Denna artikel och intervju 3/1 på https://www.democracynow.org/2023/1/3/brazil_lula_inauguration_bolsonaro_amazon_rainforest har upphittats och översatts av Ingemar samt anlände igår vid 19-tiden. Passa mycket lägligt Tack!
___________________________________________________________________
”Tillbaka till demokrati”: Brasilien svär i Lula som president, när högerextrema Bolsonaro flyr till Florida
I Brasilien invigdes den tidigare fackföreningsledaren och ledaren för arbetarpartiet Luiz Inácio Lula da Silva på söndagen 1 januari för sin tredje mandatperiod som landets president, då han ersatte den högerextreme presidenten Jair Bolsonaro. Lula fungerade som Brasiliens mest populära president från 2003 till 2010 och hjälpte till att lyfta tiotals miljoner brasilianare ur fattigdom. Men 2018, när han förberedde sig för att kandidera igen, fängslades han på falska korruptionsanklagelser, vilket banade väg för valet av Bolsonaro. Anklagelserna kastades senare ut. Bolsonaro bojkottade ceremonin, efter att först ha vägrat medge valet, och flydde Brasilien för Orlando, Florida, eftersom han undviker brottsutredningar. Den nya administrationen har lovat att bekämpa fattigdom, investera i utbildning och hälsa och stoppa olaglig avverkning i Amazonas regnskog. Vi får sällskap av Maria Luísa Mendonça, chef för nätverket för social rättvisa och mänskliga rättigheter i Brasilien, och journalisten Michael Fox, värd för podcasten ”Brazil on Fire”.
Gäster
Maria Luisa Mendonça chef för Network for Social Justice and Human Rights i Brasilien och gästforskare vid City University of New York Graduate Center.
Michael Fox frilansjournalist, tidigare redaktör för North American Congress i Latinamerika och värd för podcasten Brazil on Fire. Länkar Nätverk för social rättvisa och mänskliga rättigheter i Brasilien Podden ”Brazil on Fire”.
AMY GOODMAN, Democracy Now: Vi börjar dagens show i Latinamerikas största land, Brasilien, där folk fyllde gatorna i söndags för att fira invigningen av Luiz Inácio Lula da Silva som deras nya president, vilket markerar en fantastisk comeback för den tidigare fackföreningsledaren och presidenten, som ersätter den högerextrema presidenten Jair Bolsonaro.
LULA SUPPORTER: Vi är här eftersom invigningen av Lula innebär att vi kan återuppta återupprättandet av vår demokrati. Vi är här för att visa politisk kraft och att demokrati omfattar alla raser, etniciteter och samhällsklasser.
AMY GOODMAN: Lula var Brasiliens mest populära president från 2003 till 2010 och hjälpte till att lyfta tiotals miljoner brasilianer ur fattigdom. Men 2018, när han förberedde sig för att kandidera till ämbetet igen, fängslades han på grund av uppdiktade anklagelser om korruption, vilket banade väg för valet av Bolsonaro. Anklagelserna togs senare bort, efter att han fängslats.
Bolsonaro bojkottade söndagens ceremoni. Han lämnade Brasilien i fredags och åkte till Orlando, Florida, efter att ha vägrat att godkänna valet av Lula. Bolsonaro bor hos den brasilianske kampsportskämpen och mångårige supportern José Aldo och planerar enligt uppgift att stanna i Florida i minst en månad för att undvika flera brottsutredningar. Flytten var ett eko av Donald Trumps avgång från Washington, D.C., timmar innan Joe Biden svors in som president. Lula leder Brasiliens arbetarparti. Under sin invigning på söndagseftermiddagen i Brasília gisslade han den högerextrema före detta presidenten Bolsonaro och lovade att bekämpa fattigdom och investera i utbildning och hälsa och stoppa illegal avverkning i Amazonas regnskog.
PRESIDENT LUIZ INÁCIO LULA DA SILVA: De senaste åren har vi utan tvekan levt i en av de värsta perioderna i vår historia, en era av skuggor, tvivel och mycket lidande. Men denna mardröm tog slut med den suveräna rösten i det viktigaste valet sedan landets återgång till demokrati, ett val som har visat det brasilianska folkets engagemang för demokrati och dess institutioner. Denna extraordinära seger för demokratin tvingar oss att se framåt, att glömma våra olikheter, som är mycket mindre än vad som förenar oss för alltid – kärleken till Brasilien och den okrossbara tron på vårt folk. …
Tyvärr förstördes mycket av det vi byggde på 13 år på mindre än hälften av den perioden, först av kuppen mot tidigare presidenten Dilma Rousseff 2016, och sedan av de fyra åren av en regering som förstörde landet och vars historia aldrig kommer att glömmas bort. … I kampen för Brasiliens bästa kommer vi att använda de vapen som våra motståndare fruktar mest: Sanningen som råder över lögnerna, hoppet som övervinner rädsla och kärleken som besegrar hat. Länge leve Brasilien, och leve det brasilianska folket!
AMY GOODMAN: Lula har utsett 11 kvinnor att tjänstgöra i sin regering, fler än någon tidigare administration. Goldmanpristagaren Marina Silva valdes till Brasiliens miljöminister. Hon innehade posten under Lulas tidigare två mandatperioder, under vilka avskogningen av Amazonas Sakatades ned avsevärt. Ursprungsland- och vattenförsvararen Sônia Guajajara utsågs till Brasiliens första minister för ursprungsbefolkningar någonsin. Lula nominerade också den svarta aktivisten, journalisten och utbildaren Anielle Franco till Brasiliens nya minister för rasjämlikhet. Hon är syster till Marielle Franco, som var en aktivist för mänskliga rättigheter och rasrättvisa och medlem av Rio de Janeiros kommunfullmäktige innan hon mördades 2018.
