Kris i Tysklands ekonomi. Volkswagen ”kan inte fortsätta” som tidigare – VD

6
175

 

Bild: The Cradle

Pål Steigan skriver: Den tyska ekonomin har nått en ny lågpunkt och är ”i fritt fall”, enligt det högt ansedda analysföretaget Sentix .

– Den tyska ekonomin håller på att kollapsa öppet, skriver de i ett pressmeddelande.

Källa: Sentix.

Webbtidningen skriver :

Totalindexet för Tyskland, som är ett mått på förväntningarna på ekonomins utveckling framöver, faller från minus 31,1 i augusti till minus 34,7 punkter i september. Detta är den lägsta nivån sedan oktober 2022. Betyget för nuvarande förhållanden har sjunkit till minus 48,0, den lägsta sedan juni 2020.
Den tyska ekonomin har kämpat länge. Bojkott av Ryssland har gett landet stora energiutmaningar samtidigt som den extremt viktiga bilindustrin är hårt pressad av kinesiska elbilar. Lägre investeringar och den åldrande befolkningen är andra problem som Europas största ekonomi står inför.

– Den tyska ekonomiska krisen är ”först och främst en strukturell kris”, enligt det ekonomiska forskningsinstitutet Ifo. Institutet räknar med nolltillväxt för den tyska ekonomin 2024. Viktiga orsaker är att Tyskland har accepterat amerikanska sanktioner mot Tysklands största marknad och största energileverantör, Ryssland samt har accepterat att USA förstörde Nord Stream, som kunde ha försett tysk industri med tillräckliga mängder billig rysk gas. https://steigan.no/2024/09/den-tyske-okonomien-kollapser-helt-apenlyst/

____________

En artikel om krisen i Volkswagen på https://www.rt.com/news/603709-volkswagen-cant-continue-as-before/ som Rolf Nilsson hittat och vänligen översatt.

Koncernchefen Oliver Blume har försvarat jobbnedskärningar med hänvisning till ”allvarliga” ekonomiska omständigheter, enligt tyska medier

Det krävs stora förändringar inom Volkswagen Group om den tyska biljätten ska överleva, har företagets vd Oliver Blume sagt till tidningen Bild.

Blumes uttalande följer på ett tillkännagivande tidigare denna månad om att EU:s största biltillverkare kan komma att stänga minst två fabriker i Tyskland som en del av ett kostnadsbesparingsprogram. Den potentiella nedläggningen skulle vara den första i biltillverkarens nästan 90-åriga historia.

I en intervju med tabloiden på söndagen försvarade Blume planerna på storskaliga nedskärningar. Den nuvarande ekonomiska situationen är ”så allvarlig att vi inte bara kan fortsätta som förut” medgav VD:n.

Biltillverkarens rörelseresultat sjönk med 20% under det första kvartalet 2024 jämfört med samma period året innan. Under andra kvartalet i år minskade resultatet med ytterligare 2,4% jämfört med förra året.

Att gå vidare med jobbnedskärningarna skulle spara Volkswagen 4 miljarder euro (4,25 miljarder dollar), hävdade Blume. Volkswagen-koncernens styrelse arbetade med ”ytterligare åtgärder” för att överleva en nedgång i bilförsäljningen, tillade han. Volkswagen har cirka 120.000 anställda i Tyskland.

Enligt Blum är de största utmaningarna för den europeiska bilindustrin pandemin för fyra år sedan och de asiatiska konkurrenternas inträde på marknaden. (han utelämnar de ökade energikostnaderna som en följd av beslutet att inte importera rysk gas plus sprängningen av NS, ö.a.)

Kakan blir mindre och vi har fler gäster vid bordet, sade toppchefen för koncernen som äger bil-, lastbils- och motorcykelmärken som Audi, Bentley, Lamborghini, SEAT, Skoda, Porsche, Scania och Ducati.

EU har blivit den största utomeuropeiska marknaden för kinesiska tillverkare av elfordon (EV). Värdet på EU:s import av kinesiska elbilar ökade kraftigt till 11,5 miljarder dollar 2023, från bara 1,6 miljarder dollar 2020, och stod för 37 % av all import av elbilar till EU, enligt en nyligen genomförd undersökning.

