”Högerpopulistiska” AfD och ”vänsterpopulistiska” Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) går framåt i tyska delstatsvalen. Varför?

7
174
Tysklands Rikskansler Olaf Scholz
Sveriges Radio skriver på morgonen 2/9

Högerextrema Alternativ för Tyskland, AFD, ser ut att bli största parti i delstaten Thüringen. Även i Sachsen går partiet fram jämfört med förra valet.

– Slutsatsen man kan dra i det här valet är att väldigt många väljare vill ha en förändring i säkerhetspolitiken i Tyskland, säger Christoffer Wendick på Sveriges Radio.

Val hölls i de östtyska delstaterna Thüringen och Sachsen på söndagen. I Thüringen ser AFD ut att bli största parti med 32,8 procent, enligt det preliminära valresultatet. Kristdemokratiska CDU får 23,6 procent, enligt samma siffror.

I delstaten Sachsen ser CDU ut att bli störst med 31,9 procent tätt följt av AFD med 30,6 procent.

Uppstickare till vänster

Eftersom inga andra partier vill samarbeta med AFD hamnade fokus inför valet på Sahra Wagenknecht som lämnade vänsterpartiet Die Linke och startade BSW hösten 2023. Partiet beskrivs som ett ytterkantsparti.

Med kritik mot ”livsstilsvänstern”, förespråkande av fredssamtal med Putin och hårt invandringsmotstånd ser hon ut att bli tredje störst i båda delstaterna med 15,8 procent i Thüringen och 11,8 procent i Sachsen.

– Det är historiskt på så kort tid starta nytt parti och bli som det ser ut nu tredje största parti i det första valet hon ställer upp i, säger Christoffer Wendick och fortsätter:

– Men hennes mål handlar inte om att vinna delstatsval, men nu är det jättemånga internationella journalister här och bevakar. För detta förebådar vad som kan hända i tysk politik på riksplan i valet nästa år där hennes mål är att ta ett stort antal mandat.

BSW och AFD linjer liknar varandra på flera områden, enligt Wendick.

– Det finns flera saker som de har gemensamt som rör säkerhetspolitik och energipolitik där det är svårt att ens få in ett papper mellan partierna.

Sara Wagenknecht gamla parti Die Linke ser ut att tappa stort i båda delstaterna. I Thüringen minskar de med 19,3 procent i valundersökningarna och 5,9 procent i Sachsen.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/afd-gar-framat-i-delstatsvalen

Pål Steigan skriver ”AfD:s genombrott har väldigt lite att göra med Tysklands nazistiska förflutna och desto mer med sociala, ekonomiska och politiska förhållanden i dagens Tyskland. Det är lätt att se när man samtidigt tar hänsyn till att väljarna i de två delstaterna har gett BSW ett gediget mandat.” https://steigan.no/2024/09/brakvalg-for-afd-og-sahra-wagenknecht-i-to-tyske-delstater/

Red: För ett år sedan övervägde den tyska regeringen av förbjuda AdF. Tysklands regering överväger att förbjuda AfD.

Red: Jag kommer att separat publicera en artikel om BSW.

”Utmanar systempartierna

Vi förstår att den politiska kasten i Tyskland och deras medier är chockade, för det som är lika tydligt som AfD:s seger är systempartiernas kollaps, och i synnerhet regeringspartiet SPD. I Thüringen fick de 6,1 % av rösterna mot AfD:s 32,8 %. I Sachsen fick SPD 7,3 % mot AfD:s 30,6 %. Hade det inte varit lika relevant att fråga varför Olaf Scholz parti, den tidigare jätten i tysk politik, är på väg ner mot spärrgränsen? Kan det ha att göra med att väljarna är trötta på att han låter USA förstöra den tyska ekonomin genom sabotage av tysk energiförsörjning och förstörelse av Tysklands viktigaste exportmarknad? Kan det ha att göra med att väljarna har genomskådat det ”gröna skiftets elände”, eller att de inte vill dras in i ett krig mot Ryssland?

