På plats under kuppförsöket i Venezuela.

3
Venezuela. Bild från Creative Commons.

August Eliasson på tidningen Proletären har nyligen intervjuat Martin Lööf som besökt Venezuela för fjärde gången sedan 2017. Han har bott och vistats i många arbetarstadsdelar under sina resor till Venezuela.Martin Lööf har jag träffat som ledande medlem i Venezuelanätverket Venezuelanätverket. som publicerar många bra och aktuella artiklar om Venezuela.

Utdrag ur artikeln:


* Statskuppförsöket i Venezuela den 30 april fick stor uppmärksamhet runt om i världen. Martin Lööf var på semester i Venezuela dagen för statskuppförsöket den 30 april. Han beskriver en icke-händelse som kraftigt överdrevs i internationella medier.

Själv befann han sig med sitt sällskap på ett litet pensionat vid kusten när de tidigt på morgonen fick höra om kuppförsöket. Tillsammans med ägaren och andra pensionatgäster följde de nyheterna på tv. Några stödde oppositionen men tyckte inte att det fanns någon seriös oppositionsledare. Andra var förvisso kritiska till regeringen men tyckte oppositionen var värre.

Men det är viktigt att påpeka att det finns varor i landet. Det är bara att gå in på en stormarknad så finns allt där. Men priserna är för höga. Och matpaketen man får en gång i månaden är bara komplement, säger Martin Lööf som berättar att många får stöd från familjemedlemmar som emigrerat och jobbar utomlands.

Många man träffar säger att de är 100 procent chavister, men att de ändå är kritiska till regeringen.

* Hur tycker du den svenska medierapporteringen om Venezuela varit? Bedrövlig.
-Som svensk är det pinsamt att vi har en regering som står bakom Juan Guaidó. Istället för att stödja den yttersta högerns linje borde Sveriges regering motsätta sig sanktionerna och personer som Juan Guaidó, menar Martin Lööf.

Även delar av vänstern, inklusive Vänsterpartiet, har ju fördömt Maduros regering och krävt nyval. Hur ser du på det?
– Grundinställningen för vänstern borde vara att diskutera med vänstern i Venezuela.

Det viktigaste för Venezuela nu, menar Martin Lööf, är att få ordning på grundläggande funktioner som oljan och elnätet – något som är svårt under sanktionerna.

”Alla vettiga krafter stödjer dialog”
– Folk vill inte ha krig. Men det är också detta som gör att oppositionen förlorat i trovärdighet. Vem vill frivilligt ha utländska soldater i sitt land?

Föregående artikelStoppa Vapenmässan i Stockholm.
Nästa artikelFörbereder USA krig mot Iran?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Tack. Jag har läst. Ett lättläst litet inlägg dessutom.

    ”–Även delar av vänstern, inklusive Vänsterpartiet, har ju fördömt Maduros regering och krävt nyval. Hur ser du på det?
    – Grundinställningen för vänstern borde vara att diskutera med vänstern i Venezuela.”

    Redaktören. Det är här den vertikala axeln på politikskalan kommer in som avgörande faktor i sammanhanget. Svenska Vänsterpartiet har från auktoritärt parti utvecklats till ett liberalt parti som gör det möjligt att få en aktiv del i beslutsfattandet här i Sverige medan socialisterna och PSUV med Maduro i spetsen tvärs om utvecklats i auktoritär riktning och möter således motstånd från den liberaliserade västvärlden. Vänsterpartiet i Sverige och PSUV i Venezuela kanske inte har tillräckligt mycket gemensamt för att kunna stödja varandra?

  2. USA ökar nu sanktionerna mot Venezuela. Handel med militärt försvar och säkerhetstjänster blir inte längre tillåtna. Dessutom kommer två Panama registrerade oljetankers som fraktar olja från Venezuela till Kuba att svartlistas och hindras från handel med USA eller USA:s medborgare.

    Meddelas gör också att Vladimir Putin i Ryssland inte har något intresse av Venezuela och för övrigt tycker att president Nicolas Maduro är ekonomiskt inkompetent.
    Uppgifterna inhämtade från webbtidningen Today Venezuela.

  3. Socialistregimen Maduro i Venezuela är repressiv och har tydligen politiska fångar. Även tortyr förekommer. Syftet är att avskräcka människor att deltaga i demonstrationer mot regeringen.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_f%C3%A5nge

    ”Hålls utan rättegång
    Den genomsnittliga personen att gripas är en ung man som deltar i oppositionens protester och bor i ett av landets fattigare områden. Personerna förs vanligtvis till häkten, där de hålls i mörka celler i veckor, ibland månader, för att sedan släppas.

    -Jag skulle säga att 99 procent av de politiska fångarna aldrig döms. De tillåts inte heller att försvara sig eftersom det aldrig hålls någon rättegång. De åtalas, men åtalen pågår i flera år och domstolsförhandlingen kan skjutas upp 15–20, ibland 50 gånger, säger Romero.

    En mindre andel av de politiska fångarna torteras, ofta genom skenkvävning med plastpåsar som förs över huvudet – enligt Alfredo Romeras beräkningar handlar det om runt 15 procent av de politiska fångarna.

    Men i de flesta fallen nöjer sig myndigheterna med att låta fångarna klara sig på ett minimum av mat och vatten, utan att kunna tvätta sig.
    ”Metoden fungerar”

    Alfredo Romero säger att syftet med fångenskapen är att skrämma demonstranter från att fortsätta protestera. Och tyvärr har metoden visat sig effektiv,”

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/venezuelas-politiska-fangar-slutar-protestera

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here