Tvekar Israel att slå till mot Iran?

4
55
Hashem Safieddine, Nasrallahs kusin

En artikel 4 oktober 2024 av Larry C. Johnson med kommentar av Andrei Martyanov.

Medan Israel inte upphör med sitt flygbombardemang av Libanon, har man ingen brådska med att attackera Iran från luften, trots Netanyahus löfte att göra det omedelbart efter Irans i måndags 180 plus missilattack. Varför denna fördröjning? Jag tvivlar på att de politiska extremister som omger Bibi manar till försiktighet. De insisterar med stor sannolikhet på att slå till mot Irans kärnkrafts- och oljeanläggningar. Jag tror dock att några av de mer sansade militära rådgivarna är ovilliga att utlösa ett anfall eftersom det fortfarande finns alltför många okända faktorer, förutom Irans löfte att slå till hårdare mot Israel om Jerusalem väljer att trappa upp.

En faktor som kan spela in är Israels oro över tillförlitligheten i sin oljeförsörjning. För närvarande når ingen olja Israel via Röda havet eftersom houthierna fortsätter att attackera tankfartyg som försöker nå Israels Port Eilat eller Suezkanalen. Israels oljelivlina går enligt Pepe Escobar från Azerbajdzjan, genom Turkiet och fram till Israel.

Azerbajdzjan och Turkiet har ambitionen att bli medlemmar i BRICS. Iran är redan en inbjuden medlem. BRICS-toppmötet kommer att äga rum i Kazan senare denna månad och grundarna av BRICS – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – tror sannolikt att ett utvidgat krig mellan Israel och Iran skulle kunna få mötet att spåra ur. Följaktligen är det troligt att BRICS-länderna, särskilt Ryssland och Kina, arbetar febrilt bakom kulisserna för att förhindra en sådan eskalering.

Red: Detta diskuteras i en kommentar av Andrei Martyanov nedtill.

Ryssland är förmodligen den viktigaste aktören i detta arbete. För det första har man försett Iran med avancerade luftförsvarssystem som kan skjuta ned israeliska stridsflygplan och missiler. Om Israel beslutar sig för att gå vidare med sin attack mot iranska mål och det ryska luftförsvaret visar sig vara effektivt i att avvärja den israeliska attacken, skulle det vara ett stort bakslag för Israel. Det finns också en risk för att Israel dödar rysk militär personal i Iran, vilket skulle kunna dra in Ryssland ännu mer i kriget.

För det andra är uppskattningsvis 2,5 miljoner ryska medborgare också medborgare i Israel. Det finns flera rika rysk-judiska oligarker som är bosatta i Israel och de har en viss politisk tyngd. Underskatta aldrig en rik donator till Bibi som sätter press på honom att hålla igen.

Vad sägs om möjligheten att Ryssland har övertalat Turkiet att avbryta oljeleveranserna till Israel om Israel angriper Iran? Det skulle kunna vara en röd linje för Turkiet som slutligen skulle tvinga Erdogan att göra något som skulle hämma, om inte avsluta, Israels förmåga att fortsätta sitt krig mot palestinierna och libaneserna.

Israel dödade enligt uppgift den nyutnämnde Hizbollah-chefen Hashem Safieddine (Nasrallahs kusin) i en bombräd i Beirut. Även om Israel tror att de halshugger och försvagar Hizbollah, misstänker jag att detta bara kommer att leda till att Hizbollah går under jorden och minskar sitt offentliga ansikte utåt. Det är osannolikt att det kommer att försvaga Hizbollahs förmåga att orsaka betydande förluster för israeliska markstyrkor.

Jag diskuterade dessa frågor på tre plattformar i dag – rundabordssamtalet med domare Napolitano och Ray McGovern, mitt vanliga fredagssamtal med Nima och ett rundabordssamtal med Ania K och Andrei Martyanov.

