Massdemonstration även i München kräver fred i Ukraina och i Mellanöstern

8
190

Thousands urge Germany to stay out of Ukraine conflict

 

Tusentals människor har marscherat i München i Tyskland för att uppmana till ett slut på konflikten mellan Ryssland och Ukraina och striderna i Mellanöstern.

Protesten på lördagen 12/10 organiserades av fackförbundet ver.di, med parollen: ”Ni kommer inte att förbereda mig för krig”.

Demonstranterna uppmanade regeringen i Berlin att stoppa vapentransporterna till Israel och Ukraina, och istället använda pengarna till sociala behov i hemlandet Tyskland.

Filmer från videobyrån Ruptly visar demonstranter som bär palestinska och libanesiska flaggor och banderoller där det står: ”Inga 100 miljarder för upprustning och krig”, ”Stoppa folkmordet i Gaza” och ”Befria Palestina.”

Vissa plakat hänvisade till konflikten mellan Moskva och Kiev, med parollen: ”Inga Taurus-missiler i Ukraina.” Kiev har i månader utövat påtryckningar på Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att förse landet med långdistansmissiler från Taurus. Men Scholz har hittills varit ovilliga att göra det och sagt att det utgör ”en stor risk för eskalering.”

En uppblåsbar skulptur av vapen som håller ett trasigt maskingevär restes också på Odeonsplatz i centrala München.

De pågående israeliska attackerna mot Gaza och Libanon är ”oacceptabelt”, sa Claudia Weber, chef för ver.di München, till folkmassan. ”Hamas, Hizbollah och Israel måste äntligen komma till en vapenvila, alla stridande parter måste omedelbart sluta skjuta mot civilbefolkningen.”

”Vi vill inte bli kapabla till krig, utan kapabla till fred”, sade en annan talare, Walter Listl från Münchens fredsallians, och krävde ”en vapenvila och förhandlingar omedelbart för Ukraina och Mellanöstern.”

Förra året tiodubblades Tysklands vapenexport till Israel jämfört med 2022 och nådde 326,5 miljoner euro (363,5 miljoner dollar), ungefär 4 000 000 000 svenska kronor,. De minskade dock drastiskt 2024 och föll till bara 14,5 miljoner euro från januari till slutet av augusti, enligt uppgifter från det tyska ekonomiministeriet.

Regeringen i Berlin har givit 28 miljarder euro i militärt bistånd till Ukraina. Tidigare i veckan lovade Scholz ytterligare 1,4 miljarder euro i bistånd när han träffade den ukrainska ledaren Vladimir Zelensky. ”Tyskland är den starkaste militära anhängaren av Ukraina i Europa. Det kommer att förbli så. Jag kan försäkra er om det”, sa kanslern till Zelensky.

Moskva har varnat för att leveranser av vapen till Kiev från USA och EU-nationer inte kommer att hindra Ryssland från att uppnå sina militära mål i konflikten, utan kommer bara att förlänga striderna och öka risken för en direkt konfrontation med Nato. Enligt ryska tjänstemän innebär tillhandahållandet av vapen, delande av underrättelser och utbildning av ukrainska trupper att västerländska nationer redan har blivit de facto parter i konflikten.

Källa: https://www.rt.com/news/605646-germany-ukraine-israel-weapons/

Sahra Wagenknecht, Parteivorsitzende von BSW, spricht während einer Demonstration des Bündnisses „Nie wieder Krieg“. (Quelle: dpa/Gollnow)

Tiotusentals demonstrerar i Berlin mot vapenleveranser och för fred 3 oktober

Föregående artikelKort historik över Israel-Palestina-konflikten
Nästa artikelKoncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Mycket bra att man demonstrerar för att få ett slut på krigen i Ukraina och Israels krig i Gaza och i Libanon.
    I Munchen skulle man också demonstrerat mot NATO och USA:s planer på att utplacera långdistansrobotar i Tyskland, vilket man gjorde i Berlin. Den amerikanska militären har nämligen fritidsanläggningar i de Bayerska Alperna. Därför skulle detta också varit lämpligt.
    Ut med USA:s militär från Europa och lägg ned det amerikansk kontrollerade NATO.

