Moldaver vill inte ha EU, men EU tvingar sig på ändå

10
87

På kartan [som visas i bilden ovan] är de regioner i Moldavien som röstade för eu-integration markerade med blått och de som röstade emot med rött.

En artikel av ISMAEL – håller bedömningen? Översättningar Rolf Nilsson

https://geopolitiq.substack.com/p/ukraine-is-the-north-korean-contingent?utm_source=post-email-title&publication_id=2232768&post_id=150480583&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Det står alltså klart att moldaverna med stor majoritet röstade nej till EU. Så varför vann ”ja”-rösterna ändå? Det som gjorde skillnaden var rösterna från utlandet (som vi antar har fyllts på med flera förfalskade valsedlar), som i sista stund ändrade resultatet av rösträkningen, vilket ledde till ett mycket knappt resultat på 50,5 % mot 49,5 %.

Moldavien har en befolkning på mellan 2,5 och 3 miljoner (beroende på uppskattningar och folkräkningar), men det finns minst en halv miljon moldaver som bor utomlands (vissa talar om 1 miljon).

De två länder som har flest moldaviska invandrare är Ryssland och Italien (!) [efter Rumänien och Ukraina, enligt Wikipedia], som har 170 000 respektive 140 000 moldaviska medborgare bosatta på sitt territorium.

Fördelningen av vallokaler utomlands har dock varit mycket ojämn. Med ett liknande antal moldaviska invandrare öppnades 60 vallokaler i Italien och endast 5 i Ryssland [2 faktiskt, enligt Maria Zakharova och andra källor. Jag är inte säker på var Nilo Vlas har fått denna siffra ifrån].

I andra EU-länder, med en mycket mindre moldavisk befolkning, öppnades ändå dussintals vallokaler, utöver möjligheten till poströstning som Ryssland nekade. Låt oss nu ställa oss en fråga: Är moldaver som bor i Europa eller de som bor i Ryssland mer proeuropeiska? Svaret är uppenbart.

Den moldaviska valkommissionen har, genom att begränsa antalet vallokaler i Ryssland och avsevärt öka antalet vallokaler i EU-länderna, gjort allt för att driva omröstningen i önskad riktning. Detta är uppenbart även utan att ta upp sannolika men knappast förfalskningar som inte kan bevisas.

Med tanke på detta är det förvånande att ja-sidan vann så knappt, vilket bevisar att de moldaver som bor i Moldavien inte vill ha europeisk integration och dess skadliga konsekvenser. Men andra har beslutat åt dem.

Bild Maria V. Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet.

Här är den engelska översättningen av det inlägg som Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, publicerade på sin Telegramkanal tidigare igår, där hon kommenterade resultatet av den första omgången i presidentvalet och den konstitutionella folkomröstningen i Moldavien (all formatering i original):

⚡️ Kommentar från den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet M.V.Zakharova om resultatet av den första omgången av presidentvalet och den konstitutionella folkomröstningen i Moldavien

Läs i sin helhet

Kommentar av den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet M.V. Zakharova om resultatet av den första omgången av presidentvalet och den konstitutionella folkomröstningen i Moldavien: 

.

Den 20 oktober hölls den första omgången av presidentvalet och den konstitutionella folkomröstningen om republikens anslutning till Europeiska unionen i Moldavien. Valkampanjen genomfördes av de moldaviska myndigheterna med antidemokratiska och totalitära metoder. Eftersom de moldaviska ledarna inte kunde konkurrera på lika villkor med politiska motståndare använde de i stor utsträckning administrativa resurser och genomförde förtryck mot oppositionspolitiker och oberoende massmedier.

Denna politik motiverades med behovet av att motverka det icke-existerande ”destruktiva inflytandet från Ryssland”. Vårt land anklagades utan grund för inblandning i Moldaviens inre angelägenheter och försök att påverka medborgarnas vilja i republiken.

❗️ Kulmen på den storskaliga antiryska kampanj som Chisinau släppte lös var beslutet att under långsökta förevändningar öppna endast två vallokaler i Ryssland, där det enligt olika uppskattningar bor mellan 300 000 och 500 000 moldaviska medborgare. Samtidigt organiserades omkring 200 vallokaler i USA och Västeuropa.

Allt detta skedde mot bakgrund av västvärldens uppenbara inblandning i valprocessen i Moldavien.

Politiker från EU:s medlemsländer har under sina många besök i Chisinau öppet propagerat för den nuvarande moldaviska ledningen och dess så kallade europeiska projekt.

Internationella övervakningsstrukturer och observatörer har ännu inte utvärderat omröstningen. Samtidigt har medierna redan rapporterat om många överträdelser och förfalskningar från myndigheternas sida och om organiserad ”transport” av väljare till vallokaler i västeuropeiska länder.

Inte ens observationsuppdraget från en så engagerad struktur som OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) kunde i sin interimsrapport och sina preliminära slutsatser förbli tyst om den obehagliga situationen under perioden före valet och under omröstningen.

På grundval av resultaten av rösträkningen i detta skede kan man dra slutsatsen att resultatet av omröstningen är en besvikelse för det moldaviska ledarskapet och deras västerländska sponsorer. Det projekt för att integrera landet i Europeiska unionen som de förespråkade fick inte något entydigt stöd.

