Arabförbundet vill frysa Israels FN-medlemskap

4
35
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Ny artikel 10 september av ISMAELE https://geopolitiq.substack.com/p/arab-league-is-committed-to-freeze?utm_source=post-email-title&publication_id=2232768&post_id=148731376&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email. Översatt av Rolf Nilsson.

_________________

Arabförbundet har åtagit sig att frysa Israels FN-medlemskap …och få till stånd en resolution i FN:s generalförsamling som kräver att Israel upphör med sin olagliga närvaro i Palestina.

Israel fortsätter att genomföra sitt folkmord på palestinier på Västbanken och i Gaza, med den senaste massakern i al-Mawasi, Khan Younis, igår kväll, vilket rapporterats av västerländska mainstream-media (MSM) och alternativa media. Med utgångspunkt i visuella bevis (enorma kratrar och vapenfragment) föreslår experter som citeras av Al Mayadeen att Israels ”försvarsmakt” (IDF) använde 900 kg tunga amerikanska bomber, troligen MK 84, som dödade minst 40 personer och skadade 65 andra. Jag kommer inte att fokusera mer på detta, eftersom det finns gott om täckning på västerländska MSM och alternativa nyhetsbyråer. Istället kommer jag att fokusera på andra intressanta nyheter som inte täcks av de flesta MSM.

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan på Arabförbundets högkvarter – från Daily Sabah.

Som en uppföljning av min senaste artikel i går ägde Arabförbundets utrikesministerrådsmöte rum tidigare i dag i Kairo (Egypten).

Al Mayadeen täckte händelsen i denna artikel, men jag kommer att ge en sammanfattning här.

Osama Hamdan, medlem av Hamas politiska byrå, framförde ett videomeddelande där han uppmanade arabiska tjänstemän att ”ta sitt ansvar” och vidta ”omedelbara och direkta åtgärder” för att pressa Israel och dess anhängare att upphöra med folkmordet i Gaza och skydda al-Quds (Jerusalem) och dess heliga platser, och sade följande:

Vi påminner deras excellenser, de arabiska utrikesministrarna och Arabförbundets ärade generalsekreterare om [slututtalandet] från det gemensamma toppmötet mellan Arabförbundet och Organisationen för islamiskt samarbete som hölls i november förra året i Riyadh, Saudiarabien, där man betonade behovet av omedelbara åtgärder för att stoppa (den israeliska) aggressionen, ge det palestinska folket hjälp och häva blockaden (av Gazaremsan).

Ahmed Aboul Gheit, Arabförbundets generalsekreterare, sade att förbundet ”arbetar för att stödja den palestinska [saken] och vi intar alla ståndpunkter till stöd för palestiniernas rättigheter” och förkastade ”närvaron av (israeliska) ockupationsstyrkor vid gränsen mellan Egypten och Gazaremsan” (den s.k. Philadelfiakorridoren, ö.a.) och noterade att Egyptens ståndpunkt om Israels ockupation av Philadelphiakorridoren ”har ett tydligt och starkt stöd från arabstaterna”.

Josep Borrell

Josep Borrell, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och vice ordförande för Europeiska kommissionen, var också närvarande. I sitt tal betonade Borrell splittringen inom Europeiska unionen. Förresten har vi inte sett några sanktioner mot någon israelisk minister, trots hans (tomma) löften!

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan, som deltog i Arabförbundets utrikesministerråd efter 13 års frånvaro, sade Den muslimska världen kommer att göra vad som krävs för att bevara Haram al-Sharifs (tempelberget i Jerusalem, ö.a.) islamiska identitet.

…med hänvisning till al-Aqsa-moskéområdet i det ockuperade al-Quds. Den turkiska tidningen Daily Sabah rapporterade fler utdrag ur talet:

De som fortsätter att stödja Netanyahu är medbrottslingar i det pågående folkmordet. (Liksom Netanyahu) kommer de att ställas till svars för det.

Vi kommer att fortsätta vårt gemensamma agerande för att sätta press på det internationella samfundet att förkasta Israels handlingar.

 Vi delar inte bara samma tro; vi är också sammanlänkade av vår historia, geografi och vänskapsband som utmanar tiden. Vi måste arbeta tillsammans för regional säkerhet och stabilitet.

 Vi ökar vårt samarbete inom handel, energi och investeringar och vi har en stor potential inom allt från turism och ekonomi till försvar och terrorismbekämpning.

Det måste dock sägas att så snart Fidan började tala lämnade den syriska delegationen mötesrummet och återvände först när han avslutat sitt anförande, vilket rapporterades av The New Arab. Det verkar alltså som om Turkiet fortfarande måste arbeta för att förbättra sina diplomatiska förbindelser med Syrien.

Vid ett separat möte i den arabiska ministerkommittén för att motverka Israels olagliga politik i det ockuperade al-Quds granskade dess ordförande Ayman Safadi, Jordaniens vice premiärminister och utrikesminister, Israels kränkningar inte bara av islamiska heliga platser utan också av kristna… otroligt att kristna måste förlita sig på Arabförbundet för att skydda sina heliga platser!

Föregående artikelNya förslaget om ”Chat control” läckt – Sverige måste ge besked före 24 september!
Nästa artikelDåligt drag av kineserna att placera sitt land så nära USA:s militärbaser
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Tack för intressant artikel!
    Att komma till rätta med det israeliska våldsproblemet via FN är nog tyvärr lika omöjligt som förr. Arabförbundet kunde stått enat upp bakom Palestina under lång tid, men har inte gjort det heller.

  2. Tyskland, dvs USAs militära koloni och den illegala staten och stulna marken med självutnämnda namnet Israel borde upphöra.
    Ett stulit land har inget berättigande mer än hos de som stöttar stöld.
    Vanliga medborgare, ska i finkan för småbrott, medan deras statsrepresentanter stöttar mord och galenskap i andra länder.
    Kan vara dags att syna de rådande vad avser deras insikt om och tillämpning av demokrati. Kan det vara dags att definiera politiker som demokrati-analfabeter?

  3. Bäst vore om man såg till att folkmördarnas regim frös för alltid! Hela världen skulle må mycket mycket bra om israel försvann helt och hållet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here