Ukrainas sönderfallande ekonomi

18
Ukraina, affär. Pixabay

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som vars aktualitet inte minskar av Sveriges stora ekonomiska stöd till Ukraina.

Under ”Relaterat” finns länkar till senare artiklar om Ukraina.


Denna artikel av Ekaterina Zolotova har vänligen översatts av Björn Nilsson, som driver den intressanta bloggen Björnbrum Geopolitical Futures

Jag delar inte hennes politiska bedömning om Ryssland, men finner uppgifterna om ekonomin intressanta.


Ukrainas sönderfallande ekonomi

Landets ihållande ekonomiska stridigheter går mot kris.

Ukraina är i intern oordning. Det som driver oordningen är landets försämrade ekonomiska situation. Medan dåliga ekonomiska förhållanden föregick ”revolutionen” 2014 förvärrades de av efterföljande rysstödda protesterna, och annekteringen av Krim skärpte de underliggande ekonomiska problemen och tvingade Ukraina att försöka en snabb omorientering mot väst. Ukraina avvärjde en potentiell katastrof i december när Internationella valutafonden IMF som en del av sitt fyraåriga biståndsprogram, godkände ett nytt 3,9 miljarders dollar standbylån [lån som eventuellt kan betalas ut i framtiden om låntagaren så önskar ö.a.], varav 1,4 miljarder dollar har betalats ut. (Ukrainas statsskuld närmar sig nu 70 procent av bruttonationalprodukten.) Men programmet är bara ett plåster.

I år kommer det att bli ett allvarligt prov för Ukraina, eftersom miljontals medborgare – som redan lider av de nuvarande förhållandena – kommer att känna svedan av ekonomiska reformer som krävs av Ukrainas fordringsägare.

Stigande priser, försämrade villkor

Även om viss officiell statistik målar en konstgjord rosig bild, är den ekonomiska situationen i Ukraina med nästan vilket mått som helst i fara att bli kritisk.

Ukrainas socialminister noterade att mellan 2014 och 2017 ökade fattigdomen i Ukraina från 8 procent till 55 procent. Förbättringar i ekonomin kan oftare spåras tillbaka till byråkratisk tilldelning av budgetmedel för att stödja entreprenörer än till några faktiska förbättringar bland befolkningen i stort.

Kommentar: Enligt en FN-källa är 60 % fattiga i Ukraina. källan

Inflationen har blivit ett skadligt problem. Medan den officiella inflationstakten har varit cirka 10 procent sedan juni förra året, anger ukrainska forsknings- och medieföretag att den är mycket högre. Vesti-UA rapporterade att priserna på 87 procent av konsumtionsdagligvarorna har ökat. Info-Shuvar rapporterade att priset på potatis har fördubblats sedan början av november och Obozrevatel säger att sådana ökningar inte var begränsade till potatis. Enligt den statliga statistiken har lökpriset ökat med 115 procent, kål och morötter med 60 procent och betor med 30 procent (jämfört med samma tid i fjol). Bröd, mjöl, mannagryn och bacon har sett prishöjningar mellan 14 och 17 procent, medan priserna på nötkött, fisk och korv har rapporterats ökat med mellan 9 och 11 procent.

Andra konsumtionsvaror och tjänster känner också av effekterna av inflationen. Kollektivtrafikpriserna har stigit med 26 procent. Cigarettpriserna stiger med 16 procent och antibiotika kostar cirka 10 procent mer än vad de gjorde för ett år sedan. Allra störst är dock prisökningarna på naturgas. IMF har beordrat Ukraina att sänka subsidierna på naturgas om det vill behålla sin goda ställning. Ukraina har stått emot. Från och med den 1 maj börjar priset på naturgas ändå att öka med 15 procent, och från och med 2020 kommer det att säljas till marknadspris. (På grund av tidigare prishöjningar betalar ukrainare nu ungefär 40 procent av marknadspriset för gas. År 2015 betalade de bara 12 procent.) Samtidigt har volymen naturgas i Ukrainas underjordiska lagringsanläggningar sjunkit till 43 procent av kapaciteten. Ukrainare bör förbereda sig för att betala mer för denna viktiga råvara eller falla tillbaka på kolindustrin.

