Olika uppfattningar om Hamasledarens död. Vad tycker Du?

0
33
Yahya Sinwar. Bild hos Scott Ritter.

Lägrens barn

 

av Scott Ritter 18 oktober
https://scottritter.substack.com/p/children-of-the-camps?utm_source=post-email-title&publication_id=6892&post_id=150418463&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Scott Ritter

 

Yahya Sinwar dödades stridande mot israeliska soldater i ruinerna av Gaza. Hans död kommer att tjäna som inspiration för palestinier i många år framöver. Om det ska finnas ett fritt och oberoende Palestina, kommer det att vara på grund av det offer som Yahya Sinwar gjorde för dess skapelse. Han är Palestinas sanna fader.

Han var ett barn av lägren, född i fångenskap i flyktinglägret Gazan Khan Younis, son till palestinska medborgare i Majdal ’Asqalan (nuvarande Ashkelon) som tvångsdrivits från sina hem av israeliska styrkor 1948 i vad som hänvisas till som Nakba, eller katastrof.

Han var en av de första som gick med i Hamas när det bröt sig loss från den palestinska grenen av Muslimska brödraskapet, 1987, och grundade Majd, eller säkerhetstjänster för Hamas, som han ledde. Från början insåg han att rensningen av Hamas och den palestinska befolkningen från israeliska agenter var en högsta prioritet, en förutsättning för framgång. När han arresterades av israelerna och dömdes till fyra livstidsstraff för sin inblandning i bortförandet och efterföljande dödsfall av två israeliska soldater, erkände han öppet att ha dödat 12 israeliska uppgiftslämnare.

I fängelset framträdde han som ledare för Hamas, organiserade fångarna bakom galler och samordnade med Hamas-ledare i Gaza. Han studerade hebreiska och det israeliska folket och nationen och fångade sina upplevelser i en ”roman”, The Thorn and the Carnation, som han noterade var fiktiv trots att varje incident som beskrivs var sann.

Bild

Yahya Sinwars bok, The Thorn and the Carnation

Han släpptes från fängelset 2011, en del av ett fångutbyte som premiärminister Benjamin Netanyahu gick med på.

Han steg snabbt i graderna i Hamas, förde samman sina politiska och militära grenar i harmoni och arbetade för att införliva Hamas i den så kallade ”motståndsaxeln”, ledd av Iran, och som inkluderade Hizbollah (Libanon) och Ansarullah (Jemen) .

Han gifte sig kort efter att ha släppts från fängelset, och hans fru, som har en magisterexamen i teologi från Islamic University of Gaza, välsignade honom med tre barn, inklusive en äldsta son, Ibrahim, från vilken han tog sin hedersbetygelse, Aby Ibrahim ( ”Ibrahims fader”).

Han svor att hans avkomma inte skulle dömas till att tillbringa sina liv som barn i lägren.

För detta ändamål hjälpte han till att planera och genomföra attacken mot Israel den 7 oktober 2023.

Video

Scott kommer att diskutera den här artikeln och svara på publikens frågor om Ep. 204 av Fråga inspektören.

Attacken resulterade i mer än 1 200 israeliska dödsfall, varav mer än en tredjedel var soldater, och av resten dödades mer än hälften av israeliska styrkor som en del av ”Hannibal-direktivet”, där den israeliska försvarsstyrkan har till uppgift att döda varje israelisk tillfångatagen för att förhindra att efterföljande politiska påtryckningar utövas på den israeliska ledningen för den typ av fångväxling som hade lett till hans frigivning.

Han hade ägnat en livstid åt att studera israelerna, och han kände dem som sin egen hand.

Han visste att han, genom att förödmjuka den israeliska militären och säkerhetsstyrkorna, genom att ta hundratals israeler till fångar, att han skulle tvinga den israeliska nationen att kasta av sig det tunna skalet av artighet och mänsklighet som den bar som en mantel för att lura världen, och istället tvinga israelerna att visa för världen sanningen om vilka de verkligen var – en nation som trodde att de stod över alla andra i världen, vars självutnämnda status som ”Guds utvalda folk” tillät dem att härska över de ”människodjur” som inte delade deras tro, våldta, mörda och råna efter behag utan rädsla för konsekvenser.

