Pro-EU-vandaler i Tiblisi.
Artikel av Thomas Fazi 2 november i Unherd
Mat. Kyrkor. Chacha . Detta är vad Georgien länge varit känt för. Men nu är detta urgamla land, flankerat av berg och hav i hjärtat av Kaukasus, slagfältet för ett nytt inte så kallt krig. På grund av sitt strategiska läge – det delar en stor gräns med Ryssland i norr – har landet hamnat i det geopolitiska maktspelet mellan väst och Ryssland.
Och precis som Euromaidan-upproret i Ukraina för tio år sedan har Georgiens inrikespolitik i Nato-kretsar målats upp som en existentiell kamp. På ena sidan har Georgia’s Dream, det förment pro-ryska styrande partiet, suttit vid makten sedan 2012. På den andra sitter oppositionen, förklarad pro-västlig och pro-EU.
Inte konstigt att förra veckans parlamentsval har blivit en global händelse. Som förutspått av opinionsmätningarna, vann Georgian Dream med bred marginal och säkrade över 53 % av rösterna. De fyra stora oppositionskoalitionerna klarade tillsammans mindre än 40%. Det finns ingen anledning att tro att omröstningen var falsk: trots att de väckt viss oro över väljarnas tryck, partisk mediebevakning och en miljö av politisk polarisering, fann oberoende observatörer inga bevis på valfusk, än mindre rysk inblandning.
Ändå passar det inte den geopolitiska stämningen. Desperata efter att äntligen stänga ute Ryssland från sitt nära utland, verkar det inte finnas någon linje som västerländska politiker och deras allierade i Georgien är ovilliga att korsa för att uppnå sina geopolitiska mål – inklusive att ignorera grundläggande liberala principer och till och med att störta folkets vilja. Tillsammans med olycksbådande liknande rörelser över Svarta havet i Moldavien, under tiden, och Tbilisi kanske inte är den sista huvudstaden som drabbas.
Även om Georgiens val nästan säkert var fria och rättvisa, har oppositionen vägrat att acceptera nederlag. De har anklagat regeringen för att ”stjäla” valet som en del av en ”rysk specialoperation”. På måndagen samlades tusentals EU-vänliga demonstranter utanför det georgiska parlamentet. Oppositionen å sin sida kan räkna med en mäktig allierad i den georgiska staten: landets ihärdiga västvänliga president Salome Zourabichvili.
Hon är född i Paris och har arbetat större delen av sitt liv som fransk diplomat, bland annat som landets ambassadör i Georgien. Trots att han först blev georgisk medborgare 2004 var Zourabichvili fortfarande övertygad om att segern tillhörde oppositionen. ”Jag accepterar inte det här valet”, sa hon. ”Det kan inte accepteras, att acceptera det skulle vara att acceptera Ryssland i detta land, acceptans av Georgiens underordning till Ryssland”. Ännu mer anmärkningsvärt, Zourabichvili hävdade att det inte spelade någon roll om rysk inblandning faktiskt kunde bevisas eller inte. Det som var viktigt, sa hon, var ”vad den georgiska befolkningen vet, känner och ser.”
Om rollerna byttes om skulle västerländska regeringar med rätta skratta åt sådana påståenden som grundlösa. Istället upprepar de hennes påståenden: Joe Biden uttryckte ”larm” vid valet, medan Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, och Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet, båda har krävt en utredning av påstådda oegentligheter.
Höga parlamentariker över kvarteret har gjort liknande uttalanden. De har hävdat att ”dessa val varken var fria eller rättvisa”, hävdat att ”EU inte kan erkänna resultatet” och efterlyser ”personliga sanktioner” mot regeringstjänstemän. De visade en nollsummementalitet, typisk för detta nya kalla kriget, och lade till ”det här valet handlade om Europa eller isolering, demokrati eller auktoritarism, frihet eller förryskning”, vilket antydde att Georgien var på väg åt fel håll. Boris Johnson har å sin sida föreslagit att den georgiska demokratin ”stals av Putins marionettregering i Tbilisi”.
Det är svårt att överskatta hur oansvariga dessa påståenden är. När allt kommer omkring, tänk på vad som hände förra gången västerländska regeringar tvingade ett land geografiskt, politiskt och kulturellt delat mellan Ryssland och västvärlden att göra ett binärt civilisationsval mellan de två.
