Asiatiska århundradet började i maj 2020

14
Kina – USA shutterstock_602821019

Denna artikel av David P. Goldman 21 maj i Asia Times har vänligen översatts av En f.d. Haparandabo. Tack!
Jag har publicerat många artiklar om Kina – och kan förnöjt rapportera att denna artikel ändå tillför ny kunskap.


Asiatiska århundradet började i maj 2020

Regionen har vuxit fram som en ekonomisk zon som är lika integrerad som Europeiska unionen

Ekonomihistoriker kan datera början av det asiatiska århundradet till maj 2020, då de flesta asiatiska ekonomierna studsade tillbaka till full sysselsättning medan väst försmäktade av coronavirus-lockdown. Asien har vuxit fram som en ekonomisk zon som är lika integrerad som Europeiska unionen, och som mer och mer har skyddats från de ekonomiska chocker som Förenta staterna eller Europa har utsatts för.

Googles dagliga uppgifter om hur man rör sig på arbetsplatser undersöker var någonstans smartphones är, för att avgöra hur många personer som arbetar– det är den överlägset mest exakta och aktuella tillgängliga information som finns om ekonomisk aktivitet.

Exempelvis  så var Taiwan, Sydkorea och Vietnam tillbaka på normala nivåer den 13 maj.

Japan och Tyskland hade klättrat tillbaks till 20% under det normala. USA, Frankrike och Storbritannien är fortfarande paralyserade. Google kan inte göra avläsningar i Kina, men de tillgängliga bevisen tyder på att Kina följer Taiwan, Sydkorea och Vietnam.

Den ekonomiska återhämtningen i Asien är en konsekvens av framgången i bekämpandet av Covid-19 pandemin. Mortaliteten i Kina, Japan, Taiwan, Sydkorea, Hongkong och Singapore på grund av Covid-19 är en tiondel av Tysklands och en hundradel av andelen i USA, Storbritannien, Frankrike eller Spanien. Som jag rapporterade den 21 maj, arbetar USA hårt för att åter öppna sin ekonomi trots att de har en mycket högre grad av nya infektioner än de asiatiska länderna eller Tyskland. Det här medför betydande risker. Två Ford Motor anläggningar i USA till exempel, som åter hade öppnats den 17 maj stängdes igår igen efter att anställda hade testat positivt för Covid-19.

Asiens plötsliga ökning följde på framgången med motåtgärder mot sjukdomen. Men den långsiktiga drivkraften för asiatisk tillväxt är Kinas uppkomst som en teknisk supermakt. När den här veckans session i folkets kongress i Peking äger rum, förväntas nya statliga investeringar passera 1,4 biljon dollar i 5G -bredband, automatisering av fabriker , självkörande bilar, artificiell intelligens och liknande områden.

Asien fungerar nu som ett sammanhållet ekonomiskt block. Sextio procent av de asiatiska ländernas handel sker i Asien, samma andel som i Europeiska unionen. Googles siffror om mobiliteten bekräftar vad vi tidigare har fått veta om Kinas uppgifter från april om handeln. Handeln inom Asien ökade jämfört med året innan, medan handeln med USA stagnerade.

Den kinesiska handelns kraftiga ökning med Sydostasien, Sydkorea och Taiwan visar omfattningen av samordningen i den asiatiska ekonomin. Kinas export till Asien har ökat mycket snabbare än handeln med USA, som stagnerade efter 2014.

Under tiden har Kinas aktiemarknad nått årets topposition, och den har hittills bara gått ner 2% år på MSCI Index, i US-dollartermer räknat, medan alla andra stora börser uppvisar mycket negativa tal. Styrkan i Kinas aktiemarknad är anmärkningsvärd med tanke på upptrappningen av den ekonomiska krigföringen med USA, inklusive ett amerikanskt förbud mot tredje parts export till svartlistade kinesiska företag av datachips som USA har immateriella rättigheter för, och hotet att avföra kinesiska företag från den amerikanska börsen.

Emellertid ledde teknikföretag inom sjukvården den kinesiska aktiemarknaden, med Alibaba Health Information som till dags dato har mer än fördubblats i år. Kinas ambition att leda världen in i artificiell intelligens och stordataanalys inom hälso-och sjukvårdssektorn fick ett uppsving till amerikanska företags bestörtning, i och med Covid-19 pandemin enligt officiell bedömning från USA.

Förra veckan införde USA:s handelsdepartement kontroller av försäljning av halvledare (grundläggande material i de flesta elektroniska apparater) till kinesiska företag på Washingtons ”entity list”, för att ta reda på om de har tillverkats någonstans i världen med amerikansk teknik. Kinas telekomjätte Huawei, världsledande inom 5G-bredband, designar egna chips och kontrakterar Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, världens främsta chipgjuteri för sin för sin tillverkning. TSMC använder amerikansk utrustning vid framställning av chip och kommer att omfattas av förbudet. Branschanalytiker väntar på att se hur strikt USA kommer att genomdriva dessa regler, som har en övergångsperiod på 120-dagar.

