Man ska inte begå folkmord

73
646
Kött och blod – av Mr. Fish
En ny artikel av

Chris Hedges

Att motsätta sig folkmord är ett moraliskt, inte ett politiskt, val.

Chris Hedges .

Det finns bara ett sätt att avsluta det pågående folkmordet i Gaza. Det är inte genom bilaterala förhandlingar. Israel har  rikligt visat, inklusive med mordet på Hamas ledande förhandlare Ismail Haniyeh, att man inte har något intresse av en permanent vapenvila.

Det enda sättet att stoppa Israels  folkmord  på palestinierna är att USA stoppar alla vapentransporter till Israel. Och det enda sättet detta kommer att hända är om tillräckligt många amerikaner gör det klart att de inte har för avsikt att stödja någon presidentkandidat eller något politiskt parti som driver detta folkmord.

Argumenten mot en bojkott av de två regeringspartierna är välkända: Det kommer att säkerställa valet av Donald Trump. Kamala Harris har retoriskt visat mer medkänsla än Joe Biden. Vi är inte tillräckligt många för att ha inflytande. Vi kan arbeta inom det demokratiska partiet. Israels lobby, särskilt American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), som äger de flesta av kongressmedlemmarna, är för mäktig. Förhandlingar kommer så småningom att leda till ett slut på slakten.

Kort sagt, vi är impotenta och måste ge upp våra ansträngningar för att för att försöka stopp ett massmordsprojekt. Vi måste acceptera sändningen av hundratals miljoner dollar i  militärt bistånd  till en  apartheidstat, användningen av veton i FN:s säkerhetsråd för att skydda Israel och det aktiva hindrandet av internationella ansträngningar för att få slut på massmordet – som normalt styre. Vi har inget val.

Folkmord , det internationellt erkända brottet brott, är inte en politisk fråga. Det kan inte likställas med handelsavtal, infrastrukturlagar, friskolor eller immigration. Det är en moralisk fråga. Det handlar om utrotning av ett folk. Varje accepterande av folkmord fördömer oss som nation och som art. Det tar det globala samhället ett steg närmare barbariet. Den utplånar rättsstatsprincipen och hånar varje grundläggande värde som vi hävdar att vi hedrar. Det är i en kategori för sig. Och att inte, med varje fiber i vårt väsen, bekämpa folkmord är att vara delaktig i vad Hannah Arendt  definierar  som ”radikal ondska” , ondskan där människor, som människor, görs överflödiga.

Överflödet av förintelsestudier borde ha gjort denna poäng outplånlig. Men förintelsestudier  kapades  av sionister. De insisterar på att Förintelsen är unik, att den på något sätt är skild från den mänskliga naturen och mänsklighetens historia. Judar är gudomligade som eviga offer för antisemitism. Nazister är utrustade med en speciell sorts omänsklighet. Israel, som US Holocaust Memorial Museum i Washington konstaterar, är lösningen. Förintelsen var ett av flera folkmord som utfördes på 1800- och 1900-talen. Men det historiska sammanhanget ignoreras och med det vår förståelse av massutrotningens dynamik.

Red: Läs gärna Auschwitz- minnesdag – och andra förintelser utan minnesdag!

Den grundläggande lärdomen av Förintelsen, som författare som Primo Levi betonar, är att vi alla kan bli villiga bödlar. Det krävs väldigt lite. Vi kan alla bli delaktiga, om än bara genom likgiltighet och apati, i ondska.

Levi, som överlevde Auschwitz, skriver:

”Det finns monster, men de är för få för att vara riktigt farliga. Farligare är vanliga människor, tjänstemännen som är redo att tro och agera utan att ställa frågor”.

Att konfrontera ondskan – även om det inte finns någon chans att lyckas – håller vår mänsklighet och värdighet vid liv. Den tillåter oss, som Vaclav Havel skriver i ” The Power of the Powerless ” , att leva i sanning, en sanning som de mäktiga inte vill ha talat och försöker undertrycka. Det ger ett ljus att följa för dem som kommer efter oss. Den säger till offren att de inte är ensamma. Det är ”mänsklighetens uppror mot en påtvingad position” och ett ”försök att återta kontrollen över sin ansvarskänsla” .

Vad säger det om oss om vi accepterar en värld där vi beväpnar och finansierar en nation som  dödar och skadar  hundratals oskyldiga varje dag?

Vad säger det om oss om vi stödjer en orkestrerad  svält och förgiftning  av vattenförsörjningen, där polioviruset har  upptäckts , vilket innebär att tiotusentals kommer att bli sjuka och många kommer att dö?

Vad säger det om oss om vi under 10 månader tillåter bombningar av flyktingläger, sjukhus, byar och städer för att utplåna familjer och tvinga överlevande att slå läger i det fria eller hitta skydd i enkla tält?

Vad säger det om oss när vi accepterar  mordet  på 16 456 barn, även om detta säkert är ett  underrapporterat antal?

Vad säger det om oss när vi ser Israel eskalera attacker mot FN-anläggningar, skolor – inklusive  Al-Tabaeen-skolan  i Gaza City, där över 100 palestinier dödades när de utförde  Fajr,  eller morgonbönen – och andra skyddsrum?

Vad säger det om oss när vi tillåter Israel att använda palestinier som  mänskliga sköldar  genom att tvinga in handfängsel på civila, inklusive barn och äldre, in i potentiellt minerade tunnlar och byggnader framför israeliska trupper, ibland klädda i israeliska militäruniformer?

