Det nya modet : Birgit Ståhl-Nyberg – viktigt möte om konst och klass 1/10 kl 18!

0

Möte och presentation av en ny bok om en konstnär i arbetarrörelsen.

Medverkande: Sönerna
Mikael Nyberg, journalist och författare
Robert Nyberg, illustratör

Lokal: ABF, Stockholm, Palmesalen, plan 1
Tid:1/10 kl 18.

Det nya modet. Konstverk av Birgit Stål-Nyberg.

Det nya modet: Birgit Ståhl-Nyberg Om hennes liv och verk med Mikael Nyberg och Robert Nyberg

Ur Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg, som är den första boken om hennes liv och verk.

”Hon blev inte konstnär trots sin uppväxt utan tack vare den. Hon föddes och växte upp i arbetarrörelsen. Det var en tid när skogsarbetarna organiserade sig, torpare och småbönder tog överledningen i kommunen och allt var mättat av folklig kultur. Birgit Ståhl-Nyberg visste vart hon hörde. Hon tog ställning i sin konst.”

Presentation av boken på Bokförlaget Arena.
Birgit Ståhl-Nybergs former spränger tidskapseln och räddar henne åt eftervärlden. Måns Hirschfeldt, Kulturnytt, P1

Kronan på verket blev Ståhl-Nybergs konstnärliga gestaltning på Akallas tunnelbanestation 1977. visst hade hon helt rätt om mansrollen idag måste man ju inte vara någon superhjälte om ungarna. Tack för det Birgit!
Dennis Dahlqvist, Kulturnyheterna, SVT

… Hennes bilder besitter vid sidan av sitt samhällsbetraktande en närmast dansant kvalitet som gör dem mycket sevärda. Sebastian Johans, Dagens Nyheter

Birgit Ståhl-Nyberg (1928 1982) var en konstnär som ville göra skillnad. I kraftfulla kompositioner förmedlade hennes bildvärld ett Sverige i snabb omvandling mot det moderna samhället.

I boken Det nya modet Birgit Ståhl-Nyberg skildras hennes liv och konstnärskap, som var sprunget ur en tid där auktoriteter ifrågasattes och arbetarrörelsens ideal var en självklarhet. Hon var en skarp iakttagare och tecknade sin samtid med kritisk blick.

Birgit Ståhl-Nyberg föddes i Hammerdal, en by sex mil norr om Östersund, men sparade tidigt ihop pengar för att gå på konstskola i Stockholm. Tio år senare lämnar hon Konstakademien med dess största stipendium och inleder en konstnärlig karriär som endast varar i drygt tjugo år. Hon dör plötsligt under sin sista utställning i Stockholm. Då är hon en av landets mest betydande konstnärer.

Det nya modet Birgit Ståhl-Nyberg är rikligt illustrerad och texterna är skrivna av konstnären själv, Sara Lidman och Mikael Nyberg.

Folket i Bild Kulturfront.


Tidningen Folket i Bild Kulturfront har parollen ”för en folkets kultur” som en av sina tre paroller. De två andra är ”För yttrande- och tryckfriheten, och antiimperialism”. I nr 8 har man ett konstverk av Birgit Ståhl-Nyberg på framsidan. Inne i tidningen finns artikeln ”Birgit Ståhl-Nyberg gestaltade folket” på 4 sidor med 4 tavlor skriven av Mikael Nyberg. Av den intressanta artikeln framgår bland annat att sex stora konstverk av Birgit Ståhl-Nyberg utsmyckar Akalla tunnelbanestation. Köp tidningen och läs den!

Föregående artikelNy kolonialism och koloniala media
Nästa artikelFörbudsivern måste bemötas
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here