Idag publicera2 både DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén (ALL) (tidigast, och med diskussion om ekonomiska frågor) Varför är Ryssland så besviket på väst? Hopp blev brustna illusioner och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski (PW) artiklar om Ryssland Peter Wolodarski: Vill du inte gifta dig med mig – då blir det krig.. En jämförelse om saklighet/osaklighet.
Vem är mest osaklig? Synpunkter? Jag avstår att redovisa min åsikt just nu.
Men anför några kommentarer av mig som publicerats under ”Ifrågasätt” i DN på nätet.
Låt mig ta några viktiga frågor där jag jämfört:
1. Hotar Ryssland att anfall Ukraina? ALL= Ryssland vapenskramlar ALL= 0. PW=Ja, hotar. ”Ryssland mobiliserar för krig. Det sker ensidigt och risken för att det utbryter är inte obetydlig.” Red:Ryssland har upprepade gånger sagt att man respekerar Ukrainas suveränitet och inte tänker anfalla, vilket USA gång på gång påstått.
2. Förståelse för att Ryssland kan känna sig hotat? ALL= I viss mån. ”Ryssland ser hur Natoländer aktivt har börjat hjälpa Ukraina militärt. De börjar få allt bättre vapen, till exempel turkiska drönare.” PW=Nej
3. Har Nato utvidgats österut i strid med löften vid Sovjetunionens upplösning. ALL=Ja, men 1994 sade Clinton att Nato inte accepterar veton mot nya medlemmar. PW= Ja, men främst för 20 år sedan.
4. Skedde en statskupp i Kiev i februari 2014? ALL och PW tiger
5. Har Ryssland annekterat Krim genom militära insatser? ALL=Ja PE=Ja. Red: Skedde fredligt med stort folkligt stöd.
6. Har Ryssland trupper i östra Ukraina? PW=Ja ”2014 gick man in i Ukraina och lade beslag på halvön Krim. Sedan skickade Kreml in trupper och startade ett separatistuppror i de östra delarna av landet.”
7. Har Ryssland startat kriget i Georgien? ALL=Ja (EU sa Nej). PW=O. Red:Enlig menar att Georgien anföll.
8. Bombade nato Serbien 1999 utan FN-mandat? ALL=Ja PW=O
9. Är Ryssland demokratiskt. ALL=Nej PW= Indirekt Nej ”För diktatorer är den naturliga instinkten att agera så. ”
10. Försökte USA & Väst utnyttja Ryssland ekonomiskt under 1990-talet? ALL=Nej PW=O
Kommentar till Anna-Lena Lauréns artikel.
Artikeln har stora brister. EU fastslog om Georgien-kriget att Georgien de facto startade, sannolikt med uppbackning av USA. Där står ”Ryssland invaderar Krim”. Men det skedde en fredlig annektering med stöd av c:a 95 % av befolkningen i en folkomröstning. Det första stora brottet är Natos brutala bombning av Serbien under 78 dagar 1999 utan FN-stöd. För att få loss Kosovo som nu har USA:s kanske största militärbas i Europa ”Camp Bondsteel”.
Inget nämns om den förfärliga ekonomiska effekten av Sovjetunionens fall och införandet av ”chockterapin” under stort inflytande av USA och ekonomer som Anders Åslund och Jeffrey Sachs, vilket senare tog avstånd från detta. Detta resulterade i en väldig ekonomisk kris med 50 % minskning av både BNP och industriproduktionen mellan 1990-1995. En grupp män utan egna tillgångar, ”oligarkerna”, kunde med stöd av pengar utifrån bli mycket rika och förde sedan enorma tillgångar som arbetats ihop av andra ut ur landet, allt med aktivt stöd av bl.a. USA:s vice finansminister Summers. Jeltsins egen familj blev mycket rik. Oligarker flyttade miljarder ut ur landet. Fattigdomen ökade från 1,5 % i slutet av Sovjettiden till 39-49 % i mitten av 1993. * 1992 levde 1/3 under existensminimum. Putin tog itu med allt detta. Rysslands självständighet ökade tydligt och Väst minskade.
Kommentar 2: Artikeln har mycket stora brister. Vänligen läs min separata kommentar nyss. Och nedan:
1989, före de ekonomiska reformerna, levde 2 miljoner i Ryssland på mindre än 4 dollar om dagen, medan antalet i mitten av 1990-talet uppgick till 74 miljoner enligt Världsbanken och 25 % levde i akut fattigdom.