Det var Ukraina – och se de blodiga konsekvenserna där. Först: en väststödd kupp mot en demokratiskt vald regering. Alltså: inbördeskrig i Donbas och direkt krig med Ryssland.
Det är just detta resultat Irakli Kobakhidze och hans parti Georgia’s Dream försöker undvika. Premiärministern avvisar västvärldens ”pro-ryska” etiketter och hävdar istället att han bara är pragmatisk. Med tanke på hemlandets historia, storlek och geografi, säger Kobakhidze att det inte är meningsfullt för Georgien att gå helt in i den västerländska inflytandesfären, än mindre bryta banden med Ryssland helt och hållet, eller ännu värre, inta en konfronterande hållning mot det senare. Faktum är att regeringen har betonat vikten av att ha ”normala, fredliga förbindelser” med Ryssland. ”Med tanke på Georgiens historia, storlek och geografi är det ingen mening att gå helt in i den västerländska inflytelsesfären.”
Georgien har goda skäl att ta det försiktigt. Ekonomiska data visar att ökad turism och handel med Ryssland, tillsammans med stärkta band med Kina, har spelat en viktig roll för ekonomins tillväxt, 7,5 % förra året. Men kanske viktigast av allt är att hans partis imperativ är att undvika krig – det vill säga att undvika att bli en andra front i Natos proxykrig mot Ryssland.
Att hävda att Kobakhidze bara är en pro-rysk soldat återspeglar helt enkelt västvärldens frånkoppling från verkligheten, eller direkt dåliga avsikter. Medan kriget i Ukraina förvisso har öppnat en klyfta mellan den Georgiska Drömmen och Bryssel, har partiet varit lika tydliga med sin iver att integrera med Europa. Detta är förvisso mer än retorik: partiet skrev in sin önskan om EU- och Nato-medlemskap i den georgiska konstitutionen, och lämnade in en ansökan om EU-medlemskap 2022. Allt Kobakhidze har bett om i gengäld är att Bryssel spelar ”efter georgiska regler” medan Tbilisi reser mot det förlovade landet i Belgien.
Kortfattat kan Georgian Dreams geoekonomiska plattform sammanfattas på följande sätt: fokus på ekonomisk tillväxt och bevarande av intern stabilitet genom att upprätthålla vänskapliga politiska och ekonomiska relationer med både väst och Ryssland, och det bredare icke-västliga blocket, samtidigt som man undviker att dras in i yttre konflikter.
Sammantaget kan alltså Kobakhidzes hårdhänta tillvägagångssätt förmodligen jämföras med en annan västerländsk bête noire (svarta får): Ungern. Inte konstigt att Orbán var den första EU-ledaren som reste till Tbilisi och gratulerade Georgian Dream till sin seger. ”Ingen vill att deras eget land ska förstöras och involveras i krig”, sa den ungerske ledaren. ”Därför förstår vi det georgiska folkets beslut att välja till förmån för frihet.”
För att citera Orbán, verkar många georgier glada över att inte låta sitt land bli ett ”andra Ukraina” – samtidigt som de driver en ”multipolär” agenda någon annanstans, särskilt i samarbete med Kina för att bygga en strategisk hamn vid Svarta havet. Tyvärr verkar det som att väst har andra planer. Faktum är att Washington och dess allierade verkar använda samma spelbok om Georgien som de gjorde om Ukraina. Precis som inför kuppen 2014 i Kiev förnekar de först den valda regeringens legitimitet och anklagar den för att vara en rysk bricka.
Därifrån använder de västerländska ”NGOs” för att mobilisera den EU-vänliga minoriteten mot regeringen, samtidigt som de driver på för sanktioner.
Om regeringen fortfarande inte ger efter för trycket kommer de att försöka gå vidare till nästa fas: oroligheter i parlamentet och på gatan, förhoppningar om polisattacker och slutligen störtandet av regeringen och framträdandet av en vänlig pro- Västerländskt alternativ.
Visst, inflytelserika västerländska utrikespolitiska tankesmedjor förutspår redan just detta scenario. I en ny artikel hävdade Atlantic Council att ”Georgiens parlamentsval 2024 har gått in i sin ”Maidan”-fas” – och att västerländska regeringar måste ”stödja det georgiska folket både i den omedelbara perioden framåt och på längre sikt.” Nato-etablissemangets mål kunde inte vara tydligare.