Vad säger det om oss när vi stöder politiker och soldater som försvarar våldtäkt och tortyr  av fångar?

Är det den sortens allierade vi vill stärka? Är det detta beteende vi vill anamma? Vilket budskap skickar detta till resten av världen?

Om vi ​​inte följer moraliska imperativ är vi förlorade. Ondskan kommer att segra. Det betyder att det inte finns något rätt eller fel. Det betyder att allt, inklusive massmord, är tillåtet.  Demonstranter  utanför den demokratiska nationella kongressen i United Center i Chicago kräver ett slut på folkmordet och USA:s hjälp till Israel, men innanför dörrarna matas vi med en kväljande konformitet.

Hoppet ligger på gatorna.

En moralisk hållning har alltid ett pris. Om det inte finns någon kostnad är det inte moraliskt. Det är bara konventionell tro.

”Men hur är det med priset för fred?”, frågar den radikale katolske prästen  Daniel Berrigan , som skickades till federalt fängelse för att ha bränt värnpliktsdokument under Vietnamkriget, i sin bok ” No Bars to Manhood ” :

Jag tänker på de goda, anständiga, fredsälskande människor som jag har känt i tusentals, och jag undrar. Hur många av dem är inte så drabbade av normalitetens förlamande sjukdom att deras händer, även när de bekänner sig till fred, sträcker sig med en instinktiv konvulsion i riktning mot deras bekvämligheter, deras hem, deras trygghet, deras inkomst, deras framtid, deras planer — femårsplanen för studier, tioårsplanen för yrkesstatus, tjugoårsplanen för familjetillväxt och enhet, femtioårsplanen för anständigt liv och hedervärd naturlig död. ”Självklart, låt oss ha fred”, ropar vi, ”men låt oss samtidigt ha normalitet, låt oss inte förlora något, låt oss behålla våra liv intakta, låt oss inte veta fängelse eller dåligt rykte eller brutna band.” Och för att vi måste omfamna detta och skydda det, och för att våra förhoppningar till varje pris – till varje pris – måste marschera enligt planen, och för att det är otippat att ett svärd i fredens namn skulle falla och lösa böterna och listiga nät som våra liv har vävt, eftersom det är ovanligt att goda människor lider orättvisor eller att familjer slits sönder eller att gott rykte går förlorat – på grund av detta ropar vi efter fred och ropar efter fred, och det finns ingen fred . Det finns ingen fred eftersom det inte finns några fredsstiftare. Det finns inga fredsstiftare eftersom att skapa fred är minst lika kostsamt som att skapa krig – minst lika brådskande, minst lika störande, minst lika benäget att föra med sig skam och fängelse och död i dess spår.

Frågan är inte om motstånd är möjligt. Det är om motståndet är korrekt. Vi måste älska vår nästa, inte vår stam. Vi måste ha tro på att gott attraherar gott, även om empirin runt omkring oss är dyster. Det goda förkroppsligas alltid i handling. Det måste ses. Det spelar ingen roll om samhället i stort är censurerat. Vi är kallade att trotsa – genom  handlingar  av civil olydnad och olydnad – statens lagar, när dessa lagar står i konflikt, som de ofta gör, med den moraliska lagen. Vi måste stå, oavsett vad det kostar, med jordens korsfästa. Om vi ​​misslyckas med att ta denna ståndpunkt, vare sig det är mot militariserad polisövergrepp, omänskligheten i vårt enorma fängelsesystem eller folkmordet i Gaza, blir vi krucifix.

Chris Hedges-rapporten är en läsarstödd publikation. För att få nya inlägg och stödja mitt arbete, överväg att bli en gratis eller betald prenumerant.


 

Chris Hedges är en Pulitzer-prisbelönt journalist som var utrikeskorrespondent i 15 år för  The New York Times , där han tjänstgjorde som Mellanösternbyråchef och Balkanbyråchef för tidningen.  Han har tidigare arbetat utomlands för  The Dallas Morning News,  The Christian Science Monitor  och NPR.  Han är programledare för programmet ”The Chris Hedges Report”.

MEDDELANDE TILL LÄSARNA FRÅN CHRIS HEDGES: Det finns nu inget sätt kvar för mig att fortsätta skriva en veckokolumn för ScheerPost och producera mitt veckovisa TV-program utan din hjälp.  Murarna närmar sig, med oroväckande hastighet, mot oberoende journalistik , där eliten, inklusive Demokratiska partiets eliter, kräver mer och mer censur. Snälla, om du kan, registrera dig på  chrishedges.substack.com så att jag kan fortsätta att posta min måndagskolumn på Scheerpost och producera mitt veckovisa TV-program, ”The Chris Hedges Report.”

