Den här debattartikeln har min gode vän och kollega (f.d. barnläkare i Sverige och Nya Zeeland) Leif Elinder fått in i GP, där jag nu råkar vara nätprenumerant. Assange: Ska sanning bestraffas? Leif berättade igår förmiddag att artikeln refuserats med vändande post av DN, SvD och UNT…
Ska sanning bestraffas?
Julian Assange bör skyddas för vår demokratis skull. Det som nu utspelar sig handlar såväl om en kriminalisering av journalistiken som hot mot pressfriheten. Är det rätt att straffa en journalist för att denne lyfter fram krigsförbrytelser?
Julian Assange har varit ledare för Wikileaks, som avslöjat grova brott som olika länder har begått. I förra veckan släpade engelsk polis ut Assange från Ecuadors ambassad i London, där han sedan 2012 haft politisk asyl som skydd mot en utlämning.
Nu har amerikanska påtryckningar slutligen förmått Ecuadors regering att upphäva ett tidigare beslut om asyl. USA kräver utlämning. Skälet är anklagelsen att Assange för nio år sedan med visselblåsaren Chelsea Manning ”konspirerat” om att komma över dokument som avslöjar amerikanska krigsförbrytelser.
Chelsea Manning dömdes 2010 till 35 års fängelse för att hon förmedlat sekretessbelagda dokument, som avslöjat svåra krigsförbrytelser. Efter att ha suttit sju år i fängelse benådades hon av Obama. Men i år har Manning åter fängslats för att hon inför en åtalsjury vägrat vittna mot Assange. Hon har hållits isolerad en månad. Syftet är att pressa fram komprometterade uppgifter om Assange.
USA:s anklagelser har hittills bara handlat om en hypotetisk konspiration. Denna går ut på att Assange till Manning överlämnat hemliga datakoder (lösenord) som varit nödvändiga för att bryta sig in i USA:s försvarsdepartements datorsystem i syfte att plocka fram komprometterande uppgifter.
Den amerikanske människorättsaktivisten Noam Chomsky menar att handläggningen av Assangeärendet är skandalös utifrån flera utgångspunkter – dels olika länders ojusta samverkan, dels hur USA söker förhindra att ICC (Internationella domstolen) utreder dessa allvarliga människorättsbrott (inklusive tortyr).
Information alla bör känna till.
Den amerikanske domaren Andrew Napolitano har utnämnt Assange till hjälte. Han menar att Assange offentliggjort information som både är sann och som alla människor bör känna till.
Om USA erkänns rätt att kräva utlämning av en utländsk journalist som offentliggjort obekväma uppgifter, hur skall då situation hanteras om länder som Ryssland eller Saudiarabien ställer liknande krav?
I demokratiska länder är det inte olagligt att publicera läckta dokument. Att granska makten bör vara en av tidningarnas viktigaste uppgifter. I fallet Assange innebär en utlämning till USA ett angrepp mot det fria ordet. Assange bör därför skyddas inte bara för hans egen skull utan framför allt för vår demokrati. Det som nu utspelar sig handlar såväl om en kriminalisering av journalistiken som hot mot pressfriheten. Varje journalist borde protestera mot detta.
100% enig. Bra sammanfattat. Vill bara tillägga att Noam Chomsky kommenterat saken mycket bra via Democracy Now.
Krigsförbrytelser är inte statshemligheter.
Bevis på korruption är inte heller statshemligheter.
Det som skadar US anseende är sanningen om deras krig, dess brutalitet mot länderna de hänsynslöst härjar i och krossa för dollarhegemonins utsugning och dominans. Så förbrukande är deras krig att soldatmaterialet svårligen överlever sin ptsd utan istället tar sina liv, ev fruar, soldatkamrater…