Israelisk tortyr av palestinsk sjukvårdspersonal avslöjad: HRW-rapport

1
145
Israel tortyrcentrum i Sde Teiman i al-Naqab öken enligt uppgifter från CNN.

 

Ytterligare en rapport om Israels tortyr, vilket ledande politiker i Väst tyst accepterar i praktiken. https://english.almayadeen.net/news/politics/israeli-torture-of-palestinian-healthcare-workers-exposed–h
Källa: Human Rights Watch 26 augusti.

__________________

En ny rapport från Human Rights Watch (HRW) avslöjar att palestinsk sjukvårdspersonal torterats och misshandlats av israeliska ockupationsstyrkor sedan oktober 2023.

Sedan oktober 2023 har israeliska ockupationsstyrkor frihetsberövat palestinsk vårdpersonal i Gaza, transporterat dem till interneringsanläggningar i ”Israel” och utsatt dem för tortyr och misshandel, avslöjar Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

Frihetsberövandet av dessa anställda, mitt under pågående israeliska attacker mot Gazas sjukhus, har ytterligare förvärrat det redan allvarliga tillståndet för områdets sjukvårdssystem, säger HRW.

Tidigare frihetsberövade, däribland läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare, har rapporterat om allvarlig misshandel under tiden i israeliskt förvar. Deras berättelser inkluderar förödmjukelser, misshandel, påtvingade stresspositioner, långvariga handbojor och ögonbindlar samt nekad medicinsk vård. Dessutom har de beskrivit tortyr, inklusive våldtäkt och sexuella övergrepp, samt otillräckliga förhållanden för den allmänna fångpopulationen.

Den israeliska regeringens misshandel av palestinsk sjukvårdspersonal har fortsatt i skymundan och måste omedelbart upphöra”, säger Balkees Jarrah, tillförordnad Mellanösternchef på Human Rights Watch.

Tortyr och annan misshandel av läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare bör utredas grundligt och bestraffas på lämpligt sätt, bland annat av Internationella brottmålsdomstolen (ICC)”, tillade han.

Sök djupare

Från mars till juni 2024 intervjuade Human Rights Watch åtta palestinska sjukvårdare som fördes bort av den israeliska militären från Gaza mellan november och december 2023. Dessa arbetare frihetsberövades utan åtal i perioder som sträckte sig från sju dagar till fem månader. Sex av dem frihetsberövades medan de var på jobbet, efter israeliska belägringar av sjukhus eller under evakueringar som de försäkrade var samordnade med den israeliska militären.

Osama Tashtash, 28, läkare vid Indonesian Hospital i Beit Lahia, som greps i början av december i sitt hem i närheten, berättade för HRW: ”Vi tvingades klä av oss på gatan och stanna kvar i våra boxershorts, en efter en; i en och en halv timme stod vi på knä.”

Ingen av de frihetsberövade informerades om skälen till deras frihetsberövande eller anklagades för något brott. Human Rights Watch intervjuade också sju vittnen som observerade israeliska soldater som frihetsberövade sjukvårdspersonal när de utförde sina arbetsuppgifter.

Human Rights Watch skickade preliminära slutsatser till den israeliska militären och den israeliska fängelsetjänsten den 13 augusti men har inte fått något svar.

Berättelserna från all intervjuad sjukvårdspersonal om misshandel i israeliskt förvar var samstämmiga. Efter att ha gripits i Gaza förflyttades de till fängelser i ”Israel”, inklusive koncentrationslägret Sde Teiman i Naqaböknen, Ashkelon-fängelset, militärbasen Anatot nära al-Quds (Jerusalem, ö.a.) och Ofer-fängelset på den ockuperade Västbanken. De rapporterade att de kläddes av, misshandlades, fick ögonbindel och handfängsel under långa perioder och utsattes för påtryckningar att erkänna att de var Hamas-krigare, tillsammans med hot om obegränsat frihetsberövande, våldtäkt och våld mot sina familjer i Gaza.

Eyad Abed, 50, kirurg på Indonesian Hospital, som greps under en samordnad evakuering av sjukhuset i november, sade: Vi blev slagna varje minut. Jag menar över hela kroppen, på känsliga områden mellan benen, på bröstet, på ryggen. Vi blev sparkade över hela kroppen och i ansiktet. De använde framsidan av sina stövlar som hade en metallspets, sedan sina vapen. De hade tändare: en soldat försökte bränna mig men brände personen bredvid mig. Jag sa till dem att jag är läkare, men de brydde sig inte.”