Inför Lulas edgång i söndags förbjöd den brasilianska högsta domstolen tillfälligt registrerade vapenägare att bära sina skjutvapen i huvudstaden Brasília tills efter invigningsceremonin. Beslutet kom mitt i en stigande oro för våld från extremhögern och anhängare till den besegrade presidenten Jair Bolsonaro. Lula talade till Bolsonaros anhängare under ett tal på nationalkongressen, när han svors in för sin tredje mandatperiod.
PRESIDENT LUIZ INÁCIO LULA DA SILVA: Vi känner ingen hämnd mot dem som försökte underkuva nationen i sina personliga och ideologiska syften, men vi kommer att garantera rättsstatsprincipen. De som begått misstag kommer att få svara för sina misstag med rätten till försvar inom den rättsliga processen.
AMY GOODMAN: Just när vi sänder, visar Brasiliens nye president, Lula, sin respekt vid den afro-brasilianska fotbollsspelaren Pelés öppna kista i Santos som en av hans första handlingar som landets nya statschef.
För fördjupning har vi fått sällskap av två gäster. Maria Luísa Mendonça är chef för Network for Social Justice and Human Rights i Brasilien och gästforskare vid City University of New York Graduate Center. Och journalisten Michael Fox är värd för podcasten Brazil on Fire, tidigare redaktör för NACLA.
Vi välkomnar er båda till Democracy Now! Maria Mendonça, låt oss börja med dig. Koncentra dig bara på betydelsen av att Lula återvänder som president, vad detta betyder.
MARIA LUÍSA MENDONÇA: Ja. Det här är väldigt, väldigt viktigt. Det är ett historiskt ögonblick för Brasilien. Och som vi hörde från Lula och även från supportrarna som var närvarande vid invigningen, handlar det här om demokratins återkomst i Brasilien, eftersom Bolsonaro bara kunde bli vald pga en parlamentarisk kupp mot den tidigare presidenten Dilma Rousseff 2016, som öppnade ett utrymme för det, och sedan arresterades Lula, även om det inte fanns några bevis mot honom. Så det var en lång väg att återvända till demokratin.
Och jag tror att det var väldigt symboliskt att, det var viktigt att Bolsonaro inte var med vid invigningen. Så det betyddelsefulla var att det fanns representanter från olika, en mångfald av sektorer av det brasilianska samhället som gjorde Lula till den nya presidenten. Så det var ett mycket viktigt, symboliskt ögonblick och ett ögonblick av glädje.
Och det var också viktigt eftersom Lula under den första dagen också utfärdade flera verkställande order som är mycket viktiga när det gäller att ändra policy och återuppbygga brasilianska institutioner inom områdena miljöskydd, utbildning, vapenkontroll och även ändra policyer, till exempel för att stoppa privatisering av viktiga offentliga företag i Brasilien.
JUAN GONZÁLEZ, Democracy Now: Och, Maria Luísa Mendonça, jag skulle vilja fråga dig om – medan Lula själv personligen fortfarande är väldigt populär i Brasilien, så är det inte nödvändigtvis sant för arbetarpartiet. Vilka kommer att bli problemen som han står inför med den nya kongressen? Om du kunde prata om det?
MARIA LUÍSA MENDONÇA: Ja, det finns mycket starka lobbygrupper i kongressen. Till exempel, du vet, agribusiness, gruvbolag, de har en mycket stark lobby. Samtidigt, i riksdagsvalet, var det parti som tappade flest mandat de traditionella konservativa partierna, inte de progressiva vänsterpartierna. Så, PT har fortfarande en bred koalition av progressiva partier.
Och jag tror att Lula också kan bygga om många av institutionerna, som han redan gör. Han bygger om miljöministeriet, ministeriet för jämställdhet, rasjämlikhet, arbetsministeriet. Och han utsåg mycket viktiga nyckelpersoner att driva dessa institutioner. Så jag tror att han kommer att kunna föra fram progressiv politik, även om det naturligtvis, du vet, kommer att bli en kamp, jag tror, särskilt med jordbrukssektorn, som är mycket stark i Brasilien.
Samtidigt har Lula också redan undertecknat viktiga policyer för att återuppbygga, till exempel finansiering för att skydda Amazonas och andra viktiga områden i Brasilien – Cerrado, Pantanal, våtmarkerna. Så jag tror att miljöskydd kommer att vara nyckeln. Och det är viktigt eftersom den främsta orsaken till miljöförstöring är utbyggnaden av jordbruksplantager.
Så jag tror att Lula samtidigt bygger om ministeriet som skyddar och ger stöd till småbönder i Brasilien. Så jag tror att det kommer att vara en viktig balans och mycket mer deltagande av civilsamhället och organisationer, progressiva organisationer och sociala rörelser i hans administration.
JUAN GONZÁLEZ: Och jag skulle vilja ta in Michael Fox, frilansjournalisten, tidigare redaktör för NACLA. Välkommen till demokrati nu! Kan du prata med oss om de utrikespolitiska konsekvenserna av Lulas återkomst, både för Latinamerika och naturligtvis också, han spelade en stor roll i bildandet av BRICS-nationerna – Brasilien, Ryssland, Kina, Indien och Sydafrika – i termer av av en ny internationell pol mot främmande, västerländsk imperialism?
