USA ökar vapenleveranserna till Israel

2
286
Vapenleverans från USA till Israel

 

En US Air Force F-22 Raptor landar i Qatar tidigare denna månad. Kredit: United States Air Forces Central

Enligt flygdata har det skett en ökning av amerikanska vapenleveranser till Israel sedan slutet av juli. Ministeriet sa att USA:s stöd var ”avgörande för att upprätthålla IDF:s operativa kapacitet under det pågående kriget”.

Av  Dave DeCamp .

Antikrig,  29 augusti 2024.

USA har ökat vapenleveranserna till Israel sedan slutet av juli,  rapporterade Haaretz  på torsdagen, med hänvisning till flygdata med öppen källkod.

Rapporten sa att ökningen av vapenleveranser gjorde augusti till den näst mest hektiska månaden på Israels flygbas Nevatim för amerikanska leveranser sedan Israels folkmordskrig i Gaza började i oktober 2023, efter Hamas-attacken mot södra Israel.

Dussintals amerikanska militära transportflygplan, såväl som civila israeliska, militära och fraktflygplan, har landat vid basen, mestadels på väg från Qatar och Dover Air Force Base i Delaware.

Haaretz-rapporten  verkade tillskriva rusningen av vapentransporter till USA:s förberedelser för en möjlig iransk attack. USA har utplacerat ytterligare stridsflygplan och krigsfartyg i regionen och lovar att försvara Israel mot Irans svar på det israeliska mordet på Hamas politiska chef Ismail Haniyeh, på iranskt territorium. Efter ett stort skottutbyte mellan Israel och Hizbollah på söndagen förväntar sig USA fortfarande ett repressalier från Iran.

Förutom att hjälpa Israel att förbereda sig för en eventuell attack från Iran, hjälper USA:s vapenleveranser också till att underblåsa slakten i Gaza och Israels operationer på Västbanken,  som eskalerade avsevärt på onsdagen . Israeliska styrkor inledde sin största attack mot den israeliskt ockuperade Västbanken sedan den andra intifadan i början av 2000-talet.

Rusningen av vapentransporter visar också starkt stöd för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu,  som har arbetat för att förhindra ett avtal om vapenvila med Hamas, och visar att president Biden och vicepresident Harris inte menar allvar med att avsluta slakten i Gaza.

Det israeliska försvarsdepartementet sa på måndagen att USA hade levererat  över 50 000 ton vapen  och annan militär utrustning sedan den 7 oktober. Ministeriet sa att USA:s stöd var ”avgörande för att upprätthålla IDF:s operativa kapacitet under det pågående kriget” .

Föregående artikelRobert Kennedy Junior förklarar kriget i Ukraina på 3 minuter
Nästa artikelHyllade Michail Gorbatjov – Vad gjorde han? ”Mest bra eller dåligt?”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Boka en tribunplats för den kommande implosionen av folkmördar regimen israel. Med popcorn förstås!!!👏

    ”A front-row seat to the implosion of Israel’s government

    Amid an existential war, Israel’s government is fracturing under unprecedented internal conflicts and divisions as power struggles threaten to dismantle its leadership and transform a once formidable state into an irreparably fractured entity.”

    https://thecradle.co/articles/a-front-row-seat-to-the-implosion-of-israels-government

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here