Föregående artikelMassakern på Maidan och kriget i Ukraina
Nästa artikelTrilateraler över Stockholm
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

73 KOMMENTARER

  1. Israel bryter mot varenda internationell regel och lagar som finns. Det har man gjort i deccenier. Man har gjort detta i deccenier över halvt SEKEL. Någongång måste nog vara nog. Israel har kunnat bete sej på detta vidriga sätt och fört denna högst vidriga politik under deccenier nu HELT Tack vare Usa. FN bör sätta fredsbevarande styrkor så fort detta är över för att hindra Israels fortsatta folkmord. Det kommer EJ sluta denna katastrofen. Ibland finns tyvärr inga val får man inse. När Israel fortsätter som dom gör år efter år i decennier. Israel har EJ intresse av att byta kurs. Ockupationen och den våldsamma bosättar politiken fortsätter. Förnedringen och apartheid reglerna mot palestinska befolkningen fortsätter. FN bör sätta elefanten i rummet som lyckats gäcka och förlama FN under deccenier på plats efter detta. Israel har lyckats med detta HELT tack vare Usa. Nog är nog. Tycker att FN bör gå in med fredsbevarande styrkor efter detta och köra över dom som är emot. Israel måste upphöra med ockupationen och apartheid reglerna. Där kan FN styrkorna vara garanten för detta direkt på plats. Våldsamma israeliska beteendet och högst vidriga politik måste ändras. Detta samtidigt som man fortsätter med 2statslösningen utan mer dröjsmål. Palestinierna ska kunna styra över sitt eget öde genom en egen erkänd stat. Usa ska EJ kunna få spela teater längre. Tycker att ibland bör extrema fall som detta med Israel är OCH varit under deccenier nu får vara nog. Nu bör FN få agera för att samtidigt stoppa detta högst pågående folkmordet. Många av världens befolkningar står bakom palestinierna. Och stora majoriteten av världens länder står också bakom palestinierna. Israel är terrorister och kommer ALDRIG följa några som helst internationella regler och lagar. Inte ens vanliga moraliska regler och lagar. Detta fall är så unikt på så många sätt och saknar motstycke under 2000talet. FN bör HELT klart få mandat att agera och rädda palestinska befolkningen. Nog är nog

  2. Som Oscar Wilde en gång uttryckte det: ”när goda amerikaner dör kommer de till Frankrike”.

    Det finns ännu självtänkande amerikaner – och Chris Hodges tillhör de mest lysande och beundransvärda. När de goda av hans sällsynta art kommer till detta nya liv publicerar de sig själva modigt och öppet.

    Med dagens västvärlds ”indignationspolitik” där det är helt förfärligt att bomba barnsjukhus i Kiev (vilket det är), medan de kring 25 helt utbombade sjukhusen i Gaza är ”Israels rätt till självförsvar” (mot en stat som helt förvägras vare sig eget försvar eller försvar från ett annat land, förutom den i sammanhanget modige president Erdoğan som hotat att anfalla och invadera Israel).

    Nu har vi en ny Förintelse.

    De gamla offren för den första begår nu en egen just nu en ny Förintelse mot det försvarslösa palestinska folket. Precis som hela gamla västvärlden åren kring 1937-1940 förvägrade att ta hand om judiska flyktingar i precis alla dessa ”demokratiska västländer” (de fick bokstaven ”J” stämplade i passen i stället) så är nu dagens offer i vår nya Förintelse de skyldiga -de förvägras fred, liv och säkerhet. Förövarnas motiv är de viktigaste. Principerna finns naturligtvis inte. Ingen diskuterar när palestinska folket skall ha rätt till försvar efter 10 månader av utrotningskrig.

    Skulle det antal nu mördade och saknade barn i Gaza överföras på europeiska befolkningsnivåer så har flera personer, som räknat på ämnet, numera efter 10 månaders mördande, ÖVERSTIGA antalet mördade barn i utrotningslägren Auschwitz och Treblinka tillsammans.

    Då åker Biden, Blinken och höjdare ur den gamla västtyska politiska klassen, som von der Leyen och kramar slaktaren Netanyahu. Inför pressens kameror.

    Vi har de facto en ny Förintelse. Och västvärlden har fått sina egna och helt nya Förintelseförnekare bland Bidens och von der Leyens kretsar. De är helt tysta, men levererar gärna vapen till mördarna.

    Undrar om vi får snart veta från Bidens och von der Leyens memoarer vilken eau de cologne den store och käre frihetskämpen Netanyahu hade på sig när de kramade honom? För luktade gott tycks han ha gjort dessa dagar.

    Eller som Jean-Paul Sartre uttryckte sig: ”det är lika meningsfullt som parfym i ett slakteri”.

    Fast Netanyahu har motbevisat det. Slaktares parfym ÄR viktig.

    • Naucler, intressant att du berömmer Chris Hedge, du skriver ”Det finns ännu självtänkande amerikaner – och Chris Hodges tillhör de mest lysande och beundransvärda. När de goda av hans sällsynta art kommer till detta nya liv publicerar de sig själva modigt och öppet”.
      Är du medveten om att han har en helt annann syn på Ryssland-Ukraina än du har gett uttryck för i dina många kommentarer här på Global Politics.se? Har du ändrat dig?
      https://www.globaltimes.cn/page/202402/1307352.shtml

  3. Nä, man ska förstås inte syssla med folkmord. Alternativet är att göra som Stalin: deportera minoriteter till avlägsna delar av det väldiga Sovjetunionen, och sedan ersätta med ryssar. Ingen skada skedd, förutom att minoritetens språk och kultur späs ut och på sikt blir osynlig.

    • De här deportationerna var nödvändiga ur säkerhetssynpunkt då en stor del av befolkningen samarbetat med de tyska ockupanterna. Av flera dåliga alternativa var det här det minst dåliga.

    • Tror du i din enfald att Stalin brydde om vilka han deporterade? Han gynnade ingen folkgrupp och det är nog Krimtatarerna som var hängivet tyskvänliga som deporterades som folkgrupp som du har som käpphäst? På tal om folkmord så är väl USA:s folkmord på ursprungsbefolkningen långt värre än de som Stalin sysslade med och kanske något för ”Weiss” att oja sig över? Men visst, de återstående s k indianerna kan bo på radioaktiva soptippar och reservat. Räknas de in i ”Weiss” värld? Man blir bara upprörd på dina ynkliga försök att rättfärdiga folkmördare i Israel och USA.