Human Rights Watch konstaterade att de utdragna godtyckliga frihetsberövandena och övergreppen mot vårdpersonal har förvärrat hälsokrisen i Gaza. Sedan oktober har mer än 92.000 personer i Gaza skadats och de fungerande sjukhusen har nu färre än 1.500 vårdplatser. Trots detta har israeliska myndigheter endast tillåtit 35 procent av nästan 14.000 förfrågningar om medicinsk evakuering att uppfyllas, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) från den 5 augusti.

Vårdpersonalens vittnesmål stämmer dessutom överens med oberoende rapporter från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA), israeliska nyhetsmedier och olika människorättsorganisationer. Dessa rapporter dokumenterar ett stort antal fall av isolering, misshandel, sexuellt våld, påtvingade erkännanden, elchocker och andra former av tortyr och övergrepp som palestinier i israeliskt förvar utsatts för.

En häktad sjukvårdare, som flyttades till al-Naqab-fängelset efter 20 dagar i Sde Teiman, berättade att en man som synbarligen ”blödde från rumpan” fördes in och placerades bredvid honom. Mannen berättade för sjukvårdaren att innan han greps turades tre soldater om att våldta honom med en M16 [automatkarbin]. Ingen annan visste, men han berättade det för mig som sjukvårdare. Han var livrädd.” Dessutom sa en läkare att medan han var frihetsberövad på en militärbas berättade en fånge, i slutet av 30-årsåldern, som grät häftigt … berättade för mig att han utsattes för sexuella övergrepp under kroppsvisiteringen.

Human Rights Watch har konstaterat att israeliska myndigheter i årtionden inte har lämnat trovärdiga redogörelser för den tortyr och andra övergrepp som palestinska fångar utsatts för. Officiell israelisk statistik visar att mellan 2019 och 2022 lämnades 1 830 klagomål om övergrepp in mot tjänstemän inom den israeliska kriminalvården, men inget ledde till fällande domar. Sedan kriget mot Gaza inleddes har israeliska myndigheter dessutom nekat oberoende humanitära organisationer tillträde till palestinska fångar.

 

Relaterat
Inuti Israels tortyr-, våldtäkts- och avhumaniseringscenter
USA kommer inte att kalla israelisk våldtäkt av palestinska fångar ett krigsbrott.

Föregående artikelTV-tips kl 10.30 idag! I stället för kärnvapenkrig…
Nästa artikelAndreas Malm om pandemin, klimatkampen och kapitalismen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Det var Sverigdemokraterna som krävde fullt stöd till Israel som fick Tobias Billström att avgå som utrikesminister.

    https://www.friatider.se/billstrom-var-oense-med-kristersson-om-att-lata-sd-styra-israel-politiken

    Sverigedemokraternas orubbliga stöd för Israel förklaras med partiets Nazistiska rötter.
    Själv gissar jag på att Sverigedemokraterna är livrädda för att bli förknippade med Nordiska Motståndsrörelsen som av USA klassats som terroristorganisation.
    Om jag inte minns helt fel har Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tidigare uttalat sitt stöd till USA:s Demokratiska Parti och dess ledare den nu avgående Joe Biden.
    Det visar i så fall Sverigedemokraternas ”rätta jag” och dess passande plats i en Borgerlig regering.

    ”– Jag trycker att Israel är ett lackmustest för nationalister. Är man nationalist och stödjer Israel, då är man kosher. Är man nationalist och emot Israel, då kan det nog finnas mer bakom som inte är så trevligt, förklarade SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers nyligen för Fokus.”

    Jag tycker inte Sverigedemokraterna är nationalister.
    En riktig Nationalist vill inte ha USA:s militär och soldater i Sverige.
    En riktig Nationalist kan heller aldrig stödja Liberal Demokrati som vill utplåna alla Västerlandets Nationer och göra dem till en Västerländsk sammanblandad Enhet där Nationellt inriktade länder som Ryssland och Kina förklaras som fiender på alla tänkbara sätt så länge de står upp för sin Nationella särprägel.

    Sveriges mest falska parti heter Sverigedemokraterna och lever på andras misslyckanden istället för egna förtjänster som hitintills endast visat sig i prat, retorik och munväder.
    Jag blir glad om Sverigedemokraterna mister halva sitt väljarunderlag vid nästa Riksdagsval.
    Och valet därpå åker ut ur Sveriges Riksdag.
    Då ska också ett socialistpopulistiskt parti med nationell inriktning dyka upp och med politik och förslag som gillas av arbetarfolket och fånga in de arbetarröster som de bortgående Sverigedemokraterna värre än taffligt försummat på grund av ideologiskt virrvarr och arbetarfientliga ställningstagande som även den meste inbitne korkskalle måste börja förstå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here