Vad har Israel uppnått under det senaste året?

1
52
Israel protester 1 september

Detta är en artikel av Arch Bungle på MoonofAlabama
Moon of Alabama, den 25 oktober 2024

En kommentar 25/10 nyligen av Arch Bungle har hyllats av flera kommentatorer. Den förtjänar, något redigerad, sin egen tråd.

Arch – kan du lägga upp din sammanfattande lista över det senaste året av misslyckanden (strategiska, etc) ?

Gärna (med några nya tillägg):

Låt oss ta en stenkall nykter sammanfattning, jag har sammanställt en lista över de 29 bästa prestationerna av Israel 2024:

  1. Israel har i stort sett förlorat territorium i norra delen av det ockuperade Palestina.
    Hizbollahs raketbeskjutning under de senaste elva månaderna har drivit bort bosättarna från norra delen av landet. Detta är sannolikt permanent. Israels bosättarbefolkning i Gazaremsan har också tunnats ut sedan attackerna den 7 oktober.

Dessutom avfolkas Israel av de pågående attackerna från Jemen, Irak, Iran och Libanon.

2. Houthierna har lagt ett kvävande grepp om Röda havet och all sjöfart i Röda havet.
Det finns inget sätt att bryta detta kvävande grepp. US Navy och alla andra västerländska flottor har försökt i nästan 12 månader och misslyckats totalt.

Försöken att genomföra attacker mot houthierna, inklusive massiva attacker mot kärninfrastrukturen i Hodeida, har gett NOLL resultat under en period på nästan ett år. Israelerna ska tackas för denna prestation.

Hizbollahs ordförande Nasrallah

3. Cementering av Hizbollah som den primära militära styrkan i Libanon:
Hizbollahs Radwan-styrkor har visat sig kapabla att skydda Libanons södra gränser mot Palestina. Alla försök av IDF och deras stödjande amerikanska specialstyrkor att ta kontroll över detta område och driva tillbaka Radwan-styrkorna har misslyckats.

  1. Hamas garanterade överlevnad: Hamas i Gazaremsan består efter nästan ett år. I flera månader har de visat förmåga att dagligen slå till mot IDF:s styrkor och förstöra IDF:s markutrustning och trupper. Detta är sant, även om det är stegvis i sin natur. Hamas kan fortfarande skjuta raketer mot Gazaremsan.Detta innebär att deras rakettillverkningsanläggningar fortfarande är funktionella. Hamas har visat prov på uthållighet och motståndskraft. Jämfört med Fatah på Västbanken har Hamas visat förmåga och vilja att förverkliga palestiniernas önskan om självbestämmande.På grund av Israels överdrivna svar på den 7 oktober har Fatah permanent ställts åt sidan. Hamas kommer för alltid att vara känt som det palestinska motståndets sanna ansikte utåt.5. Bekräftelsen av Hizbollahs motståndskraft: Trots att en (1) del av Hizbollahs ledarskap har eliminerats har Hizbollah återskapat sin ledarskapsstruktur. Dess högsta ledarskapsråd, Shura, är fortfarande intakt.Trots en tekniskt briljant infiltration av leveranskedjan för kommunikationsinfrastruktur av Israel (de exploderande personsökarna och mobilerna, ö.a.) och efter ett massivt flyganfall med sällan använda bunkerbustermissiler (som dödade Hassan Nasrallah, ö.a.), har Israel inte lyckats rubba Hizbollahs stridsförmåga eller ens moral.

 

  1. Hizbollah har för första gången i historien upprättat en buffertzon fri från israeler inom ”Israels” territorium (det ockuperade Palestina).

 

  1. De senaste och tidigare attackerna som IRGC utfört mot Tel Aviv visade att Iron Dome och ALLA Israels luftförsvarssystem misslyckats. Davids slinga. Arrow. Patriot. Dessutom visade det sig att luftförsvarssystemen i Israels satraper (Jordanien) också misslyckades. Vidare visade det sig att USN:s avlyssningssystem var otillräckliga.Detta har enorma konsekvenser för krigsspelet i en konflikt mellan USA och Iran. Det innebär att USA måste ta hänsyn till det faktum att oavsett vad man utsätter Iran för, kommer man inte att kunna skydda någon eller sig själv mot en samtidig iransk vedergällning.Dessutom måste USA nu erkänna att Iran har förmågan att förstöra dess hangarfartygsgrupper.Marin maktprojektion är därför inte längre till någon nytta i Persiska viken, Indiska oceanen, Röda havet, Omanbukten … Man måste nu räkna om alla sina tidigare anfallsplaner.

