framför sanning. Talesmannen Kirby sade att Hizbullah hade attackerat barn i norra Israel.

John Kirkby

Israels försvarsminister säger gång på gång: ”Vi vill inte ha krig”. Västvärldens ledare upprepar papegojaktigt samma meme: Ingen vill ha krig. ”Vi är helt övertygade om att Israels svar kommer att vara begränsat och begränsat till militära mål”. Vita huset: ”Enligt vår uppfattning finns det ingen anledning till någon dramatisk upptrappning i södra Libanon och det finns fortfarande tid och utrymme för diplomati”.

Så vad händer då? Mord på två framträdande ledare: det ena i Beirut och det andra i Teheran (dvs. på en gäst på iranskt suveränt territorium). Västvärldens ledare uttrycker sin ”oro”. Målet i Teheran, hamasledaren Ismail Haniyeh, var, som den qatariske premiärministern noterade, den viktigaste gisslanförhandlaren i Gaza.

Även detta kommer att förbises, även om Netanyahus avsikt att väva samman Hamas, Hizbullah och Iran till en enda ”ondskans axelmakt” – och därmed använda sin tes från kongressens gemensamma session – måste vara uppenbar även för ett Washington med skygglappar.

Minns den nya ”ekvation” som följde på mordet på en högt uppsatt IRGC-tjänsteman på det iranska konsulatet i april 2024: Hädanefter kommer Iran att svara direkt – och direkt från Iran. Washington säger att man inte vill ha krig med Iran, men det senare var uttryckligen vad Netanyahu förespråkade. Missade kongressledamöterna hans poäng?

I nästan tio månader har Israel inte kunnat stabilisera situationen längs den norra gränsen och göra det möjligt för fördrivna israeler att återvända till sina hem. Även om attacken i Beirut inte leder till ett större krig är det nu utom räckhåll att återställa en förhandlad stabilitet vid den libanesiska gränsen – liksom en gisslanuppgörelse i Gaza. ”Hur kan medling lyckas när den ena parten mördar förhandlaren på den andra sidan”, konstaterade Qatars premiärminister al-Thani sorgset.

Det som hände i Israel samma dag som morden senare ägde rum kommer också att ”förbises” i västvärlden: Högerorienterade medborgargarden kom från sina bosättningar och stormade två av IDF:s militärbaser. De anarkistiska scenerna med massinbrott, som underblåstes av flera medlemmar i den styrande koalitionen, av vilka några deltog i intrången, utlöste ett ilsket fördömande från försvarsminister Gallant.

Israels försvarsminister Yoav Gallant

Invasionerna stöddes av en minister och flera Knessetledamöter som ville frita reservister som misstänks för grov misshandel och påtvingad sodomi mot en palestinsk fånge. Enligt en säkerhetskälla fördes den skadade fången till sjukhus med allvarliga skador, bland annat på en intim kroppsdel som gjorde att han inte kunde gå (efter att ha fått något uppkört i anus, ö.a.).

”Att militärpoliser kommer för att arrestera våra bästa hjältar i Sde Teiman är inget annat än skamligt”, sade Ben Gvir, vars ministerium kontrollerar Israels polis och fängelseväsende, om stormningen av IDF:s postering.

Men den bredare bild som Yossi Melman berättar om är följande:

”Det som sker från den nationalistiska messianska högerns sida med stöd, en blinkning eller tystnad från ministrar och parlamentsledamöter från högern är en ”kupp”. Ungdomarna kommer ner från kullarna i ”staten Juda” för att agera med samma våldsamma metoder – som användes mot palestinierna – (men som nu) används mot staten Israel. MK Limor Son Har-Malech (Otzma Yehudit) sade: ”Israels folk kommer att kämpa mot fiender utifrån och fiender som försöker förgöra oss på hemmaplan” [sådana som generaladvokaten som försöker utreda den tortyr som utövas av Sde Teiman]. Konceptet med kniven i ryggen och förräderiet på hemmaplan (dolkstötslegenden i Tyskland efter WW1, se här, ö.a.) är ett eko av de röster som hördes i Tyskland efter förstarldskriget”.

Återigen, förbisedd men inte i nyheterna: Situationen i Sde Teiman var allmänt känd och sades vara ”mer fasansfull än något vi har hört om från Abu Ghraib och Guantanamo”. En FN-rapport har i detalj beskrivit hur palestinier som godtyckligt fängslats utsatts för tortyr och misshandel. Trots detta beskrev medborgargardisterna från bosättningarna de som begick den anala våldtäkten som ”hjältar” – och utmålade IDF:s utredare som femtekolonnare. Rapporter tyder på att förövarna i Sde Teiman åtnjuter hög skyddsnivå.