Som jag skrev den 18 maj, innebär detta att satsa allt på ett kort för Trumps administration, som har misslyckats med att övertala de flesta av sina allierade från att göra affärer med Huawei, som Washington stämplar som ett hot mot USA:s nationella säkerhet. En handfull amerikanska företag och nederländska ASML dominerar nu marknaden för tillverkning av halvledarutrustning som kan framställa avancerade chips.

Om USA hindrar gjuterier runt om i världen från att sälja till Huawei kommer det kinesiska företaget inte att ha någon källa till avancerade halvledare. Huawei har enligt uppgift ett stort lager av chips; Kinas import av halvledare fördubblades mellan slutet av 2017 och slutet av 2018, vilket tyder på att Kina har lagrat chips som en försiktighetsåtgärd. USA:s förbud skulle skada det kinesiska företaget om det genomförs fullt ut.

Men det är Washingtosn sista kort i spelet. Utrustning för halvledartillverkning är USA: s sista styrpunkt när det gäller central teknik. I amerikanska företags styrelserum och på ingenjörers chattrum på internet, är frågan inte om, men när Kina kommer att bli tvunget att återskapa delarna av amerikanska eller nederländska maskiner och producera sina egna. Kina kanske inte kan köpa avancerade datorchips, men det kan hyra alla chipingenjörer som de vill, varsomhelst i världen. Enligt uppgifter i medierna dominerar nu Taiwan chip- tillverkningen, och en tiondel av Taiwans chipingenjörer arbetar nu för dubbel lön på det kinesiska fastlandet.

Tidigare har Kina etablerat sin högteknologiska autonomi mycket snabbare än de flesta observatörer väntat. Nummer två i Kinas telekommunikationsutrustning, företaget ZTE stängdes nästan i april 2018 efter att Washington gjorde försäljning av Qualcommchips som driver deras smartphones till föremål för embargo. I december 2018 producerade Huawei det egna Kirin chipset, som är kraftfullare än Qualcomm-produkten. Kina använder fortfarande amerikansk programvara för att designa chips, och är beroende av taiwanesiska gjuterier som använder amerikansk utrustning.

Om Kina snabbt kan bli självförsörjande på tillverkningen av chip, kommer det sista fästet för amerikansk techdominans att falla.

Föregående artikelMalaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet
Nästa artikelHyckleriet med fossilsubventionerna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

  1. Att USA sjunger sista verse visste man sedan länge. Johan Galtung, som spådde Sovjets sammanbrott nästan exakt på datumet, har sagt att USA kommer att gå under anno 2025. Alltså fem år. Sedan är det finito! Med peruk trump(et) och ett pompöst köttberg i förarsätet så är USAs öde är förseglat. Inbördeskrig, sedan så stater som bryter ur unionen och därefter betala de enorma skulden landet har – det blir rea försäljning med andra ord.

    ”what we are seeing today is a systemic collapse of the US society. That is not to say that the USA will disappear, not at all. But just like it took the Soviet Union a decade or more to fully collapse (roughly from 1983-1993), it will take the US many years to fully crash. And just like a New Russia eventually began taking form in 1999, there will be a New USA coming out of the current collapse. Total and final collapses are very rare, mostly they just initiate a lengthy and potentially very dangerous transformation process, the outcome of which is almost impossible to predict.”

    http://thesaker.is/the-systemic-collapse-of-the-us-society-has-begun/

    Måtte USA inte tar världen med sig i sin undergång – annars är det bra att festa på. För det betyder också ett annat avskyvärt och alltigenom rasistiskt land, israel, kommer också att ha väldig svårt att inte drunkna i sin egen dynga. Tala om två flugor med en sten!

    För övrigt började det kinesiska seklet redan år 1981 då Deng Xiao Ping sade ”spelar ingen roll om katten är svart eller vit – om den kan fånga mus är den en bra katt”

    • Ett stabilt USA är inte bara viktigt för Nato, utan också för Ryssland och Kina.
      USA upplever nu flera allvarliga kriser samtidigt; viruskris, ekonomisk kris, social kris och en demokratisk kris. Samtidigt har landet en mycket mindre förutsägbar president än tidigare. En stormakt i kris påverkar hela världen. Är detta en kris som Ryssland och Kina kommer att försöka utnyttja?
      På kort sikt kan det skapa vissa möjligheter som Ryssland och Kina kan utnyttja. Men i den större bilden är det inte något som kommer att tjäna dem heller på lång sikt. Utrikes- och säkerhetspolitik är ett extremt komplext område. Och USA:s genomförande av det har enorma konsekvenser för alla länder i världen.

