Ekonomipriset till Alfred Nobels minne – ny vetenskap eller en stor flopp?

8
123

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har utdelats till tre europeiska forskare verksamma i USA och jag anger motivering och en kort kommentar. Har inte läst något av vad Nobelpristagarna skrivit.

Motivering: ””I samhällen med rättsosäkerhet och institutioner som exploaterar befolkningen skapas ingen tillväxt eller förändring till det bättre. Deras forskning hjälper oss också att förstå varför”, står det i motiveringen.”

Expressen skrev snabbt Enligt kommittén har pristagarna visat att skillnader mellan länder som en gång koloniserats beror på vilken form av samhälls­institutioner som infördes. Fattiga länder vid tiden för koloniseringen fick ofta inkluderande institutioner, vilket på sikt ledde till större välstånd.

”Det är en viktig orsak till att före detta kolonier som tidigare varit rika numera är fattiga och tvärtom”, skriver kommittén i sin motivering.

Rika länder fick i stället exploaterande institutioner vilket ledde till kortsiktig vinning för en härskande elit samt låg ekonomisk tillväxt. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/ekonomipriset-till-alfred-nobels-minne-delas-ut/

På DN skriver Carl Johan von Seth en kommentar under rubriken ”Därför är viss länder rika, medan andra förblir fattiga, i nätversionen omdöpt till ”Årets ekonomipris – ”Det är demokratin, dumbom”.
https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-arets-ekonomipris-det-ar-demokratin-dumbom/

Kommentar: Den snabbaste och största ekonomiska utvecklingen detta millenium, ja kanske under hela efterkrigstiden har Kina gjort. Lyfte 800 miljoner ur fattigdom. Kina är inte en demokrati enligt det vanliga västerländska synsättet.

Men täcker Västs syn hela demokratibegreppet . Nej! Minns att den statliga Medborgarutredningen under Olle Wästberg fann att 85 % i Sverige uppgav att man saknade politiskt inflytande mellan valen. Och läs gärna denna artikel. USA eller Kina, vilket är ”mest” demokratiskt? Amerikansk oligarki versus kinesisk ”konsultativ demokrati”

* Tillväxten i Kina var mycket god även under en stor del av Maos tid, omkring 5-6 % per år, dvs. nästan lika bra som nu, enligt uppgifter jag sett. Enligt uppgifter från Världsbanken var medellivslängden i Kina 36,3 år 1960 , 66,8 år 1980, 70,3 år 2000. Motsvarande siffror i Indien var 44,3 år, 54,2 år och 62,9 år. Medan medellivslängden i Kina ökade med 30,5 år mellan 1960 och 1980, en period då Maos politik i stort sett tillämpades uppgick ökningen i demokratiska, kapitalistiska Indien till 9,8 år.

Källa: Världsbanken. World Development Indicators online.                                              I Minqi Li. The rise of China and the demise of the capitalist world economy. New York:Monthly Review Press, 2008.

* Ur en intervju med den kände vänstermannen och lingvisten professor Noam Chomsky i Counterpunch

”Se på det maoistiska Kina, som alla förväntas avsky. Om man ser på det så sparades 100 miljoner liv jämfört med det demokratiska kapitalistiska Indien, tack vare hälsoprogrammen på landsbygden. 100 000 000 (100 miljoner) människoliv är inget litet antal (motsvarar c:a drygt 15 % av befolkningen, dvs. c:a 1,5 miljoner av Sverige befolkning), och siffran innefattar den stora hungersnöden. Ingen kan tala om det. Och om man ser på de kapitalistiska reformerna så minskade dödligheten mycket kraftigt under Mao, men började plana ut 1979.” – Intervju med Noam Chomsky

Mao Tse Tung noterade att hälso- och sjukvården främst var inriktad på de 15 % som bodde i städerna och initierade en ökad satsning på landsbygden och på förebyggande mediciner. Kinas system med barfotaläkare visade sig framgångsrikt och WHO såg de som ett mönster för utvecklingsländerna.

Dessutom genomförde Mao omfattande jordreformer som frigjorde hundratals miljoner kineser från slaveriliknande förhållanden, vilket vi påminns om av Åsmund Egge i Klassekampen 15/12 2012, sid 33.