 

Video med Johnson och McGovern hos Judge Napolitano

 

Video med Johnson och Nima

 

Video med Johnson, Martyanov och Anya

__________________________

Andrei Martyanov

Andrei Martyanovs kommentar till Larry Johnssons analys:

”Kom ihåg att Azerbajdzjan har sina egna problem, men president Aliev, som är en sovjetutbildad diplomat från en familj med en stor politisk betydelse i Sovjetunionen och en personlig vän till Vladimir Putin, misslyckades inte med att erkänna den så kallade ”gyllene vägen” för Azerbajdzjan och det är verkligen inte med väst. Det är anmärkningsvärt att Azerbajdzjans närmande till BRICS, det vill säga till Ryssland, de facto också innebär ett geopolitiskt avståndstagande från Turkiet, trots att det finns många starka ekonomiska, militära och kulturella band mellan de två länderna. Men även om Turkiet självt är en mycket viktig regional aktör kan landet inte lösa sina ekonomiska problem inom västvärldens ramar, och när Azerbajdzjan nu gör sig redo att bli medlem i BRICS innebär det också slutet för Erdogans transturkiska ambitioner, hur orealistiska de än var till att börja med, när Ryssland återvänder till den exklusiva klubben av globala supermakter.

Det är mycket som händer i världen i dag som är direkt relaterat till det kommande BRICS-toppmötet i Kazan och de med spänning väntade historiska steg som kommer att tas där. Samtidigt avslutade de ryska och kinesiska flottorna nyligen ännu en övning, den här gången i Ochotska havet, där de båda flottorna agerade som en gemensam marin styrka. ”

 

 

 

Föregående artikelVägra lasta och lossa fartyg som ska till Israel!
Nästa artikelBelt and Road-initiativet (BRI) ”Nya Sidenvägen” efter 10 år: Skuldfälla eller utveckling?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Tack för en djuplodande artikel i en strulig tid med än mer struliga kontaktytor mellan länder i denna region.

    Men hur i all världen kan Erdoğans Turkiet än idag leverera OLJA till Israel? Är detta verkligen möjligt?!? Jag hade verkligen förväntat mig av Ankara att den möjligheten varit stängd sedan många månader tillbaka!

  2. Israel er ikke blitt enig med USA om hva de kan tillate seg å gjøre. Pentagongeneralen reiste nettopp til Israel.

  3. telatvi kommer att göra det enda de lärt sig sedan barnsben, infiltrera, subversera och ställa till kaos och förödelse i omvärlden. Kriga vill jag såklart inte säga, eftersom det de är ’kapabla’ till på ’slagfältet’, är att massmörda kvinnor och barn. Så jodå, det kommer en sneakattack till. Men de har blivit varnade. Vi får se om de låtit behandla sin paranoida förföljelsemani (ytterst tveksamt), om de får sin hibernal el annan schizofrenimedicin (tveksamt), och om någon kättjar dom vid stolpar (förhoppning). I annat fall kommer det bli som vanligt, från skurkhålet

  4. Att Putte och Erdogan, vid folkmord genom bomber, eller t.o.m. democid genom injektioner, INTE stänger av oljekranar till de skyldiga, eller INTE bojkottar, spärrar, eller går in, på andra vis, har naturligtvis en rimlig förklaring. Alla intressenterna profiterar förmodligen på folkmordet på olika vis.

    Att folket INTE samverkar, INTE röstar på de som säger den evidenta sanningen samt varnar oss, eller t.o.m. INTE gör revolution, tyder på att att de som är angripna, d.v.s. VI, ALLA folk i hela världen inkl. israeler, helt enkelt inte förstår det halvt dolda ”omniwar” som pågår mot oss.

    Det är förmodligen för mycket naiv ignorans genom dumburkstittande och alltför många av fiendens operatörer/agenter som leder folks sinnen i allmänhet, eller?

    De kontrollerar sannolikt även oppositionen, genom olika former av avledningsmanövrar. ”COINTELPRO”, Mossads egen svensktalande underrättelsetjänst eller ”Försvarets Operativa Kommunikationsförband” styr kanske ditt parti också?

    P.g.a. intressenter/profitörer/oligarker/”stake holders”, vilka förmodligen har kokat ihop konspirationen mot oss, via diverse pyramidstrukturella sekter, eller andra hemliga mötesgrupper, vilka förmodligen har penetrerat våra beslutande församlingar med sina agenter/operatörer, så är det långsamma rånmordet, av det skuldbetyngda folket fullt logiskt, även i ekonomiska termer, inte enbart det faktum att det engelska ordet ”mortgage” betyder “dead pledge”, typ ”dödslöfte”, men dewt faktum att man inte har någon ytterligare nytta av köttberget av ”useless eaters” längre, nu när automationen och AI har gått så långt som den har gjort.

    Vad ska världens ägande lilla elit klass på 0,01% ha miljarder naiva människor till egentligen, när man t.o.m. kan lura i dem att ha dåligt samvete för klimatet, så pass att de börjar äta näringsfattigt, blir underutvecklade och vägrar skaffa barn?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here