Den synnerligen ansedda medicinska tidskriften Lancet rapporterade 2009 att dödligheten ökade och att medellivslängden minskade i de flesta post-socialistiska länder i Europa i början av 1990-talet. Man fann att massprivatiseringsprogrammen (överföring av minst 25 % av stora statligt ägda företag till den privata sektorn inom 2 år) var förenade med en ökning av dödligheten bland vuxna män med 13 %. Detta genomfördes snabbast och mest genomgripande i Ryssland, där också dödligheten ökade mest.
67 % av ryssarna ansåg i en folkomröstning 1992 att arbetarkollektiv var det bästa sättet att privatisera och 79 % ansåg att full sysselsättning var en nyckelfråga. President Clinton i USA beskrev dock Jeltsin positivt som en hängiven reformator. Parlamentet presenterade våren 1993 en budget som inte uppfyllde IMF:s krav på hård åtstramning (ja bara knappt 50 % var ju fattiga), och det läckte ut att IMF skulle dra tillbaka ett utlovat stort lån.
Uppmuntrad av USA och andra västmakter beordrade Jeltsin beordrade militären att storma parlamentsbyggnaden hösten 1993. Under en dag dödades omkring 500-3000 människor och 1000 sårades. (Uppgifterna varierar).
BR, motkommentar: 95% av befolkningen i Ukraina var för rysk annektering av Krim? Det var nyheter.
Svarskommentar 3: Väl känt, men media tiger om detta liksom om andra centrala frågor i sammanhagnet. Wikipedia ” det officiella omröstningsresultatet nästa dag meddelades att 96,77 % av de röstande sade ja till Krims och Sevastopols anslutande till Ryska federationen. ” Valdeltagande vid valet 16/3 var över 80 % enligt internationella valobservatörer säger väl något?
Vinklad publicering i USA:s tycke. USA som satsat 5 miljarder dollar (källa vice utrikesminister Nuland, har inspelningen) under flera år i Ukraina för att påverka landet i USA:s intresse.
Apropå statskuppen 22/2 2014: Wikipedia skriver ”Krisen inleddes den 22 februari (2014), när flera medier uppgav att Ukrainas president Janukovytj hade flytt landet. Ett stort antal parlamentsledamöter från regeringspartiet Regionernas parti tvingades också samma dag att lämna Kiev, och både presidentpalatset och andra regeringsbyggnader övergavs av den sittande regimen. Oleksandr Turtjynov, medlem i Fäderneslandsförbundet (Batkivsjtjyna), tog temporärt över rollen som talman i Ukrainas parlament och blev kort efter utnämnd som tillförordnad president. Några dagar senare valdes Arsenij Jatsenjuk av de kvarvarande parlamentsledamöterna till ny premiärminister. Han fortsatte i rollen som premiärminister, trots samarbetssvårigheter och minst en regeringsombildning.”
(https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-vill-du-inte-gifta-dig-med-mig-da-blir-det-krig/)
Kommentar till Peter Wolodarskis artikel.
Denne inleder sin artikel ”Det är bekvämt att avfärda lögnaktiga kampanjer som propaganda, som vi egentligen inte behöver förhålla oss till. Men den bistra sanningen är att propaganda kan nå resultat, även om den är osann. Den letar sig in i människors medvetande och utlöser osäkerhet. Den riskerar att med falska berättelser tränga undan verkligheten, om lögnerna bara upprepas tillräckligt många gånger.”
Jag svarade: Ja, vi är verkligen utsatt för propaganda i USA intresse och DN är en aktör i detta. Viktiga uppgifter tiger man om.
Chefredaktör Wolodarski skriver ”Ukraina är inte en perfekt demokrati, men det är ett land där ledare byts ut i val. Det är en stat där olika röster tillåts. Det är en tvåspråkig nation där miljontals människor som talar ryska kan uttrycka sin mening på ett sätt som de inte längre kan i Ryssland.” Men 22/2 2014 skedde en statskupp mot folkvald president, som fick 69 % av rösterna vid det enligt OSSE fina valet 2010. I dagens Ukraina traksseras politiker som visar förstående för Rysslands synpunkter. Regeringen bedriver ett inbördeskrig (OSSE) mot folket i östra Ukraina i stället för att följa Minsk II.
Kommentar av TÅ: Anders, Så det är ok att ryssen tar Ukraina?