 

  1. Förstärkning av Hizbollahs positioner i södra Libanon: Trots de spektakulära och tragiska attacker som Israel har utfört mot Beirut är de väsentliga skadorna begränsade till civila kvarter och civila byar i söder. Det verkar som om mycket lite av Israels avsevärda lufteldkraft har skadat Hizbollah självt. Hizbollah är inte bara kvar där, utan skapandet av bråte och förstörelse har gett dem framtida skydd.Nettoeffekten av dessa attacker har varit att egga Hizbollahs krigare, driva på Hizbollahs rekrytering och få världsopinionen att bestämt vända sig mot Israel. Den globala miljön för israeler, sionister och sorgligt nog även icke-sionistiska judar har försämrats på grund av Netanyahus agerande i Beirut.På den andra sidan av ekvationen har IDF slösat bort stora mängder materiel på att döda civila och förstöra civil infrastruktur. Infrastruktur som inte har något att göra med det hot som Hizbollah utgör.Även om USA har ställt hela sin arsenal till Israels förfogande är dessa material långt ifrån oändliga och kommer snart att ta slut – eller bli så dyra att det börjar sätta ytterligare press på den amerikanska ekonomin och logistikkedjorna.
Protester i Irak 18 år efter kriget.
  1. USA:s pågående ockupation av Irak håller på att brista i sömmarna:
    Trots USA:s närvaro i Irak är det bevisligen omöjligt att utöva något inflytande på de irakiska motståndsrörelserna där, som avfyrar alltmer sofistikerade missil- och drönarattacker från irakiskt territorium mitt framför näsan på USA:s garnisoner.Dessutom har Israels beteende stimulerat anti-amerikansk aktivitet i Irak och kommer inom kort att resultera i en våldsam utkastning av amerikanska styrkor från landet, oavsett den nuvarande marionettregeringens försök att behålla den amerikanska närvaron. Det kan ta flera år att genomföra, men utdrivningen av amerikanska styrkor från Irak är i det närmaste säkerställd nu när hassidierna har visat att de har förmåga att använda betydande dödligt våld.

 

  1. Den syriska ockupationen håller på att brista i sömmarna: Attacker mot amerikanska baser i Syrien sker nu varje vecka. Motståndsrörelserna i Syrien har visat att de har förmågan att sätta amerikanska baser under konstant press. USA kommer inom kort att förlora sin bekväma åskådarplats på Conocos oljefält i Syrien och därmed kontrollen över kranen för de olika regeringsfientliga militanta rörelserna i regionen … och därmed kontrollen över Syrien. Turkiet och Ryssland har fått självförtroende att bomba IS och kurdiska ombud i Syrien.Kort sagt, Israels onödiga blodtörst har äventyrat USA:s pågående ockupation av hela Mellanöstern.

 

  1. Israel har destabiliserat Jordanien.
    Iran har pressat Jordanien (och andra) till att visa sina kort vid Mellanösterns pokerbord.Jordaniens regering har avslöjats som en helt kontrollerad satrap till Israel. Dess nationella intressen är helt underordnade Israel och USA och går före det jordanska folkets intressen.Detta är början på nedräkningen till slutet för kung Abdullah av Jordaniens regim och hans administration.

    al-Sisi
    By Erin A. Kirk-Cuomo – https://www.flickr.com/photos/secdef/8678674334/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30858460.

 

  1. Israel har sått frön till destabilisering i Egypten.
    Iran har pressat Jordanien och Egypten att visa sina kort vid pokerbordet i Mellanöstern. Egypten har avslöjats som en fullständig satrap för USA och Israel, helt underordnad den sionistiska enhetens behov. Varje egyptier med varma minnen av Gamal Abdel Nasser skulle förmodligen gråta vid det här laget.Det enda som hindrar den egyptiska befolkningen från att störta sin regering just nu är den egyptiska militären. Så kommer det tyvärr att förbli tills den rätta katalysatorn kommer för att tända revolutionens gnista …Nettoresultatet av alla dessa ökande påfrestningar i Egypten är dock att sympatierna för det palestinska folket ökar, vilket öppnar upp smugglingslinjer till Gaza.

  1. Uppfattningen om västvärldens moraliska och civilisatoriska överlägsenhet har fullständigt krossats.
    Det faktum att den västerländska kolonialismen lever och frodas och att den västerländska civilisationen är moraliskt bankrutt har tydliggjorts för det globala syd.Denna moraliska bankrutt har manifesterats för det första på regeringsnivå och för det andra hos apatiska befolkningar som stödjer sina regeringars handlingar.Resultatet av detta är att det globala syd nu kan använda diplomatin som ett vapen i alla forum med västmakterna.Förr i tiden inleddes varje diplomatisk diskussion mellan västmakterna och icke-västliga länder med att dessa länder blev utskällda och förödmjukade på grund av sina brott mot de mänskliga rättigheterna.I dag inleds varje diplomatiskt samtal mellan västvärlden och ett land i den globala södern med att västvärldens moraliska överhöghet ifrågasätts. Den senaste BRICS-konferensen i Kazan understryker detta.

