Israels “Begränsade” markinvasion — (Som i Vietnam)

20
156

Bild i Larry C. Johnsons artikel.

En artikel 30 september av Larry C. Johnsson https://sonar21.com/israels-limited-ground-invasion-so-was-vietnam/

Tja, väntan är över och Israel – som agerade ungefär som Ukraina gjorde innan starten av sin (misslyckade) motoffensiv i juni 2023 – efter att ha meddelat att det skulle sätta in markstyrkor i Libanon, så satte man igång. Om det inte vore för det faktum att denna upptrappning kommer att leda till onödig död och lidande, skulle jag bli road av termen ”begränsad”. Inget sådant. Det är som att säga ”Jag är nästan gravid.” Antingen är du det eller så är du det inte. Om jag minns rätt började Vietnam som ett ”begränsat” militärt engagemang. Hur gick det till?

Vad är Israels militära mål? Bara sätta några trupper i Libanon? Förstöra Hizbollahs befästa platser? Avancera till Litanifloden? Det verkar som om Israels blodbesudlade ledare har övertygat sig själva om att de har försvagat Hizbollahs kommando- och kontrollförmåga och kommer att kunna röra sig snabbt genom svår terräng och möta lite motstånd. Jag tror att de gör ett historiskt misstag, drivna av hybris och arrogans.

Jag poängterar i var och en av de tre videorna nedan att Israel misslyckades med att besegra Hamas i ett litet område på 141 kvadratkilometer – 25 mil lång och 5,6 mil bred – efter 12 månaders strid mot lätt beväpnade försvarare. Nu vill Israel att du ska tro att det kan göra snabbt arbete i ett område som är 2,5 gånger större än Gaza – 328 kvadratkilometer – som är fyllt av kullar, berg och dalar.

Hizbollah sitter inte på händerna och kryper ihop av rädsla. Hizbollah rapporterar följande handlingar just idag (30 september): Red: Alla meningar i de 12 punkterna nedan inleds med det engelska verbet ”Targeted”, ungefär ”besköt ”, förutom punkt 8 och 12.

1- Besköt (Targeted) en israelisk infanteristyrka på Al-Sadah-platsen med artillerigranater och uppnådde direktträffar.

2- Besköt Naoura-basen med en salva av Fadi 2-raketer som svar på den barbariska israeliska invasionen av städer, byar och civila.

3- Besköt den ockuperade staden Safad med en raketspärr som svar på den barbariska israeliska invasionen av städer, byar och civila.

4- Besköt bosättningen Gesher Haziv med en raketspärr, som svar på de barbariska israeliska attackerna mot städer, byar och civila.

5- Besköt Sa’ar-bosättningen med en raketspärr, som svar på de barbariska israeliska attackerna mot städer, byar och civila.

6- Besköt bosättningen Kabri med en raketsalva, som svar på de barbariska israeliska attackerna mot städer, byar och civila.

7- Besköt Kfar Giladi-bosättningen med en Noor-missil.

8- Klockan 15:35 blev en samling israeliska soldater i Beit Sida måltavla för raketer.

9- Besköt en samling israeliska soldater i Yiftah-bosättningen med raketer och träffade dem.

10- Besköt en samling israeliska soldater i Al-Zaourah militärbas med en raketsalva.

11- Besköt ett antal ballistiska missiler nordost om Haifa med en salva av Fadi 1-raketer, som svar på de barbariska israeliska attackerna mot städer, byar och civila.

12- Klockan 23:20 var israeliska fientliga soldaters rörelser i fruktträdgårdarna mitt emot städerna Adaisseh och Kfar Kila måltavlor med lämpliga vapen, vilket uppnådde bekräftade träffar.”

Räkna med mer av samma sak under de kommande dagarna och veckorna.

Israel försökte göra detta 2006 och Hizbollah bekämpade IDF till Israel måste dra sig tillbaka. Den här gången är Hizbollah beväpnad med raketer, missiler, drönare och artilleri som de inte hade 2006. Till skillnad från den ”lätta” kriget där Israel bombat försvarslösa människor i Gaza, kommer Israel att möta hårt motstånd.