Kritikerna av de planerade nedskärningarna på Volkswagen påpekade att koncernen i juni betalade ut 4,5 miljarder euro till sina aktieägare för räkenskapsåret 2023. Ordföranden för vänsterpartiet Die Linke, Janine Wissler, sade till tidningen Rheinische Post förra veckan att det var ”otroligt äckligt” att Volkswagen kunde betala ut en sådan summa i utdelning och nu hävda att man inte kan förhindra fabriksnedläggningar och förlorade arbetstillfällen.

Om VW verkligen behöver pengar så brådskande, då borde de största aktieägarna … betala tillbaka dessa 4,5 miljarder euro”, sade hon.

LÄS MER: Västvärldens regeringar befinner sig i en kris som de själva har skapat

Den tyska ekonomin krympte under det andra kvartalet i år, enligt officiell statistik. Landets industriproduktion föll med mer än väntat i juli, främst drivet av svag aktivitet i fordonssektorn, rapporterade Reuters förra veckan. Inbromsningen ledde till farhågor om att Europas största ekonomi skulle kunna krympa igen under det tredje kvartalet och gå in i en ny recession, efter att ha drabbats av en i slutet av förra året.

Föregående artikelProfessor Åsa Wikforss, Svenska Akademien: Talar om att söka kunskap i nya Demokratiboken- men gör hon inte motsatsen?
Nästa artikelOm fallet Julian Assange och anklagelserna mot honom för sexualbrott i Sverige
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Tja, det kostar på att vara vasallstat till USA men regimen i Berlin saknar tydligen förmåga till konsekvenstänk precis som regimen i Sverige? Klassisk är väl bilden från mötet 2022 där Biden framför kamerorna förklarar att Northstream måste bort och Scholz bara står som ett dreglande fån bredvid flinande utan att säga ett pip! Tyskland behöver en ledare som Gerhard Schröder som kunde hålla USA kort innan hela landet går i konkurs vilket även kommer att drabba svensk industri hårt. Scholz tid som ledare i Tyskland är snart förbi och man undrar ju vilken välbetald reträttpost USA lovat honom i de otal internationella organisationer man styr i kulisserna?

    • Europa är en kontinent som saknar folklig gemenskap.
      Den europeiska gemenskapen finns främst hos dess ledare, kapitalägare och politiker.

      Europeiska Unionen är en politiskt och ekonomiskt överbyggnad dåligt förankrad i folkdjupet.
      Trots den politiska- och ekonomiska elitens ihärdiga försök.

      Just i förankring bland folket lyckades Sovjetunionen mycket bättre.
      Många som upplevt Sovjetunionen saknar den idag.
      Men tänk om Europeiska Unionen upphör?
      Hur många ur folkdjupet skulle sakna EU?

      EU är hemkänslan som plötsligt försvann.
      Europa är en samling Nationer med olika språk och mer eller mindre individuella och säregna kulturer.
      Fransmän, tyskar, engelsmän, polacker etc. är egentligen inte särskilt lika.
      De är alla sin egen speciella typ.