  1. Neutralisering av västliga sanktioner som vapen:
    Israels agerande, som utlöste Irans, Jemens och Hizbollahs agerande, har visat att västvärldens sanktioner mot motståndsrörelsen i Mellanöstern har varit värdelösa när det gäller att stoppa dessa makters teknologiska och militära framsteg.Dessutom har dessa sanktioner bidragit till att driva Mellanöstern in i BRICS handelssfär och bort från G7:s handelssfär. Det är en självsanering av de västerländska ekonomierna som utförs av USA på uppdrag av dess garnison i det ockuperade Palestina.I slutändan slog dessa sanktioner tillbaka på ett spektakulärt sätt och resulterade i en global sanktion och blockad av västerländsk sjöfart genom Röda havet och konfiskering av oljetankers i Persiska viken.

 

  1. Äventyrande av integriteten i västvärldens leveranskedjor. Ifrågasättande av västvärldens leveranskedjor för mobila enheter (dvs. Förtroendet för mibiler och personsökare efter Israels manipulering av dem i Libanon mot Hizbollah, ö.a.) , som bara kunde ha skett genom samarbete mellan flera väststater, inklusive samverkan mellan parter i Taiwan (utanför Pekings kontroll) och Hongkong (löst kontrollerat av Peking), har resulterat i fullständigt förlorat förtroende för västvärldens telekommunikationsutrustning och varnat Peking och Moskva för potentiella äventyrande av standarden i deras egna leveranskedjor.Medan konsekvenserna av detta fortfarande håller på att utvecklas ifrågasätts nu den framtida framgången för västvärldens export och Israels plats i leveranskedjorna.Kina är nu, i ännu högre grad än tidigare, inte bara ”volymleverantör” utan också ”förtroendeleverantör”.
FN omröstning om Palestina juni 2024. Bild på FN:s website.
  1. På grund av Israels agerande har USA avslöjats för sitt folk och för FN (FN:s säkerhetsråd, FN:s generalförsamling) som helt under kontroll av den sionistiska lobbyn.
    Det är inte längre en folkets regering av folket (om det någonsin har varit det!). Tidigare misstänkte man att Israel hade ett visst inflytande över den amerikanska utrikes- och inrikespolitiken, men nu är det säkert att Israel helt och hållet kontrollerar den amerikanska utrikespolitiken. Frågan om vilken del av hunden som är svansen och vilken som är hunden har blivit meningslös – allt är ”hund”.Dessutom har denna kompromiss med staten, undergrävandet av västliga regeringar för den sionistiska lobbyns syften, upprepats för andra västliga regeringar som Tyskland, Frankrike och Storbritannien.Vi har just bevittnat förstörelsen av ”Pax” Americana och dess ersättning av ”Pax” Judaica. Sheikh Imran Hosseins (se här, ö.a.) förutsägelse har således uppfyllts.

  1. Bra gjort på folkmordsfronten!
    Israel har kommit ganska långt i sitt folkmord på den palestinska befolkningen i Gaza under de senaste 12 månaderna. Avfolkningen av Gazaremsan är på god väg med hjälp av sjukdomar, svält mer än missiler och bomber.För detta kommer det att finnas ett pris att betala i historiens ögon, för sionisterna om Israel har gett ursäkten (inte rättfärdigandet) för någon driftig tyrann att begå framtida förföljelser och folkmord mot judarna – och andra.
  2. Den israeliska ekonomin förstörs på flera sätt under överskådlig framtid.
    MNC (multinationella företag, ö.a) med kontor i Israel har påverkats negativt. De drabbade företagen är allt från enskilda företag som inte längre kan bedriva verksamhet i Israel på grund av instabilitet och förlust av arbetskraft, till större företag vars etiska efterlevnadsåtgärder kräver att de kopplar bort sig från Israel.Påverkan sträcker sig även till företag som inte kan tolerera störningarna i energiinfrastruktur och logistikledningar.
Jemen militärparad
  1. Nya, ihållande hot som inte kan avhjälpas av västvärlden har skapats.
    Houthierna och de irakiska Hashds är ett exempel på detta. Det finns inget slut i sikte här. Dessa aktörer kommer att finnas kvar i åratal, hota Israels livskraft som en ”fredlig plats för judarna” och förvandla landet till bara ytterligare en amerikansk garnison i Levanten.