      • En artikel från 2004 ”Värsta folkmordet skedde i Amerika?
        8.4.2004 22:01
        En belgisk utställning klassar våldet mot indianerna i Nordamerika som historiens värsta folkmord.

        Utställningen som hedrar belgiska fredsbevarare som dött i humanitära uppdrag listar historiens värsta folkmord. Enligt utställningen har sammanlagt 15 miljoner indianer dödats i USA sedan Kolumbus landsteg år 1492.

        Belgien framhåller att listan baserar sig på historiskt fakta och inte ska tolkas som ett försök att provocera USA. Svenska yle

    • Ingen annan slaktare har lyckats mörda så många människor på så kort tid i det 21 århundradet än folkmördaren Benjamin Satanyahu, terrorregimen israels premiär mördare. Jämfört med Satanyahu är I det avseende Stalin en ängel. Men eftersom Weiss är en anhängare av Satanyahu och folkmördar regimen israel så blir detta svår smält …

  4. Säg den svensk som inte trott på den bild som Georg Weiss utmålar, själv glömmer jag aldrig hur vår familj stod i köket, solen strömmade in från väster, på nyheterna sa dom att Stalin var död. Den nyheten fick en stor tyngd att falla från mina axlar, vi bodde vid gränsen till Finland, min far var reservofficer och var ofta inkallad, och om Stalin skulle anfalla oss, så skulle ”Far vara med och försvara gränsen”…antikommunismen var stark i i vissa hem i Sverige. En polsk kvinna jag känner, berättade för mig, att hon också mindes nyheten om Stalins död, i hennes hem hade hennes mamma gråtit och känt sig rädd, de var judar, och hon älskade Stalin för att han stoppat nazismen.
    Det dröjde många år tills jag förstod att vi hade manipulerats att tro på lögner om Stalin och Sovjetunionen….en bok som fick mig att börja se med andra ögon var ”Legionärerna ” av P-O Enqvist, den om baltutlämningen, jag läste andra bäcker också, ”Natt klockan tolv på dagen” av Koestler som ” gick till kommunismen som till en källa med friskt vatten, och kravlade sig upp som ur en stor grop full med dy” (typ)…jag läste allt jag kom över….
    Sovjetunionen var det första stora försöket att bygga en scocialsitisk stat, och självklart begicks det många fel, vad kan man annat begära, med tanke på de otaliga svårigheter som landet mötte, inbördeskrig, 14 länder intervenerade Sovjet, svältkatastrof, sanktioner, Andra Världskriget ….men det blev ändå, som en rysk univerisitetslärare sa: ”Vi levde i ett storslaget land”, när han intervjuades i SVT:s program ”Arvinge sökes”.

    Jag kommer också mycket väl ihåg hur vår far bara några år efter Stalins död tog oss ungar ut på gården för att titta upp på den mörka kvällshimlen, och vi fick se en liten lysande gul prick som rörde sig framåt bland alla stillastående stjärnor, det var Sputnik, den första sateliten. Jag minns tydligt att min far uttryckte beundran över att ryssarna lyckats skjuta upp en satellit som nu gick runt jorden i en omloppsbana….
    ———–
    Här kommer referenser som styrker att det Georg Weiss och många av oss trodde på inte stämmer https://www.mariosousa.se/Sanningensomkombort.html.

    • Tja, ditt skriveri ”Weiss” kan närmast beskrivas som historieförfalskning! Släng skygglapparna och se historien som den är med öppna ögon så klarnar det. Folkmord i dagens värld görs enbart av USA och Israel vilket inte kan vara svårt att ta till sig? Det är bara att söka på nätet och läsa om alla övergrepp och mördande USA gjort i Irak, Libyen, Afghanistan, Syrien, Vietnam, Laos, Kambodja plus en massa ställen folk knappt ens hört talas om?

    • Det är rent nonsens att det skulle varit några deportationer före 1941. Det kanhända att några ur de här folkslagen dömdes till inre exil för det ena eller andra brottet, men deportationer av hela folkgrupper ägde inte rum förrän 1944 efter att sovjetarmén återtagit Krim-halvön.

      Om vi börjar med krimtartarerna uppgick deras antal 1939 till 218 000 individer. Av dessa deserterade 20 000 man från sovjetarmén och anslöt sig till tyskarna. Frågan är då vad sovjetmyndigheterna skulle ha gjort i det fallet. Det fanns tre alternativ. 1. Inte göra någonting, vilket både militärt och straffrättsligt var uteslutet. 2. Endast straffa dessa 20 000. Det skulle ha inneburit en kraftig slagsida könsmässigt hos den här folkgruppen och varit ett hot mot dess framtid. 3. Deportera hela folkgruppen till Centralasien. Man vald det sistnämnda. Man kunde då behålla folkgruppen intakt och samtidigt straffa de som begått de här brotten. De deporterade krimtatarerna gavs land för att kunna bygga upp ett nytt liv och befriades från skatt i ett antal år. I slutet av 1950-talet hade de vuxit i antal.