Ändå kan det visa sig vara utmanande att skapa en ”kupp” i Ukraina-stil i Georgien. Det beror dels på att de flesta georgier är fast beslutna att undvika detta resultat, och dels på att Kobakhidze har ”kuppsäkrat” landet under en tid. I maj, till exempel, antog regeringen lagen om ”Öppenhet av utländskt inflytande”, som krävde att alla icke-statliga organisationer som får 20 % eller mer av sin finansiering från externa källor att registrera sig som ”främjande den maktens intressen”. EU och USA anklagade lagförslaget för att vara ett tecken på Georgiens ”demokratiska tillbakafall” och ”ryssifiering” – och till och med införde sanktioner. Protester följde, av vilka några fick stöd av västerländska politiker, och har bara intensifierat den politiska polariseringen i landet.
Men som den georgiska regeringen med rätta påpekar, finns varianter av dess så kallade ”utländska agent” redan i väst. Inte mindre slående, det finns gott om bevis för att icke-statliga organisationer spelar en skändlig roll i landets politik: det är bara det att de driver pro-västerländska agendor.
Först är det de råa siffrorna. Även om det är svårt att hitta tillförlitliga data – en del av problemet – finns det ungefär 30 000 icke-statliga organisationer i Georgien. Det är en enorm siffra för ett land med mindre än fyra miljoner människor. Sedan är det frågan om finansiering. De flesta av Georgias välgörenhetsorganisationer finansieras av USA, EU och andra ”filantropiska” institutioner, särskilt George Soros Open Society Foundations.
Open Society Foundations i Georgia
National Endowment for Democracy (NED): Georgiens väg till Europa
Och medan dessa olika organisationer officiellt fokuserar på ofarliga ämnen som demokrati och mänskliga rättigheter, är det ingen hemlighet att västerländska regeringar använder dem för att driva sina egna intressen, upp till och inklusive regimförändringar.
Till exempel spelade västerländska icke-statliga organisationer en nyckelroll i att främja flera ”färgrevolutioner” i början av 2000-talet. Det involverade mestadels icke-våldsprotester, vilket snabbt ledde till pro-västerländska regeringsskiften: särskilt i postsovjetiska stater som Ukraina (2004-5), Kirgizistan (2005) och till och med i Georgien (2003).
Det är talande i detta avseende att Victoria Nuland, den tidigare amerikanska diplomaten som spelade en nyckelroll i kuppen 2014 i Ukraina, just har blivit invald i styrelsen för National Endowment for Democracy (NED): en av nyckelaktörerna i NGO-isering av USA:s utrikespolitik. Inte undra på att Bidzina Ivanishvili, en av huvudgrundarna av Georgian Dream, nyligen beskrev NGO-klassen som en ”pseudo-elit” uppfostrad av utlänningar och i princip generad över sitt eget land. Det är nog också avslöjande att georgiska oppositionspolitiker ofta intervjuas med EU-, USA- och Nato-flaggor i bakgrunden.
Kort sagt är det tydligt att den moraliska paniken över Georgiens lag om ”utländsk agent” inte hade mycket med demokrati att göra. Snarare, som historikern Bryan Gigantino uttrycker det, fruktar västländerna att regeln kommer att beröva dem ”viktigt inflytande” i deras inrikes- och utrikespolitik. Samantha Power, chef för USAID, erkände i princip lika mycket när hon sa att lagen ”på allvar hotar Georgiens euro-atlantiska framtid.”
Detta är kanske den mest hycklande aspekten av den västerländska berättelsen om ett land som Georgien. Oavsett Rysslands ”utländska inflytande” – och det finns säkert – är västvärldens mycket större. Mer till saken är det bara naturligt för ett land som Georgien, som ligger på gränsen mellan Europa och Asien, att dra fördel av den pågående ”multipolariseringen” av global politik och öka sin egen autonomi. Samtidigt, med tanke på västvärldens eget minskande inflytande, kommer klumpiga försök att allvarligt störa denna process bara att pressa georgier ännu närmare i armarna på Ryssland och Kina.
Och även om Tbilisis framtid förblir obestämd, är detta långt ifrån bara Georgiens problem. När allt kommer omkring händer något liknande nu i Moldavien. Även där avslöjade de senaste valen en djupt splittrad väljarkår. Inte mindre viktig är den roll som västerländska och västerländska frivilligorganisationer spelar i landet. Till exempel har olika deputerade från det pro-västerländska regeringspartiet, och till och med Moldaviens nuvarande president, tidigare deltagit i Soros Foundations program. I kombination med potentialen för liknande problem på andra håll i den postsovjetiska sfären, är det tydligt att den georgiska drömmen ändå kan bli en regionomfattande mardröm.
