Iran attackerade Israel först efter att USA avvisat dess moderata hållning

0
64

 

Moon of Alabama, den 2 oktober 2024 

 

I går träffade en massiv störtflod av iranska ballistiska missiler Israel. Det kom efter månader av allvarliga iranska ansträngningar för att uppnå bättre relationer med USA hade misslyckats. Israel hade lyckats sabotera dessa ansträngningar till skada för sin amerikanska allierade.

För att förstå vad som har hänt – och, ännu viktigare, varför denna attack inleddes idag – måste vi se tillbaka.

Den 20 maj 2024 dog Irans dåvarande president, Ebrahim Raisi, i en helikopterolycka.

Irans president Masoud-Pezeshkian

Nyval hölls i Iran och till mångas förvåning vann Masoud Pezeshkian, en moderat, med en hyfsad majoritet. Pezeshkian är specialist inom hjärtkirurgi utan erfarenhet av utrikespolitik. Han hade kampanjat för att återknyta kontakten med ”väst”, hävande av sanktionerna mot Iran och en generellt mer liberal politik.

Den 30 juli:

Ismail Haniyeh, Hamas politiska ledare, mördades tillsammans med sin personliga livvakt i Irans huvudstad Teheran av en uppenbar israelisk attack. Haniyeh dödades i sitt boende i ett militärdrivet pensionat efter att ha deltagit i invigningsceremonin för Irans president Masoud Pezeshkian.

Mordet på Haniyeh var ett stort brott mot den islamiska republiken Irans suveränitet. Det var också ett personligt brott mot Masoud Pezeshkians presidentskap.

Irans högsta ledare Ayatollah Khomeini och ledningen för Iranian Revolutionary Guards Corp (IRGC) begärde att få hämnas för attacken. Men den nya presidenten argumenterade fortfarande för att inte hämnas utan att söka en anpassad lösning genom förhandlingar. Han hoppades vid den tiden fortfarande att USA skulle ordna en vapenvila i Gaza och ville undvika att Iran skulle få skulden för ett misslyckande i dessa förhandlingar.

President Pezeshkian fortsatte sin måttfulla linje. Den 23 september, under sitt deltagande i FN:s generalförsamling i New York, lade han återigen ut trevare för ett nytt avtal med USA om Irans kärnkraftsprogram:

Irans president Masoud Pezeshkian betonade på måndagen sin öppenhet för ett nytt internationellt avtal om sitt lands kärnkraftsprogram – ett ämne som har underblåst globala spänningar i åratal och riskerar potentiellt katastrofal krigföring mellan Iran och USA.

Tillfrågad om att återuppta kärnkraftsförhandlingar, sa Pezeshkian via en tolk: ”Jag hoppas verkligen att vi kan … nå en överenskommelse.”

Han sa att Iran upprätthöll sin del av kärnkraftsavtalet till skillnad från USA – en bedömning som de flesta externa experter delar, även om det finns en del långvariga farhågor om iransk efterlevnad – och pekade på amerikanska diplomater som gång på gång sa att ett avtal om vapenvila i Gaza som kan öka stabiliteten i Mellanöstern är bara en vecka bort.

Inom Iran såg man med misstänksamhet på den modererade kursen:

Bristen på förtroende påverkar specifikt Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khameneis kalkyl, fortsatte han, i ett tyst erkännande att den icke-valda Khamenei har det sista ordet om Irans politik.

”Hans Eminens säger att, ”De säger en sak, gör en annan,” sa Pezeshkian. Presidenten förespråkade förbindelser med omvärlden när han sökte röster i valet från iranier, och noterade att lättade sanktioner kan stärka ekonomin mitt under social oro i landet, och i augusti gav Khamenei honom ett försiktigt grönt ljus att förhandla med USA. Ett annat maktcentrum i landet – eliten inom revolutionsgardet – är extremt skeptiskt till sådana samtal.

Hizbollahs ordförande Nasrallah

Fyra dagar senare dödade israeliska luftangrepp Hassan Nasrallah, ledaren för Hizbollah och en viktig arkitekt för den Iran-ledda motståndsaxeln. Flera andra Hizbollah-ledare samt vice befälhavaren för Islamiska revolutionsgardet (IRGC), general Abbas Nilforoushan, dödades också i angreppet.

Pezeshkian noterade ganska bittert att den israeliska premiärministern Netanyahoos order att döda Nasrallah hade getts från New York:

Irans president Masoud Pezeshkian säger att det internationella samfundet inte kommer att glömma att ordern om Israels terrordåd att mörda generalsekreteraren för den libanesiska Hizbollah-motståndsrörelsen Sayyed Hassan Nasrallah utfärdades från New York.

I ett kondoleansmeddelande på lördagen sa Pezeshkian att USA inte kan svära sig fri från delaktighet med sionisterna i terrorattacken mot Hizbollahs ledare.

Mordet på Nasrallah visade att Pezeshkians måttfulla politik hade misslyckats.