 

  1. Försämrad israelisk gas- och oljeinfrastruktur i Medelhavet.
    De senaste anfallen har inte bara förstört några av Israels gasplattformar i Medelhavet utan också visat att Iran har förmågan att utplåna Israels energiinfrastruktur. Israel måste nu göra en ny bedömning av säkerheten i sin energiförsörjning. Alla kunder till Israels gas- och oljeproduktion kommer att behöva räkna om sina energisäkerhetsekvationer.

 

  1. kerställd kontinuitet i motståndsrörelsen.
    Den ytterligare radikaliseringen av Hizbollah genom avlägsnandet av det konservativa äldre ledarskapet har lett till att yngre, mer aggressiva och mindre återhållsamma befälhavare har tagit ledningen. Dessutom har de kvarvarande äldre ledarna i Shura-rådet smärtsamt påmints om att det inte går att förhandla med israelerna och amerikanerna och att den enda utvägen är att slåss.Mordet på nationalhjältar som Hassan Nasrallah har med stor sannolikhet eggat och medvetandegjort Libanons ungdomar.På liknande sätt har nästa generation av Hamas- och Al Qassam-krigare, som nu fortfarande är barn, skapats i lägren i Gaza, på Västbanken, i Ein Al Hilwe och andra libanesiska palestinska läger och i de palestinska flyktinglägren i Jordanien och Syrien.Detta är det främsta skälet till den amerikanska och israeliska mordkampanjen mot palestinska barn och spädbarn.
  2. En distraktion för USA och det västerländska imperiet:
    I slutändan har debaclet i det ockuperade Palestina, som skapats och upprätthållits av Benjamin Netanyahu, inneburit ett stort slöseri med amerikanska resurser.Det är en distraktion från att konfrontera större och mer hotfulla motståndare som Kina och Ryssland.Ju mer kognitiv energi, finansiella resurser och politiskt kapital som USA har bundit upp i Mellanösternkonflikten, desto mindre blir det över för att möta den allvarliga utvecklingen på Rysslands och Kinas fronter.BRI, till exempel, fortsätter i oförminskad takt. Den kinesiska och ryska rymd- och marinutvecklingen går framåt med stormsteg. Den kinesiska chiptillverkningen har nått 7 nm-skalan och 4 nm testas.Utvecklingen av hypersoniska missiler i Ryssland och Kina har sprungit ifrån den amerikanska utvecklingen med stormsteg.

    Kina har uppnått en implementering av 6g Transmission Network. Kina driver den största rymdstation som mänskligheten någonsin har satt upp.

United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
  1. FN har avslöjats som en impotent och i själva verket skadlig organisation:
    Israel har genom sitt eget beteende i FN avslöjat hela organisationen, från ICC, ICJ, UNSC, UNGA och till och med organisationer som UNRWA, som fullständigt impotent för alla uppgifter som inte stöder västmakternas intressen. Detta har varit uppenbart sedan OPCW bildades för några år sedan, men det har avslöjats på alla nivåer inom FN och upprepade gånger hamrats in av de israeliska representanterna i FN.Ingen kan längre ignorera det, ingen annan än de som drar nytta av bedrägeriet.

 

  1. Det blöder: Sårbarheten hos Israel, dess ekonomi, dess militär och dess allierade har avslöjats av icke-statliga aktörer som nu har visat att de kan hålla denna så kallade regionala ”supermakt” blödande under ett år i sträck trots att de är kraftigt underförsörjda, underlägsna i vapen och i antal.Om andra arabländer vid något tillfälle skulle besluta att Israel inte längre tjänar deras syften i Mellanöstern, har de sett bevisen för att Israel inte är oövervinneligt, utan tvärtom anmärkningsvärt sårbart.

 

  1. En försvagning av den libanesiska, irakiska, syriska och jemenitiska staten är en förstärkning av Hizbollah och Houthi-rörelsen:
    Israel har genom att slå sönder den libanesiska och jemenitiska civila regeringen och suveräniteten skapat en miljö där staten aldrig kommer att kunna inneha ett våldsmonopol.Hela Libanon, Irak, Syrien och Jemen kommer därför att förbli fritt och öppet för Hizbollah och Ansarallah att verka utan statliga begränsningar. Även om denna ”frihet” är kaosets frihet.