Han visste att Israel till fullo skulle genomföra sin grymma Dahiya-doktrin (se här, ö.a.) om kollektiv bestraffning, och mörda tiotusentals palestinier på grund av deras kollektiva ilska över att ha blivit förödmjukat av Hamas.

Bild

Israels förstörelse av Gaza

Han förstod den israeliska psykologin och förutspådde att de inte bara skulle anpassa ett artificiell intelligens-baserat målsökarverktyg, känt som ”Lavender” (se här, ö.a.), som de skulle använda för att rättfärdiga bombningarna av civila stadsdelar för att döda lägre Hamas-tjänstemän och deras familjer, utan att israelerna också skulle uppmuntras att skryta om det och avslöja sina brott för världen.

Han visste att Operation Al Aqsa-floden – namnet på attacken mot Israel den 7 oktober 2023 – skulle sätta igång händelser som inte bara skulle leda till Israels förminskande, utan till framväxten av ett palestinskt hemland.

Han visste att han var dödsmärkt och höll ofta offentliga tal i Gaza, varefter han tillkännagav för pressen att han gick hem och öppet utmanade Israel att döda honom.

Hans död var en högsta prioritet för Israel under dagarna, veckorna och månaderna efter den 7 oktober 2023. Israelerna försökte förminska honom som ledare och spred rapporter som utmålade honom som en miljardär som berikade sig själv på bekostnad av det palestinska folkets elände, och en fegis som gömde sig under marken, omgiven av sin familj och israeliska gisslan som han använde som mänskliga sköldar.

Slutligen dog han i händerna på israelerna.

Men han dog inte i en tunnel.

Han dog inte omgiven av mänskliga sköldar.

Han dog stridande, i ledning av Hamas-krigare på gatorna i Gaza.

Bild

Israeliska drönarebilder av Yahya Sinwar ögonblick före hans död.

 

Det var ett oavsiktligt möte, där israeliska styrkor, som undersökte ruinerna av Gaza, fick kontakt med flera Hamas-krigare.

I eldstriden som följde sköt israeliska stridsvagnar in i byggnaden där kämparna hade placerat sig. Fyra av Hamas-krigarna dödades. När israeliska soldater försökte ta sig in i byggnaden drevs de bort av handgranater som kastades av den enda överlevande, som var svårt sårad. Israeliskt infanteri, med hjälp av pansarvärnsmissiler, sköt in i byggnaden och skadade allvarligt den överlevande Hamas-krigaren. En drönare flögs in i strukturen och avslöjade en trotsig figur som satt i en stol och stirrade på kameran. Ena armen hade blåst av krigaren och hans ben var svårt skadade. Med sin kvarvarande arm plockade krigaren upp en träbit och kastade den mot drönaren.

Beväpnade med vetskapen om var den sårade Hamas-krigaren befann sig sköt israelerna återigen mot byggnaden och dödade honom.

Han hette Yahya Sinwar.

Han dog en hjältes död.

Medsan han ledde sina män i strid mot inkräktaren.

 

Så att hans barn, och barnen till andra ”lägrets barn” som han själv, en dag skulle känna frihet.

Bild

Yahya Sinwar (höger), håller sin son Ibrahim i famnen och står bredvid Ismail Haniyeh (vänster)

Yahya Sinwar har nu förevigats som en martyr i den mest rättfärdiga sak man kan tänka sig – födelsen av en nation som försöker befria sitt folk från en grym och orättvis ockupation.

Under loppet av de kommande dagarna kommer Israel och USA att försöka använda Yahya Sinwars död i propagandasyfte genom att vädja till det palestinska folket att förkasta hans öde genom att överlämna sig till den israeliska dominansen och ockupationens tyranni.

