I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Bör rymdkapplöpningen värderas annorlunda idag än för ett år sedan?
Vilka blev rymdkapplöpningens resultat?
”Ingen har väl missat att det igår (20 juli 2019) var 50 år sedan de första människorna kom till månen. Först av dem var som bekant Neil Armstrong. som sa ””That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” (Detta är ett litet steg för en människa men ett jättesprång för mänskligheten).”
Några reflexioner.
* Jag hörde igår på på TV hur president Kennedy föreslog samarbete mellan USA och Sovjetunionen i detta, och att Sovjetledaren Chrustjov var positiv. Detta var efter den mycket allvarliga Kuba-krisen. Men Kennedy mördades 23 november 1963, jag minns det väl.
* Det är mycket möjligt att Kennedys strävan efter samarbete med Sovjetunionen var orsaken till att han mördades. Passade inte alls hökarna i Pentagon och det militärindustriella komplexet som hans företrädare president Eisenhower varnat för.
John Kennedy
* Nu när Ryssland övergivit strävanden efter kommunism, har samma ekonomiska system som USA, och en demokrati som i vissa avseenden är bättre än USA:s – är USA:s politik mot Ryssland mer aggressiv och kritik.
Surprise? Nja, knappast. USA vill till varje pris bevara sin hegemoni och kontroll över marknader och resurser. Grunden är det primitiva kapitalistiska systemet.
Månlandningarnas betydelse.
Sedan följde 6 månlandningar av USA fram till 1972.
* Att de upphörde visar dess mycket begränsade reella tekniska betydelse.
* Månlandningarna hade en betydande politisk betydelse. USA kom ju före Sovjetunionen, som sköt upp den första rymdraketen 1956, 39 år efter sin tillkomst och 11 år efter slutet på Andra världskriget där drygt 20 miljoner dog i Sovjetunionen och 300 000 i USA, 1,5 % av antalet i Sovjetunionen.
* Vidare dolde och kompenserade uppmärksamheten kring månlandningarna USA:s brutala krig i Vietnam, där den nationella befrielsefronten FNL året innan haft uppmärksammade framgångar i Tet-offensiven, åtminstone för en tid.
* Rymdkapplöppningen bidrog också i hög grad till en militär upprustning i rymden.
USAs vägran att inom FN samarbeta för ett förbud om vapen i rymden har lämnat dörren öppen för fortsatt utveckling av offensiv och destabiliserande rymdteknologi, som de militära rymdfarkosterna och Prompt Global Strike- systemet. USAs militära satelliter ger Pentagon möjligheter till globalt spionage och exakta bombmål över hela planeten. Rymd-upprustning hot mot fred.
Satelliter spelar stor roll i krigföringen nu för tiden. Detta framgår av ett av föredragen vid ”Anti-imperialistiskt Forum” 29 mars 2018 i Stockholm.
Förslag:
Fredligt samarbete i rymden!
Tvingande förbud mot användning av rymden för militära ändamål!
Det finns faktiskt en överenskommelse att rymden inte får användas för militära ändamål, men som så ofta ignorerar USA den, och då tvingas andra som Ryssland och Kina följa efter.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
The 1967 Outer Space Treaty
The Outer Space Treaty entered into effect in October 1967. It is the second ”nonarmament” treaty (the first being the Antarctic Treaty of 1961). There is no expiration date.
Article IV
States Parties to the Treaty undertake not to place in orbit around the earth any objects carrying nuclear weapons or any other kinds of weapons of mass destruction, install such weapons on celestial bodies, or station such weapons in outer space in any other manner.
The moon and other celestial bodies shall be used by all States Parties to the Treaty exclusively for peaceful purposes. The establishment of military bases, installations and fortifications, the testing of any type of weapons and the conduct of military manoeuvres on celestial bodies shall be forbidden.
The use of military personnel for scientific research or for any other peaceful purposes shall not be prohibited. The use of any equipment or facility necessary for peaceful exploration of the moon and other celestial bodies shall also not be prohibited.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Både Kina och Ryssland sägs ha utvecklat försvarssystem, som inte kan användas för attacker, för att störa ut krigssystem i rymden. Ingen litar väl längre på USA. USA rasar över dom och gnäller att USA dominans är hotat. Är det inte just det försvarssystem skall åstadkomma.
”INGEN MÄNNISKA HAR SATT SIN FOT PÅ MÅNEN
Månlandningarna är bara månskenshistorier Historiens mest dyrköpta LÖGN – månlandningarna.”
”Hundratals astrofysiker vet att det kommer att dröja flera årtionden innan vi kan landsätta människor på någon annan himlakropp och klara återresan till jorden. En slags kollektiv rädsla blockerar sanningen från att komma fram.”
https://parnassen.wordpress.com/2013/01/09/100-tals-astrofysiker-vet-att-vi-inte-kan-aka-till-manen-brage-norin-berattar-om-jordens-bluff/?fbclid=IwAR0bjPPQIVnqmO8W98k0VE2IyATts4X3Kqdcci0EN6_pjPYuGJ4AKrBHsKg
Mycket intressant artikel! Håller med till 100%! Och ett fejk syns på bilden – spåren av astronauternas skor.