Jag vill förtydliga det konstiga påståendet att ”Iran är den stora sponsorn av terrorism” genom att posta en graf från mitt tidigare inlägg, ”Exploding Myths of Middle East Terrorism.”

Inte en enda av dessa grupper finansieras, tränas eller beväpnas av Iran. Att hävda att Iran är en massiv sponsor av terrorism avfärdas av det enkla faktum att de mest aktiva organisationerna som anklagas för att ha utfört terroristattacker av det amerikanska utrikesdepartementet (med hjälp av statistiska uppgifter som samlats in av NCTC) inte har stöds från Iran.

”Irans brott” är att det stöder Hizbollah och Hamas. Som jag rapporterade i min artikel om ”Myter” visar data som samlats in och sprids av det israeliska utrikesministeriet att båda grupperna har varit inblandade i relativt få ”terroristattacker” i Israel under de senaste 24 åren. 

Att använda terrorism som en ursäkt för att döda civila är terrorism.

Jag började dagen med att diskutera denna fråga med domaren. Vi hade några tekniska fel. Först trodde jag att det var mitt internet (jag var tvungen att installera ett tillfälligt WiFi-system eftersom min fiberoptiska kabel skars av av misstag). Men det var domarens system som var överbelastat. Ändå kunde jag göra mina nyckelpunkter.

Jag kunde ha en mer detaljerad diskussion med Nima angående starten av den israeliska markoperationen och Hizbollahs nuvarande tillstånd efter de senaste dödsfallen för flera ledare i Hizbollah.

 

Föregående artikelDet amerikanska imperiet kan bara existera i med kontinuerligt militärt massvåld
Nästa artikelFörutsägelser – om Mellanöstern, Ukraina – och världen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

  1. Begränsad markinvasion kallar man detta hemma med SvT public service i fronten. Då kan man säga samma om Ryssland som använde en liten andel av sina soldater mellan 100-120000 soldater var det som jag minns det, när dessa hade kunnat använda hela miljonen av soldater. Säg de rätta då för man gör ju TOTALT bort sej. Ryssland har genomfört militära operationer med begränsade markinvasioner borde det hetat då. Lustigt tycker jag bara de hela om hur man beskriver Israels terrorattentat på löpande band. Begränsade markinvasioner??Wow mot ett litet land som Libanon. Hur mycket större är Sverige än Libanon? Över 40 gånger större om ja ej har fel

  2. En ”speciell militär operation” som det populärt omtalas och hyllas på Global Politics. Därmed bör den ju vara godkänd. För alla liv är väl lika mycket värda?

    • Folkmördar regimen israels FULLSKALIGA och FOLKRÄTTSVIDRIGA INVASION av Libanon kommer att misslyckas precis som 2006 och 2000 då barnamördarnas armé sprang med svansen mellan benen från Libanons gräns till ockuperade områden i Palestina.

    • Pelle Smart,
      Rysslands Specialoperation är extremt fokuserad på militära mål.
      SVT Public Service har verkligen fått anstränga sig för att hitta civila offer eller enbart förlita ukrainska uppgifter eller uppgifter från västerländska militäranalytiker.

      Där kan du jämföra med USA som fortfarande är som de gamla cowboyserna som skjuter på allt som rör sig och där civila offer räknas i hundratusentals, ibland miljontals, vid deras så kallade ”USA:s humanitära interventioner”.
      Bombningarna av Serbien exempelvis, de var helt urskiljningslösa.
      Som ren terror över hela städer.
      Likadant invasionen av Irak. USA:s soldater brydde sig inte. De sköt på allt levande.
      Jag förmodar det är sådana ”hjältar” som du beundrar och stödjer?
      Samma folkmordstaktik pågår i Libanon just nu.
      Och du vill säkert gärna kalla det för ”begränsad operation”?