MICHAEL FOX: Det här är bara enormt. Och som du nämnde, att Lula kommer tillbaka är att föra tillbaka vad han kunde göra på 2000-talet. Du vet, han skapade, under sina första två mandatperioder, 35 olika ambassader, många av dem i Latinamerika och Karibien och i Afrika. Hela idén var egentligen Syd-Syd-band. Det var därför BRICS var så viktigt. UNASUR – han var en av de grundande medlemmarna av Union of South American Nations – det kommer att bli viktigt igen. Och det här är alla samarbeten som Bolsonaro helt hade avlägsnat Brasilien från och hade tagit Brasilien från den här typen av internationella överenskommelser, drog Brasilien från CELAC, gemenskapen av latinamerikanska och karibiska länder. Och det är något som Lulas första resa han redan har pratat om – han kommer att åka till Argentina om bara några veckor för att återinföra Brasilien i den regionala integrationen, den regionala organisationen. Så dessa saker är helt enorma.
Och det här är som Lulas bröd och smör, eller hur? Du vet, han förändrade vad som var utrikespolitik för Brasilien. Och hela tanken var att vi skulle lyfta Brasilien till en internationell sfär; vi ska prata med de rikaste länderna; vi kommer att föra dialog med till exempel USA och Kina. Lula har redan pratat om vikten av dessa två olika länder som verkligen är nyckeln och är topphandelspartner för Brasilien. Men samtidigt kommer han att fortsätta den regionala integrationen.
Han tog in sin nya utrikesminister, som var utrikesminister under Dilma Rousseff, Mauro Vieira, som redan har pratat om de tre viktigaste principerna i Lulas utrikespolitik, som först kommer att vara Sydamerikas relationer, sedan Latinamerika, och sedan afrikanska relationer, som återupprättade de djupa banden med Afrika, som för Lula var så viktiga.
Och detta såg vi vid invigningen i söndags. Nitton olika statschefer var där och 65 olika utländska delegationer. Vi har aldrig sett detta förut vid en brasiliansk invigning, detta högsta antal människor. Och bara för att visa dig den intressanta relationen som Lula tillför världen är att du hade den utländska delegationen från Ukraina, och precis bakom dem fanns den utländska delegationen från Ryssland, som båda ville vara nära Lula.
BRICS var enormt, som han förde in. Lula förhandlade också fram kärnkraftsavtalet med Iran. Så han är denna viktiga, enorma, viktiga figur på den internationella scenen. Kom ihåg att Obama kallade honom o cara, ”mannen”. Och det är vad han verkligen tar tillbaka på internationell nivå. Det kommer bara att bli enormt för Brasilien.
AMY GOODMAN: Michael Fox, kan du prata om betydelsen av — jag menar, några pratade om att Bolsonaro flyger ut; man kan säga att han flydde. Men på fredag, utan att erkänna besegrad, flyger han till Orlando, inte så långt från där president Trump är – eller hur? — på Mar-a-Lago, förresten ofta kallad den ”tropiska Trump”. Kan du prata om betydelsen av detta och de brottsutredningar som kan komma att påbörjas?
MICHAEL FOX: Att han lämnade tidigt var något av droppen i en administration som inte hade någon respekt för brasiliansk demokrati. Och det är så många människor i Brasilien ser detta och såg det denna dag. När han flög ut, faktiskt, fanns det alla dessa tweets som visade videon av hans plan som flög och folk som jublade på platser runt om i landet, eftersom det var den slutlig legitimeringen av hans regering.
Och det faktum att han flög till Florida av alla ställen – faktiskt, i veckor innan, hade vi hört att han skulle tillbringa nyår i Mar-a-Lago med Trump. Det var han uppenbarligen inte.
Men det är oerhört betydelsefullt, det faktum att han inte var där för att faktiskt lämna över presidentbågen. Det här är första gången som en brasiliansk president, sedan diktaturens slut i Brasilien, inte var där för att lämna presidentbågen till den tillträdande presidenten. Och som Maria Luísa redan hade pratat om, var det faktiskt denna mångfaldiga grupp brasilianska människor – en svart skräpsamlare, folket från – en kock, en handikappaktivist – som skickade den här presidentbågen till Lula, och den visade brasilianska folket komma tillsammans. Så det var enormt.
Och ja, det finns alla dessa olika — dessa fällande domar, dessa fall mot Bolsonaro, som är riktigt, riktigt viktiga. Vad vi såg i går (2/1), PSOL, det lilla vänsterpartiet, har redan bett Högsta domstolen att utfärda förebyggande arrestering för Bolsonaro för de brott som han har begått under sin mandatperiod. Så det här kommer att bli en intressant sak att se hur det hela kommer att falla ut, du vet, under de kommande veckorna, under de kommande månaderna. Vad vi förstår är att en del av anledningen till att han lämnade tidigt var att hans advokater föreslog att han skulle lämna – du vet, han kanske vill lämna landet för att inte ha frågor och problem angående dessa olika, du vet, potentiella stämningar mot honom.
JUAN GONZÁLEZ: Och, Maria Luísa, Michael nämnde militärdiktaturen, den mörka perioden i Brasiliens moderna historia. Vad är din känsla för den brasilianska militärens roll vid det här laget? En hel del, uppenbarligen, av Bolsonaros anhängare hoppas på att militären på något eller annat sätt kommer att gå in och vända det som har hänt. Och det finns ett stort protestläger av Bolsonaro-anhängare som nu har funnits i flera veckor. berätta om hur Lula kommer att hantera eller förväntas hantera militären.
