Nya förslaget om ”Chat control” läckt – Sverige måste ge besked före 24 september!

2
43

Ingress av Ingemar Siby som hittat artikeln av Emanuel Karlstein.

Det totalitära samhällets åsiktsförtryck tar sig allt närmare. Häromsistens stormades en kvinnlig brittisk journalists lägenhet av 17 poliser beväpnade till tänderna. Hon fördes bort i morgonrock, medan hennes lägenhet vändes upp och ner. Firläptes mot borgen – förbud att skriva och kommunicera på sociala media.: Hennes brott: skrivit sanningen om Israels folkmord på Palestinier.

Tystas skall också om FN:s framtidspakt, som troligtvis beslutades i onsdags av världens politiska härskare. FN skall uppgraderas för att få mer makt med hjälp av ny teknologi som AI

EU hänger på genom att plocka fram ”Chat control” ur byrålådan och snabbt vilja ha besked från regeringarna. Det är det följande artikel handlar om.

”Kranzatorparn” Ingemar Siby

______________________________

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlstens artikel från 12 september ”Nya förslaget om ”Chat control” läckt – Sverige måste ge besked inom 12 dagar”. Markeringar i texten av författaren.

”Ungern lägger nu fram ett nytt förslag på Chat control. Detta för att EU:s ministerråd ska få igenom en position och kunna börja förhandla med Europaparlamentet om hur den slutgiltiga lagen ska bli. Det nya förslaget är över 200 sidor långt och Sverige har tolv dagar på sig att återkomma med en position.
Fortfarande innehåller förslaget massövervakning och scanning även av krypterad information – fast i andra ord.

Text uppdaterad med mer detaljer om vad förslaget kan innehålla.

Jag berättade redan förra veckan hur Sveriges justitiedepartement bekräftade att EU:s ordförandeland Ungern var på väg att ta fram en lagtext för det kontroversiella lagförslaget Chat control.
– Vi uppfattar det som att ordförandeskapet avser att arbeta vidare utifrån den föreslagna inriktningen. I sådana fall är nästa steg att ta fram en rättslig text för fortsatt diskussion. Ordförandeskapets ambition verkar fortsatt vara beslut vid RIF-rådsmötet i oktober, sa justitieministerns pressekreterare, Caroline Opsahl, då.

Idag läckte sajten Politico dokumentet som är på totalt 217 sidor, och Sverige har nu fram till den 23 september att förankra en hållning.

Det nya förslaget är snarlikt det som Belgien la fram till övriga EU-länder innan sommaren. Till skillnad från EU-kommissionären Ylva Johanssons förslag så ska inte längre all kommunikation övervakas, utan ”bara” bilder och video. Krypteringen påstås heller inte brytas, utan istället ska bilderna och videon scannas innan det krypteras. Vilket i praktiken innebär att krypteringen är bruten. Detta trots att förslaget innehåller långa utläggningar om hur viktigt det är inte kompromissa med just helsträckskryptering.
Precis som tidigare finns också en formulering om att användaren ska godkänna att deras material scannas, men godkänner de inte får medborgare i EU inte längre använda bild eller video-tjänster på internet.

Ordningen för att ett förslag ska bli lag i EU är att två lagstiftande organ ska tycka till om förslaget. Det ena, EU-parlamentet (som vi röstade på i juni), har redan avvisat stora delar av förslaget. Men det andra organet, ministerrådet där EU-ländernas alla regeringar samlas, har ännu inte tagit ställning eftersom flera länder blockerat de förändringsförslag som funnits på bordet. Framför allt är Tyskland kritiska. Sveriges regering och riksdag har däremot varit positiva till alla förslag som presenteras funnits på bordet, inklusive det från Belgien som presenterades innan sommaren. Men detta efter att flera partier råkat rösta fel och glömt anmäla en avvikande mening.

Nu finns det alltså en ny chans, men också bara tolv dagar, för de svenska partierna att samla sig och formulera vad de tycker om förslaget som ligger på bordet. Det är heller inte klart om regeringen tycker att Ungerns förslag är tillräckligt nytt för att det ska behöva förankras hos riksdagen igen.

I TV4 Nyhetsmorgon försökte jag i veckan sammanfatta mer om kritiken.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 25 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Föregående artikelTysklands försummelse av nationella intressen
Nästa artikelArabförbundet vill frysa Israels FN-medlemskap
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here