Majoriteten av de medborgare som bor i själva republiken förkastade det. En liten marginal säkerställdes genom den maximala mobiliseringen av väljare som bor i Västeuropa och Nordamerika och den aldrig tidigare skådade begränsningen av röstningsmöjligheterna i Ryssland. Detsamma gäller fördelningen av rösterna som den sittande statschefen fick.

📉 Dynamiken i omröstningen i folkomröstningen väcker också uppmärksamhet. Efter att 42,5 procent av protokollen hade behandlats var det bara 44,07 procent av väljarna som stödde idén om att gå med i EU, medan 55,93 procent var emot.

När 71,25% av röstsedlarna hade behandlats kvarstod gapet: 44,68 procent för och 55,32 procent emot. Sedan började den snabbt – och oförklarligt för många i Moldavien – att krympa och efter att 99 procent av protokollen hade behandlats var resultatet 50,3 procent för och 49,7 procent emot.

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till att många moldaviska medborgare föredrog att inte delta i folkomröstningen och därmed vägrade att stödja det misskrediterade projektet med ett ”europeiskt Moldavien”.

Moldaverna ser vad som verkligen döljer sig bakom fasaden av idén om Moldaviens medlemskap i Europeiska unionen och förstår västs verkliga avsikter med deras land. Det slutliga målet är att förvandla republiken till ett russofobiskt Natobihang som berövas sin suveränitet, att radera moldavernas nationella identitet, deras språk, kultur och historia, att införa nyliberala värderingar som är främmande för det moldaviska samhället och att helt bryta banden med Ryssland. Moldaviens folk har sagt ”nej” till detta.

❗️❗️ För vår del respekterar vi alltid det val som moldaverna har gjort och vi är för att upprätthålla och utveckla banden med det vänliga moldaviska folket.

 

Utdrag från en artikel hos steigan.no: https://steigan.no/2024/10/syltynn-seier-for-eu-i-moldova/

”Under den nuvarande statschefen Maia Sandus mandatperiod har medborgare i grannlandet Rumänien blivit den absoluta majoriteten i Republiken Moldaviens statsförvaltning. Enligt tillgängliga källor har följande personer rumänskt medborgarskap:

statschef, parlamentets ordförande, premiärministern, utrikesministern, den stora majoriteten av ministrar och parlamentsledamöter i det styrande partiet,
de flesta statskontorschefer,  ledamöterna av författningsdomstolen, chefen för underrättelsetjänsten.

Saknar detta betydelse?

Föregående artikelSinwar: Krigare för fred
Nästa artikelKinas ”gemensamma framtid” (för mänskligheten)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

  1. Fast omröstningen gällde INTE om Moldova, som landet faktiskt heter sedan över 30 år tillbaka, skulle skriva in europeisk integration I SIN GRUNDLAG, inte om direkt medlemskap.

    Putinismen har ingenting att bidra med till den här typen av gränsregioner överhuvudtaget, eftersom det redan finns säkert 60-100 liknande utarmade gräns- och distansregioner i själva Ryska federationen.

    Jag tror av alla oss som har minsta erfarenhet av denna typ av mindre utsatta länder i Europa, så brukar viljan till att ingå i ett europeiskt solidariskt socialt, ekonomiskt och politiskt broderskap vara mycket stark.

    Någon nämnde, en svensk journalist, att dessa politiska val som hölls i Moldova i söndags var nog bland de smutsigaste och mest externpåverkade val som hållits i ett europeiskt land på detta nya århundrade.

    Moldova är ju speciellt utsatt eftersom landet har en region, en smal remsa öster om floden Dnestr(Nister), Trans-Nistrien som ockuperas av en kriminell kartell som brukar gå under namnet ”Sheriff”, som är ett av Europas tragiska huvudcentra för prostitution, organhandel, människohandel och annan smutsig humankriminalitet som landet Moldova måste få hjälp att lösa upp en gång för alla. Putinismen och den ryska högernationalistiska rörelsen har noll att bidra till att hjälpa moldavierna att få ett bättre liv. Den slutsatsen kan ju knappast motsägas av någon.

      • Det är två ’inte’ för mycket här, ett skall bort. Jag har uppfattat att det gäller grundlagen. Och sådant är tveksamt att grundlagsfästa (fast jag vet ju inte hur den exakta formuleringen ser ut). Antagligen är desperata moldaviska politiker ute efter EU-bidrag. Enligt Världsbankssiffror är Moldavien inte fattigast i Europa, men ligger nära botten. Vill stygga krafter sänka EU så blir Moldavien och rest-Ukraina EU-medlemmar med jättelika behov av bidrag, och då lär det mullra ännu mer mot EU i de stater som antas betala.

    • EU har väl ännu mindre att bidra med förutom då att hjälpa till med transiten av barnhandel och prostitution? ”Nuclears” Rysslandshat känner inga gränser och jag tror Moldavierna hellre vill ha Ryssland än det genomkorrumperade EU som bara suger ut alla de kan!

  2. Ur Omni:
    USA ökar militära investeringar i Moldavien
    Av Anders Clark
    Publicerad 30 mars 2014, 00:21

    USA lovar att spendera motsvarande 65 miljoner kronor för att stärka Moldaviens säkerhet. Det avslöjade USA:s Europa-representant Victoria Nuland under söndagen. Stödet utlovas i en tid då ryska trupprörelser längs landets västra gräns ökar och Moldavien precis skrivit under ett liknande avtal som startade dragkampen om Ukraina mellan Ryssland och EU .

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here