Varför Väst vill ha Ukraina – tillbaka till framtiden

1
58

 

Larry Johnson är i farten igen  (10 september) – liksom Rolf Nilsson https://sonar21.com/why-the-west-lusts-after-ukraine-back-to-the-future/

Larry C Johnson

[OBS: Jag skrev följande stycke för mer än två år sedan – 13 juni 2022, för att vara exakt. Medan Ukraina har krossats jämfört med vad det var i februari 2022, hjälper följande fakta till att förklara varför väst är så angeläget om att kontrollera Ukraina.]

Fram till dess att Joe Biden tillträdde trodde jag att George W Bush hade paxat priset för ”historiens största utrikespolitiska blunder”. Hans beslut att invadera Irak i stället för att eliminera al-Qaida skadade USA och gav bränsle åt den internationella terrorismen. Men  Joe Biden överträffar George W Bush genom att införa sanktioner mot Ryssland som orsakar en ekonomisk holocaust för USA och Europa. Ett jäkla bra jobb, Joe!

Det påstådda skälet till att ”straffa” Ryssland med sanktioner som faktiskt slår mot väst var Putins invasion av Ukraina. Nu vet vi alla att Ukraina var/är den fattigaste nationen i Europa. Eller hur?

Ukraina är ett av de länder som har det sämst ställt efter Sovjetunionens kollaps. Det är det fattigaste landet i Europa trots att det har en enorm flygindustri, naturresurser och några av de mest bördiga jordbruksmarkerna. Under kommunisttiden var Ukraina Sovjetunionens brödkorg. Trots allt detta har ukrainarna upplevt fruktansvärda svältkatastrofer som t.ex. Holodomor.

 I dag är situationen inte mycket bättre. Förutom att landet uthärdar ett krig med Ryssland är dess politiska system synnerligen korrupt. Nästan hela ekonomin ligger i händerna på stora oligarker: miljonärer som samlar på sig förmögenheter tack vare sina kontakter med den politiska makten.

Låt mig dela med mig av några viktiga fakta om Ukraina och dess ekonomiska potential. När du tar del av dessa fakta kommer du sannolikt att undra varför Ukraina inte är ett av de rikaste länderna i Europa.

UKRAINA ÄR:

  • 1:a i Europa när det gäller bevisade utvinningsbara reserver av uranmalm;
  • 2:a plats i Europa och 10:e plats i världen när det gäller titanmalmsreserver;
  • 2:a plats i världen när det gäller utforskade reserver av manganmalm (2,3 miljarder ton, eller 12% av världens reserver);
  • De näst största järnmalmsreserverna i världen (30 miljarder ton);
  • 2:a plats i Europa när det gäller malmreserver av kvicksilver;
  • 3:e plats i Europa (13:e plats i världen) när det gäller skiffergasreserver (22 biljoner kubikmeter)
  • 4:e plats i världen när det gäller det totala värdet av naturresurser;
  • 7:e plats i världen när det gäller kolreserver (33,9 miljarder ton)

Ukraina är ett viktigt jordbruksland:

  • 1:a i Europa när det gäller åkermark;
  • 3: e plats i världen då det gäller mycket bördig humusrik svart jord (Chernozem) (25% av tillgången i världen);
  • 1:a plats i världen när det gäller export av solros och solrosolja;
  • 2:a plats i världen för produktion av korn och 4:e plats för export av korn;
  • 3:e största producenten och 4:e största exportören av majs i världen;
  • Den 4:e största potatisproducenten i världen;
  • Den 5:e största rågproducenten i världen;
  • 5:e plats i världen för honungsproduktion (75.000 ton);
  • 8:e plats i världen för export av vete;
  • 9:e plats i världen när det gäller produktion av hönsägg;
  • 16:e plats i världen för export av ost.

Ukraina kan tillgodose livsmedelsbehovet för 600 miljoner människor.