Denna redogörelse för systematisk tortyr följde på tidigare avslöjanden om att den israeliska armén hade markerat tiotusentals Gazabor som misstänkta för mord, med hjälp av ett AI-målsystem, kallat Lavender, med liten mänsklig tillsyn och en tillåtande policy för dödsoffer.

Red: Läs gärna ”Välkommen till helvetet”: Israels tortyrläger.
CNN avslöjar hemska israeliska tortyrmetoder på palestinska fångar

På samma sätt firade ministrar från högerregeringen mordet på Ismail Haniyeh i Teheran på sociala medier på onsdagsmorgonen, som: ”Det här är rätt sätt att rensa världen från denna smuts”, twittrade kulturminister Amichay Eliyahu, medlem i den nationella säkerhetsministern Itamar Ben Gvirs högerextrema parti Otzma Yehudit:

”Inga fler imaginära avtal om ”fred” eller kapitulation, ingen mer nåd för dessa döda män som går omkring. Den järnnäve som kommer att slå dem är den som kommer att ge lugn och en smula komfort, och stärka vår förmåga att leva i fred med dem som söker fred. Haniyehs död gör världen till en något bättre plats”.

Vad är då denna ”sanning” som västvärlden ignorerar och tystar verkligheten med, samtidigt som den förstärker sina narrativa bedrägerier? Det är att det Israel som de förutsätter sig förstå nu är något helt annat. Och att det har en epistemologi (se här, ö.a.) som går stick i stäv med mekanistisk rationalism.

En eskatologisk (läran om den yttersta tiden, se här, ö.a.) högersekt har nu majoritet i regeringen – och har ett medborgargarde som är redo att attackera det militära etablissemanget och den israeliska staten. Ingen arresterades för attacken och övertagandet av de två baserna. De vågar inte.

Moshe ”Bogie” Ya’alon, f.d. stabschef för IDF, som också var Israels försvarsminister, hade följande att säga i en videointervju om de krafter som tar över i Israel:

r man pratar om Smotrich och Ben Gvir: De har en rabbi. Hans namn är Dov Lior. Han är rabbin för Jewish Underground, som hade för avsikt att spränga Klippdomen (se här, ö.a.) i luften – och innan dess bussarna i Jerusalem. Varför skulle han göra det? För att skynda på ”det sista kriget”. Hör ni [inte] dem tala om det sista kriget eller om Smotrichs begrepp ”underkastelse”? Läs artikeln som han publicerade i Shiloh 2017. Först och främst vilar detta koncept på judisk överhöghet: Mein Kampf i omvänd ordning”.

 ”Mitt hår reser sig när jag säger det – som han sa det. Jag lärde mig och växte upp i ett hus med överlevande från Förintelsen och ’aldrig mer’. Det är Mein Kampf i omvänd ordning: Judisk överhöghet: och därför säger [Smotrich]: ”Min fru kommer inte att gå in i ett rum med en arab”. Det är förankrat i ideologi. Och sedan är det faktiskt så att det han strävar efter – så snart som möjligt – är att gå ut i ett stort krig. Ett krig mellan Gog och Magog (profetian att ”Israels barn” kommer att segra i slaget vid Harmagedon, se här, ö.a.). Hur startar man lågorna? En massaker som den i Patriarkernas grotta [1994] (se här och här, ö.a.)? Baruch Goldstein är en student av denna rabbi. Ben Gvir har hängt upp Goldsteins bild [i sitt hus]”.

”Det här är vad som ingår i beslutsprocessen i den israeliska regeringen”.

Rabbi Dov Lior har beskrivits av Netanyahu som ”elitenheten som leder Israel”, på grund av hans inflytande och kontroll över bosättarstyrkorna. 1948 års Irgun (se här, ö.a.), som vilar i hög grad på Mizrahim (se här, ö.a.), håller på att återfödas?

Är det inte dags att de västerländska härskande strukturerna lyfter blicken från sina drömslott och läser runorna som manifesterar sig runt dem? Vissa seriösa spelare tänker inte som ni västerlänningar gör; de söker Gog och Magog (profetian att ”Israels barn” kommer att segra i slaget vid Harmagedon). Det är vad ni riskerar.

Fler artiklar av Alistair Crooke finns
här.

Föregående artikelMichael Hudson: Det finansiella uppsvinget och skillnaden mellan USA:s och Kinas ekonomi
Nästa artikelKina lägger fram en ekonomisk färdplan fram till 2029
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. ”De västerländska härskande strukturerna” – känns som en för ”vid” definition.
    Detta med tanke på att amerikanska Kongressen är – inte bara styrd – utan själva hemvisten för den olagliga statens ledare.
    Kanske de resterande härskande kulturerna känner sig förbegångna i att inte tillhöra Helvetets innersta krets?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here