ARIA LUÍSA MENDONÇA: Ja. Lula är redan i samtal med militären, t.om. under sin kampanj. Jag tror naturligtvis att militären är splittrad. Och jag tror att det vi ser just nu är att majoriteten av människorna inom militären inte är villiga att ta en politisk roll just nu.
Så Bolsonaro gav militären mycket makt i olika situationer, men vad Lula gör nu är att fullständigt reformera nyckelinstitutionerna i landet och placerar kunniga personer, människor som verkligen är experter på de områden — där dom är. Till exempel kommer Brasilien för första gången att ha en kvinna som chef för hälsoministeriet. Och hon är en mycket viktig expert på folkhälsa. Och de kommer att undersöka varför Bolsonaro inte köpte vacciner vid den tiden, varför det var så många dödsfall i Brasilien på grund av COVID som kunde förhindras.
Så, du vet, jag tror att vi bygger om och omvandlar institutionerna, och militären kommer att behålla sin traditionella roll och inte ta rollen som civila och civila samhällsorganisationer. Så jag tror att det har förekommit förhandlingar, och jag tror att vi är mycket nöjda — du vet, sociala rörelser i Brasilien är mycket nöjda med hur Lula återuppbygger institutionerna och, du vet, verkligen tar med de bästa experterna till varje område när det gäller att, ni vet, nu gå vidare och återuppbygga politik som skulle gynna majoriteten av samhället.
AMY GOODMAN: Låt oss prata om personerna han har utsett, de 11 kvinnorna som ska tjänstgöra i regeringen, fler än i någon annan tidigare administration, som Goldman-pristagaren Marina Silva, vald till Brasiliens miljöminister, innehade posten under sina två föregående mandatperioder, under vilken avskogningen av Amazonas avtog avsevärt, och sedan Sônia Guajajara, urbefolkningens land- och vattenförsvarare och Brasiliens första minister för urbefolkningar någonsin. Lula nominerade också den svarta aktivisten, journalisten och utbildaren Anielle Franco till Brasiliens nya minister för rasjämlikhet, så betydelsefull, vem hon är, syster till Marielle Franco, som var aktivisten för mänskliga rättigheter och rasrättvisa, Rio de Janeiros stadsrådsmedlem, som mördades 2018. Och Michael Fox, det fanns frågor om att familjen Bolsonaro skulle kunna kopplas till mordet. Kan du berätta om dessa människor?
MICHAEL FOX: Game changer, Amy. Det är en sådan game changer. Jag menar, du har nu för första gången på flera år, jag menar, definitivt sedan långt innan Bolsonaro — Marina Silva, Sônia Guajajara — du har människor som faktiskt är fokuserade på att försöka försvara regnskogen i Amazonas och är där och redo att stoppa avskogningen .
Jag pratade faktiskt med Marina Silva precis innan Lulas valseger, och hon hade faktiskt sagt att ”Jag har redan överlämnat de dokument som Lula behöver för att få oss till avskogning = noll – noll avskogning. Och nu behöver vi bara ta dessa steg för att kunna implementera dem.” Det kommer inte att bli lätt, men de kunde göra det under Lulas första administration. Och det är bara helt avgörande.
Det faktum att det finns en urbefolkning, som du sa, och det nu finns ett urbefolknings-ministerium – urbefolkningen har varit det – de har haft ryggen mot väggen och blev attackerade under Bolsonaros regering. En stor avskogning av Amazonas regnskog på urbefolkningens territorier har skett. Så det faktum att det nu finns ett urbefolknings-ministerium, ledd av urbefolkningsaktivisten Sônia Guajajara, som är en del av den största urbefolkningsorganisationen, är en bara helt avgörande nyckel.
Det faktum att Marielle Francos syster nu är chef för rasrättvisa är bara enormt. Och så, alla dessa saker medför denna absoluta förändring. Jag menar, när vi pratar om de teman som Lulas regering menar – idén om mångfald, om enhet – en absolut förändring från vad vi har sett under Bolsonaro, en tillbakadragande av den vita överhöghet som har attackerat Brasilien så mycket i attackerna och lögnerna. Det här är bara en komplett game changer för Brasilien. Och du vet, det markerar verkligen vad de kommande dagarna och de kommande veckorna och de kommande månaderna kommer att betyda för Lula.
JUAN GONZÁLEZ: Och Maria Luísa, jag ville fråga dig om rättsväsendets roll i Brasilien. Det har varit väldigt kontroversiellt. Domarna har ofta anklagats för att försöka forma den politiska processen genom sina beslut. Hur förväntar du dig att Högsta domstolen och rättsväsendet ska agera nu under den nya — med den nya Lula-förvaltningen?
MARIA LUÍSA MENDONÇA: Ja. Vi har sett en förändring i Högsta domstolen sedan parlamentskuppen mot president Dilma Rousseff, eftersom Högsta domstolen godkände kuppen på den tiden. Men jag tror att Bolsonaros administration var så extrem när det gällde att attackera alla demokratiska institutioner i Brasilien, inklusive Högsta domstolen. Högsta domstolen verkar ha gjort en vändning och ser verkligen till att vi kommer att ha fria och rättvisa val den här gången, och, du vet, att få Lula ur fängelset och återställa demokratin. Så jag tror att vi har sett den förändringen, vilket är mycket viktigt. Och även den nya justitieministern i Brasilien är också villig att gå vidare, till exempel med utredningen om mordet på Marielle Franco och många andra utredningar som stoppades under Bolsonaros administration. Så jag tror att vi kommer att ha viktiga framsteg på det området också, när det gäller, ni vet, att kämpa mot straffrihet i landet.
