Interneringsläger i Sveg under Andra världskriget
Röd filmkväll ”Upprättelse – en film om interneringslägren”
Datum: Måndagen den 22 april
Tid: Kl. 18:00-21:00
Plats: Victor Jara-föreningens lokal, Pontonjärgatan 36, närmaste tunnelbanestation: Fridhemsplan
Oktoberförlaget arrangerar sin första röda filmkväll där vi denna gång visar filmen Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget. Oktoberförlaget. Tilltugg kommer att finnas och en diskussion kommer att hållas efter filmen för de som vill delta i den.
Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget är en dokumentärfilm av Nils Lundgren, i samarbete med film i Västerbotten. Filmen skildrar den statliga interneringen i Sverige under andra världskriget av mellan 600-700 värnpliktiga män som stämplats som opålitliga element. De flesta av dem var kommunister men det fanns även radikala socialdemokrater, syndikalister, fackföreningsfolk och så kallade Englandsvänner bland dem. Lägren var placerade över hela Sverige och interneringarna skedde utan varken rättegång eller dom. Än idag kräver de drabbade och deras anhöriga upprättelse.
Om kommunister i Sverige under andra världskriget. Det svenska kommunistiska partiets politiska trovärdighet sattes på spel under andra världskriget. Krigshotet mot Sverige kom inte från Nazityskland utan från västmakterna och för att undvika krig måste Sverige anpassa sig till de tyska kraven. Om Sverige anfölls av Nazityskland så skulle vi inte försvara oss, utan anpassa oss till det nya läget. Kommunistpartiets lojalitet mot Komintern tolkades av det officiella Sverige, som att svenska kommunister i händelse av en kris eller ett krig där Sovjet var motståndare skulle stödja fienden. Under andra världskriget ansåg samlingsregeringen, krigsmakten och allmänna säkerhetstjänsten att anhängare till kommunistisk ideologi kunde utgöra ett hot mot landets säkerhet. Frågan om att förbjuda Sveriges kommunistiska parti lyftes i riksdagen under våren 1940. Anhängare till kommunistisk ideologi kartlades och i vissa fall bevakades. Deras, och misstänkta värnpliktigas tjänster, begränsades till särskilda interneringsläger, arbetsläger och förband, utan rättegång eller dom. De värnpliktiga hade i lägren ingen kontakt med militärens utbildning av stridande trupper eller väpnat materiel. Polisen genomförde tre landsomfattande razzior åren 1940-1942. Den första var den största och ägde rum 10 februari 1940. I den verkställdes husrannsakan hos 995 personer som misstänktes ha kopplingar till kommunistorganisationer. Även 45 föreningslokaler genomsöktes. De flesta av det svenska kommunistiska partiets distriktsledare fick sina hem genomsökta; somliga häktades medan andra kvarhölls några dagar.
För övrigt har Sverige aldrig någonsin varit demokratiskt styrt.
http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/riksdagens-historia/
Det här är en säkerhetstjänst viktigaste uppgift. Att ha kontroll över ”upproriska element”. Jag tror Sverige är ganska bra där faktiskt. Men USA är klart överlägset med sin CIA som är världsomspännande samt FBI för säkerheten inom USA:s gränser. Sveriges styrka i säkerhet tror jag ligger i de vänskapliga banden med USA. Ensamma hade vi varit betydligt svagare. Myndigheterna i Sri Lanka fick underrättelser om förestående terrordåd (underrättelser från CIA kanske?) men tog dem tydligen inte på allvar. Så gick det som det gick och upprorsmännen vann och trehundra människor dödades, många människor skadades samt kyrkor och lyxhotell förstördes. Från svenska regeringen kom något krystat och från vänstern hörs bara en talande tystnad.
Jodå. Klart att USA har bra kontroll, särskilt när USA:s underrättelsetjänst utbildar, stödjer och samverkar med terrorister, vilket gjort att Tulsi Gabbard känt sig nödgad att lägga förslag som gör beväpning av terrorister förbjudet för USA:s underrättelsetjänst.
https://gabbard.house.gov/news/press-releases/video-rep-tulsi-gabbard-introduces-legislation-stop-arming-terrorists
För mig handlar det inte längre om ”underrättelsetjänst”, men helt vanlig maffiaverksamhet och terrorism. De tycks ha så bra ”kontroll” att de kanske t.o.m. ligger bakom en hel del händelser som skapar de konflikter som det militärindustriella komplexet livnär sig på?
Fler s.k. ”underrättelsetjänster” skulle givetvis kunna var inblandade i diverse terror-dåd, kanske särskilt om de inför dåden har haft övning som i Stockholm, eller har placerat sig på lämpligt ställe inkl. in rekvesita för att ”dokumentera” dåden och framstå som high-fivande araber:
https://www.democracynow.org/2007/2/8/cheering_movers_and_art_student_spies
”De tycks ha så bra “kontroll” att de kanske t.o.m. ligger bakom en hel del händelser som skapar de konflikter som det militärindustriella komplexet livnär sig på?”
Låter väl lite som en konspirationsteori tycker jag nog eller har du några belägg? Jag skulle bli förvånad om USA försöker skapa konflikter och oroshärdar bara för att göra inhemsk industri av det. Tror väl inte det riktigt funkar så. Det är politiken som kräver rustningen och inte rustningen som kräver politiken. I Sverige menar politikerna att säkerhetsläget är försämrat och vill ha upprustning av försvaret. Problemet är bara att de inte har några pengar att betala med. Så gott som alla resurser går numera till den sociala sektorn.
USA HAR skapat konflikter och oroshärdar. Afghanistan 1979 var en av dessa där Sovjetunionen fick hela världens – och även delar av vänsterns – fördömande.
https://www.marxists.org/history/afghanistan/archive/brzezinski/1998/interview.htm
Storbritannien gjorde det i Nordirland – skapade en konflikt och oroshärd för att kapitlet ville behålla makten. De t o m begick brottsliga gärningar, t ex mördade de människorättsadvokaten Patrick Finucane.
Politiskt mycket möjligt det vet jag mindre om. Men som beställningsjobb till regering från diverse industrier det kräver tankar om konspiration. Men visst har USA mycket försvarsindustrier, det är ju ett högteknologiskt industriland, men det har Ryssland också, Sverige, England och? Det är själva industrin som byggt upp förutsättningarna för välståndet. Länder som inte är industrialiserade förblir fattiga om de nu inte har naturresurser att exploatera men de i sin tur genererar en strukturell fattigdom som förtrycker människorna. Jämför djuren i en djurpark. Förhoppningsvis mat för dagen men noll frihet.