Lägesrapport om Nato, DCA och världsläget

0
50

Denna artikel har skrivits 17/9 av Ola Korsfeldt Kronoberg Fred och Alliansfrihet, som bor i Sandbacken Sandebo Bäckaby Korsberga den 17/9-2024.

Enheter från den amerikanska marinkåren har för sjätte gången övat krigföring ihop med Berga Amfibiebataljon i Stockholms södra skärgård. Man har b la tränat att använda drönare(obemannade luftfarkoster) och svensk militär har b la fått tanka amerikanska militärhelikoptrar. Övning avslutades den i Fredags d v s 13/9. Denna har också väckt farhågor om amerikanska kärnvapen på svensk mark.

Amerikanska soldater som deltog ansåg att övningen var en slags semestertripp, då ordet ”nice” förekom under intervjuer med dessa.

Källa: Internet Alliansfrihet.se och Omni

____________

I Göteborg har militärövningen Kraken 24 ägt rum, där en pluton från den amerikanska marinkåren deltog tillsammans med Älvsborgs amfibiebataljon. Man hade b la stridsövningar på Göta älv och det var också första gången enhet från den amerikanska marinkåren deltog. Övningen tog en vecka och är nu avslutad.

Källa: Försvarets hemsida och Alliansfrihet.se

Kommentar:

I fall det kommer att hetta till framöver i Mellanöstern kommer troligen förutnämnda enheter att sättas in i skarpt läge med resultat att en del av dessa kommer att stupa, eller också utplånas de helt. Arbetet med de amerikanska DCA-baserna i Sverige befinner sig fortfarande på planeringsstadiet och därför är detta långt ifrån färdigt.

____________

Källa: Alliansfrihet.se

Tyska krigsfartyg har siktats på Sydkinesiska havet. De är nämligen där på USA:s uppdrag och Kina har därför lämnat in en protestnot till Tyskland om detta.

Källa: Omni på Internet.

____________

Enligt SR:s Nyheter ska man planera för en stab i norra Finland med svenska officerare som ska planera och leda NATO-övningar, där. Samtidigt ska staben svara för gränsövervakningen mot Ryssland. Först ska dock detta godkännas av riksdagarna i Sverige och Finland samt av NATO:s högkvarter i Bryssel. Om det går som det är tänkt kommer staben att börja byggas 2026.

Källa: Sveriges radios nyheter den 16/9-2024

____________

Kommentar: Det är tydligt att USA håller på att fokuserar sig på Kina och därför inte kan vara på plats i norra Finland, som man har sagt tidigare. Sedan finns det heller ingen garanti att NATO finns kvar 2026, och då får man lägga ned planerna med NATO-staben i norra Finland.

___________

Ett svenskt signalspaningsflygplan från SAAB har på uppdrag från USA/NATO patrullerat gränsen mellan Finland och Ryssland.

Källa: Facebook-gruppen ”Nej till NATO-Lämna DCA-Avtalet”.

___________

På Kungliga krigsakademiens hemsida skriver fem officerare, att utplaceringen av svensk militär i Lettland och i Finland samt i andra NATO-anslutna länder medför att Sverige kommer att sakna ett nationellt territorialförsvar. Endast hemvärns-förband kommer att finnas kvar.

Källa: Alliansfrihet.se

Kommentar: Den inhemska svenska militären ska tydligen ersättas med amerikansk enligt DCA-avtalet, vilken inte har något som helst intresse av att försvara Sverige. Den amerikanska militären utnyttjar bara Sverige för sina egna syften och inget annat.

____________

De starkt NATO och USA-kritiska tyska partierna Alternativ för Tyskland och BSW med Sahra Wagenknecht har vunnit stora framgångar i Förbundslandsvalen i östra Tyskland och i Berlin. På deras program står b la utträde ur NATO, nej till fortsatt hjälp till Ukraina som håller kriget vid liv samt dialog med Ryssland.

Källa: Global Politics och World Press.

____________

Det USA och NATO-allierade Turkiet har ansökt om medlemskap i den monetära  BRICS-unionen, som använder BRICS-valuta istället för dollar som internationellt betalningsmedel. USA är därför mycket oroat, då detta kommer att bli ett avbräck för stormakten.

Källa: Global Politics.

____________

Kommentar: Ytterligare en spricka i NATO:s fasad.  Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz förordar förhandlingar med Ryssland och Putin om ett slut på kriget i Ukraina.

Källa: Ulf Nilsson KFA Växjö

Kommentar: Mycket klokt av Scholz att uttala sig om förhandlingar istället för mer vapen och i längden krig. Även NATO:s generalsekreterare Jens Stollenberg (Stoltenberg) har insett att förhandlingar med Ryssland är en möjlig väg för att skapa fred i Ukraina.

Källa: Omni på Internet.

Kommentar: Ja, det skulle Stoltenberg ha insett långt tidigare.

____________

Den norske debattören Torbjörn Jagland ifrågasätter starkt att NATO och NATO-allierade Norge för USA:s räkning skickar krigsfartyg till Stilla havet för USA:s räkning. Stilla havet hör nämligen inte till NATO:s bevakningsområde.

Källa: Alliansfrihet.

Kommentar: USA:s utkommendering av allierade krigsfartyg kommer att skapa fler sprickor i NATO:s fasad.

____________

Stephen Brawer ordförande BRIC-Sweden anser att Kinas s k ”Belt and Road”- initiativ med syfte att bekämpa fattigdom och utveckla infrastruktur ligger mer i svenska folkets intresse än NATO:s krigspolitik. Orsaken är den att världen håller på att ändras till en s k multipolär värld utan USA och gamla kolonialmakter från en unipolär värld med USA och gamla kolonialmakter som ledare.

Källa: Nya Dagbladet på Internet-Länk från Sverige Ut ur NATO-Lämna DCA- avtalet.

Kommentar: En lovande utveckling som måste snabbas på. På ”Mitt skifte” på nätet fortgår kampanjen mot DCA-avtalet. I dagsläget har den 19 038 underskrifter. De kommer att stiga.

Källa: Mitt skifte.

Kommentar: Även om besluten har fattats i regering och riksdag påvisar kampanjen att det finns ett folkligt motstånd mot såväl DCA-avtalet som NATO. För att underskrifterna ska stiga måste folk få kännedom om vad DCA-avtalet och NATO går ut på.

____________

 

 

Föregående artikelUkrainakriget håller på att förvandlas till rysk roulette
Nästa artikelIsrael trappar upp kriget mot Libanon – minst 500 dödade
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here