Tiotusentals demonstrerar i Berlin mot vapenleveranser och för fred

6
117

Sahra Wagenknecht, Parteivorsitzende von BSW, spricht während einer Demonstration des Bündnisses „Nie wieder Krieg“. (Quelle: dpa/Gollnow)

Tiotusentals demonstrerar i Berlin mot vapenleveranser 3 oktober.

Uppemot 40 000 personer marscherade för fred genom Berlin på Enhetsdagen för att demonstrera mot vapenleveranser till Ukraina och stationeringen av amerikanska missiler i Tyskland. Demonstrationståget tog tre vägar till Großer Stern.

Tiotusentals människor deltog i en manifestation för fred i Berlin på torsdagseftermiddagen. Fokus låg på att kritisera vapenstödet till Ukraina och Israel, att kräva förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina och att få ett slut på kriget i Gaza. Demonstrationen riktade sig också mot stationeringen av amerikanska medeldistansmissiler i Tyskland.

Initiativtagarna talade om ca 40.000 deltagare, polisen om ett ”lägre femsiffrigt antal deltagare”. Polismyndigheten ställde upp med cirka 1.000 poliser.

 

Även pro-palestinska deltagare

Deltagarna samlades bland annat på Breitscheidplatz i Charlottenburg med flaggor och affischer från vänstern och BSW. Freds-, tyska och palestinska flaggor visades också. Slagord som ”Diplomater istället för granater” eller ”Stoppa kriget omedelbart – inga vapenleveranser till Ukraina” gick att läsa.

Många demonstranter som krävde solidaritet med folket i Gazaremsan deltog också i en av de tre protestmarscherna. Vissa affischer kunde ses med slagord som ”Stoppa ockupationsterrorn” och ”NATO driver krig och folkmord – solidaritet med Donbass och Gaza”. Det hördes då och då rop som ”Israel är en barnmördare.”

Alliansen ”Never Again War” kallade till demonstrationen. Demouppropet stöddes av bland annat flera medlemmar i förbundsdagen från BSW och Vänsterpartiet Die Linke, fackliga företrädare och aktivister.

Vid avslutningsevenemanget på Großer Stern i Tiergarten efterlyste BSW:s ordförande Sahra Wagenknecht samtal med Rysslands president Vladimir Putin om ett slut på kriget i Ukraina. – Jag tycker att det är så irriterande när vi alltid får höra att vi är väldigt moraliska och att vi inte får prata med Putin av moraliska skäl, sa hon.

SPD-politikern Ralf Stegner blev utbuad av deltagarna när han talade om ett ”ryskt anfallskrig” och Ukrainas rätt till självförsvar. Stegner hade tidigare försvarat sitt deltagande i fredsdemonstrationen. Han sa på rbb24 Inforadio att han inte ser några problem med att vara på samma scen med kritiker av den federala regeringen som BSW-ordförande Wagenknecht. Han anser att det är fel att låta sig knuffas ur fredsrörelsen på grund av Wagenknecht.

Motdemonstrationer och aktioner skedde på Pariser Platz och framför den ryska ambassaden. Två motdemonstrationer ägde rum i omedelbar närhet av slutrallyt. Flera hundra personer deltog i en pro-ukrainsk demonstration. De anklagade fredsdemonstranter för att bagatellisera det ryska anfallskriget. Demonstrationen  vid Pariser Platz krävde fortsatt stöd för Ukrainas självförsvar och hållbar fred. Framför den ryska ambassaden Unter den Linden lade demonstranter i dödskostymer ner kroppsväskor på morgonen.

Vid en annan motdemonstration kritiserades det att många höger- och högerextrema grupper hade blandat sig med demonstranterna ”Aldrig mer krig”. Trots att de olika demonstrationerna ägde rum precis bredvid varandra, var det inga större sammandrabbningar, enligt polisen.

Karte: Demorouten am 3. Oktober 2024 unter dem Motto "Nie wieder Krieg". (Quelle: rbb/nie-wieder-krieg.org)

| Bild: rbb/nie-wieder-krieg.org

Sändning: rbb24 Abendschau, 3 oktober 2024, 19:30

Källa: https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2024/10/berlin-demonstration-sternmarsch-frieden-ukraine-gaza.html

 

Föregående artikelNetanyahu överväger plan för etnisk rensning i norra Gaza
Nästa artikelFör vilka är en Trump-seger farlig?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

  1. Det gjorde tyskarna också när USA placerade ut missiler på Nato baser i Tyskland som de hyrde ut till de amerikanska.
    Merkel belönades av Obama våren 2011 med den amerikanska frihetsmedaljen. Den delas ut till de som bl a ”tillvaratar amerikanska intressen”. Så där lagom i tid före terrorn i Oslo och Utøya.

    Frågan är om Atlantic Council med sina medaljutdelningar löper parallellt med amerikansk utrikespolitik i övrigt.
    De europeiska ”landsförrädartikarna” har fått äran; tack vare deras egenskaper som fåfänga. Ursula von der Leyen (Pfizer!) och den svenska Andersonskan (Nato)

  2. Idén om att de högerextrema arbetare alltid är för imperialismens ofred och konflikt, mellan folk och nationer, är sannolikt felaktig.

    Det verkar enbart som om oxitocin-nivåerna hos högerextrema och vänsterextrema skiljer sig åt och därför också våra reaktioner på våra trauman skiljer sig åt.

    En del reagerar med rasism, andra med anti-rasism. Vissa försöker påstå att detta bottnar i hat, men båda kan bottna i kärlek till någon som blivit utsatt, av det ena eller andra lägret.

    Nästan hela folket är dock för fred, men fåtalet monopolkapitalister skapar och infiltrerar grupper för att skapa käbbel och konflikt.

    Många är de som villigt sväljer betet i sina interna grupptänk, ofta en ”sekterism” som ligger långt från tjänarkonungen Jesus vilja om enhet och att vi skall tjäna varann.

    Satan lever på konflikt, därför är jag mycket glad att deras demonstrationer för fred avlöpte fredligt.

    Nu kan de dra ännu mera folk och kanske t.o.m. göra som soldathandboken föreskriver, nämligen tala med varann, utan högfärd, med äkta tolerans och en vilja att utmana sina egna föreställningar!

    https://swebbtube.se/w/f3WBmHEhSX5CosVw8Pj9Fr;threadId=367057

  3. Ryssland befriar fler och fler byar från ukrozionazi regimens ockupation. Senaste är den STRATEGISK viktiga byn Ugledar som blev befriad. ukrozionazi led stora förluster sägs det.

    Förresten snacket bland vanliga svenskar är: var håller Oksanen, Paasikivi och Kragh hus? Varför hörs de inte längre? Anlitas de inte längre som soff värmare? Arbetsbefriade?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here