Rapporter tyder på att fördjupad fattigdom och rädsla för ökad militär aktivitet leder till en ny våg av migration som ukrainare söker bättre ekonomiska förhållanden någon annanstans. Detta är inte ett nytt fenomen: Enligt IMF arbetar mellan 2 miljoner och 3 miljoner ukrainare utomlands, medan regeringen uppskattar att 3,2 miljoner ukrainska medborgare bor permanent utomlands. (FN uppskattade att 2017 bodde ungefär 6 miljoner ukrainare totalt i utlandet.) IMF har sagt att ökningen av antalet ukrainska emigranter blir en inrikespolitisk fråga. En oppositionspartiledare sa att ”fattigdom gör att ukrainare [vill] jobba utomlands, ibland måste människor arbeta under hemska förhållanden och med gammal utrustning.”

Den ökade migrationen har resulterat i långa köer vid Uspenka-kontrollen, på gränsen mellan Ukraina och Ryssland nära ockuperade Donetsk. Ögonvittnen sade att det fanns mer än 200 bilar i kö för att komma in i Ryssland – men det är uppenbarligen möjligt att köpa en bättre plats i kön för 2.000 ryska rubel ($ 30). Detaljer om detta specifika utflöde är få och åtminstone en del av den ökade trafiken kan vara ett resultat av att folk återvänder till Ryssland efter julen, som den ortodoxa världen firade den 7 januari. Det återstår att se om situationen kommer att stabiliseras under kommande dagar.

Regeringsåtgärder

Det är svårt att veta om den ukrainska regeringens oförmåga att hantera dessa problem är ett symptom eller en orsak. Hur som helst, Kiev är alltmer oförmöget att stödja sina medborgare. Regeringen behöver pengar för att betala ut de utländska lånen som den tog 2014-2015, värderade till cirka 17 miljarder dollar. (Som av en händelse är det ungefär värdet av landets hela guld- och valutareserver, vilka sammanlagt uppgår till 17,7 miljarder dollar.) Huvuddelen av dessa återbetalningar skall ske under andra halvåret 2019, just när naturgasbidragen skärs ned, priserna går upp och val hålls.

Under tiden har Kiev ökat militärutgifterna, en politisk nödvändighet med tanke på att regeringen har gjort hotet om rysk aggression till en viktig valfråga. I december rapporterade Interfax att regeringen planerade att öka utgifterna på armén 2019 med 16 procent – till totalt cirka 16 miljarder dollar. Finansiering av försvars- och säkerhetssektorerna kommer att överstiga 5 procent av BNP. (År 2017 spenderade endast 5 länder en större andel av BNP på militären.) Ryssland utgör ett reellt hot mot regeringen. Men det gör också valen – och förklara väldigt mycket varför president Petro Poroshenko, som efter 2014 lovade att ”leva på ett nytt sätt”, nu utropar parollen ”Armé, Språk, Tro”.

Poroshenko.

Vad det här medför är att ukrainska myndigheter – oavsett om de är pro-eller anti-ryska – kommer att behöva en penninginjektion 2019. Oligarkerna har pengar, men de kommer inte att spendera det på Poroshenko. (Istället kan de kasta sina egna hattar i ringen denna valomgång.) IMF är fortfarande ett viktigt alternativ för presidenten. Beslut om nästa del av standbyprogrammet kommer att ske i maj och november i år. De kommer att hänga på Ukrainas förmåga att sänka sin budget, minska inflationen samtidigt som man bibehåller en flexibel växelkurs, privatiserar statliga företag och ökar naturgaspriserna. Ukrainska medborgare kommer inte att vara nöjda med dessa reformer, och det kommer inte vara lätt för presidentkandidaterna att vädja till befolkningen samtidigt som de håller sig på god fot med IMF. Att följa en av dessa imperativ hindrar nödvändigtvis den andra, vilket sätter Ukraina i det föga avundsvärda läget av att behöva välja mellan alternativ som är alla dåliga.

