“People not Profit” = Bekämpa imperialismen!

2
36

Redaktören: Detta är först ett flygblad som jag och andra delade ut vid samlingen på Odenplan den 21 september, den vanliga tiden för Palestinamanifestationen. Många tog emot flygbladet, liksom vid de två följande lördagarna. Bakgrunden var att detta var ett samarrangemang mellan Palestina-demonstrationen och Fridays For Future (FFF). FFF är namnet på den världsomfattande klimatrörelse som startades av Greta Thunberg och mest omfattar ungdomar. I Stockholm vill åtminstone vissa inte ha med äldre. FFF i Stockholm har med Greta Thunberg utvecklats till en rörelse mot all slags förmenta orättvisor i världen. Jag återger hela deras upprop efter flygbladet. Har publicerat flygbladet på Facebookssidan för FFF. https://www.facebook.com/events/1210435646772772

FFF:s paroll är

”People Not Profit. ” Avkolonisering. Klimaträttvisa. Antifascism”

”Vi sätter människors och planetens liv över jakten på evig tillväxt. En enad kamp för rättvisa, mot förtryck. 21 September demonstrerar vi gemensamt i Stockholm, för att våra kamper hänger samman. Det är samma system som dödar oss alla och därför måste vi i motståndet vara enade.
I solidaritet med … alla förtryckta folk och marginaliserade grupper världen över. Mot det system där ett fåtal tjänar enormt på att exploatera planeten och dess invånare, på vår allas bekostnad.” Förkortat utdrag av FFF:s inledning.
Syftet med flygbladet, (med mig som initiativtagare) som även delades vid manifestationen 28/9, var att lyfta fram att imperialismen är ”samma system”. Samt att uppmärksamma Folket i Bild Kulturfront, vars avdelning 5 (Stockholm, Södermanland, Gotland och utlandsboende) står bakom flygbladet.
______________________

Flygbladet

“People not Profit” = Bekämpa imperialismen!

Imperialismen är i korthet kapitalismens sätt att fungera. Den arbetar sedan över 100 år över hela världen i ständig jakt på ökad vinst eller ”Profit”.  USA är världens ledande imperialistiska stat, men även Sverige är imperialistiskt – med en miljon anställda utomlands. Imperialism har inneburit kolonialism, klimatförstörelse, hänsynslös profitjakt och åter allt större inslag av fascism.

Men imperialism existerar utan direkt besittning av landområden – det är den väldiga skillnaden mellan imperialism och kolonialism. Det viktiga för USA och andra starka imperialistiska stater är tillräcklig kontroll över andra länders ekonomi och deras naturtillgångar. Medel är en stark militärmakt och följsamma och ibland propagandistiska media. USA har 40 % av världens militärutgifter (10 gånger mer än Ryssland), 700 militärbaser utomlands, upprepade krig (Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien), ibland via stöd till allierade (Israel mot Palestina, Saudiarabien mot Jemen). USA kontrollerar krigs- och kärnvapenalliansen Nato vars folkrättsstridiga krig tillsammans med USA dödat många miljoner civila under 2000-talet. I strävan att bevara sin världsomspännande kontroll för USA & Co – däribland Sverige – en hård kamp mot Globala Syd med olagliga sanktioner och förtal. Genom medlemskapet i Nato, DCA-avtalet (Defense Cooperation Agreement) och deltagandet i USA:s sanktioner och propaganda har Sveriges oberoende ersatts av en roll som den dominerande imperialismens hjälpreda.

En enad kamp för rättvisa innebär en enad kamp mot imperialismen ledd av USA!

Ja till nationellt oberoende, alliansfrihet och neutralitet!

Inga utländska baser i Sverige!

Nej till kärnvapen!

