Sverige gör bort sig inför världen

10
232
Maria Malmer Stenergard

En artikel av Gunnar Olofsson som nyligen gav ut den värdefulla boken, recenserad i Globalpolitics.se här.

Sveriges nytillträdda utrikesminister Maria Malmer Stenergard talar inför FN:s Generalförsamling. Ministern inleder med att Sverige alltid, trots svårigheterna och misslyckandena i dagens värld, står för FN-stadgans “suveräna jämlikhet mellan alla stater, fredlig lösning av dispyter, förbud mot hotet om eller att använda våld mot någon stat”. Resten av talet handlar i stort sett om Sveriges fortsatta stöd för krig i stället för förhandlingar.

Visserligen efterlyser utrikesministern mer humanitärt bistånd till de krigsdrabbade i Sudan. Och Jemen.

I fallet Ukraina däremot gäller Sveriges “beslutsamma stöd” för att lösa konflikten med Ryssland med mer krig, inga förhandlingar. Trots att Ukrainas ungdom nu går under i ett meningslöst våld.

Vad gäller Israel-Palestina står Sverige upp för ockupationsmaktens, Israel, “rätt att försvara sig” mot de man ockuperar. Ingenting om att palestinierna möjligen skulle ha samma rätt till självförsvar mot ockupationen. Eller att bli av med den. Den israeliska gisslan i Gaza måste friges, menar ministern. Men över 11.000 palestinska politiska fångar, som tagits av Israels armé under protester på det ockuperade Västbanken, kan antagligen gott förbli där de är vad Sverige anbelangar.

Och över 41.000 dödade palestinier i Gaza, varav 70% kvinnor och barn, får inget beklagande eller ens omnämnande av den svenska ministern.

Naturligtvis vet de som lyssnar i Generalförsamlingen att den svenska utrikesministern dribblar med sanningen. Att det hon säger inte främst är avsett för dem utan för en naiv svensk hemmapublik.

Att Sverige inte alls är “en av de största donatorerna till FN-organisationer” av bistånd till de lidande i Gaza utan tvärtom – under en period av extrem svält! – helt drog tillbaka sina bidrag till den enda välfungerande biståndsorganisationen, UNRWA, i Gaza. Att Sverige, i strid med beslutet i FN:s högsta juridiska instans, den Internationella Domstolen (ICJ) i Haag, om att Israels ockupation i sin helhet är olaglig och omedelbart måste upphöra – och att alla stater är skyldiga att se till att få det förverkligat! – ändå upprätthåller nära förbindelser inom handel, idrott, vetenskap och kultur, samt ett utvecklat vapensamarbete, med ockupationsmakten.

Man vet att Sverige nyligen lade ner sin röst när Generalförsamlingen, med stor majoritet, röstade igenom en resolution med just kravet på avbrytande av ockupationen av Palestina inom 12 månader. Att Sverige terrorstämplat i stort sett alla palestinska organisationer, utom det av många betraktat som korrupta Al-Fatah, samt många andra rörelser runt om i världen, inklusive den “militära grenen” av Hizbollah i Libanon – och därmed gjort sig omöjligt som medlare i någon som helst konflikt.

Att Sverige, trots sin tidigare historia av respekterade medlare som Folke Bernadotte, Gunnar Jarring och Olof Palme, nu förvandlats till en otäck liten krigsnation med förkärlek för att militärt och politiskt stötta olika rasistiska, koloniala och imperialistiska fälttåg runt om i världen.

Sverige gör bort sig inför världen, och det som tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt en gång kallade “det sovande folket” fortsätter att sova utan att se hur våra makthavare devalverar alla svenskars anseende i andra länder.

Föregående artikelFler kvinnor och barn dödade i Gaza än i något annat krig på senare tid:
Nästa artikelEtt år av skräck, 76 år av förtryck: en visuell guide till den israelisk-palestinska konflikten
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

  1. Det gör de verkligen. I västra Götaland jagas de som har seniorkort som åker regionalt tåg inom en och samma zon. Västtrafik är mycket märkligt företag.

  2. Visst är det så.

    Titta och imponeras av vårt långt bättre grannland Norge! Överallt och närmast hela tiden intervjuas norska specialister, läkare, politiker!! och många andra i världens media i dessa israelisk-palestinska krigsfrågor.

    Jag tror under dessa dryga halvårets dagar jag bara sett en enda svensk i internationell media uttala sig i dessa frågor: den svenske FN-tjänstemannen Carl Skau.

    I övrigt är i internationella sammanhang och medier det offentliga och officiella Sverige dödstyst som en kyrkogård.