Inget vet med säkerhet om Kina hade haft samma, bättre eller sämre BNP om Maos politik fortsatt. Men vi har all anledning att tro att tryggheten, jämlikheten hade varit större och arbetslösheten närmast obefintlig. Många menar att den statliga planekonomin och frånvaron av stor ojämlikhet varit en viktig förutsättning även för framgångar i Kinas kapitalistiska ekonomi.

Sovjetunionen: Tillväxten var generellt mycket bra men avtog under 1980-talet. Sovjet utvecklades från ett fattigt, föga industrialiserat land 1917 till världens andra stormakt, trots förlusten av över 20 miljoner människor och en stor materiell förstörelsen under Andra Världskriget.

Förvisso var livet för de flesta sovjetmedborgare svårt och levnadsstandarden låg. Men för den som på allvar vill diskutera livsvillkor i ett samhälle är den förväntade livslängden en viktig variabel. Den var i Sovjet – Ryska kejsardömet – år 1880 27,7 år; 1900 32,4 år; 1930 42,9 år och 1950 64,0 år. 

Särskilt det industriella uppbygget måste rimligen betraktas som en central förklaring till Sovjets förmåga att militärt besegra Nazityskland. 

Enligt den grundbok i historia på A-nivå som länge dominerat vid svenska universitet McKay et al, A History of World Societies var den de industriella framstegen i Stalins Sovjet ”indeed, quite spectacular”. Mellan 1928 och 1937 femfaldigades produktionen. ”Inget annat stort land hade någonsin uppnått en så snabb ekonomisk industriell tillväxt.”

Vidare, i presskommentarerna till priset hittar jag ingen hänvisning till kolonialism eller imperialism som var och är en grundläggande orsak till tillväxt och den höga levnadsstandarden i väst. Vad är imperialism?

Relaterat
USA eller Kina, vilket är ”mest” demokratiskt? Amerikansk oligarki versus kinesisk ”konsultativ demokrati”
INTERNATIONELLTHongkongimperialismStorbritannien Hur demokratiska var britterna i Hongkong?
Är Sverige tillräckligt demokratiskt?
”Demokrativillkor – Kvinnor för fred”. Kritik till Jämställdhetsmyndigheten.

Information och desinformation om Kuba och dess valsystem


Att respektera folkets demokratiska rättigheter: Vad anser Kina och Ryssland? Är de mer demokratiska än USA?
Vem har mest demokratiska val – Ryssland eller USA, där 25 % av vuxna saknar rösträtt ?
USA:s odemokratiska val.
Demokratin i USA fungerar dåligt enligt den första vetenskapliga studien.
Opinionsundersökning i 50 länder: USA är största hotet mot demokratin
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
“Gerrymandering” – så ritas USA:s demokrati om. En av flera använda sätt att försvaga demokrati
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption
Korruptionen i Ryssland och i andra länder

Föregående artikelLäs Folket i Bild Kulturfronts oktobernummer!
Nästa artikelKrigsdimman lättar i Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

  1. Nja, det är inte ”tre USA-amerikaner” som fått priset, utan en från Turkiet och två från Storbritannien. De är dock verksamma vid amerikanska ekonomiska universitetsinstitutioner som väl brukar räknas till världens främsta i forskningen i ämnet.

    • Du läser slarvigt. Det står faktiskt ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har utdelats till tre europeiska forskare verksamma i USA …/…”

    • Även i år har bankirens sketen ekonomipris har tilldelats till tre ekonomer verksamma i USA. Deras anspråk till priset? Jo, de kommit fram till följande: ”I samhällen med rättsosäkerhet och institutioner som exploaterar befolkningen skapas ingen tillväxt eller förändring till det bättre.”

      Varför har hela Europa stagnerat trots ”institutionell kvalité”? Varför växer Ryssland så det knackar (4:e största ekonomin i världen, år 2024)? Är det därför som Indonesien, Kina, Singapore, Sydkorea och Turkiet genomgått ekonomisk mirakel inom loppet av en generation eller två? Det är frågor som ekonomernas ”kvalitets teori” inte har svar på. Snarare lutar det åt ingen orsakssamband mellan institutionell kvalitet och välstånd?
      Men säger ledamot av ekonomipriskommittén ”nu vet vi att bra ekonomiska och politiska institutioner orsakar välstånd”. Jaså minsann, vet vi det verkligen?