      Gällande tjetjener och ingusjier uppgick deras antal 1943 till 450 000 i den tjetjensk-ingusjiska autonoma republiken. Av dessa inkallades 1942 14 576 män i vapenför ålder till militärtjänstgöring. Av dessa deserterade 13 560 individer, alltså 93 procent. De antingen deserterade, gömde sig eller anslöt sig till olika rebell- och banditgrupper i bergen. I februari 1943 ägde ett av tyskarna organiserat uppror rum.

      NKVD-arkiven visar att 180 konvojtåg avgick till Centralasien med 493 269 tjetjenier och ingusjier samt en del andra nationaliteter. Av dessa dödades 50 individer under själva operationen medan 1 272 dog under själva transporten. Det innebär alltså en dödlighet på inte mer än 0,27 procent. Ändå används deportationen än i dag i anti-kommunistiska kretsar som ”bevis” för Stalin-regeringens grymhet.

      Lästips för den intresserade är artikeln ”The Forced Evacuation of the Chechens and the Ingush” av N.F. Bugai och A.N. Gonov i tidskriften ”Russian Studies in History”, vol 41, no 2, Fall 2002, s. 43-61.

      • Tack Sven -Erik Holmström för att du fortsätter att slå hål på alla myter som florerar om Sovjetunionen!
        Nyligen läste jag på en blogg att 6 miljoner judar dödades under andra världskriget, och av dessa dödades 1,5 miljoner i Ukraina. Stämmer det? Och var det inte så att i någon av baltstaterna utrycktes det under en viss tid att den var ”judenfrei”? Inte konstigt att det finns utrymme för motsättningar i dessa länder, arvet efter nazisterna lever kvar, och att väst ser till att utnyTTja det.

        • Tack Catarina att du uppmärksammar att Holmström ska ha ett superstort tack för att du orkar bemöta alla reaktionära lögner om Stalin och Sovjetunionen och du ska veta att du gör stor nytta även hos hängivna antiimperialister och Marxist- Leninister genom att sprida dina stora kunskaper, tack Sven-Erik !!!

        • Det stämmer att en av baltstaterna förklarades ”judenfrei”. Det var Estland. Hur många som gick åt i Ukraina vet jag inte men siffran 1,5 miljoner kan nog vara rätt nära sanningen. Totalsiffran på 6 miljoner har stått sig ganska bra genom åren. ”Encyclopedia of the Holocaust” anger totalsiffran vara i spannet 5,2 – 5,8 miljoner. Det låter rimligt. I några av lägren som Auschwitz, Majdanek och Belzec är siffrorna lägre än de man först trodde.

          En annan fråga där myterna florerar är de sovjetiska krigsfångarnas öde. Det har påståtts att Stalin skulle ha ansett dessa vara förrädare för att de låtit sig tas till fånga. Det är någonting som helt saknar stöd i statistiken. Den ser ut så här:

          Antalet sovjetiska soldater som repatrierades till Sovjetunionen per den 1 mars 1944 uppgick till 312 594 individer. Av dessa skickades 223 272 (71,4 procent) tillbaka till sina förband; 5 716 (1,8 procent) skickades till arbete inom försvarsindustrin; 4 338 (1,4 procent) rekvirerades av NKVD för eskorttjänst; 1 529 (0,5 procent) skickades till sjukhus; 1 799 (0,6 procent) var döda; 8 255 (2,6 procent) skickades till attackbataljoner; 11 283 (3,6 procent) arresterades; 56 403 (18,1 procent) är ospecificerade. De som var ospecificerade var fortfarande i specialläger och väntade på att bli kategoriserade.

          Motsvarande siffror per den 1 mars 1946, alltså då kriget varit slut ser ut som följer. Totala antalet repatrierade sovjetsoldater som till det datumet repatrierats till hemlandet uppgick till 1 539 475 individer. Av dessa hemförlovades 281 780 (18,3 procent); 659 190 (42,8 procent) skickades tillbaka till armén; 344 448 (22,4 procent) hade skrivits in i arbetsbataljoner; 226 127 (14,7 procent) överlämnades till NKVD, dvs. i praktiken arresterades; 27 930 (1,8 procent) skickades till militära enheter utomlands. Att antalet arresterade drog iväg i jämförelse med 1944 har att göra med antalet tillfångatagna i Vlasov-armén.

          Källa till dessa uppgifter är för 1944: A. Kokurin & N. Petrov, ”NKVD-NKGB-Smertj: Struktura, Funktsii, Kadry, Stat’ja tjetvertaja (1944-1945)” i tidskriften ”Svobodnaja mysl'”, 1997, No. 9, s. 96.

          Källa för 1946: V. Zemskov, ”Repatriatsija sovetskich grazhdan i ich dal’nejtsjaja sud’ba (1944-1956)” i tidskriften ”Sotsiologitjeskie issledovahnija”, 1995, No. 6, s. 6.

          Det kan också vara värt att titta på motsvarande siffror för 1 mars 1946 gällande civila sovjetmedborgare (motsvarande för 1944 har jag inte sett någonstans). Totalt 2 660 013 civila sovjetmedborgare hade vid det här datumet repatrierats till hemlandet. Av dessa hemförlovades 2 146 126 (80,7 procent); 141 962 (5,3 procent) skickades tillbaka till armén; 263 647 (9,9 procent) skickades till arbetsbataljoner; 46 740 (1,8 procent) skickades till NKVD, dvs. arresterades; 61 538 (2,3 procent) skickades till militära enheter utomlands.

        • Jo Catarina, det var SS-Brigadeführer Franz Walter Stahlecker som i ett underlag till Wannseekonferensen (20 januari 1942) förklarade Estland Judenfrei.
          Stahlecker var då befälhavare för Einsatzgruppe A.