Ukraina var ett viktigt industriellt utvecklat land:

  • 1:a i Europa inom ammoniakproduktion;
  • De 2:a och 4:e största naturgasledningssystemen i världen;
  • 3:e störst i Europa och 8:e i världen när det gäller installerad kapacitet för kärnkraftverk;
  • 3:e plats i Europa och 11:e plats i världen när det gäller järnvägsnätets längd (21.700 km);
  • 3:e plats i världen (efter USA och Frankrike) när det gäller produktion av lokaliserings- och navigationsutrustning;
  • 3:e största järnexportören i världen;
  • Den 4:e största exportören av turbiner för kärnkraftverk i världen;
  • Världens 4:e största tillverkare av raketgevär;
  • 4:e plats i världen för export av lera;
  • 4:e plats i världen för export av titan;
  • 8:e plats i världen för export av malmer och koncentrat;
  • 9:e plats i världen för export av försvarsindustriprodukter;
  • Den 10:e största stålproducenten i världen (32,4 miljoner ton).

Jag tyckte att den här listan var fantastisk. Ett land med dessa naturrikedomar borde ligga i världstoppen ekonomiskt. Men Ukraina ligger efter resten av Europa. Förklaringen är enkel – västerländska politiker och affärsmän, som Mitt Romney, John Kerry, Joe Biden, Nancy Pelosi, John McCain och en lång rad andra, har sina krokar i Ukraina och exproprierar ukrainska rikedomar för egen vinning.

 

Tänk på det faktum att Ukraina är den fjärde största exportören av titan. Vilka är de viktigaste produkterna som är beroende av titan?

Flyg- och rymdindustrin

– I västländer som USA används 60 % av titanmaterialen inom flyg- och rymdindustrin. Men med den snabba utvecklingen av asiatisk flyg- och rymdindustri under de senaste åren kommer konsumtionen av titan inom flyg- och rymdsektorn att öka i enlighet därmed.

Bilindustrin

– Det föredragna sättet att minska bilarnas vikt är att ersätta traditionella bilmaterial som stål med höghållfasta lättviktsmaterial som aluminium, magnesium och titan.

Medicinsk industri

– Titan har ett brett spektrum av tillämpningar inom det medicinska området. Titan ligger nära mänskliga ben, har god biokompatibilitet med mänskliga vävnader och har inga toxiska biverkningar. Mänskliga implantat är speciella funktionella material som är nära relaterade till människors liv och hälsa. Jämfört med andra metallmaterial är fördelarna med att använda titan och titanlegeringar huvudsakligen följande: lätt vikt, låg elasticitetsmodul, icke-magnetisk, giftfri, korrosionsbeständighet, hög hållfasthet och god seghet.

Kemisk industri

-Titan har blivit ett av de viktigaste antikorrosiva materialen i kemisk utrustning och har etablerat sin korrosionsbeständighetsstatus i kemisk utrustning. Som ett idealiskt material i kemisk utrustning har titan också väckt mer och mer uppmärksamhet från ingenjörstekniker.

Marin teknik

-Titan har utmärkt korrosionsbeständighet mot havsvatten och används ofta i avsaltning av havsvatten, fartyg, marin termisk energiutveckling och undervattensresursutvinning.

Sportindustri

– Titan används i sportartiklar på grund av dess lätta vikt och höga hållfasthet. Användningen av titan har gradvis utvidgats från de tidigaste tennisracketarna och badmintonracketarna till golfhuvuden, klubbor och racerbilar.

Med denna rikedom på naturresurser borde Ukraina i teorin ha suttit i förarsätet och passerat Tyskland som ekonomisk stormakt. Men korruption och insideraffärer fick företräde och det ukrainska folket fick lida medan familjerna Biden, Clinton, Kerry och Romney berikade sig själva.

Jag har ännu inte gjort någon djupdykning i de delar av Ukraina som producerar dessa olika mineraler och kemikalier, men jag misstänker att en stor del av det territorium som Ryssland ockuperar i Ukraina är där många av dessa rikedomar finns. Med tanke på vad Putin har åstadkommit i Ryssland under de senaste 20 åren genom att ta monopolkontroll från händerna på omättliga oligarker och välanslutna västerländska politiker och företag, satsar jag på att de delar av Ukraina som nu är positionerade för att bli en del av Ryssland kommer att få en ljusare och rikare framtid.