Relaterat

Idag 5 år efter Maidan: Kommer Poroshenko att fly sina frysande landsmän i Ukraina?
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn? 6/1 2019 och 2010.
Ukrainas bördiga mark säljs ut trots folkligt motstånd.
Vad kom ut av Parisförhandlingarna om Ukraina?
Hur är läget i Ukraina?
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Föregående artikelBoksläpp ”Den vanartige Jan Myrdal” och möte med honom kl 18 idag.
Nästa artikelVem sköt ned MH17? Nya uppgifter.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

  1. Ovan verkar vara väldigt fritt översatt. Så där uttrycker sig inte seriösa ekonomier. Undrar om det inte är ett påhitt som det mesta på den här kloaksidan.

  2. Zolotova skriver
    ”Den ökade migrationen har resulterat i långa köer vid Uspenka-kontrollen, på gränsen mellan Ukraina och Ryssland nära ockuperade Donetsk.”

    Två frågor inställer sig:
    1) Uspenka ligger inte på gränsen mellan Ukraina och Ryssland, så vad menar hon?
    2) Vem ockuperar Donetsk?

  3. Uspenka ligger ca 5 mil från gränsen! Kanske det inte finns något annat ställe närmare gränsen som är lämplig? Tja, det är väl ingen som ockuperar Donetsk om man nu inte menar att de som bor där och som vill frigöra sig från fascistregimen i Kiev är ”ockupanter”. Märklig ockupation i så fall…

  4. oligarkerna jublar när vi och andra inklusive IMF fyller på ukrainas pengakistor,miljoner euro försvinner från ukraina Kuchma fyller på sin rikedom från ukraina i sardinien,, Lazarenko i panama, Kolomoisky i usa ,Kurchenko i monaco ,Porochenko på maldiverna ,Tymosjenko på caymanöarna, detta är dom stora elefanterna sedan kommer hundratals små myglare efter dom, källa GENNADY BALASHOV detta kan sluta med inbördeskrig (om det händer)och naturligtvis är det putins fel enlig vår opartiska media

  5. En typisk Romelsjö ”skåpmat”, ingen uppdaterad kommentar om vad som har hänt sedan denna (bristfälliga) artikel publicerades.

    Gazprom (Ryssland) har accepterat Svea Hovrätts fastställande av domen i Stockholms Handelskammares
    Skiljedomsinstitut, och kommer att betala till Naftagas (Ukraina) beslutat belopp. (https://www.domstol.se/nyheter/2019/11/skiljedom-i-en-tvist-om-gasleveranser-star-fast/)
    Vidare har Gazprom och Naftagas tecknat ett fem-årigt gastransitavtal.

    Den ukrainska valutan har under 2019 stärkts gentemot t ex den svenska kronan, men också jämfört med de stora valutorna (Euro, dollar, yuan).

    Jag tror att alla dessa som förutsagt och ivrigt hoppats på Ukrainas, sedan 2014, nära förestående kollaps (alltifrån Putin till bloggare som The Saker och Romelsjö et al.) möjligen har missbedömt Ukrainas historiska erfarenheter och förmåga att ta sig igenom kriser större än många länder upplevt.

    • Ja, det är ”skåpmat”, artiklar som först publicerades för precis ett år sedan och som jag fortfarande tycker är aktuella. Det finns säkert delade meningar om det sistnämnda, och jag skriver nu ibland några uppdaterande meningar. Stimulerad av din kommentar – Tack – har jag lagt till 13 artiklar om Ukraina, varav många publicerats efter denna artikel.

      Hur tror du att utvecklingen varit i Ukraina om överenskommelsen mellan Janukovitj och opposition 21/2 2014 ej följts av en Väststödd statskypp följande dag?