  3. Man brukar säga att genom att känna till historian så underlättar det att förstå samtiden.
    Jag vill hävda att även det omvända gäller, att samtiden underlättar att förstå historien.
    När man läser om historiska epoker ter sig vissa obegripliga och det är svårt att förstå hur människor tänkte.
    Det finns en företeelse som kallas tidsanda och den förklarar mycket, men för att fullt ut förstå innebörden av begreppet tidsanda måste man levt tillräckligt länge så att man upplevt minst en skiftning.
    På 1970-talet framstod den tidsanda som rådde på 30- och början på 40-talet som helt främmande och obegriplig för de som inte upplevt den, det fanns visserligen rester lite varstans, men det var inget man skyltade med, utan snarare förnekade och förträngde.
    Det var dessutom helt otänkbart att den skulle kunna komma tillbaka i en nära framtid.
    Bara att läsa dagstidningar från den epoken fick en att undra vad det var för märkliga journalister som fanns på redaktionerna på den tiden.
    Ta bara recensionen om Louis Armstrong: ”Herr jazzkungen och människoätarättlingen Louis Armstrong visar sin slätrakade flodhästfysionomi. Flaxande med en helt vanlig mässingstrumpet och en jättestor vit näsduk klafsar han fram till tribunen, visar tänderna, snörvlar, upphäver ett av sina vilda negroafrikanska förfäders urtjut, då och då omväxlande med ett gravhest gorillevrål från urskogen…..https://www.expressen.se/gt/kultur/jazzlegendarernas-goteborg/
    Aftonbladet hade en liknande recension – Vem på Aftonbladet och övrig dagspress skulle kunna skriva något liknade idag?
    I STORT SETT ALLA MED NÅGRA FÅ UNDANTAG !
    Naturligtvis inte skriva nedsättande om negrer eller ens använda ordet, däremot något lika nedsättande om en barbar till ryss eller en lömsk snedögd kines.
    Nu tror jag att jag börjar förstå hur det var att leva på 30-talet – samma tidsanda är tillbaka!
    Sverige och Tyskland har återigen samma syn på etnisk rensning och folkmord och det är att det är försvarbart och t.o.m. nödvändigt.
    Den enda skillnaden är att man bytt ut vilka folkgrupper det skall tillämpas på.
    Då hade vi politiker och en regim som kröp för Tyskland, nu har vi politiker och en regim som kryper för Usa och Israel – ja, det är den ökända hästen från Troja…
    PS om man inte får ha med länk i kommentaren, ta bort den.

    • Carl-Oskar Bohlins (M), minister för civilt försvar kryptiska meddelande i Expressen är fenomenalt.
      I bild med slips (rött, vitt och blått) konstaterar att ” i kris och krig behöver vi alla bidra”.
      Går det att vara tydligare med var lojaliteten finns; USA!
      De nordiska länderna med undantag för den svenska civilministerns land om så får kallas delar inte hans kryptiska meddelanden. Men märkbart är, är att olika länders kriminella pr verksamheter styr hans kostym. Så patetiskt!

      https://www.expressen.se/debatt/laget-har-blivit-varre-nu-gor-vi-en-ny-broschyr/

  4. Jo, tidsanda har stor makt.
    Då får det också betydelse med bra ledare.

    Den Auktoritära Makten speglas ofta i sina ledargestalter.
    Ledargestalter som i Demokratin förkastas som otillbörlig konkurrens.

    Men är verkligen Auktoritära ledare så dåligt?
    I Religionen har dessa Auktoritära ledare en väldigt stor betydelse.
    När ska Demokratin anklaga Jesus för att vara en avskyvärd Diktator?

    Hur är det egentligen i Västvärlden?
    Finns här tillräckligt många bra och omtyckta ledare?

    När jag tänker på ledare i Världen så är det de Auktoritära ledarna i Asiens länder jag tänker på först.
    De har funnits där längst och är vanligtvis ofta omtyckta av sitt eget folk.

    Men desto mindre omtyckta i den Demokratiska Västvärlden.

  5. Bra sagt ”arbetarklass”. Men nu försöker SVT vrida fram propaganda-hetsen ännu mer, sannolikt beordrade av ”träsket” i Washington. För att driva ett hatbudskap
    Nu gäller det IRAN som anklagas för diverse oegentligheter om sabotage som drabbat Sverige i form av kriminalitet som om Iran skulle vara involverad med det svenska gangsterpacket, Rawa Majid och den andre (vad han nu heter) genom bisarra” påstående utan fakta” och minsta bevis, om att de fått order att begå eller ha begått diverse attentat i Sverige, med Irans goda minne. Som stöd för dessa påståenden har man släpat fram några personer som tillåts bekräfta flera overifierade uttalanden av personer som man inte vet ett dugg om eller deras trovärdighet. Alltså hörsägen och påstående utan fakta bevis och bevis trovärdig källa
    Jag menar att man på TV driver upp en medveten Hatkampanj om är en beställning av Washington träsket som numer tycks ha full kontroll över propaganda-media.
    Man vill skapa ett legitimt motiv, för att slå militärt mot Iran som den stora skurken man sedan länge utmålat. Personligen blev jag äcklad av vad som kom fram i Intervjudebatten (tror det var TV 4) eller 2;.n inga analyser inga ifrågasättanden
    Typisk SVT amerikanska propagandaservice.

    • SVT styrs numera från Langley i Virginia det torde vara uppenbart för de flesta som tänker efter så varför man avlönar en låtsas-VD för SR/SVT är en gåta? Halva programtiden upptas av USA-influerade inslag och program det senaste löjliga är ”American Idol” men vi har ju den korkade f d skidåkaren Gunde och hans krigsövningar och givetvis ”Allt för Sverige” så pinsam USA-propaganda att de som skapat skiten borde skämmas. Och all denna hjärntvätt bekostas genom tvång via skatten! Rena rånet…

  6. Denna höger regeringen vi har idag är största fiaskot jag kan minnas någonsin. Ytterst bedrövliga så de saknar motstycke under min livstid. Största fiaskot någonsin

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here