Ju längre västvärlden väntar, desto starkare blir Iran

7
65

Av Julian Macfarlane https://julianmacfarlane.substack.com/p/iran-has-an-edge?utm_source=post-email-title&publication_id=837411&post_id=150213314&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email, översatt av Rolf Nilsson.

Lärorikt om missiler och anti-missiler.

___________________________

Titeln är egentligen ”Iran har ett övertag. Ju längre västvärlden väntar, desto starkare blir Iran.

USA skickar ett THAAD-missilbatteri till Israel, enligt nyhetsrapporter. Ett batteri består av sex mobila avfyrningsramper med åtta missiler vardera, vilket innebär 48 missiler bemannade med 100 man till en kostnad av närmare 1 miljard dollar. Interceptorerna är ”hittiles”, vilket innebär att de inte har explosiva stridsspetsar – de förstör ett mål genom att ”träffa” – enbart genom kinetisk energi.

Den effektiva räckvidden är 150-200 km och systemet strävar efter att nå mål i deras slutfas eller terminalfas. Varje viktig komponent i systemet använder sig av GPS.

THAAD utvecklades under 1990-talet, som ett dyrare Patriot-system. Och förmodligen inte mer effektivt.

 

Det fungerar förvisso mot gammaldags ballistiska missiler som Scuds, men vem använder sådana längre om de kan undvika det?

Mot den senaste generationens hypersoniska missiler, som färdas i hastigheter mellan 8 och 20 mach, är THAAD sannolikt chanslös.

Irans nya Fattah-missil verkar ha utvecklats med kinesisk hypersonisk teknik – som drar nytta av rysk erfarenhet av den här typen av vapen: den har en sluthastighet på Mach 15 och är manövrerbar i slutfasen.

Vid en större attack kan man förvänta sig att den används för att slå ut THAAD-radar och markstationer – och deras amerikanska besättningar.

De ryska EW-systemen som levererats till Iran inaktiverar de GPS-nätverk som används för att driva THAAD-systemen – liksom de flesta israeliska AD-system. Denna förmåga demonstrerades i det senaste missilanfallet.

Det kinesiska samarbetet med Iran har inte varit mycket i nyheterna. Men Kina har en hel del ny teknik som man behöver testa.

Medan Israel och USA tvekar om när och var de ska slå till mot Iran, fortsätter Iran att bygga upp sitt försvar. Och utan tvekan försöker man importera så mycket rysk och kinesisk teknik som möjligt.

I nuläget är det oklart om Ryssland har levererat sina potenta S400-system till Iran, som redan har S300 och sin egen S400-motsvarighet, Bavar-373, som är utformad för att fånga upp femte generationens jaktplan som F22 och F35.

Den ryska S400 var inledningsvis begränsad i sin förmåga att fånga upp smygande Storm Shadow-missiler – och några tidiga misslyckanden ledde till en perfekt storm av kacklande nedvärderingar av rysk teknik.

Så ryssarna anpassade sig. Och uppdaterade S400. Nu hanterar S400 Storm Shadow-missiler utan problem – kryssningsmissiler eller ej – smygande eller ej.

Du kan förvänta dig att iranierna har dragit nytta av dessa framsteg och införlivat dem i S300 och Bavar 373.

Video

Naturligtvis, oavsett vilket AD-system som används, behöver du anti-stealth-radar. Och Kina har en ny generation av anti-stealth-teknik.

Video

Kina är enligt uppgift angeläget om att testa dessa nya system och marknadsföra dem. Pakistan har redan tecknat avtal för den nyaste YL-C8E.

Det är väldigt nytt, så under tiden kommer Iran att använda ryska radarsystem. Men i november?

THAAD är meningslöst. Och Stealth är det också.

Föregående artikelBRICS: epilog till en värld, prolog till en annan
Nästa artikel”Den judiska staten kommer att sträcka sig från Jerusalem till Damaskus”: Israels finansminister
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Hej
    Tänkvärt om luftförsvar och köp av Patriotsystem m.m.
    Ni ser av artikeln att utvecklingen går fort och vad betyder det?
    1. Köp av gamla system som t.ex. Patriot är bortkastade pengar. Medel och motmedel utvecklas i rasande fart.
    2. Vi borde för vår överlevnad investera i FRED! Enligt Julian Assange, CEO PhD colonel Douglas Macgregor med flera har de flesta krig startats och drivits baserade på LÖGNER.
    Det är alltså inte så att sanningen är krigets första offer för sanningen har offrats långt innan kriget!
    Vi måste därför ha ett försvar mot lögner och det är inte censur. Att massmedia så unisont i hela västvärlden har spridit och sprider samma ”narrativ” är verkligen oroande och samtidigt ser vi mer och mer censur. Det är recept för katastrof.
    Mvh
    Svante Lejon Officerare nationalekonom m.m
    Visa citerad text

  2. Som så mycket annat som göras av USAs privatägda militärindustriella komplex är THAAD en överreklamerad
    och DYRT SKROT.

    ”THAAD är ”essentially a large bullet that is supposed to strike an in-bound missile and break it up. It is a kinetic weapon, i.e., it does not explode.” Mycket väsen för ingenting med andra ord. 😜

    https://sonar21.com/thaad-aint-so-good/

  3. ”Ju längre västvärlden väntar, desto starkare blir Iran”

    Här är det endast ett land som är identifierat, dvs Iran, medan de riktiga krigskulturstaterna, dvs USA och Israel görs till odefinierbara stater under termen ”västvärlden”

    Proportionsskevheten är propagandans kännetecken och så uppenbar att vidare läsning är onödig.

  4. Ju längre västvärlden väntar, desto nervösare blir vasallerna.
    Ju längre världen tror att väst väntar, desto slugare blir hegemonen.
    Västvärlden har aldrig väntat, den – mig veterligen – har alltid varit aktiv.

  5. Iran är redan tillräckligt starka, därav det isrhellska myggbettet från igår. De patetiska barnmassmördande af usrhell vågar helt enkelt inte mer.

    Perserna däremot kommer vara smarta o inte göra något (de vet att ashkenazerna aldrig känner sig belåtna förrän de fått sista ordet…ett av många signum på psykopati, dock inte tillräckligt för ensamt ställa någon diagnos på dårarna. Men som sagt, finns många andra tecken), och så överlämnar Iran därmed bollen till tosingarna fr telatvi/washington/’city’

  6. Thaad måste avfyra två mot varje mål för att deras värdelösa system ska fungera, så om Iran avfyrar 25 o thaad har ’turen att ta 24, så är det ändå 13 som kommer träffa. Lockheed utvecklade galenskapen för galet mycket av ovetandes amerikanska skatteinbetalares räntepengar rakt ned i r/r,s kassakista. Utan federal reserve, inga krig

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here