EU-imperialismen

2

Detta är det femte av 8 föredrag som presenterades och ivrigt diskuterades vid Forum om den svenska imperialismen i en fullsatt sal hos Viktor Jara-föreningen 20/10 i ett arrangemang av Stockholms-avdelningen av Folket i Bild Kulturfront.

* Vi tackar Franz Smidek för filminspelningarna.

Visste Du att:


• Åren 1980 – 2008 55-dubblades Sveriges direktinvesteringar i utlandet.
• Svenska storföretags dotterbolag utomlands står för 2/3 av företagens omsättning.
• År 2015 fanns 3000 svenska koncerner med dotterbolag utomlands. Totalt 2 miljoner anställda, varav 1,4 miljoner utomlands. Total omsättning år 2015 var 5 000 miljoner SEK, varav 60 % utomlands.
• Svenska kapitalisternas tillgångar utomlands utgör 75 % av BNP jämfört med 55 % för Storbritannien och 50 % i Frankrike.

Några frågor


Vad betyder detta för
-utrikespolitiken?
-den svenska ekonomin och klasskampen i Sverige.
-Bör en ”Antiimperialistisk paraplyorganisation” inrättas? I så fall varför?
-Vilka är de viktigaste målgrupperna att nå nu?
-Vad är imperialism?
-Bör detta begrepp användas?

Jan-Erik Gustafsson. Folkrörelsen Nej till EU.

Föredragshållare: Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

Föregående artikelHjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media
Nästa artikelAvveckla primärvårdens vårdvalssystem och inför etableringskontroll
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. 1. Om ett land är ”kapitalexportör” eller inte, dvs har en överskott i bytesbalansen, beror på om sparandet över- eller understiger investeringar.

    2. I ett land med ett inflöde av direktinvesteringar ökar mängden kapital per arbetare, därmed arbetskraftens produktivitet, reallöner och andel av nationalinkomsten. Alltså minskar ojämlikheten i det landet.

    3. Den processen drivs på genom att det utländska föret som genomför direktinvesteringen är mer produktiva än inhemska företag. Via transaktioner med inhemsk företag sprids teknologi och know-how vilket ökar den inhemska ekonomins produktivitet och betalningsförmåga.

    4. Vid ansökan om medlemskap i EU fick de östeuropeiska länderna tillträde på sammavillkor som de gamla EU-länderna. Under tiden för medlemskapet i COMECON fick de underkasta sig det imperialistiska Sovjetunionens villkor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here