      I början av maj seglade en grupp amerikanska och brittiska krigsfartyg in i Barentshavet för första gången sedan mitten av 1980-talet. Detta var destabiliserande för regionen, eftersom de förde en förstörare med missilförsvarskapacitet. Detta hotar ryska vedergällning, och det uppfattades som en avsiktlig provokation av Ryssland.
      Ryssland svarade nyligen med att tillkännage en ny flottövning i Norskehavet, en övning som kommer att äga rum mellan juni och juli. Det som händer i USA nu är en social och demokratisk kris, vilket återspeglas i valet av Donald Trump som president. Detta återspeglas ytterligare i hur hans regering fungerar. När det finns kaos på toppen av den amerikanska regeringen påverkar detta hela det politiska systemet och samhället.
      För Ryssland och Kina kommer USA fortfarande att vara en mäktig motståndare, men USA har också blivit en mindre kompetent och mindre förutsägbar motståndare.

    • USA´s ”förseglade öde” låter betänksamt. Hur är det förseglat? Lås, kedjor, tejp?
      Kina har numera en viktig andel av världens tillverkningsindustri, men har nått dit genom att (pirat)kopiera allt från ritningar till management från västvärlden. All business sker på amerikansk engelska, en relativ försvagning av USA´s globala position kan nog tänkas, men den internationella handelns amerikanska infrastruktur kvarstår. Indien har liknande relativ befolkningsvikt och talar engelska, mycket få kommer att välja att lära sig den fullständigt främmande kinesiskan. Den framtida befolkningsutvecklingen i Kina kommer snart att likna den japanska, ettbarnspolitiken har begränsat mängden fertila kvinnor. En befolkningspyramid dominerad av pensionärer står för dörren. Det blir knappast något kinesiskt århundrade, men däremot ett globalt. På engelska förstås, vår tids latin.

      • Beskrivningen av Kina som bara ett kopierande land är oriktig. Kina är framstående, ja ledande på flera områden, av egen kraft. (AI,Huawei mm).

        ”Kina håller på att utvecklas till ett högteknologiskt land och bli ledande också inom vetenskap. En erkänd metod vid jämförelser är antalet publicerade vetenskapliga artiklar. År 2000 publicerade forskare i Kina c: a 52 000 sådana artiklar och kom på sjätte plats i världen. USA ledde med 370 000 artiklar.
        År 2018 var motsvarande siffror c a 599 000 vetenskapliga artiklar totalt för Kina och 683 000 för USA, medan Kina har flest artiklar inom naturvetenskapliga områden (https://www.scimagojr.com/countryrank.php?year=2018).” Ur ”Kapitel 10.1 Kina och BRICS går om USA och Väst ekonomiskt?” i Möt författarna bakom “USA som världspolis”! Vad gör dom? Var finns dom?

      • Nej, USAs öde är förseglat med ett häfte. Fanns inte tejp i närheten, inte heller lås tyvärr detta p g a Corona-krisen. Ingen sigill heller fanns att tillgå vet du jehu från hell avivu … nöjd?

  2. USA redovisar en kraftig ökning av nya jobb i Coronakrisens spår.
    I Europa ökar värdet på börserna igen.
    I motsats till vad man kan vänta sig i kristider sjunker priset på guld.
    Ryssland är ett land som storsatsat på guldreserver de senaste årtiondet men som nu får se värdet sjunka.
    Dessutom har Ryssland förstört en stor flod med ett jättelikt oljeutsläpp ett av de största i historien.
    De kommer ta årtionden att rena floden igen och till enorma kostnader.
    Om det skulle gå så där jättebra för Asien och motsvarande dåligt för USA?
    Tjaaa….. Det tror jag väl inte riktigt på.

    https://www.friatider.se/kraftig-okning-av-nya-jobb-i-usa

  3. Kinas angrepp på Indien idag kan innebära en stärkning av Kinas strypgrepp på grannländerna, eller att de förenar sig och kväver kinesisk agression. Kina har många fiender bland grannarna, och enda vännen ser ut att vara Pakistan, som bara vill trakassera Indien.

    • Vad bär framtiden i sitt sköte?. Rekommenderad läsning till @Cefal Postcards from the end of america

      ”Growing out of a photo and political writing blog Linh has maintained since 2009, Postcards from the End of America is an unflinching diary of what Linh sees as the accelerating collapse of America. Tracking the economic, political, and social unraveling–from the casinos to the abandoned factories and over all the sidewalks in between–with a poet’s incisive tongue, Linh shows us the uncanny power of the people in the face of societal devastation.”

      I klar text: detta är det Kinesiska seklet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here