        • Georg Weiss: Nu har du inte förstått. Den gode Stalin flyttade folkgrupper för att de skulle få det bättre. Speciellt de som blev flyttade upp till norra Ryssland för att slippa hettan i söder.

      • Men det var väl mycket humant, att straffa hela folkgrupper för ”brott” som några gjort sig skyldiga till. Kollektiv bestraffning – ett kännemärke för en riktig rättsstat!

        Har för mig att lag läste ett tidigare inlägg här på bloggen där andra stater anklagades just för att bestraffa inte endast förövaren utan även dennes familj och släktingar. Men jag förstår att om den store Stalin gjorde samma sak så måste det ju vara acceptabelt.

        • ”Brottet” var inte i första hand att man samarbetade med tyskarna, utan att folkgrupperna hade den dåliga smaken att inte vilja tillhöra ”den ryska världen”.

          • Det står dig naturligtvis fritt att anse att det är helt i sin ordning att i en krigssituation strida på fiendens sida och sedan komma undan med det.

            Jag har en känsla av att du inte har samma uppfattning gällande de 120 000 japansk-amerikaner som spärrades in i koncentrationsläger i USA under krigsåren. Till skillnad från krimtatarerna och de andra så hade de här personerna dessutom inte samarbetat med fienden.

          • Ditt skriveri om Stalin är bara för att flytta fokus från barbarerna och barnamördarna i Israel ”Georg”! Intressant är också att Stalin var från ”Georg”ien! Lite komiskt i sammanhanget…

        • Några? Det handlade om en överväldigande del av hela folkgrupperna. Och som sagt, de fick goda möjligheter att skapa sig nya liv på annan plats.

          • Av någon anledning går det inte att kommentera ditt inlägg 21 augusti, 2024 At 17:51 Så det får bli här.
            Sant är att drygt 120.000 japaner internerades (långt ifrån koncentrationsläger) mellan 1942 – 45. Också en del tyskar och italienare drabbades. Av de 120 tusen var cirka 80 tusen födda i USA, dvs de var medborgare i landet.
            Många av dessa kunde göra avtal och slippa internering emot att de jobbade i midwest där de tydligen ansågs ofarliga.
            Sant är också att USA gått med en officiell skriftlig ursäkt till dessa orättvist internerade personer. Ännu levande offer fick en ersättning på 20.000 Dollar var.
            Behandlade Sovjet dessa offer på liknande vis?

          • Minst sagt konstig jämförelse. Japansk-amerikanerna hade inte begått något brott. De straffades redan vid krigsutbrottet. Krimfolken straffades först då kriget pågått i tre år och därför att de samarbetat med tyskarna. Japansk-amerikanerna samarbetade inte med japanerna.

          • Sven-Eric Holmström skriver att ”de fick goda möjligheter att skapa sig nya liv på annan plats.” Ja men då var det ju ingen fara. Då var det ju helt i sin ordning med en kollektiv bestraffning. Säkert ordnade den store humanisten Stalin både bostäder och arbete till dem, kanske till och med bostäder av den luxuösa sorten.
            Av Sven-Eric Holmströms förklaring förstår ju alla att varenda en av de som deporterades, förlåt… skall vara ”erbjöds ett bättre liv på annan plats”, fick ett långt och lyckligt liv.
            Tänk att de fick möjligheten att flytta från de platser där de och tidigare generationer left sina liv.

            Av Sven-Eric Holmströms kommentarer kan vi även förstå att han inte skulle ha något emot om hela gruppen av somalier flyttades upp till Treriksröset som en följd av att ett antal av dem ingår i olika kriminella gäng.

  5. Richard Medhurst, engelsk journalist blev arresterad vid sin ankomst till England. Han anser att journalister som skriver om Palestina drabbas ovanligt hårt, och säger friheten att tala att säga sin åsikt stryps mer och mer. Det är intressant att höra honom då han så detaljrikt beskriver vad som hände honom, och hur djupt kränkt han blev och fortfarande är. Han säger att han är uppvuxen i en diplomatisk miljö, där hans föräldrar arbetade i UN:s fredsbevarande styrkor. Han säger att hans pappa, farfar och farfars far alla tjänat England, arbetat för samhället. Han anser att även han gör det i sitt arbete som journalist för ut information vad som händer i konflikter som nu i Palestina, där MSM brister i sin information.
    Richard har varit väldigt engagerad även i Syrien kriget och nu är det i Palestina som hans engagemang finns.
    Detta är i Europa.

    https://www.youtube.com/watch?v=QYa-cb7MzIo&t=18s

        • Irrelevant önsketänkande.
          Jag kan inte se några krafter eller opinion som skulle kunna åstadkomma ens något i närheten av vad du vill.
          Snarare ser jag krafter och opinion för motsatsen.
          Svenska Arbetarrörelsen vill ha USA i Sverige och medlemskap i NATO.
          Vänsterpartiet mumlar något, jag vet inte vad.
          Att något fåtal, inklusive jag själv vill någonting annat har ingen som helst betydelse.
          Det är tyvärr så verkligheten ser ut.

          Idag har det varit manifestationer för Ukraina i Sverige.
          Vilket betyder fortsatt svensk aggression mot Ryssland.

          https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ukrainas-sjalvstandighetsdag-firades-med-flaggor-och-ballonger-i-kalmar

        • Ukraina var och är inte NATO-medlem, men Ryssland anföll ändå. Av den enkla anledningen att Kreml anser sig ha rätt att tala om för sina grannar vilken politik de ska bedriva. Klassiskt översitteri och stormaktsbeteende.