    • Haha, världens främsta..Hur har då usa of washington (Amerika alltså, det riktiga Landet Amerika) kunnat landa i en sådan mess. Sluta beundra och..idolisera..börja resonera kring hur det verkligen ser ut och fungerar. T ex vem äger ’universiteten’ och de fiina ’ekonomiska institutionerna’, vem avgör vad studenterna ska ’läsa’, vad ’lär’ de in..En gång inlärt, svårt att ändra. Vilket såklart är meningen, med kabalens grepo om i princip allt av den falska informationsspridningen.

      ’Upptäckarna’ av c19vazznrn fick ’nobelpriset’ i ’medicin’, för ngt år sedan..Ett ett dokumenterat gift..fick ’nobelpriset’.. Vad är det ’priset’ då värt idag..bspris och en fet bluff enl min uppfattning, är vad det…landat i

  2. Redaktören skriver helt korrekt och tillräckligt ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har utdelats till tre europeiska forskare verksamma i USA…” Redaktören skriver också ”Men täcker Västs syn hela demokratibegreppet?” Däri ligger den egentliga avsikten med årets ekonomipris; att försöka få folk att tro på de så kallade västliga värdena. Dessa värden, demokrati, kvinnliga rättigheter, yttrandefrihet, wokeism m.m. är värden som länderna utanför det så kallade väst sedan länge genomskådat avsikten med. Uppgiften för oss som lever i väst är att för människorna här ständigt förklara hur falsk vår politikerkast och dess uttolkare i massmedia är. Globalpolitics.se arbetar mycket med detta upplysningsarbete.
    Med daglig glädje ser jag hur majoriteten av världens länder vänder sig bort från väst för att tillsamman finna en ny multipolär världsordning. Den 22-24 oktober skall till exempel BRICS ha ett viktigt möte i Kazan Ryssland. Varför nämns detta möte knappt i västliga media? Varför skriver några stora tidningar om att ett möte skall hållas, men nämner inte BRICS vid namn. Det påminner om hur allmogen förr i tiden undvek att tala om vargen. I stället sa man gråben eller något liknande. Man var rädd för vargen. Politikerkasten och dess uttolkare i massmedia i väst är rädd för BRICS, eftersom den sammanslutningen idogt arbetar på att skapa delar av grunden för den framväxande multipolära världsordningen.

  3. Ett bra sätt att förstå varför ekonomipriset gick dit det gick, är att lyssna på samtalet mellan Alexander Mercouris och Alex Krainer https://theduran.com/brics-rise-and-europes-economic-decline-w-alex-krainer-live/ Där förklaras på riktigt varför fattiga länder är fattiga, och varför de nu sluter upp bakom BRICS-arbetet med en ny världsekonomisk arkitektur. Fredspristagarna är nollor, som vill försvara det imperialistiska ekonomiska system som USA dominerar. DÄRFÖR delar kungliga svenska vetenskapsakademin ut det pris som vasallstaten Sveriges riksbank står bakom.
    Så här ser ledamotslistan ut:
    Susanne Aalto Klassen för astronomi och rymdvetenskap
    Igor Abrikosov Klassen för fysik
    Hans-Olov Adami Professor, prefekt Klassen för medicinska vetenskaper
    William Agace0 Professor Klassen för medicinska vetenskaper
    Per Ahlberg Klassen för biologiska vetenskaper Mikael Akke Professor Klassen för kemi
    Bo Albinsson Professor Klassen för kemi
    Marcus Aldén Professor i förbränningsfysik Klassen för tekniska vetenskaper
    Kari Alitalo Klassen för medicinska vetenskaper
    Bert Allard Professor i kemi/miljövetenskap Klassen för geovetenskaper
    Ronny Ambjörnsson Professor emeritus i idéhistoria Klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap
    Bruce N. Ames Professor of Biochemistry and Molecular Biology, Senior Scientist Klassen för biologiska vetenskaper
    Leif Anderson Professor i hydrosfärsvetenskap Klassen för geovetenskaper
    Siv Andersson Professor Klassen för biologiska vetenskaper
    Leif Andersson Professor i funktionsgenomik, gästprofessor i molekylär husdjursgenetik Klassen för biologiska vetenskaper
    Dan Andersson Professor i Medicinsk Bakteriologi Klassen för medicinska vetenskaper
    Malte Andersson Professor emeritus i ekologisk zoologi Klassen för biologiska vetenskaper
    Bertil Andersson Professor i biokemi, Provost Klassen för kemi
    Göran Andersson Professor emeritus i elektriska energisystem Klassen för tekniska vetenskaper
    Gunnar Andersson Professor i demografi Klassen för samhällsvetenskaper
    Helene Andersson Svahn Professor Klassen för tekniska vetenskaper
    Mats André Professor i rymdfysik Klassen för astronomi och rymdvetenskap
    Bo Angelin Professor i klinisk metabolisk forskning, överläkare, klinikchef Klassen för medicinska vetenskaper
    Hans Annersten Professor em i mineralkemi och petrologi Klassen för geovetenskaper
    Alexandre Antonelli Professor och forskningschef Klassen för biologiska vetenskaper