Relaterat
Bolsonaro ”Tropikernas Trump” ”ska befria Brasilien från socialism”
Brasilien – En lyckad ”färgrevolution”?
Brasiliens president avsätts – i Wall Streets & CIA:s intresse
Jair Bolsonaro, kallad ”Tropikernas Trump” vann presidentvalet i Brasilien
Varma lyckönskningar och hälsningar till kamrat Lula!!
Den senaste oroväckande kontrahögervågen i Sydamerika blev kort. Till och med i det alltid otäcka och våldsamma maffialandet Colombia blev en progressiv vänsterkandidat nyligen vald till statschef. Ett klart bakslag för den amerikanska imperialismen och Washingtons våldsetablissemang!
En sak har vi lärt om de högernationalistiska reaktionära krafterna: de börjar vinna val lite varstans, men accepterar i princip aldrig att avgå när deras mandat går ut, tidsmässigt eller genom valförluster.
Det är det klaraste beviset på att denna nutida nyhöger i grunden inte alls är demokratiska krafter.
Även de svenska så kallade Sverige-”demokraterna” har vid flera tillfällen förfäktat ”valfusk”, oklar val- och rösträkning och kunde vid valet 2018 till och med kunna uppvisa en ”valövervakare” som visade sig oroväckande, dessutom, vara falsk. Propagandakanalen Riks visar gång efter annan upp de mest oroväckande ihoptotade ”nyheter” att lura och bedraga de mest socialt och politiskt utsatta människorna i Sverige.
Länge leve den progressiva sydamerikanska vänstern! Viva!
Johan,
Du säger du forskat i ryska arkiv.
När jag läser din anti-ryska inställning får jag svårt att tro dig.
Vore jag Ryssland skulle du bli stämplad som ”utländsk agent” omgående med direktutvisning samt notering att aldrig någonsin ges möjlighet att komma tillbaka.
På den punkten förstår jag Ryssland ända in i själen.
Ryssland behöver inga förrädare.
Det är bara ”demokratiska” länder som ser sig skyldiga att hysa sådana.
Jag håller faktiskt med Raydjip Erdogan i Turkiet.
Demokratin är en terroristgömma!
Hej Johan,
Förstår du är lycklig idag.
Som jag uppfattat är det den här sortens vänster du tillhör.
Den ”demokratiska” vänstern.
Du är inte ensam. Ni finns i mängder över hela Västvärlden och även som oppositionella i länder som den ”demokratiska vänstern” inte riktigt accepterar.
Om du är lycklig idag kan jag i sammanhanget nämna jag också kan svänga mungiporna uppåt trots mycket annat som jag tycker gått fel väg på grund av demokratin.
Jag gläds åt upproret mot demokratin.
Det folkliga upproret från mannen och kvinnan på gatan, eller om du vill den så kallade ”arbetarklassen”.
Hur vänstern ska behandla det faktumet vet jag inte.
Kanske kalla dem kontrarevolutionärer, fascister, högerextrema eller liknande?
Jag vet i varje fall det är en röst från folket precis som från mig själv.
Det är bra att vänsterdemokratin slår ned parlamentstormningen med polis- och militärvåld.
Resultatet blir förhoppningsvis att motståndet växer, kanske så mycket att en gång att den liberala kapitalistvänster demokratin en gång kan störtas och vi kan få folkrepubliker liknande de stora länderna i Asien.
Västvärldens borgerskap till höger och vänster har misskött sig.
Därför växer protesterna.
Protester i USA, i Brasilien, i Frankrike är några exempel jag genast kan ta upp.
I Sverige har vi fått ett nytt och framgångsrikt parti som heter Sverigedemokraterna.
Ytterst är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti.
Jag tror de är beredda att kohandla om allt utom just den frågan som är själva kärnan i partiet.
Kul att du är glad.
Jag känner också vissa förhoppningar idag när jag läste på SVT att Ryssland ”laddar upp”.
Det är precis vad jag förväntat mig och precis vad jag tycker de ska göra.
Nu sluter sig landet samman för att skydda sig mot det existensiella hotet från (vänster)demokratin i Västvärlden.
Bra jobbat. Fortsätt panga på tills Västvärlden och USA är väck från den ryska jorden.
Det finns ingen ”vänsterdemokrati” eller ”högerdemokrati”. Demokratin med rötter tillbaka i grekiska antiken kände ingen vänster eller höger. När vänster- och högerbegreppet uppstod i franska Generalförsamlingen på 1790-talet användes inte begreppet ”demokrati” (ett senare 1900-talsfenomen) utan Republiken, som betyder samma sak som demokrati, fast på latin.
Det låter, bäste Arbetarklass, som om Du skulle ha mycket stort utbyte att läsa den grekiska demokratins klassiker hos Platon och Aristoteles.
Där finns ett politiskt tankegods som chockerar en såväl modern vänster- som högerlutande publik.