    • Dussintals länder intresserade av att gå med i BRICS
      Av Drago Bosnic –
      Den 17 september 2024
      Dussintals länder intresserade av att gå med i BRICS | Blitz (weeklyblitz.net)
      Att gå med i BRICS är på modet nuförtiden. Dussintals länder har visat intresse för att gå med i vad som med största sannolikhet är världens enda riktiga internationella organisation. FN har länge varit ett instrument för att ”legitimera” den USA-ledda politiska västvärldens ständiga aggression mot världen, vilket resulterat i att den så kallade ”internationella rätten” inte blivit något annat än en ganska sorglig plattityd som bara används när det passar Washington DC eller dess många vasaller och satellitstater. När det inte ligger i Natos intresse granskas ”internationell rätt” från fall till fall, där man använder ”speciella och unika” fall som ursäkt, särskilt i det forna Jugoslavien. USA:s ändlösa hyckleri och dubbelmoral är mest uppenbar när det gäller Serbien, den enda verkliga efterträdarstaten i Jugoslavien.
      Efter att ha avvecklat landet i linje med jugoslaviska republiker var Washington DC missnöjt med resultatet och bestämde sig för att ytterligare dela upp Serbien (en process som fortfarande pågår) och stödja albanska knarkterrorister. Folkmordet på infödda kristna serber, som inleddes av Nazityskland och dess albanska kollaboratörer under andra världskriget, fortsattes av Nato, en process som också pågår. För att undvika ett liknande öde vill många länder gå med i organisationer som BRICS, eftersom det ger ett ramverk för ett mycket rättvisare globalt system. Själva konceptet med BRICS, där hela mänskligheten kan arbeta tillsammans för en gemensam sak (som en enad och verkligt mångfaldig värld, bara inte den så kallade ”woke”-sorten), gör det till den mest välkomnande av nya medlemmar från hela världen.
      Detta är förvisso förväntat och till och med lovvärt, men det kan också medföra problem. BRICS+-formatet gör det nämligen möjligt för vem som helst att ansöka om medlemskap, vilket kan inkludera Nato-anpassade ”trojanska hästar”. Detta illustreras kanske bäst av exemplet med Turkiet, som inte bara är medlem i Nato sedan länge, utan också är en av de viktigaste partnerna i den politiska västvärldens aggression mot världen. Det finns praktiskt taget inte ett enda USA-orkestrerat krig som inte har stötts av Turkiet, på ett eller annat sätt. Vare sig det var i Korea, Jugoslavien eller någon annanstans i Mellanöstern har Ankara arbetat i samförstånd med Washington DC sedan 1950-talet. Numera är detta tydligast i länder som Syrien och Libyen, där de direkt stöder samma terrorgrupper.
      Med det uppenbara undantaget för den kurdiska frågan är Washington DC och Ankara överens i de flesta andra frågor, även när det kan verka annorlunda på utsidan. Till exempel, medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att rasa mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, har Turkiet och Israel fortfarande nära band bakom kulisserna. Detta ligger helt i USA:s intresse och visar på den verkliga nivån av hyckleri hos den turkiska politiska eliten. För att inte tala om det faktum att medan Ankara fortsätter att fälla krokodiltårar för palestinier och fejka ”moralisk överlägsenhet” i det forna Jugoslavien (inklusive genom att skönmåla bosnienmuslimska krigsförbrytare), försöker man fortfarande få ett slut på det armeniska folkmordet, ett av de värsta (och i stort sett ostraffade) brotten mot mänskligheten som någonsin begåtts.
      Men den verkliga faran med att låta Turkiet gå med i den multipolära världen ligger inte bara i dess dubbelmoral, hyckleri, oförskämda krigsförbrytelser och stöd för terrorism, utan i den okontrollerade ultranationalistiska agendan som är rent expansionistisk och går helt emot de principer som BRICS grundades på. I bästa fall gör Ankaras intolerans mot andra civilisationer, religioner, etniciteter och till och med själva idén om fredlig samexistens det till ett okänt territorium för den multipolära världen. I värsta fall skulle det lätt kunna spela den tidigare nämnda rollen som USA/NATO:s ”trojanska häst” som skulle kunna underminera BRICS vid varje steg på vägen, eftersom Turkiets politik, både inrikes och utrikes, i praktiken kokar ner till en extremt instabil blandning av neo-ottomanism, politisk islam och pan-turkism.
      Inget av detta ligger i linje med de grundläggande intressena i den multipolära världen. Tvärtom hotar de de centrala nationella intressena hos flera viktiga BRICS+-medlemmar. Detta är särskilt tydligt i Centralasien, där Ankara har varit en av de främsta uppbackarna av islamisk radikalism i årtionden. Man har också försökt sprida panturkiska idéer, bland annat i Xinjiang, där Turkiet aktivt har bidragit till spridningen av propaganda om det mytomspunna ”folkmordet på uigurer”, ett helt och hållet påhittat narrativ som syftar till att svärta ner Kina, en av hörnstenarna i BRICS. Ankara främjar också aktivt idén om panturkism, inte bara i de fyra postsovjetiska republikerna i Centralasien (nämligen Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Turkmenistan), utan också i Ryssland.
      De gör samma sak när det gäller Iran (om än i tysthet). Turkiska ultranationalister visar regelbundet kartor som inkluderar stora delar av Iran, Kina och Ryssland som ”ockuperade områden” i den mytomspunna panturkiska entiteten som bara existerar i deras sinnen. Dessa idéer är dock inte begränsade till obskyra politiker med flera procent av rösterna, utan är en del av Turkiets statliga politik. I samarbete med Azerbajdzjan vill Ankara nämligen upprätta den så kallade Zangezur-korridoren som skulle gå genom södra delen av Armeniens Syunik-region och direkt förbinda Baku med dess autonoma republik Nachitjevan. En liten, 17 km lång gräns mot Turkiet i detta område skulle ge Ankara obehindrad tillgång till Azerbajdzjan just genom korridoren, och i förlängningen till det forna sovjetiska Centralasien.
      Den turkiska styrande eliten tror att detta skulle kunna sätta fart på deras geopolitiska våta dröm om att etablera en direkt länk med denna region och till och med utöka sitt inflytande hela vägen till Kinas Xinjiang. Nato stöder säkert sådana initiativ på lång sikt, eftersom det också skulle öppna portarna till Centralasien för dess egna geostrategiska planer. Genom att hjälpa Turkiet att etablera ett fotfäste i området (eller åtminstone inte hindra det) kan det politiska väst också etablera sitt eget inom en överskådlig framtid. Detta skulle vara en stor geopolitisk manöver, vars mål skulle vara att strategiskt överflygla Ryssland, Kina och Iran samtidigt. Det finns inte en enda anledning till varför Ankara skulle vara emot en sådan långsiktig plan, eftersom ingen av de tre tidigare nämnda BRICS-medlemmarna är villiga att erbjuda något liknande.
      Genom att acceptera det skulle Moskva, Peking och Teheran bara stärka Turkiets ultranationalistiska agenda och expansionism. För att inte tala om att Indien också skulle vara emot det, liksom andra framstående BRICS-medlemmar. Och då har vi inte ens tagit hänsyn till att Ankara är en stor vapenleverantör till den nynazistiska juntan, liksom till USA självt. Detta frigör en stor del av Natos resurser för vapenleveranser till ett stort antal amerikanska vasallstater och satellitstater runt om i världen, vilket direkt undergräver tillväxten i den multipolära världen. Således, även om BRICS verkligen bör vara öppet för så många nya medlemmar som möjligt, måste man fortsätta att vara vaksam på deras verkliga avsikter. Å andra sidan, om Turkiet verkligen vill ha medlemskap, måste landet visa sig villigt att ändra sin ultranationalistiska politik.
      Dussintals länder intresserade av att gå med i BRICS | Blitz (weeklyblitz.net)