    Ronny Ambjörnsson är det enda namn jag känner igen, och med hänsyn till vad han tidigare skrivit borde han INTE ställa sig bakom valet av pristagare. ”Till hans tidiga forskning hör också Tradition och revolution, en historiematerialistisk framställning av idé- och kulturhistorien, skriven 1968 tillsammans med Aant Elzinga och Anna Törngren. Boken väckte uppmärksamhet med sin uppmaning ”Stöd FNL!” på omslaget.” Men det är väl gött i stugvärmen för en 88-åring.

  4. Det låter som en PK-utredning i nyliberal anda som premierats. Ekonomierna uppfattas som brickor i ett spel där alla får delta på neutrala, jämbördiga villkor. Man bländar ut politiska och geopolitiska aspekter som överväger i den verkliga världen. Ekonomier som villigt medverkar på västmakternas villkor premieras varför de smartaste bland dem kan främja sin utveckling. Länder som vill förbli neutrala och oberoende, eller som tidigare rentav ville samarbeta med socialistblocket missgynnas, sanktioneras eller utsätts för militära angrepp.

    Indien berömdes tidigare för att vara den största demokratin i världen. Men trots god ekonomisk utveckling de senaste decennierna har Indien inte kunnat mäta sig med Kina. Vijay Prashad från Indien har sagt att det första stora framsteget i Kina efter revolutionen var att folket fick sin mänskliga värdighet upprättad. ”Bönder tittade dig rakt i ögonen med värdighet” sade Prashad. En samhällsbas formades. Men utvecklingen började sacka av mot slutet av Mao Zedongs epok och det behövdes ekonomiska reformer. Efter dessa skedde utvecklingen i ett hisnande tempo. Men detta hade inte varit möjligt utan ett utbildningssystem där teknisk kompetens växte på ett aldrig tidigare skådat sätt. ”Varför vi tillverkar i Kina”, sade en amerikansk företagschef, är följande: ”Här hemma kan jag fylla en sal med kompetent personal, i Kina flera fotbollsplaner.” Utbildning och därtill förmågan att ständigt komma på nya och bättre lösningar har fört Kina framåt. Den senare faktorn bör ha kommit som en stor överraskning för den stereotypa bilden av kineser i väst säger ju att de inte gillar kritik.

    Den ekonom som för länge sedan borde ha premierats med Sveriges Riksbanks pris är Michael Hudson. Men det lär inte ske, för en ekonom som inbegriper imperialismen i sin analys och talar om hur den via finansiella mekanismer fås att fungera, en sådan analys är tabu för priskommittén. Att Hudson utvecklat så djupa insikter beror på att han inlett sin yrkesbana i finansvärldens tjänst till skillnad från de flesta akademiska ekonomer som bara har teoretiska kunskaper men tunt med praktiska.

    I Sovjetunionen kom försöket att reformera ekonomin försent. Gorbatjov motarbetades av partiets betonghäckar som inte vill offra sina ofta små men för dem kära privilegier. Det kan man läsa om i hans memoarer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here