Höjda insatser i Ukraina

2
120

Report: US warned UK suspending Israel arms sales could harm ceasefire ...

Utrikesministrarna Lammy och Blinken

John Wight om den dystra bakgrunden till den senaste eskalerande utvecklingen i den blodiga proxykonflikten mellan Ryssland och väst 13 september
https://consortiumnews.com/2024/09/13/raising-the-stakes-in-ukraine/. Översättning Rolf Nilsson.

John Wight, författare till Gaza Weeps, 2021, skriver om politik, kultur, sport och allt möjligt annat. Överväg att teckna en prenumeration på hans Medium-sajt

Thukydides

Den legendariske atenske historikern och generalen Thukydides (se här och här, ö.a.) var en man som trodde på krig och konflikter som ett medel för att lösa statens angelägenheter.

Det är därför ingen tillfällighet eller överraskning att hans klassiska redogörelse för det peloponnesiska kriget mellan Aten och Sparta under det femte århundradet f.Kr. fortfarande är en stapelvara på militärakademier i hela västvärlden.

Däri ligger problemet, för till skillnad från antikens dagar, då krigen mellan stormakterna utkämpades med spjut och svärd, har vår tids hypersoniska missilteknik och kärnladdningar höjt krigen mellan stormakterna – eller kanske sänkt dem – till ett nollsummespel.

Det är i detta dystra sammanhang som man måste se den senaste eskalerande utvecklingen när det gäller konflikten i Ukraina mellan Ryssland och väst. Ja, ni läste rätt. Detta är i själva verket en konflikt mellan Ryssland och väst, inte i sig mellan Ryssland och Ukraina.

Ukraina är i detta avseende bara en bekväm och blodbesudlad ställföreträdare – en nyttig idiot vars manliga befolkning har offrats och offras på USA:s altare.

När den brittiske utrikesministern David Lammy och USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Kiev med tåg från Polen på onsdagen hade de med sig gåvor. Mer pengar ska ösas in i det misslyckade försöket att tvinga president Vladimir Putins Ryssland på knä, tillsammans med förnyade överväganden om att ge Zelensky grönt ljus som kommer att tillåta ukrainarna att använda de långdistansmissiler som levereras av båda för att slå till mot mål djupt inne på ryskt territorium.

Om detta tillstånd i slutändan beviljas kommer ett farligt proxykrig att eskalera närmare ett direkt krig mellan USA och Storbritannien mot Ryssland, med alla de existentiella risker som det innebär.

Lloyd Austin

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade i fredags till Volodymyr Zelenksy att han inte kan använda USA:s ATACMS för att slå till djupt inne i Ryssland. Men Blinken och de neokonservativa i utrikesdepartementet och i den amerikanska kongressen går emot Austin.

Keir Starmer

Den brittiske premiärministern Kir Starmer kommer att träffa Joe Biden i Vita huset på fredag, och missilangrepp är utan tvekan på tapeten. Det kommer att bli den mentalt förvirrade Bidens mest betydelsefulla beslut under kriget.

New York Times rapporterade på torsdagen att Biden var nära att tillåta Ukraina att använda brittiska långdistansrobotar av typen Storm Shadow för att nå djupt in i Ryssland, men inte amerikanska ATACMS.

Lame Lammy

Den nyinstallerade Lammy som brittisk utrikesminister är helt klart ute på djupt vatten. Ett bevis på detta var hans uppsluppna deklaration i Kiev om att västvärlden garanterar Ukraina ”100 års stöd”.

Svaret på detta skryt kom snabbt och skarpt i form av ett X-inlägg från Dmitrij Medvedev, tidigare rysk president och nuvarande vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd. För att ta ett exempel:

”Storbritanniens utrikesminister David Lammy har lovat Ukraina 100 års stöd. 1) Han ljuger. 2) Det så kallade Ukraina kommer inte att hålla en fjärdedel av den tiden. 3) Ön som kallas Storbritannien kommer sannolikt att sjunka under de närmaste åren. Våra hypersoniska missiler kommer att hjälpa till om det behövs.

x.com/MedvedevRussiaE/status/1833970549955194935?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1833970549955194935%7Ctwgr%5E497638fd30caa9e4b8a3a7fe1c58f1056bacb37b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https://consortiumnews.com/2024/09/13/raising-the-stakes-in-ukraine/

Medvedev på X

Lammys tillkännagivande att London ska donera ytterligare 600 miljoner pund (800 miljoner dollar) till Ukrainas kassakista, ställt mot samma regerings beslut nyligen att skära ned på vinterbränsletillägget, vilket kommer att påverka 10 miljoner av landets ålderspensionärer, säger oss allt vi behöver veta.

Det säger oss att när det gäller krig utomlands finns det alltid pengar att hitta, men när det gäller att hålla utsatta pensionärer varma hemma finns det inga pengar att tillgå.

Ukraina är indraget i en konflikt som landet inte kan vinna, medan Ryssland utkämpar ett krig som landet inte har råd att förlora.