  3. Ännu ett exempel på en ”militär special operation” som knappast kan göra någon upprörd.

    Jag uppmanar till förhandling för att få slut på kriget och att Libanon avstår territorium till Israel. För om jag har förstått det rätt, det man bör göra om en annan stat angriper en är att bara ge upp sitt territorium utan att göra motstånd. Eller det gäller kanske bara när Ryssland angriper? 🤔

    • Problemet är bara den att folkmördar regimen kan inte erbjuda något till förhandlingsbordet. Den måste bort helt och hållet från Palestina/MÖ. Då är förhandlingar meningslösa. Death by a thousand cuts är vägen att gå – vi ser redan effekterna ekonomin i sank, höga spänningar mellan mordiska och rabiat marktjuvar, pariah statusen – det är bara dresserade, okritiska sionistanhängare som kallas västpolitiker/ledare som umgås med denna pest. 2 miljarder muslimer mot ynka 6 miljoner marktjuvar – det säger ju sig självt. israel kommer att försvinna – det är dess öde t o m.

    • Har du sett Cjristian? Kreditbetyget på folkmördar regimen är nästan lika med skräp status

      ”Global credit rating agency S&P downgraded ”Israel’s” credit rating from A+ to A, moving the decision forward by five weeks amid escalations with Hezbollah, which the agency cautioned could result in an all-scale war, reported the Israeli Ynet on Wednesday.

      According to Ynet, even though the downgrade was determined before Iran’s response on Tuesday, S&P cited the need for an earlier release due to heightened geopolitical tensions. ”The unscheduled announcement was prompted by the significant increase in Israel’s geopolitical and security risks,” the report stated.

      S&P also cautioned that the ongoing war on Gaza and escalating confrontations on the northern front, including ”Israel’s” failed attempts to launch a ground invasion in Lebanon, could persist into 2025, increasing the likelihood of retaliatory actions. Consequently, the agency adjusted ”Israel’s” economic forecast, predicting 0% growth in 2024 and 2.2% in 2025.”

    • Och nu har Iran börjat örfila sionister 👊👊👊. Smaka på det och ”njut” 🤣

      • Iran varnar

        ”If the zionist regime retaliates against Iran, it must wait for the destruction of its military infrastructure in the occupied Palestinian territories. In case of direct US-support for Israel in any attack on Iran, their facilities and bases in the region will be targeted in a harsh and regretful manner.”

        Som ALLA vet håller IRAN precis som Ryssland det den lovar. Så, det gäller för folkmördar regimen att hörsammar det. ANNARS … 👋 👋 👋 för tredje gången

  4. Man kan fråga sig vem som styr vem egentligen i denna märkliga konflikt? Vi har nog aldrig i modern tid sett en så maktlös och kurslös president i Washington som så konstant dras vid näsan i förhållande till den politik och de uttalanden Biden och hans alla talesmän gör (åtminstone) offentligt.

    Netanyahu går med på (enligt hans egna ord) Bidens stora ledarskap och när Bidens alla uttalanden dyker upp om hur nära det är med eldupphör och allt möjligt, så gör Netanyahu-regimen i princip alltid det motsatta, och får därutöver varenda gång ett stort lass pengar och en rejäl vapenlast samtidigt som den amerikanska utrikespolitiska ledningen i Washington dras vid näsan -och förnedras. De israeliska fascisterna gör numera precis som de vill oavsett vad som sägs på Washingtons presskonferenser.

    Antingen är det just detta som händer, och Washington tillåter sig själv att förnedras på detta vis, eller så för man helt enkelt en motsatt dold politik under ytan. Det senare skulle ju kunna förklara den evigt förvirrade utrikes-springschasen Blinken vars eviga närmast obegripliga uttalanden närapå alla som lyssnar har svårt att förstå: antingen läser han sina tal baklänges eller så behöver vi alla en engelska till engelska-tolk för att utreda vad denne Blinken faktiskt säger i klartext.

