Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra

2
Peter Hultqvist. Wikipedia.

Lars-Gunnar Liljestrand har skrivit en ny viktig artikel om svensk utrikes- och försvarspolitik på Alliansfriheten.se. Jag återger inledningen.

Den 28–29 mars deltog försvarsminister Peter Hultqvist i New York på FN:s möte om fredsfrämjande insatser. Mötet handlade om hur FN:s fredsfrämjande arbete ska drivas vidare och förbättras och vad medlemsstaterna kan bidra med för resurser till insatserna.

Hultqvist talade om nödvändigheten att stärka FN och att delta i FN:s fredsfrämjande operationer: ”Vi lever i en värld med ökande osäkerhet, där institutioner och relationer vi tidigare ansett vara stabila nu är under ökande press. För Sverige är respekten för internationell rätt grundläggande. Tillsammans måste vi stå upp mot överträdelser av FN-stadgan och arbeta för fred och säkerhet.”

Svenska regeringen säger en sak men gör en annan.

Svenska soldater deltar i två krig utan FN-mandat: Afghanistan och Irak.

Sverige har krigat under USA:s och Natos ledning i Afghanistan i 17 år. När andra stater som Kanada och Holland drog tillbaka sina styrkor från Afghanistan redan 2011 och 2010 efter beslut i sina respektive parlament valde svenska regeringar att kvarstanna i Isaf-styrkan ända till slutet, och sedan gick Sverige direkt med i den nya Nato-ledda Resolute Support Mission (RSM) med start 2015.

Läs vidare! Alliansfriheten.se: Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra

Föregående artikelRapport från solidaritetsmötet för Julian Assange och Chelsea Manning på Medborgarplatsen igår.
Nästa artikelDen vanartige Jan Myrdal diskuteras och hyllas vid seminarium 14 april. Köp de sista biljetterna!

2 KOMMENTARER

  1. Jag gjorde just ett inlägg i DN:s ”Ifrågasätt” till artikeln ”Ännu inget beslut om kärnvapenavtal – Hultqvist: Vill inte riskera samarbeten” (https://www.dn.se/nyheter/politik/annu-inget-beslut-om-karnvapenavtal-hultqvist-vill-inte-riskera-samarbeten/)

    I all korthet: Sverige deltog i många år i USA:s krig i Afghanistan, som bedrivits långt utöver FN-mandatet. Ett misslyckat angreppskrig för att öka USA:s inflytande i området.

    Isaf-styrkan, som koalitionen benämndes, skulle avslutas den sista december 2014, men Holland drog sig ur 2010, Kanada 2011 och Frankrike 2013, följt av Australien samma år. Norge lämnade Sverige blev kvar till slutet.

    En ny Nato-ledd styrka bildades den 1 januari 2015.

    Nato-medlemmar kunde alltså gå emot USA och till en del föra sin egen politik. Desto märkligare är det att det alliansfria Sverige så till punkt och pricka har följt USA och Nato.

    Priset för oss har varit minskad tilltro till vår alliansfrihet, eftersatt nationellt försvar, kostnader på långt över 20 miljarder kronor samt fem dödade och ett antal sårade svenska soldater.

    Allt detta för ett meningslöst nykolonialt krig med oerhörda lidanden för det afghanska folket.

    Slutsatsen för Sveriges del borde vara att endast delta i fredsbevarande FN-insatser. Koalitioner skapas av stormakter för att säkra stöd för interventioner, som syftar till att uppnå geostrategiska mål. Det kan inte tjäna Sveriges intressen.

    År 2004 förklarade dåvarande ÖB Håkan Syrén: ” Försvaret av Sverige börjar i Afghanistan.”

    I Irak deltar Sverige med militär styrka i den USA-ledda Operation Inherent Resolve (OIR) som även den saknar mandat från FN.

    Hade varit mycket bättre att satsat pengarna på försvar av Sverige.

  2. […] Upprorsbekämpning i Sahel-länderna i Afrika. Varför finns svenska soldater i Mali? Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar. Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen. Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik. Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder). Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag. Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here