”https://parnassen.wordpress.com/2013/01/09/100-tals-astrofysiker-vet-att-vi-inte-kan-aka-till-manen-brage-norin-berattar-om-jordens-bluff/?fbclid=IwAR0bjPPQIVnqmO8W98k0VE2IyATts4X3Kqdcci0EN6_pjPYuGJ4AKrBHsKg
100-tals astrofysiker vet att vi inte kan åka till månen! Brage Norin berättar om jordens bluff
Posted on 9 januari, 2013”
Brage Norins berättelse får mig att tänka på attentaten den 11 september 2001. Det tekniskt orimliga får inte ifrågasättas offentligt, som mycket annat som är politiskt ”känsligt”.
Brage Norin tycks mig däremot vara dålig på att ifrågasätta ihålliga teorier om jordens uppvärmning; vilket dock inte var ämnet.
Jag hinner inte nu men det vore intressant att kolla vad han exakt ansåg då och vad han anser nu, drygt sju år senare.
Om Nixon vet vi att det var han som öppnade för att bl. a. fr Kina ersatte Taiwan i säkerhetsrådet.
Kan månne någon kinesisk tidskrift eller tidning har påkallat bluffen och jänkarna – som även hade andra starka skäl (billig arbetskraft) – då valde att ”köpa” officiell kinesisk tystnad genom diplomatiska och ekonomiska öppningar?
Någon som kan kinesiska kunde forska i ämnet.
Någon som kan ryska skulle gärna få redogöra om vad som skrevs i CCCP om månsäventyret.
Det finns starka motargument mot avlidne Brage Norins artikel.
Vi fick ju bättre datorer, nya material, bättre raketmotorer m.m pga rymdkapplöpningen. Visst hade dessa produkter utvecklats även utan rymdprogram men det gick betydligt fortare! Om det var värt kostnaden är dock tveksamt…
Det är väl kanske inget som drivit på utvecklingen såsom krigen. Bara USA’s krig på andra folks mark sägs ha kosta 20 miljoner liv efter WW2 och USA släpper en bomb var 12e minut, utan ens en krigsförklaring. Precis som du säger, är det värt det? Jag tycker inte det. Olikt USA’s många krig runt jorden driver Kina inga krig, hotar ingen, ockuperar ingen annan stat, har ingen motsvarighet till USA’s intensiva sanktioner och påtryckningar, har proportionellt en rustningsindustri mindre än tiondelen av USA, ändå utvecklas landet intensivt. Kina är världsledande i energi, elfordon, snabbtåg, elfartyg, vindkraft, kärnkraft, solkraft, och har ett välfungerande fredligt och harmoniskt samhällssystem. Över 90% av befolkningen entusiastiskt stöder systemet. Det är väl verkligen något att lära från, ta efter och och associera sig med.
Bättre raketmotorer? Ja, om man tänker på de ryska RD-180 som USA köper och använder nu.
Här https://www.aulis.com/apollo11saturn_v.htm kan man läsa om Saturn V raketen. Uppskjutningen analyseras av Alexander Popov, professor-astrofysiker, som har deltagit i de ryska rymdprogrammen.
Jo, visst har även raketmotorer utvecklats vidare sen 60-talet! RD-180 och RD-181 är ju vidareutvecklingar med endast två brännkammare av RD-170 med fyra brännkammare som utvecklades i Sovjet. Den är numera ersatt med RD-171M som är godkänd för bemannade rymdresor! Intressant det här med Saturn-raketen men det är svårt för en icke insatt i ämnet att evaluera vad som påstås i analysen!
A. Popov menar att enligt tillverkaren ”Boeing”, vid 107 sekunders märket måste raketen uppnå 25000 meters höjd och den inte skulle ses pga molnen. På bilden förklarar Popov att raketen hade uppnått bara 8000 m – till det första molnlagret, d v s har 3ggr lägre hastighet. Med sådan hastighet kommer man inte långt med tanke på raketmotorernas enorma bränsleförbrukning.
Vi vet en hel del om universums historia tack vare Apollo-programmet.
Jo, i alla fall solsystemets och jordens historia! De stora bidragen till astrofysiken är dock Hubble-teleskopet och andra stora jordbaserade teleskop.
OK Anders jag antar att du har dina skäl att ta bort min kommentar men det fanns inget i den som var det minsta överdrivet.
Jag ska iaf försöka få med en betraktelse över hur en industri och teknikhistoriskt intressant epok, den med fotoemulsioner för avbildningar, nu är nästan över men där yrkesverksamma som tillägnat sig den expertisen i samband med proffessionellt arbete med fotografering och filmframställning kunnat bidra med att analysera Apollofotografier.
I den kommentar du tog bort gav jag en antydan till vilka det rörde sig om men det spelar mindre roll för att förklara det principiella.
Folk som kan sina saker är inte alltid bra på att skriva begripliga sammanfattningar och konklusioner, men det är fascinerande att se när den sortens ’nörd’ i detalj bevisar hur Apollofotografierna gjorts rent tekniskt vilket inte överensstämmer med det officiella narrativet.
Nästa generation kommer den sortens expertkunnande att vara ytterst sällsynt så det var i grevens tid som analysen skedde.
Det är ett intressant exempel på tekniskt vetenskapligt detektivarbete av högsta klass som med fördel kan studeras av dom som vill se exempel på vetenskapslogisk argumentation.
Både den granskade och den granskande sidan har gjort ett ambitiöst jobb och det är sällan som två såna sidor konfronteras så att allmänheten får insyn bakom kulisserna.