I dagens officiella politiska tankegods ingår INTE den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvald president i Ukraina 22-23/2 2014, och ej heller Zelenskys förbud för drygt tio oppositionspartier för närmare ett år sedan. Ej heller Kievs mångåriga nazisttolerans. Därför att media och politiker tiger om detta i stater som påstår sig vara demokratier. Kan man säga att den politiska ledningen och etablerade medier i erkända demokratier som Sverige försvagar demokratin genom att undanhålla väsentlig information för medborgarna. Minns att 85 % i Sverige i den statliga Demokratiutredningen 2015 ansåg att de saknade inflytande mellan valen. Och hanteringen av Nato-frågan har ytterligare försvagat demokratin.
Viktigare att studera dagens värld och påstådda demokrati än att läsa Platon.
Sverige vill stödja demokratiutveckling i Östeuropa – men börja hemma!
Relaterat
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien
Notiser om riksdagspolitik och av betoningen av demokrati i Magdalena Anderssons regeringförklaring
Historien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen – även av The Intercept.
Biden och Trump – Är problemet Coronapandemin, klimatet eller vad?
Vad står Bidens “flexibilitet” för?
Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetade visselblåsare
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
USA:s odemokratiska val.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
Varken kvinnor eller slavar kunde delta i den så hypade ”Demokratin med rötter tillbaka i grekiska antiken”. Det var de rika och bemedlade som njöt av demokrati – då som nu råder Plutokratin, d v s oligarkernas styre, typ Rothschild, Sassoon, Rockefeller och dylik som tillhör de rätta sorten.
https://www.unz.com/lromanoff/democracy-the-most-dangerous-religion-part-11-democracy-to-fascism/
Maidan 2014, Washington 2021, Brasilia 2023, samma högerkupper, de enda som kuppar nuförtiden, men det börjar bli uttjatat.
Bra att du har den inställningen Lennart. Jag gillar den.
Det är den typiska vänsterinställningen.
Ofta från de så kallade ”arbetarpartierna” och deras sympatisörer.
Det är deras karta de följer.
Men det ser inte ut som den kartan numera stämmer med verkligheten.
Min förhoppning är att de så kallade ”arbetarpartierna” en gång står där utan arbetare.
Därför de indoktrinerade förblindades av kartan och inte såg verkligheten.
Arbetarpartier är ofta falska.
Ett exempel såg jag senast idag när förre statsministern och nuvarande oppositionsledaren Magdalena Andersson närmast såg fram mot ett försvarssamarbete mellan de nordiska länderna.
Något som jag uppfattade som ett alternativ till NATO medlemsskapet.
Ikväll läser jag på SVT att förre försvarsministern Mats Hultqvist välkomnar USA:s militärnärvaro i Sverige.
Mer NATO än så kan det väl ändå inte bli?
Det du kallar för högerkupper i Washington 2021 vill faktiskt minska pengarullningen till USA:s krig i Ukraina.
Något sådant har jag dessvärre inte hört talas om från det liberala partiet Demokraterna i USA. En politisk falang som ofta kallas ”vänster” i amerikansk politik.
Det har heller inte undgått mig att Sverige och dess Socialdemokratiska arbetarparti stödjer den här ”vänstern” i USA.
Det är inte så värst länge sedan jag tvingades beskåda ovationerna här om den efterlängtade segern för Joe Biden som president i USA.
Inga ”arbetarpartier” för mig tack. Vare sig här, i Brasilien eller någon annanstans.
De är internationalister som vill äga världen och går hand i hand med globalism kapitalisterna som ska genomföra deras önskan till en ”demokratisk” värld där de tror sig tämja kapitalet ackumulering och strävan till monopol.
Ett monopol tillhörigt Västvärlden.
Det som vägrar underordna sig ska förgöras på ett eller annat sätt.
Eller kanske helst snarare på flera sätt.
Jag vill se den folkliga konservatismen växa och det borgerliga kapitalism-etablissemanget med sina ”arbetarpartier” tryckas tillbaka.
Så fler uppror i det stora landet Brasilien.
Fler konservativa Trumpister i USA.
Samt fler Gula västar i Frankrike.
Allt tillsammans kommer stärka folkrepublikerna i Asien.
Alltså uppror här och konsolidering där.
För en rättvisare värld där den Västerländska USA-imperialismen kan störtas.
Bara piska på borgarna.
Precis som Ryssland piskar på Västvärldens invaderande borgerlighet i Ukraina.
I vanlig ordning… Inkräktarna, förrädarna och tjuvarna ska UT!!!
Jag ser något betydligt större på gång i detta. Lula Da Silva är en vänsterman, och därmed ett rött skynke för USA och USAs oligarki. Så var det även när Salvador Allende valdes i Chile 1970. Allende var Marxist, och det tålde inte USA och han mördades, uppenbart med hjälp av CIA 1973, som ersatte honom med Augusto Pinochet som drev en USA allierad högerdiktatur.
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende
Bolsonaro är välkänt USAs och USA oligarkins man och marionett i Brasilien. Liknande som nazi ledaren Zelensky i Kiev. USA vill ha tillbaka sin marionett till makten i Brasilien. Vad som pågår nu följer ett mycket välkänt mönster.
USA tillämpar nu i min mening och observation samma metod i Brasilien som i länder som Belarus, Ukraina och Maidan 2014, Kazakstan, Myanmar, Xinjiang, Tibet, eller Hong Kong, att utnyttja och blåsa upp existerande motsättningar genom att låta USAs nu mycket omfattande arméer av internet troll hetsa folk till motsättningar och oroligheter via sociala media och medias tipsa adresser. USA vill återta sin de facto makt i Brasilien efter ett fritt och oberoende demokratiskt val som valde en ledare USA inte vill acceptera. Reguljära media som DN, Aftonbladet, Expressen, DI med flera fungerar som stödtrupper för att ge USAs arméer av internet troll legitimitet. USAs arméer av internet troll och bots maskerar sig som vanliga lokala bloggare och kommentatorer på sociala media och medias kommentator trådar.