    En sak är nog klar: Washington kapar idag precis alla produktiva kontakter och lojaliteter med hela den islamska- och arabvärlden för att hålla sin ytterst våldsamma protektor i Tel-Aviv under armarna. Det hela är mycket märkligt. Man får intrycket av att Washingtons våldsetablissemang förmodligen står här inför ”sitt Suez” (som 1956 knäckte den brittisk-franska imperialismen vid dess militära schabrakmisslyckande i regionen 1956, då helt mot Washingtons vilja).

    Ingen vet det i det offentliga just nu: vem är det som styr denna konflikt? Det tycks inte vara Washington (i mina ögon), och det innebär ju faktiskt indirekt att Washingtons officiella politik faktiskt upphört att fungera i regionen: man är inte längre en supermakt, helt enkelt. Håller även nu även Israel märkligt nog att kapa kopplet av lydnad till Washington och självt börjat agera utan konstanta amerikanska ”tillstånd” för en post-amerikansk epok i denna region? Mycket tyder på det. Det är inte längre arabvärlden som ”måste påtvingas säkerhetsgarantier” mot Israel för att ”få fred”, utan det motsatta: Israel, som regionens mest våldsamma makt, måste snarare ge sin omgivning säkerhetsgarantier om de vill en gång i framtiden bli en slags civiliserad partner att göra affärer med, för Netanyahus fascister har ju förvandlat detta till fullständigt omöjligt.

  5. I samband med att folkmördar regimen örfilades av Iran så gjorde Irans regering följande uttalande och varning mot de dresserade sionistanhängare som kallas västledare.

    ”Iran’s legal, rational, and legitimate response to the terrorist acts of the Zionist regime—which involved targeting Iranian nationals and interests and infringing upon the national sovereignty of the Islamic Republic of Iran—has been duly carried out. Should the Zionist regime dare to respond or commit further acts of malevolence, a subsequent and crushing response will ensue. Regional states and the Zionists’ supporters are advised to part ways with the regime.”

    Om exempelvis Joe Biden försöker sig på något dumt som att attackera Iran så kommer han få smaka på välbehövlig respons från Iran. Om Biden ”tänker” invaderar Iran så har han med Ryssland och/eller Kina att göra.

  6. “No species can transform more rapidly from a gloating, ogre-like sadist to a whimpering, whining performative victim than a Zionist,”

    Max Blumenthal, The Gray Zone

    (Det sade han med anledning av reaktionerna på Irans ”OPERATION TRUE PROMISE II”)

  7. I samband med att Iran satte igång OPERATION TRUE PROMISE II mot folkmördar regimen så syntes ett flygplan med Netanyahu som passagerare lyfta flyg från ben gurion flygplats. Varpå den välkända netizen Syrian Girl kommenterade så här:

    ”Netanyahu lifted off out of Israel abandoning his people to Iran’s ballistic missiles. Is he heading back to Poland? Will his people join him?”

    Som ni kanske vet Netanyahu kommer från Polen och egentligen heter han B. Mileikowsky (är man från Polen så slutar ofta ens efternamn med ”ski eller sky” – t ex Wolodarski, Winiarski, Brzeziński, och dylikt)

    Hur som helst, mer om hans flykt finns att gotta sig i här:

    https://x.com/Partisangirl/status/1841171915421196537?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1841171915421196537%7Ctwgr%5E7a7bdf56f7963b982e473dd5a75860c95a227606%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.presstv.ir%2FDetail%2F2024%2F10%2F01%2F734376%2Fresponse-means-response-netizens-laud-iran-hundreds-missiles-zionist-entity

  8. Ett nytt ord har skrivits in i medicinsk lexikon: israelitis. Det är när man förnekar och samtidigt som man ljuger ofantligt mycket. Folkmördar regimen hävdade att den hade skjutit ner alla missiler från Iran. Jaså? Kolla videon i länken nedan som visar att det haglar missiler på folkmördar regimens flygbas Netavim Air Force Base i Negev öknen

    https://sonar21.com/iran-pounds-israel-in-retaliatory-strike/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here