Valet i Sachsen

Titta på valresultatet i Sachsen, källa Süddeutsche Zeitung :

Här ser vi att både regeringspartiet FDP och det krigsvänliga systerpartiet till SV och Rødt, Linke, ligger under gränsen och att det mest krigshetsande partiet i Tyskland, Grüne, ligger knappt över det. SPD är inte heller långt ifrån att hamna i skuggdalen. Kan detta förklaras med påstådd ”nazism” från AfD:s sida? Eller titta på hur det nyinrättade BSW närmar sig det dubbla vad SPD har. Att AfD nästan kommit ikapp CDU efter att alla tyska medier stämplat det som ett högerextremt parti kräver en mer intelligent förklaring än att peka på ”det mörka tyska förflutna”.

Regeringskoalitionen har sammanlagt 13,3% av rösterna,  dvs mindre än hälften av vad AfD fick ensam och bara knappt mer än BSW! https://steigan.no/2024/09/brakvalg-for-afd-og-sahra-wagenknecht-i-to-tyske-delstater/

_______________________

Vilken politik står då AFD och andra så kallade högerextrema partier för?

Michael Hudson beskriver detta i en artikel nyligen
Behovet av en ny politisk begreppsapparat

”Så kallade extremistiska högerpartier är i verkligheten populistiska antikrigspartier

Det som kallas ”extrema högern” stödjer (åtminstone i valkampanjretoriken) åtgärder som tidigare främjats av vänstern: motstånd mot krig, bättre ekonomiska villkor för vårdpersonal och bönder – men inte för invandrare. Liksom den gamla vänstern stöds ”extremhögern” mest av yngre väljare. Det är trots allt de som drabbas hårdast av de fallande reallönerna i Europa. De ser att social rörlighet inte är lika tillgänglig för dem som för deras föräldrar och inte minst mor- och farföräldrar på 50-talet, då folk hade mycket mindre bostadsskulder, kreditkortsskulder, för att inte tala om studieskulder; ja, mycket mindre skuld, punkt slut.”

 

Föregående artikelAllvarliga varningar när Israels fascister har tagit kommandot
Nästa artikelFörra gången ett utländskt militärt hot placerades nära USA:s gräns innebar nästan slutet för världen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Den liberal-totalitära ’mitten’ har skapat politiska tomrum till höger och vänster, med mängder av människor som känner sig politiskt hemlösa. Inte konstigt att andra försöker mobilisera där, på frågor som massorna tycker mer angelägna än ’mittens’ trista utbud av krig, åtstramningar och kärnvapen från USA. Hoppas Sahra Wagenknechts parti kan fortsätta den här imponerande starten, det kan bli en nytändning för vänsterfolk över hela Västeuropa.

    • ”Den liberal-totalitära ’mitten’ har skapat politiska tomrum till höger och vänster, med mängder av människor som känner sig politiskt hemlösa.”

      Jag är en av dem.

      Jag tycker samtidigt att Sverige skulle behöva ett vänsterpopulistiskt parti som kunde ta upp konkurrensen med Sverigedemokraterna som är ett ganska så falskt parti när det kommer till att attrahera arbetarklassväljarna.
      Jag tror faktiskt inte arbetaren egentligen är beredd att ta en Borgerlig näringslivs- och företagsinriktad politik till priset för motstånd mot liberal asyl- och migrationspolitik som Sverigedemokraterna i själva verket inte gjort ett skvatt emot mer än frikostigt munväder.

      Dessutom tror jag ett vänsterpopulistisk parti har mycket att ge på andra områden, och inte minst en motvikt till det uppskruvade hatet mot Ryssland och det frikostiga stödet till kriget i Ukraina vars kostnader kunde användas mycket bättre till verksamheter inom Sverige.
      Särskilt inom vård och omsorg där våra politiker i decennier dränerat med sparbeting och indragningar.

      • Det finns en del små lokala grupper i Sverige som är åt det vänsterpopulistiska hållet. Vet inte mycket om dem, men i Örebro har de i alla fall lyckats ta några kommunala mandat. Möjligen kan de ingå i någon större samordnad rörelse som så småningom kan få genomslag i nationella val, men jag antar att det måste finnas bra exempel utifrån för att verkligen ge inspiration och visa att det går att göra något. Kanske minns fel, men har för mig att när svenska Miljöpartiet grundades var tyska die Grünen just en sådan inspiratör. Dessutom gäller det att få med bra individer och grupper från andra vänsterorganisationer i Sverige (alldeles som Wagenknechts grupp i mycket hänger på avhoppare från hennes gamla parti, die Linke).