Vi som har lång erfarenhet av internet och IT&T kan dock ganska lätt känna igen trollen och spåra dom. Ungefär på samma grunder som Internet Bots.
Jag är ingen expert på Brasilien. Men mig veterligen mellan tumme och pekfinger har jag tidvis hört av experter på brasiliansk politik, att Bolsonaro snarast var ”Moskvas man” och Lula en mer västerländsk politiker.
Om detta må vi utreda!!
Ter sig som en rejäl spekulation. Faktabaserad analys får gärna ske.
Precis vad jag skrev ovan: må VI UTREDA det här tillsammans!
Det var ingen egen ”spekulation” utan enbart något jag uppfattat i bruset, som jag inte tar ställning till.
Det är genant hur lite vi i allmänhet vet om jättelandet Brasilien!
Du skrev ”Men mig veterligen mellan tumme och pekfinger har jag tidvis hört av experter på brasiliansk politik, att Bolsonaro snarast var ”Moskvas man” och Lula en mer västerländsk politiker. Om detta må vi utreda!!”
Du har kommit med påstående utan fakta eller referens.
Anders, vad jag hörde i media var bland västerländska länder och politiker Lula den man som föredrogs vinna presidentvalet, och vad jag även hört i media så har den ryska sidan föredragit Bolsonaro.
Media har väl ett vitt spektrum av breda och olika åsikter. Media är ju tack och lov ingen enig monolit, varför inte leta runt litet själv?
Min uppmaning var att vi bör helt enkelt uppmärksamma och intressera oss mer för jättelandet Brasilien! Med öppna intryck, förutsättningslöst i början!
Jag har helt enkelt ingen åsikt i detta ämne, förutom att nye president Lula verkar vara rejält anständig och progressiv!
Inga källor.
Brasilien ingår i BRICS och borde därigenom ha goda förbindelser med Ryssland.
Att det utgör ett rött skynke för USA och kapital-eliten är lätt att förstå.
Utvecklingen kan bli våldsam.
Det förklarar inget att protesterna är folkliga.
Vänstern verkar har större problem med folket än med sin egna politiska ideologi.
Att Lula skulle luta mer åt USA och väst än Ryssland har mycket lite med sanningen att göra. RT hade en artikel (som jag inte hittar just nu) som slog fast att synen på Ryssland var en av få frågor där både Lula och Bolsonaro har samma syn.
Lula har kritiserat USA för alla miljarder de skickat till Ukraina. Hans utrikespolitiske rådgivare har kallat sanktionerna mot Ryssland ”oansvariga”. Lula har också krävt Assanges frigivande.
Den här informationen lägger en militärkanal i Donbas ut. Kommentatorerna verkar skilja sig åt, och man tror olika om vem av dessa två som kan vara bäst för Rysslands del.
Jag skall se om jag hittar artikeln i RT som du skriver om, så lägger jag en länk till den.
🇧🇷The difference between Jair Bolsonaro and Lula da Silva.
Bolsonaro served in the Brazilian military under the US-backed dictatorship and remained in the military while the dictatorship carried out its most brutal reprisals.
Lula da Silva opposed US imperialism for many years and was persecuted and arrested during the US-backed Brazilian dictatorship.
Hittade inte heller artikeln i RT, men det kanske finns några svar i intervjun med Brian Mier och i själva artikeln av Ben Norton.
Utdrag från artikeln av Ben Norton på länken nedan, och en intervju med den Brasilien-baserade journalisten Brian Mier om vad Lulas tredje regering betyder för Latinamerika och världen.
//I sitt tal inför kongressen vid sin invigning den 1 januari, betonade Lula att alla har ”rätt till ett värdigt liv, utan hunger, med tillgång till arbete, hälsa, utbildning.” Han sa att hans ”livsuppdrag” är att garantera att varje brasilianare har tre måltider om dagen.
Som president betonade Lula att han är en ”representant för arbetarklassen” som ”främjar ekonomisk tillväxt på ett hållbart sätt och till fördel för alla, särskilt de som behöver det mest.” Han engagerade sig för ”det bredaste sociala deltagandet, inklusive arbetare och de fattigaste i budgeten.”//
//Lula var en av grundarna av BRICS-blocket, som sammanförde Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.
I sitt invigningstal efterlyste Lula att ”stärka BRICS”, samt att fördjupa Brasiliens ”samarbete med afrikanska länder.”//
//Bolsonaro kom bara till makten i första hand på grund av två USA-stödda kupper mot Brasiliens vänsterorienterade arbetarparti: störtandet av president Dilma Rousseff 2016 och det efterföljande fängslandet av Lula inför valet 2018, den falska anklagelser som sedan raderades av landets högsta domstol och fördömdes av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter .//
//Strax efter att han tillträtt kontoret tack vare denna amerikanska inblandning, besökte Bolsonaro CIA:s högkvarter . Han ägnade sig också åt att sabotera institutioner för latinamerikansk integration, och drog tillbaka Brasilien från UNASUR.//
//Eftersom Bolsonaro flydde till Florida två dagar innan hans presidentperiod tog slut, var han inte i landet för att lämna över presidentbågen till Lula.