Detta kommer bara att göra Ryssland ekonomiskt starkare. Matt Bowen och Paul Babbar, som skriver i The Hill, identifierar en potentiellt allvarlig utmaning som västvärlden står inför på kärnkraftsfronten:

Västvärldens ledare måste omedelbart överväga sin exponering för rysk kärnkraftsexport och vidta åtgärder för att minska den, annars riskerar de att drabbas av en ny energichock från Putins sida.

 Det finns flera segment i värdekedjan för kommersiell kärnkraft där en rysk leverantör skulle kunna påverka tillgången till en reaktor i väst för att tillhandahålla kraft. För kärnbränsle handlar det bland annat om uranbrytning och -bearbetning, konvertering, anrikning och bränsletillverkning. För befintliga ryskkonstruerade reaktorer handlar det bland annat om att tillhandahålla unika reservdelar och tjänster från tillverkare av originalutrustning.

 Ryssland har en betydande marknadsandel i många av dessa delar av den nukleära leveranskedjan genom sitt statsägda kärnkraftsbolag Rosatom. Därför befinner sig flera länder runt om i världen i en utmanande situation, däribland USA. De kanske vill sluta köpa kärnkraft från Rosatom för att minska riskerna i leveranskedjan och sluta skicka pengar till Ryssland, men samtidigt är de för närvarande beroende av ryska tjänster och material för att driva sina reaktorer.

 https://thehill.com/opinion/energy-environment/3519264-whats-at-risk-due-to-russias-nuclear-power-dominance/embed/#?secret=lFnbYOQixm

Om du har levt under den falska föreställningen att Ryssland är en ekonomisk dvärg som försöker leka med de så kallade ”första världens stora pojkar”, visar dessa fakta att du har blivit matad med en massiv, falsk berättelse.

Rysslands naturresurser överstiger Ukrainas. Ett enat Ryssland och Ukraina utgör ett verkligt ekonomiskt kraftcentrum. Dessa två länder tillverkar faktiskt saker och har de interna resurser som krävs för att producera dem. Det har inte USA och Europa. Och det finns inga förråd av alternativa förnödenheter i andra länder som kan ersätta det som Ryssland och Ukraina utvinner och skördar. Det är därför som USA och Europa är desperata att försvaga Ryssland. Skriften är på väggen så att alla kan läsa den.

[OBS: Jag inkluderade inte följande videor i min ursprungliga artikel, men jag tror att de är användbara för att hjälpa dig att förstå den ekonomiska betydelsen av Donbass.

Video om Ukrainas naturresurser

Här är en stor geologisk översikt över Donbass, som är hjärtat av Ryssland.

Video

Föregående artikelHur tänker Trump hindra dollarn att försvagas?
Nästa artikelStoltenberg: Nato-expansion ledde till rysk invasion
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. För två år sedan visste jag inte mycket om Ukraina, visste inte ens att Poltava låg i Ukraina….drygt två år av studier har gett mig ettta ovan, ja summerat då inte i denna detaljrikedom….
    Ett faktm kvarstår ju det att det för 3 år sedan fanns 28 biolab i Ukraina, vissa flyttade från USA då de ansågs för farliga där. S.I.C.
    OCH tyvärr är det än en gång rikligt med naturresurser som medför att väst, även Sverige numer, massivt värnar den amerikanska demokratin.
    Huva så trist det blir då vi plötsligen ser bakom, iaf en del av, kulisserna.
    OCH det som gör detta dödande av främst unga män och till en del en collateral damage på civila….
    IRAK nästan en miljon döda, inkluderat de som senare dött pga DU…. nu Ukrina snart en miljon och då inte inräknat offren från DU och andra substanser i bomberna…. och man krigar fortfarande… nu ska man skicka raketer längre in i Ryssland… förresten verkar redan pågå…. snart smäller det ordentligt på flera ställen…
    MEN varför klaga detta har ju pågått sedan WW2 runt om i världen… i regi av .. ni vet vem…. samma manuskript men olika skådisar…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here