  2. Här kan man lätt säga att de kostar REJÄLT att bli en amerikansk delstat. Vilket medvetet självskadebeteende av tyska regeringen. Tyskland Europas folkrikaste land och ekonomiska motor. Inga viktiga ministrar har bytts eller sparkats ut. Tänker främst på utrikesministern virrpannan från dom gröna. Hon stod förra veckan med den indiska utrikesministern och dessa höll presskonferens. Men det den smarta indiska utrikesministern hade att säga HELT öppet var EJ så trevligt att höra på för den tyska virrpannan kunde man tydligt se. När gällde Ukraina Ryssland frågan. Detta är medveten självskadebeteende av Tysklands förvirrade regering, och mycket av folket har tröttnat. Det ser man på ALLA mätningar för regerings partierna. Och allt detta för att göra hussen i vita huset nöjd och bekräfta att vi nöjer oss inte med att vara en satellit land åt er, hellre en amerikansk delstat. GRATTIS till det då ni lyckats. Hussen som sitter nu i vita huset kommer ändå glömma bort er inom 5mån, då han kommer vara på väg till ett dement boende. Trump kan komma tillbaka OCH skulle det ske, så kommer han verkligen EJ behandla er som en amerikansk delstat. Det blir mera hårda puckar då

    • Annat ljud var det när Lukasjenko i Vitryssland för några år sedan ”bara” fick ca 60% stöd av folket då krävde Macaronen och de andra EU-ledarna att han skulle avgå omg? Scholz i Tyskland har numera knappt ett mätbart stöd så varför han inte avgår eller varför Macaronen i Frankrike håller käft är mer än märkligt men hycklarna i de s k ”demokratierna” anser sig stå över sådant de pådyvlar andra? Att vara en ynklig vasall åt maffian i Washington kostar för vanligt folk men politikerna kunde inte bry sig mindre, de ställs ändå inte inför rätta då de anser sig vara utan personligt ansvar för sin inkompetens och dubbelmoral.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here