FIB 9 2024 FIB 9 2024

Läs mer i tidningen ”Folk i Bild Kulturfront” som har parollerna antiimperialism, för yttrande- och tryckfrihet och för en folkets kultur!
Folket i Bild Kulturfront, avdelning 5. www.fib.se
E-mail:

______________________________

Redaktören: Uppropet nedan från Fridays For Future. Man kan tillägga att det går att ifrågasätta varför vissa grupper är med.
”Vi sätter människors och planetens liv över jakten på evig tillväxt. En enad kamp för rättvisa, mot förtryck. 21 September demonstrerar vi gemensamt i Stockholm, för att våra kamper hänger samman. Det är samma system som dödar oss alla och därför måste vi i motståndet vara enade.
I solidaritet med Kurdistan, Palestina, Östturkestan, Kongo, Sudan, Sápmi, Rohingyer, Västsahara, Balochistan, Ukraina, Tigray, Armenien, Västpapua, Haiti och alla förtryckta folk och marginaliserade grupper världen över. Mot det system där ett fåtal tjänar enormt på att exploatera planeten och dess invånare, på vår allas bekostnad.
Vi står emot alla förtryckande system, för en rättvis värld. 21 September i Stockholm, 14:00 på Odenplan. Håll utkik här för fler uppdateringar.
Anslutna grupper (fylls på):
Together For Palestine
Hope4Kinshasa
Fridays For Future Sverige
Kurdiska Kvinnorådet Amara
Rättvisa för Alla
Ingen Människa Är Illegal Stockholm
World Hazara Committee in Sweden
Sáminuorra
Svenska Uigur Union
Amnesty Sverige
Kvinnostrejk Stockholm
Tillsammans mot Rasism
Läkare Mot Rasism
Amnesty Sápmi
Scientist Rebellion
Svenska Freds
NCDK – Kurdiska Demokratiska Samhällscentret
Stop Asian Hate Sweden
Palestinska Arbetsgruppen i Stockholm
Allt åt Alla Stockholm
Föräldrar för Eldupphör
Bred Antirasistisk Mobilisering
KÄMPA Sthlm
Norra Järva Stadsdelsråd
ISM Sweden
15 Augusti-kommitéen
PeaceWorks Sverige
Palestinska kvinnoförbundet i Sverige
KJAR – Kurdistan Free Women’s Association
Stockholm Academics for Palestine
Extinction rebellion Sverige
Rojavakommitéerna
Palestinas vänner Linköping
Palestinska folkets förening Uppsala
Don’t walk the Line for Palestine
Queer Cohesion
Kvinnoförmedlingen – Av kvinnor, för kvinnor
Culture Workers for Palestine
Mothers’ rebellion
KTH for Palestine
SUF Stockholm
LiU academics for Palestine
Ta Tillbaka Framtiden
KI Students for Palestine
Fake Daughter
Solidaritetsföreningen Dayanisma
Konstfack for Palestine
ACAN
Föregående artikel”Vietnam var nära!” Vad kan vi lära av opinionsarbetet mot USAs krig mot Vietnam för solidaritetsarbetet med Palestina?
Nästa artikelIsraels motto är ”Vi kan få fred i morgon om vi bara dödar några fler människor i dag”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Många grupper som finns det tydligen och som redaktören poängterar ”går det att ifrågasätta varför vissa grupper är med”.

    Kan kommunala bidrag vara anledningen att det florerar så många?:
    ”I de flesta kommuner kan du söka bidrag till din ideella förening. Det är olika från kommun till kommun – men ofta fokuserar kommunerna på att ge bidrag till speciella grupper vilket kan vara barn och ungdomar, idrottsföreningar eller föreningar som har något specifikt syfte som kommunen vill vara med och lyfta fram”

    ”Föreningar med specifikt syfte” är tydligen svaret. Frågan är hur många miljoner som går till föreningar vars syfte inte är förenligt med t ex lagar om mänskliga rättigheter
    Så om det ska demonstreras mot imperialismen – hur vore det att börja med att praktisera sunt förnuft och göra svenskt (nationellt) alternativ till FB, detta imperialistiska kontrollforum vars uppdragsgivare är krigskultursorienterad vinstmaskin?

  2. Med tanke på landets kommunala bidrag som eventuellt går till dessa föreningar, dvs skattepengar – borde då inte dess officiella och nationella språk vara grundförutsättning för att få bidrag?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here