Denna artikel publicerades av UnHerd.
Västvärlden driver Georgien Tbilisi har blivit snärjd av Nato-hyckleri
Relaterat
USA har lag mot utländsk finansiering av NGO sedan 1938, men försöker hindra Georgien att ha ”samma” lag.
Washington utfärdar nytt hot mot Georgien
År 2008 angrep Georgien enligt EU. Vad sa utrikesministern?
Kommer ni ihåg Lissabonfördraget? Det negativa resultatet i två folkomröstningar om konstitutionsfördraget som hölls i maj och juni 2005. Folket valde ”fel” så man ordnade val tills de valde ”rätt”. Så man tillämpar samma princip så att Georgierna ska välja ”rätt.” Det är också en av stötte stenarna i ”den regel baserade ordningen” d v s, den som västeliterna skriver reglerna allteftersom.
”The United States and European Union are threatening consequences for Georgia after its citizens voted “the wrong way” – for peaceful relations with Russia and traditional moral values. Farcically, this is while the U.S. heads into presidential elections that are mired in chaos and recriminations over vote rigging and buying of votes by oligarchs and big businesses.
Welcome to Western-style democracy where if you vote the way the powers-that-be want, it’s a fair election. If you vote the wrong way, it’s a rigged, flawed result that should be ignored or, worse, overturned.”
https://strategic-culture.su/news/2024/11/01/west-sees-red-over-failed-second-color-revolution-in-georgia/
Fast det förekom just inget valfusk kring hur rösterna räknas i europeiska folkomröstningar. Det georgiska rösträkningsfusket är däremot lika omtalat som lika bevittnat. Valbevakare från hela världen ansåg att det här var ett i allra högsta grad ”skitigt val”.
Georgien har dessutom knappast någon väg till Nato idag. Dåvarande president Saakasjvili försökte år 2008 (mot alla utländska politikers avrådan, inklusive Washington under George Bush junior), att inta de regioner det självständiga Georgien faktiskt aldrig styrt över sedan självständigheten år 1992, då de bröt sig ur, och ledde till att Georgiens dåvarande ledare Gamsachurdija begick självmord (av oklara orsaker), d.v.s. södra delen av Osetien(den norra delen ligger sedan många sovjetiska decennier i det som är dagens Ryska federation) och Abchazien(dess kuststräcka ligger norr om dagens Georgien med huvudstad i citronodlingarnas ljuva Suchumi). Det misslyckades kapitalt. Landet har inte kontroll över vad som formellt ses som Georgiens objektiva territorium -men som aldrig kommer att bli det. Det är komplett orealistiskt: ossetier och abchazier vill inte och knappast någonsin lyda Tbilisi. Kaukasus folk har en omvittnad och historisk avsky för varandra, det råder dessutom inom Georgien bland bergsfolken. Georgien enda väg till Nato är att helt enkelt släppa dessa ossetiska och abchaziska territorier även i den mest maximalistiska fantasin. Frågan är om den georgiska makten, oavsett innehavare, i Tbilisi kan och förmår göra det.
Å andra sidan, har georgiska byråkratin varit excellent på att bekämpa och i många delar imponerande kunnat utrota korruptionen i landet sedan flera år tillbaka. Alla betalningar mellan medborgare och stat, och dess statstjänstemän, är idag helt digitala, och bokförs öppet. I bland annat Tbilisi har man upprättat ett helt huskomplex för medborgarnas ärenden med byråkratin som är helt byggt i transparent glas och plast: alla kan se allt. En ganska excellent smart lösning. Georgien ligger idag på plats 49 i internationella korruptionsindex, en imponerande plats jämfört med sina grannar, dessutom bättre än unionsländer som Kroatien(57), Grekland(59), Bulgarien(67), Moldavien(76) och det evigt västliga Malta(plats 51).
Men att samtidigt tro att georgierna innerst inne vill ha det genomkorrupta putinistiska systemet, med en rysk korruptionsnivå, på närmast kritiska centralafrikanska nivåer, och överlägset värst i Europa på plats 141(!!) av 180 i världen (år 2023/2024) och är dessutom det land som tappar negativt mest i världsrankingen och dalar klart sedan år 2021, är bara pinsamt okunnigt. Den som tror att georgierna vill införa det putinistiska systemet i Georgien skall inte syssla med politik.