Det förstnämnda landet har varken arbetskraft/manskap eller industriell kapacitet, medan det sistnämnda landet har bådadera. Resultatet är att Kiev förvandlas till ett beroende av NATO/USA och att Ryssland frikopplas från väst geopolitiskt och ekonomiskt, vilket påskyndar bildandet av en posthegemonisk öststat som i allt högre grad pekar ut vägen mot framtiden.

Bild

Blinken och Lammy, på vänster sida av bordet, i möte med Ukrainas president Volodymyr Zelensky på tisdagen. (Ben Dance / FCDO, Flickr, CC BY 2.0)

För Moskva är detta en existentiell kamp med landets säkerhet i åtanke, medan de geostrategiska insatserna aldrig har varit högre för väst.

Ideologerna i väst har aldrig förlåtit Ryssland för att landet återhämtade sig efter Sovjetunionens fall och under Putins ledning lyckades bevara sin suveränitet intakt.

Den rysk presidentens verkliga brott i deras ögon – alldeles borsett från demoniseringen av honom – är att han har haft fräckheten att hävda att beslut som rör Rysslands säkerhet bör fattas i Moskva i stället för i Washington, London eller Bryssel.

Så nu är det militär upptrappning snarare än diplomati som gäller – åtminstone för dem som skickar arbetarklassens söner att strida och dö i krig som inte är deras egna. I sin klassiska antikrigsroman beskriver Dalton Trumbo (se här, ö.a.) detta på ett mycket mer kraftfullt sätt än vad den här författaren någonsin skulle kunna göra (i boken Johnny var en ung soldat – en antikrigsroman i första person om soldaten Joe Bonham som sårats svårt i första världskriget):

”Så dog alla dessa barn och tänkte på demokrati och frihet och trygghet i hemmet och på stjärnorna och ränderna för evigt? Det har du jävligt rätt i att de inte gjorde. De dog gråtande i sina sinnen som små bebisar … De dog längtande efter en väns ansikte. De dog gnällande efter rösten från en mor, en far, en hustru, ett barn.

Det tål att upprepas om och om igen att denna fula och bittra konflikt i allra högsta grad kunde ha undvikits. Det är en konflikt som inte Ryssland utan västvärlden har valt.

För att återgå till vår atenske vän Thukydides, så är det en konflikt som ur västvärldens synvinkel överensstämmer med hans åsikt att ”man måste vara villig att uthärda de mest prövande omständigheter om det innebär att man kan bevara sin ställning i världen”.

Vi lever idag i en viktig brytpunkt i mänsklighetens historia. Den gamla världen håller på att dö, enligt Antonio Gramsci, och våra makthavare är fast beslutna att den nya världen aldrig kommer att födas.

Förstå det och du förstår allt.

De åsikter som uttrycks är enbart författarens och kan eller kan inte återspegla Consortium News.

Föregående artikelFN kräver idag att ”Israel” avslutar ”olaglig” ockupation inom 12 månader
Nästa artikelMellanöstern: Att koppla samman punkter
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Den anglo-amerikanska militära historien av invasionskrig och anfallskrig är en historisk varning. Vi har precis alla de historiska bilderna på näthinnan och i både äldre och färskt minne hur dessa länder jagats ut av arga jemeniter(brittiska kolonialister), iranier(amerikanerna år 1979), liksom irakier och afghaner på senare år.

    Det är på sätt och vis än mera märkligt hur dessa länder ännu en gång kör precis samma koncept, när de knappast fungerat i Asien och Mellanöstern, nu skall för första gången tydligen lyckas mot det Ryssland som de facto har en långt bättre och långsiktigare industriell krigsförsörjning liksom uthållighet än vi trodde de första 18 månaderna av detta krig.

    Det måste stå tydligt idag för alla på västsidan att det kommer inte bli någon förväntad rysk motsvarande generalmarskalk Keitel som år 1945 fick kort gå in och skriva på kapitulationen i Berlin den 8 maj.

    Man har en stark känsla av att detta hybristänkande narcissistiska militära tänkande i Washington och London faktiskt ingenting lärt och dragit erfarenhet och lärdom av från Karl XII:s, Napoleons och herr Hitlers utflykter in i det evigt stora ryska riket som tog knäcken på dessa tre föregångare.

    Det finns ingen som helst västlig militär lösning med diverse Abrams-stridsvagnar, F-16 plan eller andra grejer. Det är bara att inse detta. Inled bordsförhandlingar om detta krigs avslutande NU!

  2. Ryssland fortsätter slå ut krigsinfrastruktur i ukrini. En nyckel kommando central har blivit aska ⛈️
    Detaljerna kring det: ”Russian forces have conducted a strike on Ukraine’s key military communications facility, as well as a number of other high-priority targets, the Defense Ministry in Moscow has said.

    In a statement on Thursday, the ministry said that Russian warplanes, drones, missiles and artillery had successfully “hit the main center of special radio communications of the Main Intelligence Directorate of the Armed Forces of Ukraine,” plus critical airfield infrastructure facilities.”

    Allehanda ryssofob kan som vanligt gå och banga på klagomuren 3:29

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here