          • Bestäms förhoppningsvis i kommande fredsförhandlingar. Ryssland vill ha säkerhet och vill inte att Ukraina går med expansiva stora krigsorganisationen Nato som utsett Ryssland till fiende.

          • Nej. I motsats till Ukraina kunde Syrien hålla val under pågående krig. Tre kandidater ställde upp. Assad van med stor majoritet, väntat.
            Vid valet 20 maj 2021 kunde syrier som bor utomlands rösta i presidentvalet i Syrien, på de syriska ambassaderna. En grupp med åtta länder – Tyskland, USA, Kanada, Storbritannien, Turkiet, Nederländerna, Saudiarabien och Qatar – har förbjudit val på de syriska ambassaderna eller konsulaten där.”

            Presidentval i Syrien: ”Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?

          • Så om Zelensky – demokratiskt vald – bjuder in NATO för att försvara sig mot en ”fiende”, har vi då samma situation som i Syrien? Eller stämmer det inte med Kremls världsbild?

          • Skillnader finns. I Syrien är NATO-giganten USA och andra Nato-länder angripare. Genom stöd till statskuppen 2014 mot folkvald president i Ukraina bidrog man till att kväsa demokratin och självständigheten.

          • Palestinierna i Gaza är ockuperade av terrororganisationen Hamas. Det ursäktar inte barbarin från Israels sida, men den i sin tur beror på Netanyahus behov av en yttre fiende.

          • Ockuperar inte Israel delar av Gaza och dödar palestinierna. Hamas vann valet i Gaza en gång i tiden.

          • Nej, Geor Weiss Palestina är ockuperat av samling kolonialister/marktjuvar som farit från olika hålor i Väst, Östeuropa och Ryssland och terroriserat Palestinier i över ett sekel. Nu begår dessa marktjuvar och deras anhang i väst ett 24/7 live FOLKMORD sedan oktober 2023. Terrorist tillika folkmördar staten israel har INGEN rätt att existeras. Således bör denna barnamördarnas regim FÖRINTAS. Annars får inte världen varaktig FRED. Tvärtom.

            Alternativet? Marktjuvarna måste avsäga sig hela Palestina och fara tillbaka till alla de hålor i Väst, Östeuropa och Ryssland som de/far- och morföräldrarna kommit ifrån, så kanske kan det bli en fredlig lösning av problemet. Marktjuvarna har således två val: lämna Palestina eller begravas i deras ”kolonilotter”.

  6. Borde det inte vara upp till den suveräna nationen Ukraina själv att bestämma om Ryssland skall vara kvar eller inte?

  7. Någon särskild anledning att du stavar mitt efternamn som du gör? Någon särskild anledning att du inte framträder med ditt namn?

  8. Om du vill hyfsa debatten föreslår jag att du slutar upprepa alla lögner som Kreml så frikostigt förser dig med.
    Att med rätta vara kritisk till USA och t.ex. Israel är en sak, men att så okritiskt låta sig omfamnas av ”den ryska världen” och dess perverterade och fascistiska världsbild är en tragedi.

    • Du påtalar ingen lögn angående Kreml i din kommentar.

      Är det inte så att USA och Israel mycket starkare står för perverterad och fascistisk världs bild med nu bl.a. stödet och genomförandet av en folkmordspolitik? USA folkrättsvidriga kritik har dödat miljoner bara detta millenium (Irak, Afghanistan, Libyen via Nato, mm), skadat fler och drivit fler på flykt.

      USA är ledande i statskupper mot demokratier. Urval av USA-stödda statskupper i demokratier. – 1953 Mossadeq, i Iran – 1954 Arbenz, Guatemala – 1960 Lumumba, Kongo – 1964 Brasilien -1965 Dominikanska republiken. – 1965 Sukarno i Indonesien – 1973 Allende i Chile – 1970 Sihanouk i Kambodja – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela – 2014 i Haiti. – 2009 Zelaya i Honduras – 2013 Morsi i Egypten – 2014 Ukraina -2019 Bolivia. -2021 Belarus?

    • En ny värld gryr. Den ryska världen. Denna sjuder hopp, fred och en ljus framtid.
      I väst däremot går solen ner. Nihilism råder. Det moraliska fördärvet blir avslutnings kapitlet i en gammal värld där väst är kärnan. Denna värld går mot sitt så dystra slut.

      Och NU när den ryska världen och den kinesiska förenats i en Sino-Russ värld (❤️❤️❤️), så är den gyllen framtid av med fred och välstånd som erbjuds av båda de säkrad🤗

      Samtida analyser kräver alltså att man diskuterar och analyserar den Eurasiatiska världen i vilken den ryska världen är kärnan. En analys som tar inte hänsyn till detta faktum är värt noll och intet. GP gör rätt i att tala om den ryska världen således.

      https://consortiumnews.com/2022/01/21/eurasia-the-epochal-decline-in-us-global-power/

  9. Georg Weiss, nu är du orättvis mot Anders Romelsjö, jag har själv erfarenhet av att han alltid försöker ”hyfsa debatten”, ibland skriver man i vredesmod och då blir det kanske inte så nyanserat, men Anders R är alltid där och censurerar och stryker ”överord”.
    Häromsistens hade jag skrivit ett inlägg och fick till svar ” Din senaste kommentar blev inte så bra. Du sätter dig alltför mycket i en position som överdomare, kan publicera med stora strykningar-de meningar som jag satt inom parentes.”
    En annan gång stavade någon Johan de Nauclers namn, så att efternamnet kunde förväxlas med kärnvapen på engelska. Jag och andra tyckte att det var fyndigt, och försökte använda det, men det ändrade Anders snabbt på. Jag är säker på att flera andra samma erfarenhet.