Vad politikerna i Tel Aviv och Washington DC inte förstår är att det palestinska folket redan har anammat Yahya Sinwars öde som sitt eget, att de välkomnar martyrskap om det betyder att deras barn kommer att leva fria som medborgare i en oberoende palestinsk stat .

Han var ett barn av lägren.

Han föddes i lägren.

Uppfostrad och närd av lägren.

Och han dog när han försvarade lägren från den israeliska ockupanten.

Så att det aldrig mer skulle finnas generationer av palestinier vars liv definierades av lägrens fängelse.

__________________________________________

LEDARKRÖNIKA I KRISTIANSTADSBLADET

Ledaren

Sofia Nerbrand

Därför måste Hamas föraktas och förgöras

18 oktober

Den islamistiska terrororganisationen hyllar död, jihad och underkastelse.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen.Kristianstadsbladets politiska etikett är liberal.

Öppna bild i helskärmsläge

Varför är det så viktigt att Hamasledaren Yahya Sinwar är eliminerad? Jo han var arkitekten bakom de fasansfulla övergreppen i Israel den 7 oktober förra året. Han var också ett hinder för vapenvila och återlämnande av gisslan i Gaza.

Sinwar var synnerligen brutal och grym – även mot palestinier. Han kallades ”slaktaren från Khan Younis” efter att med fanatikerns glädje mörda mängder av personer som inte följde honom och den islamistiska läran. Terrorforskaren Magnus Ranstorp porträtterar Yahya Sinwar väl i sin nya bok ”Hamas: Terror inifrån” (Mondial).

Hamas springer ur Muslimska brödraskapet, och är en nationalistisk, religiös och ideologisk rörelse. De vill utplåna Israel, införa sharia och fördriva alla om inte följer deras regler och rättesnören. Se hur den iranska regimen hänger homosexuella och oppositionella i lyftkranar – och pryglar kvinnor som inte bär slöja.

Hamas är inte bara en terrororganisation som skändar och slaktar oliktänkande – organisationens grundläggande värderingar och mål är också förfärliga. Hamas vill upprätthålla en totalitär diktatur – motsatsen till liberal demokrati och pluralism. Se bara hur den förstört livet för ett par miljoner människor i Gaza. Istället för att bygga välstånd och välfärd för folket har den grävt tunnlar och införskaffat vapen, sedan maktövertagandet 2007.

Hamas får därför aldrig komma tillbaka till makten i Gaza. Det är en terrorsekt vars huvudmål är att fördriva alla judar från floden till havet. Inte att skapa ett gott liv för palestinierna.

Hamas är en terrorsekt vars huvudmål är att fördriva alla judar från floden till havet. Inte att skapa ett gott liv för palestinierna.

Nu kan förhoppningsvis palestinierna i Gaza åtminstone våga drömma om ett öppnare samhälle. Såvida de inte har blivit förbittrade av kriget och förgiftade av antisemitism och därför ger sitt stöd till Hamas, såsom de gjorde i valet 2006 då Israel lämnade Gazaremsan.

Kriget i Mellanöstern är dock långt ifrån över, kanske ser vi bara början av mer än ett decennielångt krig mellan Israel/Väst och Iran/Hizbollah/Hamas/Huthirebellerna. Detta spiller också över på våra gator.

Frågan är därför hur många som stödjer Hamas och Hizbollah i Sverige. I sociala medier ger många människor tyvärr sitt stöd till alltifrån 7 oktober-pogromen till tomatkastande mot utrikesministern i riksdagen.

Regeringen ämnar låta kartlägga invandrares syn på kvinnors, barns och HBTQ-personers rättigheter. Det är välkommet. En liberal demokrati behöver skydda sig mot extrema grupper som vill kasta den över ända.

Hamas, och dess följarskara, måste bekämpas. Antidemokratiska värderingar och våldsamma aktioner har ingen plats här.

Sofia Nerbrand

Föregående artikelIsrael och Väst: Det handlar om ekonomin!
Nästa artikelPlanerad nedväxt: Ekosocialism och hållbar mänsklig utveckling
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here