Media meddelar:
Erdogan besöker Putin under de närmaste dagarna
Rysslands president Vladimir Putin inbjöd vid telefonsamtal i tisdags Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att besöka Ryssland enligt Kremlins presstjänst. Erdogan accepterade inbjudan. De två presidenterna diskuterade också situationen i norra Syrien och enades om att undvika konflikter mellan en turkiska och syriska väpnade styrkorna, enligt ett uttalande. Båda presidenterna bekräftade sitt stöd för Syriens territoriella integritet och fortsätter arbetet på en politisk lösning. De uttryckte sin avsikt att underlätta sammankallandet av den syriska konstitutionella kommittén under FN:s regi i slutet av oktober i Genève.
Rysslands president sa under telefonsamtalen att han anser att det är oacceptabelt för terrorister som bevakas av kurderna att dra fördel av den nuvarande situationen i Syrien. President Putin uppmärksammade förvärringen av den humanitära situationen i områden längs den syrisk-turkiska gränsen. Putin betonade att terroristerna redan försöker bryta sig fri och fly från Syrien till grannländerna.Telefonsamtalet inleddes av den turkiska sidan, enligt uttalandet.Tidigare sade Putin att Syrien bör befrias från all utländsk militär närvaro och denna regel bör tillämpas på alla stater. Den ryska presidenten noterade att Ryssland skulle dra tillbaka sina styrkor från Mellanösterns land om den framtida legitima syriska regeringen beslutar det.
Kommentar: Bekräftar Rysslands starka position som man byggt upp väldigt sedan 2015 genom lågmäld och klok diplomati och konsekvent bekämpande av terrorister. Omgivningen noterar trofast samarbete med Syrien, inte USA:s nonchalanta översittardiplomati. I samarbete med Syrien och även Turkiet i viss mån har man lyckats bidra till en bred uppslutningen till att arbeta ut en ny demokratisk konstitution för Syrien. Ryssland och Turkiet hade dålig relation 2015, då Turkiet skjutit ned ryskt plan. Ryssland har lyckats neutralisera Turkiets tidigare aggressiva inställning till Syrien, och troligen Turkiets stöd till terroristorganisationer. Samtidigt har Ryssland och Iran en utmärkt relation. Vidare har ju Ryssland vidmakthållit en bra relation till Israel och sökt ha det med Saudiarabien – dvs. man söker neutralisera fiender till Iran och Syrien. Och Rysslands närvaro i Syrien är korrekt enligt FN-stadga och folkrätt, vilket de insiktsfulla ser.
https://russiancouncil.ru/en/blogs/SteelesBlog-en/what-can-we-expect-from-trump-is-pastor-chuck-baldwin-also-a-chosen-on/
Ottoman Sultan 2.0 aspiranten Erdogan vet vem som håller i strängarna i Syrein frågan och numera i MÖ i övrigt. Genast tackade han ja till inbjudan (egentligen kallelsen att infinna sig i Moskva) från Putin. Redan nu är tongångarna från Erdogan annorlunda. Bli inte förvånade om han beordrar invasionsarméns reträtt vid återkomsten till Ankara.Alltså kommer Erdogan få sin ”marching orders” som det heter på yankee-ska.
Putin lär väl läxa upp Erdogan precis som han gjorde 2015 efter nedskjutningen av det ryska planet! Troligtvis så får Erdogan veta exakt hur han ska hantera kriget och hur mycket Ryssland kan tolerera av vad Turkiet gör i Syrien. Man kan bara hoppas att Erdogan lyssnar, om inte annat så för det turkiska folkets skull, för han vill väl inte bli ovän med ännu en stormakt?
[…] via Erdogan gör viktig resa till Putin — Global Politics […]
Ang att Turkiet ev minskat sitt stöd till terrororganisationer. Om man ser till bl.a. Afrin återstår en hel del att göra. Vi kan ju hoppas. Att Rysslands ledning med Putin och Lavrov i toppen jobbat för att få fred genom att förstå olika parters intressen och lirka ihop utvägar är ju helt klart.
Enligt vad kan kunde snappa upp på de ryska morgonnyheterna i Pervyj Kanal (17 oktober, 9.00 Moskvatid, 7.00 svensk tid) ska mötet mellan Erdogan och Putin äga rum i Sotji.
En fråga: varför är inte Bashar al-Assad inbjuden att delta i Sotji? Hans namn nämndes aldrig, såvitt jag kunde höra, i den ryska nyhetssändningen.
En snabb och spontan kommentar.
Ingenting är svartvitt. Ordet ”trofast” i de här sammanhangen är sällsynt illa valt. Rysslands diplomati är klok i en situation där landet är föremål för USAs aggressiva utrikespolitik. Men det handlar knappast om ”trofasthet” utan om att skydda sina egna intressen. Och Erdogan bedriver inget ”trofast samarbete med Syrien”, långt därifrån. Det handlar om att inte bli störd i sina aktioner mot kurderna. I grunden är han fiende till den syriska regeringen och vill gärna kapa åt sig en bit av Syrien om han kan.
Läget är komplicerat och lojaliteterna skiftar i ettt Mellanöstern som är svårt sargat och splittrat av USAs krig med eller utan ombud. Nu tvår Trump USAs händer och drar sina trupper ut ur området, där de lokala grupperingarna lämnas åt sig själva att ta hand om följderna. Bra eller dåligt? Både och. Å ena sidan är det bra att USAs trupper lämnar Syrien och Mellanöstern (men visst finns det USA-trupp kvar t ex i Afghanistan, om jag minns rätt)? Å andra sidan lämnar USA området vid ett tillfälle när de i stället kunde/borde ha bidragit till att fredligt lösa åtminstone någon av de konflikter de skapat eller förvärrat. Men när har USA någonsin försökt lösa konflikter med något annat medel än våld?