Vi vet att oljeindustrin är mycket viktig för Venezuela. Landet har världens största kända oljereserver, en potentiell enorm rikedom. Är det för djärvt att tro att USA vill ha inflytande över den? Nu när man skaffat sig inflytande över oljeindustrin i Irak, Libyen efter 2 förödande krig med över 2 miljoner döda och fler på flykt, bl.a. till Sverige. Kan USA:s krigshets mot Iran i någon mån bero på landets stora oljetillgångar? Saudiarabien har USA redan stort inflytande i.
Pressen skriver mest om att oljeindustrin i Venezuela är misskött. Så är det nog i viss, för mig okänd utsträckning.
Nathan Shachar skriver i DN ”Den stora faran från norr, för president Nicolas Maduros del, är den motsatta: utan USA:s bilister och raffinaderier kollapsar Venezuelas oljenäring.” Han tar upp ett reellt problem med Venezuelas olja. Den är så tjockflytande att den måste blandas med lätt olja som importeras bl.a. från USA. Har svårt att tro att endast USA har lätt olja. Det är tydligt att USA sedan länge försökt skada Venezuelas ekonomi för att få ökat kontroll över landet. Den självutnämnde presidenten är kavat ”Juan Guaidó säger sig ta kontroll över Venezuelas tillgångar utomlands och utnämner nya styrelser i statliga bolagsjättar. USA riktar sanktioner mot samma bolag tills ett maktskifte är genomfört – och uppmanar militären att byta sida.” AB
Wikipedia skriver ”Det finns dock ett stort överhängande problem och det är att petroleumreserven består mest av tung- och extratung råolja, därav är Venezuela och PDVSA i behov av att importera lätt råolja för att kunna blanda ut med det tyngre råoljan man tar upp.” Wikipedia
OM FN tillämpar FN-stadgan och om t.ex. Sverige och övriga EU står upp för FN-stadga och internationell rätt skulle man protestera högljutt mot USA:s illegala sanktioner, stöd till en självutnämnd president i stället för till folkvalde Maduro som fick 67 % av rösterna vid val i maj, övervakat av 200 valobservatörer från 30 länder, som angav positiva omdömen.
Jag fiskade upp nedanstående översiktsartikel, som ger värdedfull information om oljeindustrin. Därmed har jag inte sagt att annan värdefull information kan saknas. Lite fakta om Venezuelas oljeindustri.
Om oljeindustrin i Venezuela
År 1976, under president Carlos Andres Perez nationaliserades oljeindustrin. Alla utländska företag ersattes av venezuelanska företag, som ingick i nyskapade Petróleos de Venezuela (PDVSA). Under ett 25-årsperiod blev detta det största olje- och gasföretaget i regionen. Den dominerar industrin i det latinamerikanska landet, som har världens största oljereserver.
När Hugo Chavez blev president 1999, styrde han kontrollen över oljeindustrin, och fokuserade i stor utsträckning på att följa OPEC-reglerna. Oljepriset sköt i höjden medan den venezuelanska regeringen spenderade mer än den fick in. I början av det nya årtusendet var Venezuela världens femte största exportör av råolja, och olja svarade för 85 procent av landets export.
För att få större statskontroll över oljebranschen upptog Chavez-regeringen royaltyavgifter på oljebolag och införde bildandet av ”blandade företag”, enligt vilket PDVSA skulle kunna ha gemensam kontroll med privata företag över industrin.Trots pressen på Chavez och hård motstånd mot hans politik hade PDVSA vid år 2006 uppnått åtminstone 51 procent kontroll över alla 32 överenskommelser med privata företag på 1990-talet.
Washington har infört stränga restriktioner för PDVSA trots att en tredjedel av venezuelansk olja bearbetas i amerikanska raffinaderier, vilket gör att de kan söka alternativa källor till tunga råoljor. De nyligen meddelade sanktionerna kan dock äventyra utländska investeringar i Venezuelas oljeindustri, inklusive de från Kina, Ryssland och Indien.
Under årtionden som slutade 2016 lånade Peking Caracas cirka 62 miljarder dollar, som Caracas kunde betala tillbaka med råolja. Ryssland har givit Venezuela 17 miljarder dollar i lån och investeringar. I december 2018 ingick de två regeringarna en ny affär där Moskva kommer investera 6 miljarder dollar i Caracas olje- och guldsektorer. Indien fortsätter också att vara en av huvudköparna av Caracas råolja trots den pågående politiska krisen i landet.
Dessutom får amerikanska företag fortsätta att köpa venezuelansk olja, men betalningarna måste hållas på ett konto som inte kan nås av Maduro-regeringen.Bolton uppgav också att Washington fryser 7 miljarder dollar av PDVSAs tillgångar, medan ytterligare 11 miljarder dollar kommer att gå förlorade när det gäller oljeleveranser.
Guaido har erkänts som Venezuelas interimspresident av flera lantinamerikanska länder, USA, Kanada och Israel, medan ett antal europeiska nationer har meddelat att de har för avsikt att följa efter. Under tiden stöder Ryssland, Kina, Turkiet, Kuba, Bolivia, Iran, El Salvador och Nicaragua den legitimt valde Maduro.
chaves lyfte venezuelas folk från anafabetism till en normal skolgång , vilket kostade många härliga dollar till miljardärernas förbannelse i usa, usa struntar i venezuelas folk bara dom får oljan billigt, eller vill någon påstå att usa tar hand om sitt eget folk , ja det skulle i så fall vara dom som bor på sidogatorna i kartonger eller i bästa fall dom tiotusentals barnfamiljer som bor under jorden i skyddsrum, usa har ingen senat eller regering, dom har ett gäng terrorister ,även mot sitt eget folk
Som motormekaniker vet jag lite om olja även om jag inte på något sätt är expert. Venezuelas utvinning av de tyngre råoljorna måste vara en konsekvens av att de lättare oljorna börjar ta slut och inlägget ovan talar ju också om ’oljereserver’. Att oljan klassas som tyngre betyder att den innehåller mer vatten än de lättare oljorna. Men att den här tyngre oljan skulle behövas blandas med lättare olja (för att kunna raffineras?) är något jag aldrig hört talas om. Och hur skulle en sådan blandning gå till?
Jag tror jag skulle behöva en förklaring.
Förädling av råolja (från jorden) *crude oil* görs genom upphettning av oljan där råprodukter utvinns genom kondensering. Det sker i stora höga torn som kallas ’kolonner’. I botten på kolonnen samlas en tjock smet som senare blir asfalt. Den flyktigaste fraktionen av råoljan fortsätter högst upp i kolonnen som en gas som heter butan eller propan. Här i Sverige säljs det som ’gasol’ och jag spekulerar i om ordet gasol kommer av ”gas från olja”. De övriga råprodukterna brännoljor olika slag, fotogen (petroleum), råbensin utvinns där emellan.
När jag läser engelska wikipedia om världens oljeutvinning ser jag också att Venezuela utvinner flera typer av råolja enligt API skalan. Det vill säga även lättare sådana och de olika typerna har också olika namn som ex vis ”Tia Juana Light” som är en lättare råolja från Venezuela. Huruvida hela oljeproduktionen i Venezuela är förstatligad vet jag inte och det skulle kunna vara så att PDVSA endast levererar de tyngre oljorna. Men det är bara gissningar. Hur som helst borde Venezuela ha även lättare oljor att blanda de tyngre oljorna med om det nu skulle behövas. Inlägget ovan reser därmed frågetecken.