 

  1. Det kan skrämmas till förlamning:
    Israels fördröjda svar på Irans senaste hypersoniska attack har varit okarakteristiskt. Det visar att enbart våldsanvändning är tillräckligt för att paralysera inte bara den israeliska ockupationsmaktens statsapparat utan även det angloamerikanska imperiet i stort, som i sin tur verkar vara rädd för att hämnas direkt på Iran.
Från ICJ
  1. Världen noterar detta.
    För kanske första gången i historien har anklagelser om krigsförbrytelser som leder till faktiska arresteringsorder utfärdats mot israeliska individer (av ICJ). Ja, med stor motvilja, men det tyder på att även det sionistdominerade väst börjar spricka under trycket av sina egna motsägelser. Dessa motsägelser kommer bara att utvidgas ytterligare …

 

  1. Markinvasionen i Libanon är ett fullständigt misslyckande och IDF:s makt misskrediteras:
    Det är uppenbart att IDF:s markinvasion i Libanon är ett misslyckande jämfört med Israels tidigare invasion och ockupation av Beirut. I en tid då IDF/IOF (D står för defense, O för ockupation, ö.a.). borde ha förbättrad militär teknik och utbildning, med fullt stöd från väst, har dess prestationer på marken bara varit en bråkdel av vad den en gång kunde uppvisa.Även om IDF/IOF någonsin lyckas ta sig till Beirut kommer de att anlända dit som en blåslagen och misshandlad rest av sig själva. Då kommer det verkliga kriget att börja …

 

  1. IDF/IOF och den s.k. ”staten” Israel har avslöjats som ett helt beroende och odelbart organ för det amerikanska imperiet:
    Det fullständiga beroendet av massiva lufttransporter av amerikanska vapen, THAAD, amerikansk politisk inblandning i FN och andra arenor har avslöjat Israel som ingenting utan en livsuppehållande infrastruktur som tillhandahålls av amerikanerna.Bilden av Israel som en livskraftig framtida stat för judarna har därmed fullständigt krossats. Det kan inte existera för tillfället eller någonsin utan Uncle Sam bakom sig. När imperiet faller faller Israel med det. Israels fiender (och allierade) kommer att notera detta och planera därefter.

 

Hur kommer alla dessa ”känsliga initiala förhållanden” – dessa ”prestationer” – att kombineras under de kommande 6-12 månaderna för att skapa större oavsiktliga effekter?

Det är upp till var och en att gissa, men bilden ser inte bra ut för Israel, oavsett hur det ser ut för resten av Levanten.

 

 

Föregående artikelVilka stater deklarerar stöd till försvar för FN-stadgan mot ”regelbaserad internationell ordning”? Varför?
Nästa artikelIsrael förlorar igen Lögner staplade ovanpå lögner.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. ”nu är det säkert att Israel helt och hållet kontrollerar den amerikanska utrikespolitiken.”
    Nej Israels Lobby är ett verktyg som anglosaxerna behöver för att driva på den utveckling de vill ha men det är en bekväm arbetsfördelning att låta det se ut som om det är någon annan.
    Förutsättningen för att den parten ställer upp på den arbetsfördelningen är att de kan vara säkra på att det ger dem fördelar.
    Det innebär att det logiskt sammanhänger med att de måste uppfattas som värstingen i sammanhanget i världens ögon.
    Och amerikanska politiker får sitt önskade tillskott i kassan.
    En bonus de är vana vid och antagligen ser som en yrkesförmån?
    Eftersom de godkänner vad vapenindustrin önskar kan man ju också undra över pengarnas verkliga ursprung.
    Eliterna behöver aldrig redovisa vilka omflyttningar av finansiella resurser som försigår. Överklassen har sekretess genom trustlagstiftning så hur vet man egentligen vad nettoöverföringarna har för källor?
    Utåt heter det beträffande politikerna att de kanske egentligen inte vill föra den nu aktuella politiken med folkmord på araber.
    Tro’t den som vill.
    Den kristna sionistiska lobbyn skapades 1891 30 år före den judiska zionistiska lobbyn. Dess grundare introducerade Teodor Herzl till sionismen på 1880 talet när Herzl ännu var assimileringsanhängare.
    Det har varit de anglosaxiska anglikanerna och evangelikerna som drivit projektet långt innan de lyckades fösa in judarna i det.
    Arch Bungle tillhör de många anglosaxiska gräsrötter som vill tro att det är en enkel manikeisk mekanism och att hans egen sida inte är fullt så dåliga….
    …Som deras sida faktiskt är genom sitt ständiga hyckleri och systematiska undertryckande av historiska fakta.
    Det finns förmodligen en del anglosaxer som är mer objektiva men Arch är nog ganska typisk bland dem som är pålästa i de dagliga skeendena.
    Det betyder att hans överblick har intresse oavsett hans tolkningar

    Men frågan är om situationen är så hoppfull som han skriver.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here