  10. Jag försöker tydligen förgäves ge dig rätt i att USA har ett långt syndaregister, även om det är rent snömos att det skulle röra sig om en USA-ledd statskupp 2014 i Ukraina.
    Kremls världsbild uttryckt som ”den ryska världen” är klockren fascism, toppad med religiöst hyckleri.

    • Vad var det Victoria ”Fuck EU” Nuland (född Nudelmann) sa i telefon som snappades upp och hördes i hela världen. Hon nämnde vilka som ska styra ukrozionazi landet efter Maidan kuppen. Förresten vet Geo att Victoria ”F**K EU” Nulands föräldrar härstammar från just ukrozionazi landet? Hon var på plats under kuppdagarna, styrde och ställde hur det ska gå. Det är inte snömos det, Geor utan bevis på att det var en kupp och att nekon/sionist anhangen styrde den i den ”fördolda”. Att hata Ryssland är din sak. Att däremot avfärda den Ryska Världen visar kulmen på okunnighet.

    • Georg Weiss,
      Det finns en ”Rysk Värld” där sådana som du inte är välkommen.
      Därför de kommer betraktas som Fosterlandsförrädare om de inte vill vara med i den Ryska gemenskapen.
      Ryssland bygger på Enhetlighet och Samarbete vilket ger Ryssland dess styrka.
      Varje försök till att försöka ändra Ryssland till Demokratiska motsättningar kommer betraktas som fientlig handling mot den Ryska Nationella idén eller ”Ryska Världen” som du säger.

      Främst det västra Ukraina har brutit mot denna Enhetlighet.
      De förrådde Moderlandet och istället horade för den fete, girige och penningestinne Västerländske Borgaren för att försöka krossa den gemenskap de själva är födda ur.

      Det gamla Kievriket är det moderna Rysslands vagga.
      Det var i Kievriket som det Ryska Imperiet en gång föddes.

      Efter mognad flyttades till Moskva men barndomshemmet har aldrig övergivits.
      Däremot har det Ryska barndomshemmet på senare år försökts och stjälas av den giriga Västvärlden.
      Med dess Kapitalistiska Borgerliga idéer.

      Borgaren erövrar och tar för sig, så har den Europeiska historien sett ut.

      Så här är det Georg Weiss,
      Mycket har Borgaren lyckats med.
      Men hitintills aldrig Ryssland.
      Ryssland är fortfarande ett fritt land från den Borgerliga Västvärlden.

  11. ”Ukrozionazi”??? Trodde det hette Ukronazi…
    Lite komiskt när sionism och nazism används i samma ord, i synnerhet när prefixet refererar till ett land som anfölls av

    • Du har fått svar på samma fråga som du ställde för en tid sedan. Låtsas inte ovetande eller förvånad om kopplingen mellan sionism och nazism, Georg

    • En sak som säkert många av oss som fick reda på vad som hänt under andra världskriget,efter att ha läst Anne Franks dagbok, inte kunde låta bli att fråga våra föräldrar var ”Hur kunde ni låta det hända? Varför protesterade ni inte? ” Deras sanningsenliga svar blev: ”Vi visste inget.”
      Det var på den tiden, då t o m de som starkt motsatte sig Nazitysklands anfall på Sovjetunionen, Barbarossa, arresterades och sattes i interneringsläger, då medierna var fulla av propaganda för Hitler och Nazityskland och det är lätt att förstå att majoriteten av Sveriges befolkning stödde nazismen. Propagandan mot Sovjetunionen och kommunismen var allenarådande.
      Idag kan jag förstå att majoriteten av svenskarna de som enbart tar del av vad MSM , inklusive Public Service, och lyssnar på politikerna …. de som aldrig får höra vad som skrivs och sägs på sociala medier, som aldrig får höra vad motståndarsidan säger…. stöder Ukraina, vem skulle inte ha gjort det?
      Men dom andra, dom som går in på bloggar som den här, och kan läsa otaliga artiklar från hela världen, höra intervjuer med ex amerikanska generaler, fd amerikanskaunderrättelseofficerare, diplomater, forskare, journalister osv säga att i Ukrfaina för USA ett proxykrig med nynazisterr och reraktionära nationalister som ombud, mot Ryssland, och Rysslands SMO i Ukraina är fullkomligt logisk…
      men dom andra som kan ta del av allt detta, och som fortfarande stöder Ukraina….de upphör aldrig att förvåna mig.
      Vet du svaret Georg Weiss?

  12. Det som sker under den enkla vardagen då någon inte reagerar och säger ifrån mot orättvisor och mobbing får konsekvenser med adress till maktens finrum att göra vad dom finner lämpligt för egen del.
    Vi tillåter det ske , tittar bort med en skamsen känsla som ganska omgående raderar bort den korta moraliska reaktionen.
    Ett mänskligt beteende vars grund går att söka i vår självbevarelsedrift.
    Det är då så viktigt att hålla ihop och skydda våra värderingar som bygger på trygga och jämlika samhälle till försvar mot inte minst krigens förödande konsekvenser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here