        Ett problem med Sverigedemokraterna verkar vara att de dragit till sig en massa moderater som principiellt inte gillar populism, men som gärna äter gratismiddagar hos Svenskt Näringsliv, och då blir politiken därefter – borgerlig. Där skulle en populistisk vänster i Sverige kunna vara en förebild genom att avvisa korruption av den sort som SD visar upp, och därmed rekrytera även från besvikna SD-are.

  2. Tja, vi får väl se om de om de nya tyska partierna Afd och BSW går samma väg som SD i Sverige och Meloni i Italien som ganska snabbt tämjdes av sina respektive djupstater, Bryssel och Washington till de menlösa partier de är idag? Som Mark Twain en gång sa ”om våra röster haft någon betydelse eller inflytande på politiken hade vi inte fått rösta” och samma gäller nog i Tyskland, Sverige, Italien?

  3. Valresultatet i de tyska delstaterna Sachesen och Thüringen beror främst på att den tyska fredsrörelsen har en nytändning på gång. De stora frågan som ligger bakom valresultatet är en reaktion på regeringens undfallenhet för Natos krigspolitik mot Ryssland där Förbundskansler Scholz låtit USA bestämma om en utplacering av amerikanska långdistansrobotar i Tyskland från 2026. Det påminner om förra gången USA ville ha kärnvapenkapabla Pershingrobotar i Tyskland vilket en jättelik fredsrörelse stoppade den gången.
    Det borde ge anledning till att krav även i Sverige att stoppa krigspolitiken. Det kommer att viftas med en massa flaggor när svenska Riksdagen återsamlas efter sin frånvaro under sommaren – VITA FLAGGOR.
    Det är på tisdag den 10 september kl 12-14. Ryktet säger att många också kommer att bära sorgband när de tyst kommer för att möta krigsdagsledamöterna som visar sig för folket denna enda gång på året och vandrar med sina gäster upp till Norrbro för att gå in förbi vaktparaden genom stora entrén på Riksplan. När kungen kommer kl 14 måste de alla vara inne för att vara beredda att lyssna på statsministerns krigsförklaring – regeringsförklaringen som är en lång lista på alla möjliga Natokrig Sverige stöder eller skall börja stöda:
    Skall de i stället tänka på det folk de representerar borde så många som möjligt från alla sidor av politiken samla sig utanför och med Vita flaggor visa att vi vill ha fred!
    Nej till vapen för kriget i Ukraina!
    Nej till vapen för Israels krig mot Palestina!
    Nej till Natos krig med Ryssland!
    Nej till undergång i kärnvapenkrig!
    Förra kriget som Sverige utkämpade mot Ryssland i Ukraina slutade i Poltava med arméns undergång, med hyperinflation och Sveriges ruin. Det tog årtionden för landet att återhämta sig från det.
    De närmaste månaderna är världens farligaste någonsin. Våra riksdagspolitiker behöver växa upp till statsmän och statskvinnor som kan öppna en dialog med Ryssland och hela Globala Syd för att medverka till att krigen i Ukraina och Palestina/Israel avslutas innan det blir kärnvapenkrig och en ännu värre katastrof.
    Sverige har att leva upp till sin stora roll vid den Westfaliska freden 1648 som lade fast principen om fred grundad på att även se till motsidans välgång och upprättande av respekt för alla länders suveränitet stora som små. Det formulerades i fredsfördraget mellan Sveriges drottning och den Tyskromerske kejsaren som att se till ”den andres väl” i vad som idag kallas ”WIN-WIN”. Det lade grunden till den internationella rätten och FN-systemet av säkerhet byggd på samarbete om all slags ekonomisk utveckling.
    Nu behöver alla fredsförespråkare enas oavsett politisk, etnisk eller religiös bakgrund och gå man ur huse för att visa makthavarna vid Riksdagens öppnande att, i stället för ständig eskalering och vapenleveranser vill folket ha FRED och dialog med alla motparter för att det ska kunna bli det. Här finns en länk till en video med denna text för att sprida ryktet om aktionen: https://www.youtube.com/watch?v=XcTWachXEmo .
    Det finns en länk till Facebookeventet om Vita Flaggans Dag för den som vill anmäla sitt intresse att delta i denna aktion som endast kan genomföras utan tillstånd och därför bara kan bli känt som ett rykte. Se: https://www.facebook.com/events/481350781049789/ Intresse för denna aktion har anmälts hittills av Knapptryckarna, Partiet MOD, Schillerinstitutet, m.fl. Var är fredsrörelserna i Sverige?