Så istället bjöd Lula in ledare för Brasiliens sociala rörelser, som kämpar för rättigheterna för arbetare, ursprungsbefolkningar, afrobrasilianare och funktionshindrade. De marscherade med Lula och gav honom presidentbågen vid invigningsceremonin.//
https://geopoliticaleconomy.com/2023/01/02/brazil-lula-bolsonaro-fled-florida/
Bra med fakta. Tack.
Vänster o höger vet jag inte.Det är ju så svårt det där. Hela världen är EJ samma. Här i Sverige skulle jag direkt räknas åt vänster. Bodde jag i Ryssland vore de åt höger rakt igenom. Denne Lula och även Brazilien i övrigt har man tyvärr EJ fått se höra mycket av här i Sverige. TROTS att Brazilien både är den största och mest folkrikaste landet i Latinamerika. Kanske kan de bero på att landet är ett av Brics länderna. Men kunnat se att Lula verkar vara en fredens man och det gillar jag. Han varit emot detta korståg gentemot Ryssland och dom vidriga sanktionerna som EJ hjälpt situationen ALLS. Men han har även varit på Assange sida också och krävt dennes frigivning med rätta. Det är skandal att Assange sitter kvar på högriskfängelset hos engelsmännen. Tror denna Lula också kommer följa grannen i norr Colombia, där man vänt blad med Venezuela, och öppnat förbindelserna igen. Men vore intressant få veta mera om detta jättelandet som även ingår i Brics
Brasilien behandlas eller nämns i många artiklar på Globalpolitics.se här.
Bra att Lula vann valet i Brasilien?
2018: Brasilien. Högermakt i förändring.
Den stora högervågen som befarades komma efter Bolsonaro kom riktigt av sig. I Chile tillträdde en i stort sett mycket ung studentledare från vänstern, Washington-fästet Colombia har fallit och den venezuelanska usurpatorn i Guaido-kuppen har dött sotdöden av egen kraft, dessutom; kvinnors rättigheter och aborträtten formligen krossar katolska reaktionära kretsar: demokratin har helt enkelt äntligen slagit rot på ”militärdiktatorerna i svarta solglasögons”-kontinenten…
Sydamerika var länge i stort ”den sista diktaturkontinenten” (där alla länder riskerade en högerkupp när som helst), men är inte det längre.
Sydamerikaner liksom latinamerikaner drivs idag ofta av en progressiv rättvise glöd och intensiv idealism som vi inte sett röken av i Europa sedan tidigt 1970-tal, där Milton Friedmans och Thatcherismens mörker ännu inte är avskaffat, på väg, men inte helt.
Medan den valde något vänsterinriktade presidenten i Peru avsattes nyligen, föga uppmärksammat i media.
Jag vet om det. Det var, tycker jag, ganska intensiv bevakning av det åtminstone hos Sveriges Radio.
Jag läste igår på SVT hur svenska statsministern Kristersson uttryckligt fördömde stormningen av parlamentet i Brasilien.
Statsministern är ledare för partiet Moderaterna.
Av vänsterns människor sedan lång tid tillbaka betraktat som Sveriges högerparti.
Bolsonaro påstår stormningen var en del av demokratin.
Vänsterns människor på den här sidan påstår det är en kupp.
Jag får inte ihop det här.
En högerledare fördömer en folklig protest från höger.
Radikalvänstern kallar sina egna statskupper som ex. vis Ryssland 1917 el. -18 som folkliga protester och revolutioner.
Resultatet som jag ser det blir en splittrad Västvärld mellan utopiska socialister, konservativa ut alla samhällsskikt samt en mäktig del från ekonomiska och urbana eliten.
Allt medan Asien mer tycks samla alla under en nationell och, om än angränsande kulturell enhet.
Det ser ut som Västvärlden låst fast sig vid marxismens och liberalismens intriger medan Asien lyckligtvis inte haft den fasta traditionen och lättare kan skapa solidaritet och göra gemensam sak.
Som jag menat tidigare.
Här i Västvärlden tycks Demokratin blivit någon form av helig ko.
Men jag är inte lika övertygad om demokratins förträfflighet.
Dessutom är det protester från höger som numera kan ha någon effekt.
Den radikala vänster kunde möjligen göra någon skillnad för flera decennier sedan men liknar mer idag musen som röt.
Vill musen ha något och säga till om får den som bekant liera sig med kapital och liberalism.
Något som idag pejorativt brukar kallas för ”kulturmarxism”.
Alltså en radikal vänster som i det stora hela håller men ser kulturen som sin avskilda arena.
Kapitalisterna låter marxisterna få ha sin lekstuga bara de får sköta sina ekonomiska affärer i fred.
I fred tillsammans med en avsikt att så småningom erövra världen.
Marxisterna finns i kultur-lekstugan och gör inte något åt saken.
Oroligheterna i Brasilien är nu över
https://www.friatider.se/oroligheterna-i-brasilien-over
”Venezuelas president Nicolas Maduro har pekat ut Bolsonaros ”neofascistiska stödtrupper” för våldet, och Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador har hävdat att det utgjorde ett ”antidemokratiskt statskuppsförsök” som var planerat av ”oligarker och makthavare” i landet.”
Protestanterna är anti-demokrater och ”neofascister”.
Det senare enligt Venezuelas president Nicolas Maduro.
Det är hårda anklagelser.
Kan man ana oro bland vänsterledarna för folkets röst?