  2. Intressant, två olika personer som inte alls är pro ryska skriver i sociala media och uttalar sig även något som kan förvåna många, i alla fall mig..
    Först hade den tysk-finska entreprenören och politiska aktivisten Kim Dotcom lagt ut på sin twitter en röstning om möjligheten för en framtida president i Ukraina.
    82% trodde att Putin skulle vinna ett val som president i Ukraina om Zelensky var den som han skulle tävla mot
    Bara 18% trodde inte det.
    I en video får man se en journalist som frågar f.d. presidenten som USA placerade där efter sin kupp år 2014, Poroshenko, som verkar vara överens med resultatet av röstningen.
    Han säger i videon: ”Zelensky kommer inte att vinna valet, speciellt inte Poroshenko kommer inte vinna, inte heller Zaluzhny kommer inte vinna. Valet kommer vinnas av Putin

    Samtidigt gör f.d. rådgivaren till Zelensky ett uttalande. Aleksey Arestovich ansåg att ryssarna skulle vara tacksamma för Vladimir Putin,
    Trots sanktioner och det pågående kriget så är det fortfarande möjligt för ett normalt liv i Ryssland. och speciellt är det mer frihet där än i Zelenskys koncentrationsläger Om jag vore ryss, så skulle jag bära Vladimir Putin on my shoulders sade Arestovich.
    Arestovich har en youtube kanal med 1,8 miljoner prenumeranter och hans videor ses av mellan 1 miljoner till 2 miljoner personer..

    En sak vet jag säkert Zelensky skulle aldrig vinna då man anser att han är en lögnare som lurade dem att rösta på honom. Människorna var trötta på kriget i Donbass och han lovade att avsluta detta krig om han så skulle krypa för Putin, han lovade att han skulle gör allt, men gjorde inte det. Han lovade också att han skulle arbeta för bättre relationer med Ryssland för det önskade befolkningen.
    Nu anser man att han är en lögnare, och han skulle aldrig blivit president om de vetat vad han tänkte göra. de ångrar att man röstade på honom.

    • Vladimir Putin skulle även vinna en omröstning om en en framtida president i självaste USA, med råge dessutom.Folket vill inte ha sionist hundar som ”ledare” i sina länder.

  3. Tyskarna är alltså modigare än vi svenskar – och mer välorganiserade. Förmodligen är de inte lika indoktrinerade som de flesta svenskar – som bara tyr sig SVT; SR m.fl. stormedia, som NATOmegafoner

    • Svensk MSM-media är ett dysfunktionellt träsk som överlever på statsbidrag och fungerar som maktens megafoner. Det finns dock fria media även i Sverige för den som vill slippa indoktrineringen typ Newsvoice, Fria Tider, Nya Dagbladet etc plus utmärkta bloggar som denna! Så alternativ finns, än så länge vill säga, för i Bryssel filar diktaturens kreatur på nya censurlagar som ska sätta stopp för alternativen.

  4. Nej tyskarna är ändå inte lika indoktrinerade som oss Sverige måste de erkännas. TROTS ALLT den högst korkade tyska regeringen gjort och agerat senaste åren. Men i Sverige har det senaste decenniet sedan 2014 varit HELT GALET med SvT public service i fronten. Ingen av alla 8partierna i riksdagen vågar gå emot ens, då tänker jag främst på SD och Vänsterpartiet. Sverige tillhör ett av Europas mest ryssofobiska och ryssfientliga länder tyvärr. Detta enligt flera mätningar på senaste åren nu. Politikerna har piskat upp stämningen så det EJ finns återvändo idag. Nato medlemskaps kuppen är klart, men även den högst förnedrande DCA avtalet där vi lever under Usa ockupation hädanefter. Jag har EJ MINSTA lilla ynka respekt över till Sverige och dess politiker till förrädare ihop med etablerade massmedierna med SvT public service i fronten

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here