  4. Ärligt talat känns inte dessa tyska regionala förbundslandsval som ideologiska ”höger-vänsterval”. Säkert är det en sedvanlig blandning av missnöjesröstande, liksom av ekonomiska skäl som ännu råder i östra Tyskland -där man av hävd sedan många decennier har nära handel liksom varmare förhållanden österut, och framför allt till Moskva.

    Centraleuropa av idag drabbas oerhört hårt av den gränslösa amerikanska utrikesexpansionismen som bara rakt av adapterats av många europeiska partier. Dessa väljare röstar för starkare band och ekonomiska förhållanden där just även det ryska skall ingå.

    Framtidens utrikespolitik kommer säkert att snarare handla om kapaciteten att ha goda grann- och handelsförhållanden till sitt GEOGRAFISKA grannskapet. Det amerikanska förhållandesättet att alla kommer snart och strax ha samma ultraliberala hållning och uppfattning – vi ser faktiskt hur både den politiska och ekonomiska GLOBALISMEN sakta men säkert stannar av och rentav havererar. Washington tappar idag länder och halvt-om-halvt dygdiga allierade precis överallt i världen. Den syn där man åren 1990-1992 ansåg att ”historien var slut” och alla sakta med säkert skulle få det amerikanska politiska och ekonomiska systemet som lycklig slutstation – den historien är nu i vår tid VERKLIGEN SLUT. Den korta amerikanska absoluta hegemonin mellan 1991 och våren 2003 (då misslyckandena började med haveriet i Irak-invasionen) kommer säkert nu att förvandlas till Asiens århundrade.

    Det svensk-finländska beslutet att binda upp sig till Washington och Nato kommer säkert i backspegeln i framtiden ses som ett ganska omdömeslöst steg bakåt till 1950-talets världssyn, istället för ett 2050-talets grannskapsdiplomati som redan nu syns överallt runtom i världen, där Washington som vakthund är komplett överflödig och rentav lika oönskad.

    De tyska och centraleuropeiska väljarna har insett detta: följer man Washingtons väg leder det till avindustrialisering och ett delat Europa som dessutom medför mycket högre och stigande el- och bränslekostnader. De länder som hårt bundit sig till Washingtons krigspolitik av ännu ett olösligt ”forever-war” i Ukraina (som knappast har en militär lösning) bestraffas nu mycket hårt, oavsett vilka partier som röstas fram till höger eller vänster. Det folk vill ha är ett sedligt, normalt och anständigt vardagsliv. Man offrar sig inte längre för skrikande tomma-ords-idealister som John Kennedy eller en halsstarrig Joseph Biden.

    Amerikanerna planerar, de europeiska väljarna får, som alltid, betala. Det är läxan från de tyska lokalvalen. Och det vill inte säga lite. Om inte fisken ruttnar från huvudet, så tycks den i alla fall göra det i valurnan.

  5. Man får hoppas dessa EJ tämjs på samma sätt som Italiens Meloni som kastade in handduken första veckan. Tyvärr har man sett flera vänster eller speciellt höger partier gå starkt senaste åren, men sedan blir de största besvikelsen när dessa tämjs skoningslöst där MSM också går på offensiven. Återstår att se men just AFD kan bli ett av dom fåtal undantag då dessa verkligen fångat upp det grova missnöjet från befolkningen under längre tid nu. Där sittande regering på riktigt sabbat för egna landet och EJ gjort de bästa för sin egen befolkning. Ukraina krisen och allt som följt med där senaste åren är ett av hetaste ämnena exempel

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here