  6. Tycker inte att man ska ägna sig åt kontrafaktiska diskussioner, men om jag ska säga något så tror jag att Ukraina hade utvecklats till en korrumperad rysk lydstat. Den svage Janukovitj hade inte varit i närheten av Vitrysslands president Lukasjenko i förhandlingar med Putin. För den unga ukrainska generationen, som nu kan resa viseringsfritt i Europa, hade detta varit en synnerligen bedrövlig utveckling.

    • En gissning från din sida. Mycket talar för att Ukraina varit mer oberoende som under Janukovitj, och haft en bättre ekonomi genom att erbjudande från Ryssland var avsevärt bättre än de från EU. IMF:s krav på minskade sociala insatser har med stor sannolikhet bidragit till den kraftigt ökade fattigdomen. Janukovitjs första utlandsresa gick till Bryssel, den andra till Moskva.

    • Märklig logik. Janukovitj var på väg ut, nästa val hade tidigarelagts. EU stod som garant. Men nej, våld och död var det som Washington krävde och Merkel böjde sig som vanligt.

      Men OK. Finlands företagare tackar, kuppen ledde till kaos och utvandring. 2019 stod Ukraina som största källa för import av arbetskraft. Bra folk, absolut. Men därför är det förbryllande att Mats Larsson tycks bry sig mer om oligarkerna än det ukrainska folket som med liv och hälsa måste betala för kuppen. ”The most blatant coup in history”, George Friedman, Stratforinstitutet.

  7. Du får väl åka till Ukraina och marknadsföra dina tankar. Direktflyg och i motsats till Ryssland viseringsfritt.

    • vilken tur att ukrainarna kan resa fritt, ja dom åker inte till någn badort runt medelhavet, befolkningen i olika länder har nu blivit katten på råttan och råttan på repet ,för att överleva deras mästare oligarker milljardärer och annan ohyra, vilken tur att både polacker och ukrainier kan någorlunda ryska,

      gogla gärna på whole generation has gone ukrainian seek better life poland elect president

    • Mats Larsson borde åka till Ukraina och fråga alla utblottade hur de ska slippa de oligarker som uppenbarligen ruinerat landet totalt! Om nu Ukraina är det paradis som Mats Larsson förfäktar borde ju alla som flytt eländet vilja flytta tillbaka..Fakta är att Ukraina är ett land i förfall utan framtid om oligarkerna får fortsätta att härja tillsammans med skurkarna från USA som satt landet i denna situation för egen vinning..

    • Mats Larsson, du slåss för en förlorad sak! Alla som kan genomskåda MSM och fulmedia vet att Ukraina som det ser ut idag är ett land i kaos och ruin och orsaken är giriga oligarker som med hjälp av USA plundrar vad som finns (fanns) av rikedom i landet. Att EU inte gjorde något för att hindra gangsterväldet i Washington från att plundra Ukraina kommer att dömas av historien.

  8. https://consortiumnews.com/2020/01/20/part-two-of-ukrainegate-inconvenient-facts/

    Tvådelad fransk dokumentär, 2x50min, om korrruptionen i Ukraina och det sk. Ukrainegate. Länken går till andra delen men har en extra länk till första delen. I den första delen beskrivs spelet mellan det statliga åklagarämbetet och Joe Biden. Det framgår att den överåklagare som Biden såg till att sparkades för att han utedde Burisma var den mest kompetenta och effektiva som Ukraina haft de tio senaste åren. Hans efterträdare som Biden lovordade var däremot helkorrumperad och hade redan avtjänat en fängelsedom innan han tillsattes. En pesrson som saknade både juridisk examen och erfarenhet.

  9. Har försökt att hitta siffror på utvecklingen inom den ukrainska ekonomin men inte lyckats med detta. Rena penninguppgifter säger ju ingenting eftersom penningvärden sällan är konstanta. Andelar – t.ex. löners andel av totalen – skulle säga mer men sånt hittar jag inte heller. Vet du något?

    Här är annars en intressant film: https://www.youtube.com/watch?v=m-0Vlax35jQ

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here