Efter att ha kommit tillbaka till Teheran hade Pezeshkians tonfall ändrats:

Irans president Masoud Pezeshkian säger att världen borde veta att Sayyed Hassan Nasrallahs och hans följeslagares blod kommer att fortsätta att koka och förvandlas till ett bålverk mot tyranni och förtryck.

Pezeshkian talade vid ett regeringsmöte på söndagen och sa att det är absolut nödvändigt för Teheran att ge ett ”avgörande” svar till den kriminella israeliska regimen.

Irans planer på att hämnas mot Israel krävde samordning med dess allierade. Måndagen den 30 september råkade Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin vara i Teheran för sedan länge planerade samtal om ekonomiskt samarbete:

Irans president Masoud Pezeshkian säger att genomförandet av kritiska projekt mellan Iran och Ryssland kommer att ge en enorm kapacitet att motverka grymma västerländska sanktioner mot de två länderna.

i sina kommentarer varnade den iranske presidenten för att Israel intensifierar spänningarna med direkt stöd från USA för att bereda marken för att öka USA:s närvaro i regionen.

Detta utgör ett ”gemensamt hot mot de regionala ländernas och nationernas intressen”, sa han.

Den ryske premiärministern uttryckte oro över eskaleringen av spänningarna i regionen och sa att USA stöder tilltagande konflikter i olika delar av världen i syfte att säkra dess egna intressen.

Därför betonade han att oberoende länder som Iran och Ryssland bör påskynda samarbetet för att motverka sådana åtgärder.

Moskva informerades därmed sannolikt om kommande attacker mot Israel. Kina försäkrades och informerades på samma sätt:

Irans president Masoud Pezeshkian säger att den traditionella vänskapen mellan de iranska och kinesiska nationerna har utvecklats till ”djupa, stabila och strategiska” relationer.

”Jag uttrycker min önskan att arbeta tillsammans med Ers excellens för att ytterligare utveckla omfattande förbindelser mellan Iran och Kina,” sade president Pezeshkian i sitt meddelande till president Xi Jinping, skrivet med anledning av 75-årsdagen av grundandet av Folkrepubliken Kina ( PRC).

Några timmar senare, efter att Mishustin hade rest tillbaka, avlossade Irans revolutionsgarde en salva med cirka 250 ballistiska missiler mot Israel:

Stabschefen för Irans väpnade styrkor sa att ”Bland våra mål var Israels tre huvudflygbaser, Mossads terrorhögkvarter, radaranläggningar och samlingsplatser för bepansrade fordon runt Gazaremsan, ansvariga för folkmordet i Gaza.”

Israels ”Iron Dome” missilförsvar kunde inte stoppa ett betydande antal av Irans missiler.

Elijah J. Magnier 🇪🇺 @ejmalrai – 17:06 UTC · 1 oktober 2024

Över 250 iranska ballistiska missiler träffade Israel. Många byggnader i Israel är skadade. Sannolikheten för ett regionalt krig växer. Israeler förväntas hämnas och Iran kommer att hämnas. …

Verifierade videos visar dussintals träffar av iranska missiler mot mål i Israel. Flera attacker träffade nära Mossads högkvarter i Tel Aviv. En gasplattform vid Ashkelons kust ska också ha blivit träffad. Video visar att den är uppslukad av eld.

Andra mål förstördes likaså:

Ett massivt iranskt ballistiskt missilangrepp mot mål i Israel som lanserades den 1 oktober har riktat sig mot Nevatim Air Base, bland andra nyckelmål i landet. Anläggningen hyser båda det israeliska flygvapnets F-35 femte generationens jaktskvadroner, och var tidigare avsedd att vara bas för en tredje skvadron av jaktplanen efter att de levererats. Iranska mediakällor har rapporterat att anläggningen ”fullständigt förstördes” i attacken.

Filmer från Israel har bekräftat effekterna av dussintals ballistiska missiler som Israels luftförsvarsnätverk misslyckades med att skjuta ner, med mål som påverkades inklusive högkvarteret för underrättelsetjänsten Mossad, beläget i Tel Aviv som jämnades med marken av attacken.

Anmärkningsvärt nog finns det inga rapporter om några civila offer.

Israel och Iran har nu utfärdat hot och mothot om ytterligare upptrappning.

Men viktigast av allt kommer att vara den ståndpunkt som den amerikanska regeringen kommer att inta.

Att gå med Israel i ett öppet krig mot Iran, som Netanyahoo har velat uppnå under en tid, skulle få USA att fastna i ett annat krig i Mellanöstern som inte kan vinnas och som skulle skada dess intressen i många år framöver.

 

Det skulle ge tid åt Kina och Ryssland att utöka sin multilaterala koalition till ytterligare skada för USA:s överhöghet.

 

Upplagt av b den 2 oktober 2024 kl. 7:43 UTC | Permalänk

Föregående artikelFör vilka är en Trump-seger farlig?
Nästa artikelHur politisk korruption tillåter Antony Blinken att bryta mot lagen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here