Fiaskot i Georgien är bara ett av många som vi har sett och kommer att se i samband med att projektet förstora Ryssland havererar för den samling sionist/neokonservativa som jo ligger bakom inte bara kriget i ukrini utan alla krig denna sekel.
Dina glåpord ”putinism” mm belyser inget utom dina hat av Ryssland
Vill du lära dig ett och annat läs Glenn Diesens initierade artikel ”Är väst redo att erkänna sig besegrad?”. Det är ingen Paasikivi eller Rånstorp som häver ur sig rappakalja – utan en äkta expert som uttalar sig här. Vill varna för att det kan var obehaglig för dig
På svenska om du föredrar det läs detta
https://www.nyhetsbanken.se/2024/11/fronten-i-donbass-har-fallit-sonder.html#more
Du skulle nog fundera på att göra en verklighetscheck a det snaraste ”Johan”? Är du hjärntvättad av årtionden av USA-propaganda?
Korruptionsindex, kan man lita på den?
Korruption kan se olika ut och behöver inte alltid betyda en påse pengar.
Den f.d. Moderatledaren Anna Kindberg Batra anställde sina vänner i sin ledande ställning hos Staten.
Är inte det korruption?
Ska man ta med all korruption tror jag inte Sverige ligger bland de bästa länderna i Världen.
Allt beror på hur man mäter.
Och vem som mäter.
Georgien genomförde ett framgångsrikt val. Dessa korkade Usa Nato EU idioterna skämmer fan ut sej. Så mycket som man medlat och lagt sej i med Georgiens inre angelägenheter bara för att komma åt ryssarna på olika sätt. Sittande regering är för fan också pro europeiska MEN samtidigt vill man fortsätta ha relation till stora grannen i norr. Oppositionen med sin löjliga korrupta president vill istället sälja ut landet och även skapa en helt ny front mot Ryssland även om de betyder krig. Sittande regering som är HELT pro europeiska vill ha Fred Stabilitet. Man vill ha fortsatt relation till stora grannen i norr SAMTIDIGT som man är HELT pro europeiska. Så förstår inte varför dessa krigshungriga blodiglar Usa Nato EU spelar dessa vidriga fula spel på ALLA punkter. Varför måste Georgien kapa ALLA förbindelserna med Ryssland på ALLA sätt för att få vara med på västliga bordet. FYFAN dessa krigshungriga blodiglar till Usa Nato borde ju fan gå och hänga sej. Vem fan är ni att säga åt Georgien EXAKT vad dom ska göra och inte göra bokstavligt talat TROTS att sittande regering är pro europeiska. Man delar gränsen med Ryssland och vill ha även en relation till dessa också. Vart är detta olagligt någonstans??De EJ konstigt att sittande regering vann. Medans oppositionen med sin korrupta och griniga president kommer med anklagelser åt höger och vänster redan långt före valet ägde rum ens. Nä ger er fan. Bra av Ungerns Orban att direkt besöka vinnande regeringen för att uttala sitt fulla stöd. Medans övriga krigskåta hycklare och lögnare till idioter kan gå och hänga sej
Omedelbart efter tillkännagivandet av resultatet av parlamentsvalet i Georgien, förklarade oppositionen att den inte erkänner valresultatet, eftersom resultaten är förfalskade. Oppositionen protesterade mot valresultatet redan dag efter valet. Enligt olika källor deltog 10-20 tusen demonstranter. President Salomé Zurabisjvili talade vid denna protest och förklarade, att ”valet var stulet”. Samtidigt, vid samma möte, uttryckte flera andra oppositionsledare sina åsikter om valfusk. Den Centrala valkommissionen tog presidentens uttalande om valfusk på dödligt allvar och bad Åklagarmyndigheten att ordentligt och grundligt undersöka anklagelserna från presidenten. Salomé Zurabisjvili har redan kallats av Åklagarmyndigheten, för att vittna om valfuskfallet och för att lägga fram bevis för det eventuella bedrägeri hon talade om. Samtidigt förbereder sig Åklagarmyndigheten på att kalla andra kända personer som har offentligt uttalat sig om valfusk, att lägga fram bevis.
Google translate